Hoe goed je je gebit ook verzorgt, zo nu en dan moet je naar de tandarts. De kosten die daaraan verbonden zijn worden bepaald door het soort ingreep. Het spreekt voor zich dat de halfjaarlijkse controle of de gebitsreiniging minder kost dan het plaatsen van een aantal implantaten. In dit artikel gaan we kijken naar de financiële kant van behandelingen bij de tandarts.

Vaste tarieven die landelijk worden vastgesteld

De factuur van de tandarts is niet gebaseerd op een uurtarief en materiaalkosten, zoals bij veel zelfstandigen. Tandartskosten zijn gebaseerd op vaste tarieven per handeling en gebruikt materiaal, die landelijk worden vastgesteld. 

De tandartstarieven worden jaarlijks bijgesteld en gepubliceerd op de site Tandarts.nl. Je vindt daar alle mogelijke handelingen, zoals controle, andere consulten, verdoving, vullingen met een verschillend aantal vlakken, foto’s en scans en allerlei ingrepen als een wortelkanaalbehandeling, het trekken van kiezen en het plaatsen van kronen en bruggen.

Per situatie kunnen de kosten nog wel iets variëren, bijvoorbeeld omdat er meer handelingen nodig zijn om een tandheelkundig probleem op te lossen. Ook in de tandtechniek-kosten kunnen grote verschillen zitten. Dit heeft weer te maken met de materiaalkeuze, een gouden kroon heeft bijvoorbeeld een ander prijskaartje dan een porseleinen kroon. De tandarts moet deze materialen inkopen en is wettelijk verplicht om de inkoopkosten door te berekenen aan de patiënt.

Begroting

Als je op controle komt en er wordt bijvoorbeeld cariës (een gaatje) geconstateerd of een losse vulling, dan zal dit eenvoudige probleem doorgaans direct of tijdens een volgende afspraak verholpen worden. Je kunt in de tarievenlijst van je eigen tandarts of op de bovengenoemde landelijke site inzien wat deze ingreep gaat kosten.

Bij een omvattende behandeling als het plaatsen van een brug of implantaten zijn meerdere afspraken nodig. Je tandarts zal je voor de eerste afspraak ook een begroting, een soort offerte, sturen zodat je weet wat de kosten zullen worden. In zo’n begroting staan alle handelingen en materialen vermeld die nodig zijn voor de ingreep, met hun tarief.

Tijdens de behandeling kan het wel gebeuren dat onverhoopt van deze planning moet worden afgeweken. Bijvoorbeeld als er een brug geplaatst zou worden, maar tijdens het prepareren van een brugpijler deze niet geschikt blijkt. Dan zal dit stompje getrokken moeten worden en moet er als alternatief een implantaat geplaatst worden. In zo’n geval komt er weer een nieuwe begroting, die hoger uitvalt. Dat is pech, maar uiteraard is het op lange termijn beter en goedkoper dan het plaatsen van een brug op een pijler die het niet lang meer zal maken.

Tandartskosten en zorgverzekering

Tandartsbehandelingen vallen deels onder de zorgverzekering.

  • Voor kinderen tot 18 jaar vallen tandartskosten zelfs grotendeels onder de basisverzekering. Het gaat dan om basis-mondzorg zoals de periodieke controles en het vullen van cariës (gaatjes). Ingrijpender behandelingen als het plaatsen van bruggen, implantaten en beugels worden daarin niet vergoed.
  • Voor volwassenen vallen de controles en het vullen van gaatjes niet onder de basisverzekering. Wel worden zaken als een kunstgebit en specialistische behandelingen bij een kaakchirurg vergoed. Hiervoor geldt wel het eigen risico en soms een eigen bijdrage.

Je kunt wel een aanvullende tandartsverzekering afsluiten, dan wordt er meer vergoed. Toch is dit zeer beperkt en de maandelijkse premie is fors. De verschillende zorgverzekeringen en hun dekking voor tandartskosten kun je vergelijken op sites als zorgwijzer.nl en independer.nl.

Als je doorgaans niet veel tandartskosten maakt kun je overwegen om geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten en de maandelijkse premie zelf op te sparen voor als het nodig is. Mocht je vervolgens wel een enkel jaar wel een ingrijpende behandeling nodig hebben, dan is er de mogelijkheid om deze kosten af te trekken bij de aangifte van je inkomstenbelasting. Dat doe je in de rubriek “Kosten van genees- en heelkundige hulp” waarvoor een drempel geldt van rond de € 1000.

Tandartskosten zoveel mogelijk voorkomen

De levensduur van je gebit is afhankelijk van meerdere factoren. Aan genetische factoren, er zijn nu eenmaal families met een sterke tanden en families met een zwakker gebit, kun je niets doen. Maar gelukkig kun je je mondgezondheid en daarmee het behoud van je gebit voor een groot deel wel zelf beïnvloeden. De mondzorg is er tegenwoordig op gericht om van jongs af aan de tanden goed te verzorgen en zo lang mogelijk te behouden.

