Top 10 beste kauwgom – welke kauwgom is gezond voor jou en je tanden?

kauwgom kopen wel of nietVandaag behandel ik de vraag van Elisa.

Ik ben op zoek naar een kauwgom die goed is voor mijn tanden, mijn adem verfrist en vrij is van enge chemicaliën. Welke kan ik het beste gebruiken?

Niemand zal het ontkennen: er is zoveel kauwgom op de markt, dat kiezen lastig is.

Als je onvoorbereid iets uit de supermarkt pakt, kan het zijn dat je een kauwgom koopt die een aantal ‘enge’ stofjes bevatten.

In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten als je een kauwgom koopt. Verderop vind je een top 10 van bewezen kauwgoms.

Heeft het überhaupt zin om te kauwen?

Ja, kauwen heeft zeker zin. Kauwen op kauwgom kent een aantal voordelen.

Kauwen verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen, en dit kan bijdragen aan extra alertheid. Aldus Drs. Andrew Scholey, onderzoeker en directeur van het Centrum voor Menselijke psychofarmacologie aan de Swinburne Universiteit in Australië.

kauwgom

3 Nadelen van kauwgom

Kauwgom kauwen kan nadelen hebben, met name als je een echte kauwer bent.

 1. De bestanddelen van kauwgom komen vliegensvlug in je bloedbaan terecht. Dit komt omdat de ingrediënten van kauwgom direct via het mondslijmvlies het lichaam binnendringen en dus niet het normale filtratieproces van de spijsvertering ondergaan.  Kijk dus kritisch naar de ingrediënten op het etiket. In de volgende alinea komen we hier op terug. 
 2. Extreem veel kauwgom kauwen kan tandenknarsen veroorzaken en zelfs het kraakbeen afslijten. Ook hoofdpijn komt voor
 3. Van kauwgom kauwen kun je op 2 manieren buikpijn krijgen. Door te kauwen slik je ook zakjes lucht in, je maag kan daardoor van streek raken. Ook kunstmatige zoetmakers kunnen de maagflora ontregelen.

Op welke criteria hebben we onze test gebaseerd?

Conclusie: de allerbeste kauwgom is:

 • Suikervrij. Suikers worden namelijk door je mondbacterien omgezet in zuren. Deze zuren tasten je glazuur aan.
 • Vrij van Titaniumdioxide
 • Vrij van sorbitol. Sorbitol is een suikeralcohol en kan problemen geven bij diabetici, verhogen onbedoeld de bloedsuikerspiegel.
 • Vrij van aspartaam. Is een van de meest controversiële additieven allertijden. Het is een Wordt gelinkt met hersentumoren, aangeboren afwijkingen en kanker. Er zijn ook onderzoeken die de gevaren tegenspreken. Ons advies; als je het kunt vermijden dan niet doen.
 • Vrij van Acesulfaam-kalium (acesulfaam K). De stof  heeft vergelijkbare eigenschappen als aspartaam ​​en er wordt aangenomen dat het kankerverwekkend is. Er is nog te weinig bekend over deze stof en ook daarom kiezen mensen ervoor om deze stof te mijden. Onderzoek bij dieren heeft een verband aangetoond tussen acesulfaamkalium en verschillende tumoren.
 • Niet voorzien van verdachte of zure zoet- en smaakstoffen als aspartaam of sacharine, of irriterende conserveermiddelen. Deze stoffen zijn niet goed voor je glazuur én voor de pH-waarde in je mond. Een neutrale pH-waarde beschermt de mond tegen schadelijke bacteriën.
 • Wel voorzien van xylitol. De zoetstof xylitol is een suikervrije zoetstof met een bijzondere werking: het zorgt ervoor dat tandplak en bacteriën zich niet kunnen hechten aan je tandglazuur.

Aspartaam is een excitotoxine, wat de neuronen in de hersenen overmatig prikkelt en zo kan leiden tot neurologische problemen.

TOP 10 kauwgom van Vraagdetandarts.nl

Wat zijn gezonde vervangers voor de reguliere kauwgoms?

