mondgezondheid en groene thee

Je mondgezondheid verbeteren door groene thee

Heerlijk een kopje groene thee, mij kan je er altijd voor wakker maken. Totdat een patient mij eens wees op de geneeskrachtige werking van groene thee, zo vertelde hij dat zijn dermatoloog hem adviseerde pure groene thee te nemen als medicijn voor zijn vorm van huidkanker.

Ook vertelde hij dat het zeer goede antioxidanten bevat en heel goed werkt bij ontstekingen.

Mijn hoofd dacht meteen aan de ontstekingen in de mond en of deze misschien ook gebaat zouden zijn bij deze gezonde theesoort.

Ik ben hier toen eens achteraan gegaan en kwam erachter dat de pure blaadjes van de groene thee of daar het poeder van erg bitter smaken en eigenlijk niet zo lekker waren als mijn kopje groene thee in de ochtend.

Toch vond ik dit een interessant gegeven en wilde daar meer over weten, graag deel ik deze informatie met jullie.

Gezonde thee

Aan groene thee wordt al eeuwen een geneeskrachtige werking toegeschreven.

Oorspronkelijk werd groene thee in Azie  gebruikt als medicijn voor het hart, de spijsvertering en om wonden te genezen.

Maar ook nu jaren later wordt thee ingezet bij het afvallen, het ontgiften en het voorkomen van veelvoorkomende ziektes.

Het is rijk aan polyfenolverbindingen, zoals flavonoiden. Polyfenolen zijn bioactieve stoffen waaraan een medicinale werking wordt toegeschreven.De polyfenolen uit planten worden ook wel catechinen genoemd.

Flavonoiden zouden zorgen voor een antioxiderende werking zorgen. Hierdoor heeft het drinken van groene thee een mogelijk positieve werking op het imuunsysteem, waardoor de kans op ontstekingen wordt verkleind.

Deze natuurlijke polyfenolen werken ontstekingsremmend, gaan virussen tegen en doden bacterien.

Ook heeft groene thee wel 4000 bioactieve stoffen.

( bron: Vyas T, Nagi R, Bhatea A Therapeutic effects of green tea as an antioxidant on oral health, a review 2021)

Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinesis plant.Van deze planten worden alle soorten thee gemaakt behalve kruidenthee.

De blaadjes worden gedroogd en de mate van oxidatie bepaalt wat voor soort thee het wordt.

Voor groene thee worden bladeren niet geoxideerd en daarom kleurt het water van je kopje thee groen in plaats van bruin.

Thee en de mond

Ook zijn er wetenschappelijke studies gedaan naar het effect van groene thee op de mondgezondheid.

Zo werd er in een onderzoek van Mathur et al 2018 het effect onderzocht van tandplak en gingivale ontstekingen bij het gebruik van een mondspoelmiddel dat groene thee bevatte. 

Het spoelmiddel met groene thee zorgde voor een vermindering van tandplak en ontsteking van het tandvlees in vergelijking tot een placebo spoelmiddel.

Tevens kwam er uit de analyses naar voren dat groene thee mondspoelingen in vergelijking met chloorhexidine mondspoeling ongeveer een even groot effect hadden in plaqueverwijdering en vermindering van ontstekingen bij het tandvlees.

(Mathur et al 2018 Efficacy of green tea based mouthwashes on dental plaque en gingival inflammation 2018)

Ook werd het spoelmiddel met groene thee ingezet bij mensen met parodontitis ( botafbraak rondom de tanden en kiezen) en er werden positieve effecten gevonden op de vermindering van bloeding en bij de pocketreductie. Dat wil zeggen dat na het schoonmaken van de ruimte onder het tandvlees na het spoelen een pocketreductie plaatsvindt wat wil zeggen dat de ruimte bij het tandvlees minder diep wordt. 

Thee tegen gaatjes

Groene thee bladeren bevatten een hoge concentratie natuurlijke fluoriden, die samen met andere gunstige stoffen in de thee zorgt voor een caries remmend effect.

( bron:LIao S, Kao YH Green tea:Biochemical and biological basis for health benefits 2001)

Helaas is nog niet onderzocht of het spoelen met groene thee ook preventief kan worden ingezet bij het voorkomen van gaatjes.

In de kinderschoenen

In Europa zie je op dit moment nog geen mondverzorging op basis van groene thee. Echter wordt in Azie heel vaak gewerkt met producten waar het wel in zit. Ook de onderzoeken zijn veelal in Azie gedaan.

Ik zie welliswaar een tendens in producten op mondzorg gebied. Mensen willen graag weten welke stoffen er in hun mondverzorging zitten en hebben het liefst producten zoveel mogelijk natuurlijk van aard.

Ik denk dat de onderzoeken zoals hierboven een mooie aanvulling kunnen zijn dit gebied.

Groene thee lijkt mij dan ook een prachtige stof om toe te gaan voegen in mondverzorgingslijnen.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply