Mondwater met chloorhexidine goed of slecht?

Chloorhexidine is een veelgebruikte stof in veel mondspoelingen. Chloorhexidine is anti-bacterieel en wordt vaak vergeleken met jodium, dat vaak wordt gebruikt om wonden te ontsmetten. Hoewel de stof vrij effectief schadelijke bacteriën in de mond kan doden, kleven er ook nadelen aan het gebruik van mondwater dat chloorhexidine bevat.

Dit doet de vraag rijzen of mondwater met chloorhexidine kan worden aangeraden, of juist niet. In dit artikel worden de voor- en nadelen van chloorhexidine mondwater op een rijtje gezet.

Wat is chloorhexidine en waarom wordt het gebruikt?

Chloorhexidine is een kunstmatige stof die de membranen van bacteriën kapot maakt. Om deze reden is het een veelgebruikte stof om infecties, irritaties en andere bacterie-gerelateerde problemen tegen te gaan.

De stof wordt soms gebruikt in middelen voor de huid, maar wordt vooral vaak aangetroffen in mondwaters. In combinatie met bijvoorbeeld fluoride ontsmet het de mond. Chloorhexidine gaat tandplakvorming tegen en kan (beginnende) ontstekingen van het tandvlees behandelen.

Met behulp van chloorhexidine kan de mond gezonder worden en de adem frisser. In tegenstelling tot een anti-bacteriële stof als alcohol, zorgt chloorhexidine in mondwater zelden voor een verstoring van de natuurlijke bacteriebalans in de mond.

Toch zijn er ook een aantal bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van mondwater met chloorhexidine. In veel gevallen wegen de voordelen van de stof niet op tegen de nadelen.

Bijwerkingen van chloorhexidine

Hoewel chloorhexidine duidelijk ontsmettend werkt, is het helaas ook een stof die verschillende bijwerkingen kan veroorzaken.

Een veelvoorkomende bijwerking van chloorhexidine is de verkleuring van tanden en het tandvlees. Hoewel het meestal gaat om een egale verkleuring, is deze duidelijk merkbaar. Hierdoor krijgt het gebit een minder frisse aanblik. De verkleuring verdwijnt pas wanneer men stopt met het gebruik van chloorhexidine. Hoewel er inmiddels mondwaters zijn met chloorhexidine die een minder grote verkleuring veroorzaken, blijft tandverkleuring een probleem van de stof.

Chloorhexidine kan bovendien leiden tot irritaties van het zachte weefsel in de mond, zoals het tandvlees en gehemelte. Dit treedt vooral op bij mensen die al last hebben van gevoelig tandvlees, maar kan in principe altijd optreden.

Chloorhexidine kan verder leiden tot de vorming van pijnlijke zweertjes en aften in de mond, die eveneens pas verdwijnen wanneer men stopt met het gebruik van de stof. Verder kan chloorhexidine soms leiden tot het ontstaan van meer tandsteen.

Nog een nadeel is dat chloorhexidine kan reageren met veelvoorkomende stoffen in tandpasta, zoals sodiumlaurylsulfaat. Hierbij kunnen kleine kristallen ontstaan die onprettig zijn en bovendien de positieve werking van zowel het mondwater als de tandpasta verminderen.

Conclusie: is chloorhexidine mondwater goed of slecht?

Chloorhexidine wordt bijzonder vaak gebruikt in mondwater vanwege de anti-bacteriële werking van de stof. De voordelen van chloorhexidine wegen echter niet op tegen de (mogelijke) bijwerkingen van de stof.

Waar chloorhexidine sommige mondproblemen kan oplossen, kan het diverse andere klachten veroorzaken. Het gebruik van chloorhexidine mondwater wordt dan ook sterk afgeraden: er zijn diverse stoffen die gebruikt kunnen worden als alternatief, zonder het risico op de genoemde bijwerkingen.

Wil je weten welke mondwaters geen chloorhexidine bevatten, maar wel zorgen voor een sterke reiniging en een gezond gebit, bekijk dan ook onze top 10 mondwaters.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!