1 Kaux kauwgom; beste kauwgom voor tanden

beste kauwgom gezondDit – vanzelfsprekend suikervrije – Duitse merk is met stip de meest verantwoorde en gezonde kauwgom.

Het eerste verschil tussen Kaux chewing gum en andere merken, is de sterkere concentratie xylitol (1,06 gram). Dit stofje zorgt ervoor dat bacteriën niet de kans krijgen zich aan je tanden te hechten, en dus helpt het cariës, tandbederf en tandsteen te voorkomen.

Het 2e grote verschil is dat Kaux geen nare bestanddelen ( die we eerder benoemden) bevat. Gluten, sorbitol, aspartaam zitten er ook niet in, zout of vet evenmin. Bij het kauwen blijft de smaak langer bewaard dan bij de meeste andere kauwgoms.

Kaux is geschikt voor diabetici en een prima hulpmiddel in de strijd tegen slechte adem, een droge mond, gaatjes of ontstoken tandvlees.

Goed om te weten: de ingrediënten zijn op duurzame wijze geproduceerd. Zo is de xylitol onttrokken uit niet-genetisch gemodificeerd graan. Xylitol komt ook voor in groenten en vruchten, en in de bast van berkenbomen.

Je kunt Kaux bekijken op verschillende webwinkels in Nederland zoals bol.com, demondzorgzaak en drogemondshop.nl

Nadelen: Geen

2. The Breath Co. kauwgom = beste kauwgom voor frisse adem

is kauwgom gezondBij de producten van dit merk weet je altijd dat je goed zit. The Breath Co. kauwgom is ideaal als je kauwgom gebruikt om een slechte adem te verbloemen, bijvoorbeeld omdat je last hebt van halitose (een chronisch slechte adem). Waar dit verfrissende effect bij de meeste kauwgoms slechts van (zeer) tijdelijke aard is, pakt The Breath Co. dit probleem bij de wortel en dus langdurig aan. Het unieke van dit merk is het bestanddeel actief zuurstof, wat schadelijke en stinkende bacteriën bestrijdt. Ook de bestanddelen xylitol en zink helpen mee: ze maken korte metten met zwavelverbindingen die zorgen voor een vieze adem. Bijkomend voordeel: de stimulans van de natuurlijke speekselproductie zorgt voor een vochtige mond waarin schadelijke bacteriën nog minder goed gedijen. Daarbij heeft het een lekkere smaak. Zo verklein je al kauwend de kans op gaatjes en tandvleesontstekingen.

Nadelen: sorbitol, titaniumdioxide en acesulfame K.

3. Miradent green tea kauwgom = lekkerste kauwgom

wat is de lekkerste kauwgomMiradent Xylitol Chewing Gum Green Tea is een kauwgum met medische eigenschappen, toch onderscheidt het zich door de lekkere smaak. Dat maakt het ook tot een verantwoorde vervanging van gewone kauwgom: het is superverzorgend voor je gebit. De xylitol beschermt tegen tandplakvorming. Ook worden je tanden erdoor geremineraliseerd, het maakt ze sterker. Miradent Xylitol Chewing Gum Green Tea is uiteraard suikervrij en dus geschikt voor diabetici. Mensen met een kunstgebit, kinderen en zwangere vrouwen kunnen het ook gewoon kauwen. Heb je last van een voortdurend droge mond (xerostomie)? Als je deze kauwgom regelmatig gebruikt, zul je al snel verbetering opmerken.

Nadeel: titanium dioxide

4. Dr. Katz dry mouth lozenges: kauwgom voor droge mond

beste kauwgom frisse ademWe vinden dat de zuigtabletjes van Dr. Katz ook hoog op deze lijst hoort, omdat de werking hetzelfde is als een goede kauwgom. Bij een droge mond, slechte adem of een vieze smaak in de mond (dygeusie), zijn ze perfect. Sterker nog, Dr. Katz dry mouth lozenges is één van de bestverkochte middelen ter wereld tegen monddroogheid en halitose. Waar vergelijkbare zuigtabletjes de mond slechts (tijdelijk) vochtig maken, activeert dit product de speekselklieren echt doordat ze natuurlijke speeksel opwekkers bevatten. PH-neutraal, uiteraard geen suiker of schadelijke smaakstoffen, wél een gouden formule van zink, zuurstof en xylitol.

