Kokosolie voor gezonde en witte tanden

Kokosolie is heerlijke zachte, tropische olie met veel toepassingsmogelijkheden. Als voedingsmiddel staat het terecht volop in de belangstelling. In toenemende mater vormt kokosolie één van de belangrijkste ingrediënten in natuurlijke tandpasta’s en mondwaters.

Hoe wordt kokosolie gemaakt?

Kokosolie wordt geproduceerd door het uitpersen van kopra. Dat is het witte vruchtvlees van de kokosnoot, de vrucht van de kokospalm. Kopra bestaat voor maar liefst een derde deel uit olie. In Nederland wordt kokosolie ook wel kokosvet genoemd, omdat de olie stolt bij een temperatuur lager dan 25 °C. Zuivere vloeibare kokosolie is doorzichtig, maar wordt in gestolde vorm wit.

Waarom is kokosolie goed voor je gebit?

Kokosolie bestaat voor een groot deel uit verzadigde vetzuren, die uniek zijn omdat ze uit middellange keten vetzuren bestaan. Dit in tegenstelling tot de meeste plantaardige oliën, die lange keten vetzuren bevatten. Kokosolie bestaat voor bijna 50% uit laurinezuur dat van nature voorkomt in moedermelk.
Naast laurinezuur zit er ook caprinezuur in kokosolie. Allebei deze vetzuren hebben een natuurlijke anti-microbiële werking en antivirale werking en maken schimmels als Candida het leven zuur.

Laurinezuur wordt in de darmen omgezet in monolaurine. Deze stof vernietigt bepaalde bacteriën en virussen door hun harde buitenkant oplosbaar te maken, zodat ze sterven. Ook schimmels gedijen heel slecht in een omgeving waarin laurinezuur rondwaart.

Afgezien van deze gezondheidsvoordelen van laurinezuur in de rest van je lichaam, kan kokosolie in je mond bacteriën, virussen en schimmels bestrijden. Door het directe contact worden de schadelijke bacteriën vernietigd die tandplak, een slechte adem en tandbederf kunnen veroorzaken.

Heel specifiek is kokosolie in staat om de bacterie Streptococcus mutans te vernietigen. Deze veelvoorkomende mondbacterie speelt een grote rol bij de vorming van tandplak en tandbederf. Daarnaast gaat Oil pulling, waarbij je kokosolie langdurig in je mond houdt, tandvleesontstekingen tegen. Het bestrijdt een slechte adem door de schadelijke bacteriën die daar vaak verantwoordelijk voor zijn te verwijderen. Diverse onderzoeken tonen aan dat kokosolie bijna of net zo effectief is als chloorhexidine, maar in tegenstelling tot die stof de goede bacteriën niet om zeep helpen.

Kokosolie in tandpasta

Gezien de bovenstaande eigenschappen is kokosolie natuurlijk een geweldig ingrediënt voor tandpasta.

Tandpasta zelf maken?

Je kunt met kokosolie vrij eenvoudig je eigen verse tandpasta maken. Meng dan 2 eetlepels bicarbonaat (zuiveringszout of “baking soda”) en een paar druppels etherische pepermunt- of kaneelolie met een halve koffiekop gesmolten kokosolie. Bewaar je zelfgemaakte tandpasta in glazen potje dat je af kunt sluiten.

Of toch liever kant en klare tandpasta kopen?

De merken Dr. Brite en UK Organics verkopen kant en klare tandpasta, waarin kokosolie het belangrijkste of één van de belangrijkste bestanddelen is. Daarbij wordt de werking vaak ondersteund door andere effectieve bestanddelen zoals actieve koolstof en etherische oliën.

Dr. Brite en UK Organics gebruiken alleen puur natuurlijke ingrediënten. Zo voorkom je op natuurlijke wijze tandbederf, houdt je tanden wit en zorgt voor een frisse adem. Dit is belangrijk omdat de bestanddelen van je dagelijkse mondverzorgings-producten via je mondslijmvliezen direct in je lichaam worden opgenomen.

Deze beide merken bieden een gezond en natuurlijk alternatief voor de reguliere tandpasta’s, die nogal eens schadelijke chemicaliën bevatten als parabenen, sulfaten, triclosan, chloorhexedine en SLS (sodium lauryl sulfaat).