Wat je zelf kunt doen:

  • Hou je aan de basis mondhygiëne. Dat betekent twee maal per dag gedurende 2 minuten je tanden met aandacht poetsen. Elektrische of sonische tandenborstels reinigen beter dan hand-tandenborstels. Je hoeft er minder mee te boenen en de timer geeft aan wanneer je klaar bent.
  • Gebruik een kwalitatief goede tandpasta die het natuurlijke evenwicht van de mondflora respecteert en geen schadelijke stoffen bevat zoals alcohol, chloorhexidine, SLS (Sodium Lauryl Sulfate) of allerlei overbodige kleur- en smaakstoffen. Bedenk wat dit betreft dat goedkoop op den duur duurkoop kan zijn.
  • Reinig dagelijks de plekken tussen je tanden en kiezen met flosdraad, tandenragers of echte tandenstokers. Gebruik geen cocktailprikkertjes, die zijn daar niet geschikt voor qua vorm en hardheid.
  • Reinig je tong met een tongschraper of speciale tongborstel. Doe dit nooit met je tandenborstel. Die is gemaakt voor hard tandglazuur en niet voor de ruwe, zachte textuur van je tong.
  • Een goed en mild mondwater nadat je je tanden gepoetst hebt maakt de verzorging van je gebit compleet. Een mondspoeling bereikt nog kleinere plekjes dan een flosdraad of tandenrager. Doe dit in ieder geval voor het slapen gaan, zodat je de nacht ingaat met een optimaal schone mond.
  • Wees alert op de inwerking van zuren en suikers op je gebit. Beperk de eetmomenten zodat je speeksel tussendoor voldoende tijd krijgt om alle zuren te neutraliseren. Spoel je mond na iedere maaltijd of snack met water en poets je tanden nooit vlak nadat je fruit of vruchtensap hebt genuttigd.
  • Alcohol en roken hebben een verwoestende invloed op je mondgezondheid. Dat heeft te maken met meerdere factoren, waaronder het verstoren van de mondflora en het uitroeien van beschermende enzymen. Daarnaast bevatten alcoholische dranken suikers en vaak ook zuren.
  • De natuurlijke zoetstof xylitol heeft tal van gunstige eigenschappen voor je gebit en je mondgezondheid. Zo belemmert het de schadelijke mondbacteriën om zich aan je tandglazuur te hechten. Dat vermindert de vorming van tandplak en op den duur van tandsteen en tandvleesontstekingen. De frisse, koele smaak stimuleert de speekselklieren zodat suikers en zuren geneutraliseerd worden. Xylitol zit in mondwaters, maar ook in gebitsverzorgende kauwgom en pastilles.
  • Laat je gebit, ook als je geen klachten hebt, periodiek controleren door de tandarts en mondhygiënist. Zij zien meer dan jij en kunnen problemen als cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen signaleren en behandelen voordat er ingrijpende, en daarmee veel duurdere, behandelingen nodig zijn. Ook geven ze je informatie en advies om mondproblemen te voorkomen en je gebit te beschermen.

Mondgezondheid en ouder worden

Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op problemen met tanden en kiezen toe. Juist daarom is het belangrijk om je mondgezondheid op peil te houden en je gebit goed te blijven verzorgen. Dit heeft ook voordelen voor je algehele gezondheid, omdat uit onderzoeken steeds meer blijkt dat er een relatie is met de mondgezondheid. Blijf dus regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist gaan. Overweeg bij dreigende mondproblemen in de toekomst een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten als je die nog niet hebt.

Als je last hebt van specifieke mondproblemen, zoals een droge mond of gevoelig tandvlees door een ziekte of medicijngebruik, gebruik dan speciale producten daarvoor. Met name droge mondklachten hebben een zeer negatief effect op de mondgezondheid en het behoud van je gebit.

Is het door de veelheid aan gebitsproblemen en of de kosten niet gelukt om je gebit te behouden, dan is er altijd nog het kunstgebit. Dit wordt wel vergoed in de basisverzekering en is daarmee in principe voor iedereen een laatste redmiddel. Met een kunstgebit verdwijnt de mondzorg niet. Je hebt immers nog tandvlees en mondslijmvliezen en ook de gebitsprothese moet regelmatig gereinigd worden.

Tot slot

In dit artikel hebben wij algemene informatie en adviezen gegeven. Deze zijn niet gericht op specifieke persoonlijke tandheelkundige of financiële situaties. Vraag ingeval van twijfel altijd advies aan je tandarts.

Natuurlijk kunnen we ook niet in je portemonnee kijken. Wel wijzen we op de algemene tendens dat tandheelkundige problemen het best zo snel mogelijk aangepakt kunnen worden om erger te voorkomen. Langer blijven doorlopen met gebitsproblemen brengt in de regel ook juist hogere kosten met zich mee.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!