Stinkende adem weg in 60 seconden? Het kán

Auteur J. de Jong – Laatst bijgewerkt 5 februari 2023

Hoe kun je slechte adem het beste verhelpen? In de praktijk blijkt de bacterie die een slechte adem veroorzaakt hardnekkig terug te keren.

Dit komt niet alleen door onwetendheid van patiënten (en zelfs tandartsen) over de exacte oorzaak. Een ander opmerkelijk gegeven is dat de meeste middelen tegen slechte adem zijn voorzien van verouderde formules die de ademgeur juist verergeren.

Gelukkig zijn er effectieve en bewezen behandelmethodes. Met de juiste kennis kan de ademkwaliteit worden teruggebracht tot het allerhoogste niveau.

In dit artikel worden de 8 best bewezen tips tegen stinkende mondgeur op een rijtje gezet. De adviezen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken.

Tip 1: Zorg voor een schone tong met de juiste middelen

voorkomen slechte adem

Wist je dat 90% van alle onfrisse adem ontstaat vanaf de tong? De achterkant van de tong is bij veel mensen ruw, waardoor bacteriën hierin verstrengeld raken.

Tongbacteriën zijn de grootste aanstichters van slechte ademgassen. Vanaf de rug van de tong wordt witte aanslag door micro-organismen omgezet in stinkende ademdampen.

Verwijder tongaanslag direct met producten die daar speciaal voor gemaakt zijn en (liever) niet met je tandenborstel.

Voorbeelden van bewezen middelen zijn OraBrush, Tung Brush en het Bergenfeld tongue cleaning serum.

In tegenstelling tot vergelijkbare middelen, bereiken deze middelen meer dan alleen het bovenste laagje van je tong.

OraBrush en Bergenfeld tongue cleaning serum verwijderen namelijk ook de bacteriën die zich tussen de ruwe tonghaartjes bevinden. Zo ben je dus verzekerd van een schone tong en een frisse mondgeur.

Tip 2: Gebruik middelen met actief zuurstof om slechte adem te verhelpen

In plaats van de mondflora te ontregelen met agressieve chemicaliën zoals chloorhexidine, triclosan, alcohol en cetylpyridiniumchloride wordt steeds vaker aangeraden om slechte adem te bestrijden met actief zuurstof, ook wel active oxygen genoemd.

De bacterie die verantwoordelijk is voor mondgeur kan niet voortleven door zuurstof. Door te spoelen en te poetsen met active oxygen wordt de slechte-adem-bacterie direct uitgeschakeld, waardoor het geen mondgeur meer kan veroorzaken.

Het grote voordeel van zuurstof is dat de mondflora behouden blijft en de goede bacteriën blijven leven. Dit in tegenstelling tot andere middelen, die de volledige natuurlijke huishouding uitroeien.

Ook in ziekenhuizen wordt actief zuurstof steeds vaker toegepast vanwege haar antibacteriële en lichaamsvriendelijke werking.

Niet alle middelen met zuurstof blijken even gebitsvriendelijk. Dit zijn vaak de goedkopere versies die helaas erg zuur en voorzien zijn van bestanddelen zoals alcohol en sodium lauryl sulfaat.

Kies daarom bij voorkeur voor het frisse adem pakket van OxyFresh. Ook de merken RyttPro en Ultradex zijn zowel effectief als gebitsvriendelijk.

Tip 3: Zorg voor schone amandelen

Bij veel mensen die last hebben van slechte adem blijken de amandelen de grote boosdoener. De Engelse term hiervoor is tonsil stones.

Tonsilstones (amandelstenen) zijn stinkende gele brokjes van mondafval die zijn ‘gesmeed’ in de crypten (gaatjes) van je amandelen. Hoe groter en dieper de ruimtes in je amandelen, des te meer kans op stinkende steentjes.

Tonsilstones bestaan uit slijm, bacteriën en mondafval. Als je eraan ruikt zul je ervaren dat ze extreem stinken. Vooral bij mensen tussen de 18 en 40 jaar zijn stinksteentjes de veroorzakers van een verslechterde ademkwaliteit.

Verschillende producten hebben aangetoond de geur en vorming van brokjes te kunnen bestrijden. In het bijzonder noemen we het Bergenfeld tongue cleaning serum, RyttPro producten en OxyFresh. Ook de instrumenten van TonsilFresh kunnen helpen de stukjes uit de amandelen te wippen.

Tip 4: Voorkom een uitgedroogde mond

Om een slechte adem te verhelpen is het belangrijk dat de mond flink veel speeksel produceert. Een droge mond met weinig speekselvloed is de ideale omgeving voor de anaerobe bacterie.

Anaëroob betekent zonder zuurstof. De naam zegt al dat de slechte-adem-bacteriën het liefst leven in droge en beschutte plekken waar speeksel en zuurstof het minst aanwezig zijn.

Veel spreken, roken, alcohol, stress, mondademhaling, snurken en medicatiegebruik zijn enkele veroorzakers van monddroogheid. De meeste mensen ervaren uitdroging tijdens het wakker worden. Dit komt omdat de speekselklieren gedurende de nacht op on-hold staan.

Het gevolg is dat je wakker wordt met een stinkende adem. Een droge mond kan worden verholpen met ‘niet-bijtende’ middelen die erop gericht zijn om de speekselklieren te triggeren. Daarnaast zijn er ook speciale gels die een vochtig laagje creëren op de weefsels.

Populaire en goedwerkende middelen tegen een droge mond zijn: 

 • RyttPro Mondwater en Tandpasta.
 • Rasperry Hydrating Gel
 • Oxyfresh mondwater en Super Relief Gel
 • Moist-R droge mond tabletten (Meest gekozen)
 • Kaux of The Breath Co. Chewing Gum

Het verschil met andere commerciële middelen is dat de bovenstaande producten niet alleen gericht zijn op het ‘pappen en nathouden’ maar tegelijkertijd óók de eigen speekselaanmaak weer op gang brengen.