Dr. Brite

 • Dr. Brite Toothpaste Mint is een eerlijke en heerlijke natuurlijke tandpasta. Biologische kokosolie werkt samen met geactiveerde koolstof, etherische oliën en ontzuurde vitamine C samen om je mond schoon te houden en bovendien je tanden witter te maken.
 • Een variant is de Dr. Brite Toothpaste Mint Chip, die de mondholte reinigt en hydrateert met kokosolie en aloë vera. Daarnaast zijn mineralen, krachtige etherische oliën en cacao voor de antioxidanten toegevoegd. Een schone mond en wittere tanden, maar met de onweerstaanbare smaak van frisse mint met chocola.
 • Dr. Brite Coco Chai Toothpaste is gericht op mensen met gevoelige tanden, tandvleesproblemen of andere irritaties in de mondholte. Ook deze tandpasta combineert de heerlijke zachte smaak van kokosolie met een aantal andere nuttige ingrediënten. In dit geval verzachtende aloë vera gel en de etherische oliën van exotische kruiden.
 • Dr. Brite Toothpaste Berrylicious verzorgt je gebit en je mond optimaal met biologische kokosolie, aloë vera, actieve koolstof en tal van andere effectieve ingrediënten. Deze tandpasta heeft een fruitige bessen-smaak, die een witte en gezonde glimlach op je gezicht zal toveren. Zoals gebruikelijk bij Dr. Brite: alles is puur natuur, ook de sterke fruitsmaak.

UK Organics

 • UK Organics Red Mandarin tandpasta heeft, naast kokosolie, als belangrijkste ingrediënt etherische olie van rode mandarijn. Hoewel deze bekend staat om zijn verzachtende eigenschappen, maar dat zeker wil niet zeggen dat deze tandpasta niet krachtig is. Bij het bestrijden van schadelijke micro-organismen wordt het natuurlijke evenwicht in de mondholte wordt gerespecteerd en de vorming van tandplak tegengegaan.
 • In UK Organics Tea tree Toothpaste zit naast biologische kokosolie etherische tea tree olie. De bladeren van de tea tree worden al langer gebruikt bij de behandeling van wondjes, huidaandoeningen en brandwonden. Maar ook in de mond blijkt tea tree olie ontstekingen te kunnen voorkomen of genezen.

Mondspoelingen met kokos olie

Behalve in tandpasta, zie je kokosolie ook als bestanddeel van de betere mondspoel-middelen. Betere, dat wil zeggen dat ze geen schadelijke en bijtende ingrediënten bevatten, zoals alcohol, chloorhexidine of SLS (sodium lauryl sulfaat).

Met de navolgende mondspoelingen completeer je het tandenpoetsen:

 • Dr. Brite Mouthwash Mint is een zachte, maar frisse manier om je mond schoon en gezond te houden. Het sluit qua ingrediënten aan op de hierboven genoemde Dr. Brite Toothpaste Mint. Ook hier dus kokosolie samen met actieve koolstof, die beiden de schadelijke bacteriën in de mondholte te lijf gaan. Daarbij zorgen deze ingrediënten voor wittere tanden.
 • Dr. Brite Mouthwash Wildberry bevat ook de effectieve en weldadige kokosolie, en heeft daarnaast een heerlijke fruitige smaak van frambozen en aardbeien. Antioxidanten, ontzuurde vitamine C en aloë vera zijn ondersteunende bestanddelen. Ook dit mondwater bevat biologische ingrediënten om je mond op natuurlijke wijze te reinigen en te verzorgen. Zo kun je gaatjes voorkomen, je tanden witter maken en je adem verfrissen.
 • Dr. Brite Coco Chai Mouthwash is gericht op gevoelige tanden-klachten, tandvleesproblemen of andere irritaties. Het sluit aan op de eerder genoemde Dr. Brite Coco Chai Toothpaste. Ook hier wordt de basis weer gevormd door kokosolie, met een exotische vleugje kaneel-, kruidnagel- en kardemom olie. Aloë vera gel is toegevoegd voor extra verzachting van het tandvlees. Oil pulling is een eeuwenoud gebruik uit de Ayurvedische geneeskunst, dat de laatste tijd volop in de belangstelling staat. Over Oil pulling later meer. Het is een geweldige impuls voor zowel je mond- als je algehele gezondheid, maar wel een beetje gedoe. Met de Dr. Brite Coco Chai Mouthwash kun je genieten van de voordelen van Oil pulling zonder een kwartier lang met de olie in je mond bezig te zijn.

Oil pulling

Als je echt serieus werk wilt maken van je mondgezondheid, je algehele gezondheid en het wit houden van je tanden, is Oil pulling niet de gemakkelijkste weg maar wel een heel effectieve.

Met Oil pulling (olie trekken) kun je de schadelijke bacteriën op een heel grondige manier uit de mond verwijderen. Door het langdurig persen en duwen van de olie in je mond worden zij uit de kleinste holten en spleten getrokken en in de olie “gevangen”.
Als je dit regelmatig doet kun je de vorming van tandplak en tandvleesontstekingen voorkomen of verhelpen.

