De 10 Beste Middelen Tegen Gevoelige Tanden

In dit artikel gaan we in op de vraag van Philip.

Wat is een goed middel tegen pijnlijke en gevoelige tanden? Ik heb een aantal producten geprobeerd maar de tandgevoeligheid lijkt niet over te gaan.

Als je tanden pijn doen bij een ijsje eten of een slok sinaasappelsap, heb je waarschijnlijk last van gevoelige tanden.

Het is een tamelijk onschuldige, maar wel ongemakkelijke aandoening. Omdat het best lastig is om een middel te vinden dat veilig is en echt helpt tegen pijnlijke tanden, hebben we een top 10 van de beste middelen voor je samengesteld.

Wat is de oorzaak van gevoelige tanden?

Tanden worden gevoelig of zelfs pijnlijk als het glazuur is aangetast, zodat het tandbeen bloot komt te liggen. Er zijn 2 belangrijke oorzaken voor blootliggend tandbeen: teruggetrokken tandvlees en tanderosie.

Als het tandvlees zich terugtrekt wordt de tandhals of de wortel van de tand zichtbaar. Dit tandbeen wordt niet langer bedekt door tandvlees en bestaat hoofdzakelijk uit zacht bindweefsel. Dat bevat kanaaltjes (tubuli) die verbonden zijn met de zenuw van de tand of kies.

Als de kanaaltje open liggen, kunnen de zenuwen worden geprikkeld door kou, warmte, zoet of zuur in de mond. Dat verklaart de plotselinge tandpijn. Om je te helpen daarvan af te komen hierbij onze top 10 in de strijd tegen gevoelige tanden:

1. Speciale gel voor gevoelige tanden

Plotselinge pijnscheuten door gevoelige tanden zijn niet ernstig, maar wel heel vervelend als je zit te genieten van je favoriete hapje of drankje. Een goede gel voor gevoelige tanden vervangt het verdwenen smeerlaagje van het tandbeen, voegt mineralen toe die de tandbeen-kanaaltjes dichten of de zenuwprikkeling erin verminderen. Fluoride is het belangrijkste bestanddeel van deze speciale gels. Fluoride herstelt de mineralen in het tandbeen en beschermt tegen zuren.

Eén van de beste gels voor pijnlijke tanden is Oxyfresh Fluoride Dental Gel. Deze verzacht de pijn en geeft een heerlijke frisse smaak.

OxyFresh Fluoride Dental Gel

 • gaat de karakteristieke pijnscheuten bij gevoelige tanden tegen
 • heeft een verkoelend effect
 • geeft een frisse munt-smaak
 • is volkomen veilig en bevat geen bijtende of zure bestanddelen
 • voor een optimaal effect gebruik je het in combinatie met OxyFresh Fluoride mondwater

De fluoride-gel van OxyFresh is een effectief wapen tegen gevoelige tanden om een aantal redenen. Allereerst zorgt het voor remineralisatie van het glazuur, waar door de zure inwerking van tandplak langzaam mineralen uit verdwijnen. Hierdoor verdwijnt de glazuurlaag van de tanden en kunnen gaatjes (cariës) ontstaan.

Dankzij OxyFresh Fluoride Dental Gel kunnen die mineralen weer aan het glazuur worden toegevoegd. Door het gebruik van de gel is het tandglazuur ook beter bestand tegen de zuuraanvallen als we eten en drinken.

De toegevoegde fluoride en xylitol versterken het tandglazuur, remmen de vorming van tandplak af en bestrijden op die manier het ontstaan van cariës (gaatjes).

Net als alle andere producten van OxyFresh bevat de Fluoride Dental Gel de actieve zuurstofformule Oxygene. Actieve zuurstof schakelt direct de bacteriën in de mond uit die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem en andere mondproblemen als tandvleesontstekingen.

Voor de frisse smaak is groene muntolie toegevoegd, die samen met xylitol een verkoelend effect heeft. Dat kan ook van pas komen als je je mond hebt verbrand door te hete drank of voedsel.

Gebruik

OxyFresh Fluoride Dental Gel breng je na het tandenpoetsen eenvoudig aan op je tandvlees. Als je de actieve bestanddelen langer wilt laten intrekken kun je een bitje gebruiken. Dit vul je met de gel en plaats je over je tanden. Je laat het vijf minuten zitten, zodat de gel kan inwerken op de gevoelige tandhalzen.