RyttPro en Oxyfresh zijn belangrijke en zeer gewilde producten voor miljoenen mensen over de hele wereld die lijden aan droge-mond-problemen.

Tip 5: Let op je voeding

Verschillende soorten voeding kunnen bijdragen aan een slechte ademgeur. Dit is geen chronische halitose maar slechts tijdelijk van aard en daarom niet echt een probleem.

Knoflook, ui en kruiden bevatten stinkende zwavelcomponenten die tijdens het verteringsproces via de longen en poriën naar buiten treden.

Product Tip: Er zijn 2 fabrikanten die een middel hebben weten te realiseren dat bewezen effectief is tegen knoflook- en uienadem.

St. Sin Anti Garlic Breath Smints en Moist-R droge mond tabletten. Beide producten zijn in staat de stinkende sulfiden af te breken nog voordat ze uit de mondholte ontsnappen.

Eiwitten. Zuivel, vlees en vis bevatten grote concentraties eiwitten waar anaerobe bacteriën flink van smullen en vervolgens een ademgeur van fabriceren.

Ook suikers zijn een welkome voedingsbodem. Maak je mond daarom zo snel mogelijk schoon na het eten van suikers, vlees, zuivel en vis.

Daarnaast hebben koffie en vruchtensappen de vervelende eigenschap dat ze de mondholte zuur maken. Hoe zuurder de mond, des te eerder anaerobe bacteriën zich thuis voelen en stinkende sulfiden creëren.

Tip 6: Laat tandsteen op tijd verwijderen

Een slechte verzorging van het gebit leidt tot de opbouw van tandplak en tandsteen langs de tandvleesranden. Het tandvlees raakt vervolgens geïrriteerd en kan gaan bloeden.

Bloedrestanten en minuscule restjes van kapot tandvlees zitten boordevol eiwitten. Anaerobe bacteriën vliegen hier op af met als gevolg een flinke uitstoot van stinkende ademgassen.

Kleine hoeveelheden tandsteen kun je zelf wegkrabben met het haakje van Profi of de ‘stain remover’ van Piksters. Een gladde tand trekt immers minder bacteriën aan dan een ruw oppervlak met tandsteen. Daarnaast is het zaak om minstens 1 keer per jaar tandsteen te laten  verwijderen door een professional.

Het genezen en herstellen van een tandvleesontsteking gaat sneller door tandsteenverwijdering in combinatie met middelen die beschikken over foliumzuur.

Tip; Oxyfresh Super Relief Gel is een middel op basis van foliumzuur dat het tandvlees sterker maakt en tegelijkertijd vieze geurtjes omzet in een frisse geur.

Tip 7: Zorg voor bacterievrije neuspassages

Een flinke neusverkoudheid of allergie kan de ademkwaliteit met grote stappen verslechteren. Sinusitis en post nasale drip beïnvloeden de luchtwegen wat ook voor slechte adem kan zorgen.

Wanneer er veel neusslijm aanwezig is dan wordt het zelfreinigende vermogen van speeksel verminderd. Bacteriën kunnen dan beter overleven en slechte ademgassen uitstoten.

Producttip: Het Bergenfeld tongue cleaning serum kan bacteriën in neusslijm ontmantelen zodat ze geen stinkende neusgeur meer kunnen uitstoten.

Tip 8: Sluit een onderliggende ziekte uit

Hoewel in bijna alle gevallen de oorzaak van een slechte adem zich bevindt in de mond, is er een kleine kans dat een onderliggende ziekte eraan ten grondslag ligt.

Sommige ziekten kunnen ervoor zorgen dat de adem gaat stinken. Vaak veroorzaken deze aandoeningen een droge mond waardoor bacteriën zich sneller kunnen ontwikkelen.

Ziekten die mogelijkerwijs een slechte adem veroorzaken zijn diabetes, longziekte, nierziekte, leveraandoeningen en stofwisselingsproblemen. Deze ziekten veroorzaken overigens een ander soort geur (zoeter) dan de mondgeur van anaerobe bacteriën (vergelijkbaar met rottend vlees).

Andere mogelijke veroorzakers zijn ontstoken amandelen, tandbederf en candida.
Als je twijfelt aan je gezondheid bezoek dan direct een arts.

Samengevat: Slechte adem verhelpen in 8 stappen

Het voltooien van de onderstaande 8 stappen draagt bij aan een schone tong, een gehydrateerde mond en een kuszuivere adem.

 1. Maak eerst de neuspassages goed schoon. Snuit de neus en druppel enkele Tonsilfresh  Nasal Sinus Drops in beide neusgaten
 2. Poets vervolgens de achterkant van je tong goed schoon met OraBrush en gel
 3. Poets de tanden en spoel de mond met het actief zuurstof pakket van OxyFresh
 4. Druppel Bergenfeld tongue cleaning serum achterop je tong zodat je tong is beschermd is tegen nieuwe bacteriële aanvallen
 5. Houd de mond overdag gehydrateerd door voldoende water te drinken en op speciale pastilles te zuigen die de speekselklieren opwekken. Het grote voordeel van de Moist-R droge mond tabletten is dat ze zowel de mond hydrateren als bacteriën uitschakelen die slechte adem veroorzaken. Probeer slapen met de mond open zoveel mogelijk te beperken.
 6. Ga regelmatig naar de tandarts en laat tandsteen verwijderen. Zo blijft het tandvlees sterk en het gebit vrij van gaatjes.

Lees ook dit artikel

Wat te doen tegen slechte adem?