Volgens de Ayurvedische geneeskunde gaat het effect van Oil pulling nog veel verder dan je mond. Het zou ontgiftend werken voor de rest van het lichaam en daardoor de weerstand verhogen. Recent wordt dit bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Zowel voor het gezonder maken van de mond als de relatie met de algehele gezondheid.

In India werden oorspronkelijk vooral sesamolie of zonnebloemolie gebruikt, maar gezien de gunstige antibacteriële, antivirale en schimmelwerende werking van laurinezuur is het helemaal geen slecht idee om kokosolie te gebruiken.

Hoe werkt Oil pulling?

Je kunt simpelweg een eetlepel kokosolie in je mond doen en daar zo’n 15 tot 20 minuten op “kauwen” oftewel met je tong en wangen door je mond bewegen. Dit doe je overigens wel heel rustig, het is niet de bedoeling dat je kramp of pijn in je kaken krijgt. Als je klaar bent spuug je de olie uit in een tissue of toiletpapier. Hoe witter de uitgespuugde olie is, hoe meer bacteriën erin zijn “gevangen”. Hierna poets je je tanden. Het is het meest effectief om dit direct na het wakker worden te doen, dus nog voor je ontbijt.

Voor het beste resultaat herhaal je dit ritueel de eerste twee weken dagelijks. Je zult in die periode een duidelijk effect merken in de zin dat je gebit schoner en gladder aanvoelt en witter wordt. Na twee weken iedere dag Oil pulling kun je overgaan op een onderhoudsfrequentie van 2 keer per week. Dit werkt preventief tegen de vorming van tandplak, tandsteen, tandvleesontstekingen en een slechte adem.

Behalve volgens de bovenstaande DIY methode, kun je kiezen voor een kant en klare Oil pulling Mouthwash van Georganics. De procedure is hetzelfde, maar je hebt het voordeel van tal ondersteunende ingrediënten naast de kokosolie, die ook geruime tijd door je mondholte spoelen.

 • UK Organics Oil pulling mouthwash Red Mandarin bevat naast kokosolie etherische olie van rode mandarijn, biologische kruidnagel olie, caprylzuur en tocopherol (vitamine E). Deze ingrediënten werken samen om de schadelijke bacteriën in je mond te bestrijden, de vorming van tandplak tegen te gaan en je tanden witter te maken. Alle ingrediënten zijn puur natuur en respecteren de mondflora.
 • UK Organics Oil pulling Mouthwash Tea Tree is vergelijkbaar, maar dan met tea tree olie, citroenschil olie, Ceylon-kaneel olie en mirre olie.

Speciale producten

Nog meer kokosolie vind je in twee producten van Dr. Brite, die we ook niet onvermeld willen laten.

Dr. Brite Mouthspray Berrylicous voor kinderen

Speciaal voor de kleintjes is er Dr. Brite Mouthspray Berrylicous met een verfrissende aardbeiensmaak. Deze mondspray helpt om hun gebit en tandvlees gezond te houden en zorgt voor een frisse fruitige adem.

Behalve kokosolie is aan deze mondspray onder andere geactiveerde houtskool, biologische plantaardige glycerine, biologische aloë vera, ontzuurde vitamine C en Xylitol aan toegevoegd.

Allemaal gecertificeerde biologische bestanddelen, volkomen natuurlijk en veilig. In tegenstelling tot veel andere mondsprays is Dr. Brite Mouthspray Berrylicous ook veilig als het per ongeluk wordt doorgeslikt.

Dr. Brite’s Soothe & Restore Oral Spray

Deze mondspray is gericht op het kalmeren van tandvleesontstekingen, kiespijn, geïrriteerd tandvlees en mondbranden. Terwijl de kokosolie verzacht, voedt en ontsmet, zijn er verschillende kalmerende etherische oliën toegevoegd die samenwerken om mondproblemen te verzachten en te genezen. Bijvoorbeeld tea tree, kruidnagel-, mirre-, basilicum-, salie- en Ceylon kaneelolie. Voor nog meer verzachting is aloë vera gel toegevoegd en etherische olie van pepermunt voor de frisse smaak. Al deze ingrediënten zijn van biologische teelt.

Tot slot

Wij van Vraagdetandarts zijn duidelijk gecharmeerd van de natuurlijk ontsmettende en blekende werking van kokosolie. Volgens ons de perfecte manier om je mond en gebit schoon en gezond te houden met zuivere, natuurlijke ingrediënten. De twee merken, die volop kokosolie gebruiken in hun mondverzorgings-producten kunnen we dan ook van harte aanbevelen.

In sommige gevallen wordt kokosolie in mondverzorgings-producten gecombineerd met een ander, eveneens geweldig, ingrediënt: geactiveerde koolstof. Hier kun je meer lezen over actieve koolstof.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!