Handig om te weten: 3 of 4 keer per dag een zuigtabletje, houdt je mond aangenaam fris en vochtig. En: niet getest op dieren.

5. Xerostom pastilles

kauwgom met langste smaakOok geen kauwgom, maar voor mensen die last hebben van een droge mond of gewoon zoeken naar een aanvulling op de poetsroutine, is dit wel een prima product. Een droge mond kan echt problematisch zijn, je wordt er wakker van, krijgt soms slikproblemen en een vieze adem, je mond voelt branderig aan en je lippen kunnen scheuren. Het kan door eten of drinken komen, maar ook door ziekte, stress of ouderdom. Xerostom biedt echt een goede oplossing door de speekselvorming flink te activeren. De Xerostom pastilles zijn mild, zonder agressieve stoffen als alcohol, natrium lauryl sulfaat of suiker, maar met xylitol. Mooi meegenomen: ze beschermen ook tegen gaatjes en tandplak.

6. Peppersmith kauwgom

Het Britse merk Peppersmith maakt kauwgom (smaken pepermunt en spearmint) met behulp van Engelse pepermunt uit Hampshire. Het is geschikt voor vegetariërs, het bevat geen soja, zuivel, gluten of agressieve kleur- of smaakstoffen. Ook dit merk bevat xylitol, in elk stukje kauwgom zit 1 gram. Het levert je, als je het regelmatig na de maaltijd kauwt, gezondere tanden en kiezen op.

7. CB 12 Boost

Deze kauwgom zorgt voor een frisse smaak in je mond en bestrijdt slechte adem. Naast xylitol bevat CB12 zink en fluoride, wat je mondgezondheid bevordert en tanden sterker maakt. Als je er een neemt lijkt het alsof je een snoepje in je mond hebt, dat vanzelf kauwgom wordt. Het bevordert de speekselvorming.

Nadeel: er zit aspartaam in als zoetstof.

8. Odol Med 3 kauwgom

Van het bekende Duitse merk Odol. Dit middel helpt tegen een droge mond, gaatjes en tandvleesproblemen vanwege de zuurneutraliserende werking. Ook helpt het tegen aanslag op de tanden.

9. V6 kauwgom

Gewoon in het supermarktschap te vinden. Bevat zowel xylitol als carbamide (ureum), een stofje dat tandplakzuren effectief aanpakt. Mooi dat ook een commerciële kauwgom suikervrij kan zijn. Een kanttekening: het bevat wel toevoegingen als sorbitol en aspartaam die veel mensen liever niet in hun kauwgom willen hebben. 

10. Xylifresh

Xylifresh is een van de bekendere merken, en onderdeel van het bedrijf Leaf. De kauwgom bestaat in de smaken peppermint, menthol mint en menthol ice. De suikervrije kauwgom is gezoet met xylitol draagt bij aan de neutralisatie van tandplak. Pas op: ook dit middel bevat aspartaam.

Nog een paar leuke weetjes

 • Sorbitol en xylitol in kauwgom werken laxerend, eet dus niet teveel kauwgom
 • Sommige kauwgom bevat lactose, een melksuiker waar sommige mensen allergisch voor zijn
 • Kauwen op zich stimuleert de speekselvloed. Veel speeksel is goed voor de mond, adem en tanden\
 • Doordat je veel kauwt adem je ook lucht in, daar moet je windjes van laten
 • Sorbitol wordt niet 100% afgebroken in het lichaam
 • Je krijgt geen klomp in je maag als je kauwgom hebt doorgeslikt. Een deel wordt verteerd, een ander deel wordt uitgepoept.

Lees ook: de 10 beste mondsprays voor een frisse adem

Bronnen:

 1. Scholey A, Haskell C, Robertson B, Kennedy D, Milne A, Wetherell M. Chewing gum alleviates negative mood and reduces cortisol during acute laboratory psychological stress. Physiol Behav. 2009 Jun 22;97(3-4):304-12. doi: 10.1016/j.physbeh.2009.02.028. Epub 2009 Mar 5. PMID: 19268676.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!