Mara Expert Fluoride Gel Protector

Werkt hetzelfde als Oxyfresh Fluoride Gel, echter is de concentratie fluoride nog sterker, namelijk 1,23%.

2. Speciaal mondwater

Evenals speciale gels voor gevoelige tanden, kan ook mondwater het smeerlaagje vervangen, mineralen aan de tandbeen-kanaaltjes toevoegen of de zenuwprikkeling verminderen.

Om het effect van onze nummer 1, Oxyfresh Fluoride Dental Gel, te ondersteunen kun je voor het aanbrengen van de gel je mond spoelen met OxyFresh Fluoride Mondwater.

OxyFresh Fluoride Mondwater

 • vermindert de gevoeligheid van tanden en tandhalzen
 • verstevigt het tandglazuur en beschermt tegen de invloed van zuren
 • voorkomt gaatjes (cariës) en tandbederf
 • helpt tandvleesontstekingen te voorkomen
 • is veilig en mild, het bevat geen bijtende of zure bestanddelen
 • zorgt voor een frisse adem

Het fluoride mondwater van OxyFresh is, net als de OxyFresh fluoride-gel een goed wapen tegen gevoelige en pijnlijke tanden. OxyFresh fluoride mondwater zorgt eveneens voor bescherming van het glazuur, gaat het de gevolgen van tandplak tegen en helpt gaatjes (cariës) voorkomen. Ook het ingrediënt xylitol zorgt draagt hieraan bij.

Net als andere producten van OxyFresh bevat het fluoride mondwater de actieve zuurstofformule Oxygene. Actieve zuurstof is een geducht wapen tegen de bacteriën in de mondholte, die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem en andere klachten als tandvleesontstekingen. Hiermee kun je je mond verzorgen zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora aan te tasten.

Je gebruikt OxyFresh Fluoride Mondwater één keer per dag gedurende een minuut voor de optimale bescherming van gevoelige tanden. Voor een nog groter beschermend effect smeer je daarna OxyFresh Fluoride Dental Gel op je pijnlijke tanden en kiezen.

3. Speciale tandpasta

Net als mondwater en gels, kunnen ook speciale tandpasta’s een beschermlaagje aanbrengen, mineralen toevoegen aan het tandbeen om de tandbeen-kanaaltjes dichter te maken of de zenuwprikkeling verminderen.

Aangezien je tandpasta dagelijks gebruikt, is dit een voortdurend onderhoud dat zeker de moeite loont in de strijd tegen gevoelige tanden. We hebben maar liefst drie speciale tandpasta’s voor gevoelige tanden gevonden. Stuk voor stuk effectief en zacht, maar ontwikkeld vanuit een andere invalshoek.

A. Miradent Mirasensitive HAP Special Toothpaste for Sensitive Teeth

Het is een mondvol, maar Miradent Mirasensitive HAP Special Toothpaste for Sensitive Teeth is verreweg de beste speciale tandpasta voor mensen met gevoelige tanden of tandhalzen. Deze tandpasta bevat het belangrijke ingrediënt hydroxyapatite, ook wel HA of HAP genaamd.

Dit mineraal is een vorm van calcium, die van nature voorkomt in onze botten en tandglazuur. Het is dan ook bij uitstek het middel om de tandbeen- kanaaltjes (tubuli) te dichten, zodat de gevoeligheid van tanden afneemt.

Deze Mirasensitive tandpasta bevat uiteraard daarnaast fluoride (1.450 ppm) en kalium voor extra bescherming en reminelarisatie. Xylitol is toegevoegd voor nog meer bescherming en een prettige, frisse smaak. Bovendien beschermen fluoride en xylitol tegen cariës en tandhals-cariës.

Miradent Mirasensitive HAP is een goede keuze om je gevoelige tanden intensief te verzorgen.
Veel andere tandpasta’s bevatten irriterende bestanddelen als SLS (sodium lauryl sulfaat), die ongeschikt zijn voor pijnlijke tanden en gevoelig tandvlees.

