Zwarte Tong: Zó Kom Je Ervan Af!

zwarte harige tongOntdek je in de spiegel ineens dat je tong zwart is uitgeslagen? Hoewel een zwarte tong voor problemen zorgt zoals een stinkende ademgeur, is het meestal onschuldig en kan het snel voorbij gaan.

Een zwarte tong ontstaat wanneer het evenwicht op de tong verstoord is geraakt. Naast een zwarte of donkerbruine verkleuring kan de tong er harig uitzien.

De verkleuring doet zich meestal voor op het achterste gedeelte van de tong en is niet zomaar af te vegen of af te schrapen met een tandenborstel of tongschraper. In sommige gevallen kun je een branderig gevoel op je tong en een metaalsmaak in je mond hebben.

Een zwarte, harige tong ziet er eng uit, maar het is gelukkig een onschuldige aandoening die met de juiste aanpak goed kan worden verholpen. In dit artikel lees je wat je kunt doen om weer een roze en gezonde tong te krijgen.

Wat is een zwarte tong precies?

De medische, Latijnse naam voor zwarte tong is ‘lingua villosa nigra’. Doordat je regelmatig eet en drinkt, en door de stoffen die in het speeksel zitten, slijt er dagelijks een laagje cellen van je tong af.

Het tongslijmvlies maakt ook weer nieuwe cellen aan, waardoor je tong in evenwicht blijft. Dit evenwicht kan echter verstoord worden: wanneer bepaalde bacteriën de overhand krijgen, kan er op de tongcellen waar je mee proeft een laagje ontstaan.

De papillen beginnen te groeien, waardoor uitsteeksels ontstaan die wel tot vijftien keer hun normale lengte aan kunnen nemen. Dat ziet er harig uit, maar er groeien dus geen echte haren op je tong. Door etensresten, nicotine, koffie of kleurstoffen afkomstig uit etenswaren kan de tong een gele, bruine of zwarte kleur krijgen.

Wat is de oorzaak van een zwarte tong?

Het is onduidelijk hoe zwarte tong precies kan ontstaan. Het lijkt in ieder geval vaker voor te komen in de volgende gevallen:

 • tijdens of na een antibioticakuur
 • bij een slechte mondhygiëne
 • bij roken en alcoholgebruik
 • bij het drinken van koffie
 • bij gebruik van sommige mondwaters
 • bij een tekort aan vitamine B3

Hoe kun je zwarte tong behandelen?

Zwarte tong ziet er onfris uit, maar het is een goedaardige aandoening die eenvoudig zelf te behandelen is. Het schoonhouden van de mond en het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en verzorgingsproducten zijn hierin essentieel. Bekijk onderstaande tips om van zwarte tong af te komen.

 1. Pas je leef- en voedingspatroon aan. Eén van de mogelijke oorzaken van zwarte tong is een tekort aan vitamine B3. Zorg dus dat je voldoende gezonde voeding binnenkrijgt, zoals vlees en vis, gevogelte, noten, zaden en graanproducten. Ook is het advies om te stoppen met roken, geen alcohol te gebruiken en geen koffie meer te drinken
 2. Vermijd mondwaters met waterstofperoxide en chloorhexidine. Waterstofperoxide en chloorhexidine kunnen een zwarte tong veroorzaken of verergeren. Stop dus onmiddellijk met het gebruik van deze mondspoeldranken als je een zwarte tong hebt. De ingrediënten in deze mondwaters hebben weliswaar een ontsmettende werking, maar ze doden naast de slechte, ook de goede bacteriën. Hierdoor raakt de bio-balans op de tong verstoord. Zorg dus dat je een mondwater kiest die geen schadelijke ingrediënten bevat en bijdraagt aan een gezonde mondflora. Zie hier een artikel met het best beoordeelde mondwater.
 3. Gebruik een mondwater met actief zuurstof. Geschikte mondwaters zijn Oxyfresh of RyttPro. Aan deze middelen is actief zuurstof toegevoegd. Actief zuurstof maakt bacteriën onschadelijk maar laat de natuurlijke mondhuishouding intact. Oxyfresh en RyttPro richten zich namelijk alleen op anaerobe bacteriën. Dit zijn schadelijke micro-organismen die alleen kunnen voortleven in de droge, beschutte en zuurstofloze ruimtes van de mondholten, zoals bij de tandvleesranden en de tongpapillen. Door het spoelen met Oxyfresh en RyttPro komt er een flinke hoeveelheid zuurstof vrij, waardoor de anaerobe bacteriën worden uitgeschakeld.
 4. Gebruik je tandenborstel voor je tanden, niet voor je tong. Vaak gebruiken mensen een tandenborstel voor het reinigen van de tong, maar dat is geen goed idee. De harde haartjes van een tandenborstel zijn niet gemaakt voor het zachte tongslijmvlies. Bovendien werkt de vorm van de tandenborstel niet prettig: doordat de rug van de borstelkop wat hoger staat kan de tandenborstel gemakkelijk te diep in je keel komen waardoor je gaat kokhalzen.
 5. Gebruik een goede tongreiniger. De tong kun je het beste schoonmaken met een speciaal daarvoor gemaakte tongreiniger. Belangrijk is dat je een tongreiniger gebruikt die niet alleen in staat is de aanslag op je tong weg te schrapen, maar ook bacteriën kan verwijderen die tussen de dikke papillen achterop de tong liggen. De Tungbrush bestaat uit borsteltje met stevige haartjes die de aanslag naar de oppervlakte borstelen, waarna je met een schraper de aanslag gemakkelijk kunt verwijderen. Als je tong wat gevoeliger is kun je beter voor een zachtere tongreiniger gaan, zoals de Orabrush. Deze tongreiniger heeft zowel zachte borstelhaartjes als een schrapertje ineen, waardoor je niet alleen de oppervlakte van de tong, maar ook de plekjes tussen de tongweefsels kunt schoonmaken. Het is aan te bevelen om tongreinigers te gebruiken in combinatie met een ontsmettende gel. Voor een overzicht van de beste 10 tongreinigers klik hier.

Hoe gebruik je een tongborsteltje en een tongschraper?

 • Borstel voorzichtig de tongaanslag los zodat de bacteriën zich naar de oppervlakte van de tong begeven. Zet geen druk en laat de haartjes van de tongreiniger het werk doen.
 • Zet nu de tongschraper zo ver mogelijk achter op je tong. Schraap van achter naar voren.
 • Heb je last van het kokhalsreflex? Blijf rustig en adem alleen door je neus. Adem in wanneer je op het achterste deel van je tong bent, adem uit wanneer je naar voren schraapt.

Spoel je mond met teatree-olie voor het verhelpen van een zwarte tong

Steeds vaker raden mondzorgspecialisten aan om te spoelen met teatree-olie. Tea-tree olie is een uitstekend middel die de natuurlijke mondflora ondersteunt. Kijk wel goed naar de ingrediëntenlijst: sommige olies zijn gecombineerd met schadelijke ingrediënten. De mondspoeling van Desert Essence Tea Tree Oil bevat alleen goede ingrediënten en kun je dus veilig gebruiken. Ook zijn er speciale tongdruppels op de markt om een zwarte aanslag tegen te gaan. Het gaat hier om de California Breath Nasal Sinus Drops.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je alle tips goed opvolgt gaat de ziekte binnen een paar weken vanzelf over. Een enkele keer is dat niet het geval. Dan doe je er verstandig aan even langs de huisarts te gaan. De huisarts kan je een ureum-oplossing geven. Dit medicijn bevordert dat het slijmvlies van de tong meer water opneemt zodat de buitenste laag van de tong zachter wordt. Na enkele dagen is de aanslag op je tong gemakkelijker te verwijderen.

Lees ook

De beste 10 middelen tegen zwarte en witte aanslag op de tong

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!