B. Dr. Brite Coco Chai Toothpaste

Dr. Brite staat garant voor zachte, natuurlijke mondverzorgings-producten. Hun remedie tegen gevoelige tanden is gebaseerd op de krachtige combinatie van biologische kokosolie en calciumcarbonaat. Dit dicht de ingang naar de gevoelige tand-zenuwen, zodat je de pijn en gevoeligheid bij bij het begin aanpakt. Deze verzegeling wordt ondersteund door kruidnagel-olie, een beproefd middel tegen gevoelige zenuwen.

Daarnaast doet deze tandpasta natuurlijk alles wat een tandpasta behoort te doen: je mondholte fris en gezond houden, je tandvlees verzorgen en je een frisse adem geven.

Dr. Brite Coco Chai Toothpaste is niet alleen zacht en effectief om je gevoelige tanden te verhelpen, maar ook nog eens heel erg lekker van smaak. Kokos, vanille, kaneel en kardemom zorgen voor een heerlijk exotisch mengsel. Omdat Dr. Brite alleen natuurlijke, biologische ingrediënten gebruikt bevat deze tandpasta geen fluoride.

C. Dentissimo Toothpaste Complete Care

De nieuwe, innovatieve formule van de tandpasta van Dentissimo is gebaseerd op natuurlijke plantenextracten. Deze complete verzorging combineert fluoride met natuurlijke plantaardige bestanddelen. Samen verwijderen ze tandplak, voorkomen cariës (gaatjes) en ontstekingen in de mondholte. Daarnaast wordt de natuurlijke witte kleur van het tandglazuur hersteld.

Calcium en hydroxyapatite zorgen voor intensieve remineralisatie van het tandglazuur en het dichten van open kanaaltjes in het tandbeen. Geranium-olie heeft een antibacteriële werking en pepermunt- en eucalyptusolie verfrissen de adem.

De formule bevat geen schadelijke ingrediënten als SLS (sodium lauryl sulfaat), chloorhexidine, peroxide, parabenen of triclosan.

4. Een extra zachte tandenborstel

Om je gebit niet verder te irriteren kun je bij gevoelige tanden en teruggetrokken tandvlees het best een extra zachte tandenborstel gebruiken. Dit voorkomt dat je tandvlees zich nog verder terugtrekt en je tandwortels nog verder bloot komen te liggen. Een perfecte combinatie met één van bovenstaande tandpasta’s!

OxyFresh Health Brush

De OxyFresh Health Brush is een fijne tandenborstel met zachte, afgeronde borstelhaartjes. Dat maakt deze borstel veel vriendelijker voor het tandglazuur en tandvlees dan de gebruikelijke tandenborstels. Daarnaast kunnen de haartjes ook de ruimtes net onder het tandvlees bereiken. Ingeval van ontstoken tandvlees kun je met de Health Brush je tanden toch blijven poetsen zonder het tandvlees verder te irriteren.

5. Extra zacht flosdraad

Het is belangrijk om je gebit schoon te houden, ook tussen je tanden. Maar omdat je tanden en misschien ook tandvlees al gevoelig zijn, moet je met extra zachte producten werken.

Dentek Sensitive Clean Flosspicks

Dentek Sensitive Clean Flosspicks bestaan bijvoorbeeld uit zacht flosdraad, dat speciaal geschikt is voor mensen met gevoelige tanden of geïrriteerd tandvlees. Het is bovendien voorzien van een coating van fluoride om het tandglazuur ook in de ruimten tussen de tanden te versterken.

6. Zachte tandenragers of tandenstokers

De gebruikelijke harde tandenstokers en puntige of metalen tandenragertjes kunnen het tandglazuur en het gevoelige tandvlees nog verder beschadigen. Daarom kun je voor het reinigen tussen je tanden en kiezen beter kiezen voor zacht gereedschap kiezen als je gevoelige tanden hebt.

Miradent I-Prox Care Set

De Miradent I-Prox Care Set is een complete set die veilig te gebruiken is, ook als je gevoelige tanden, tandhalzen en tandvlees hebt. De set bestaat uit een tandartsspiegeltje, een interdentaal borsteltje en een schraper om tandsteen te verwijderen. De Miradent I-Prox Care Set is gemaakt van sterk materiaal, dat desondanks zacht en prettig is voor gevoelige tanden en geïrriteerd tandvlees.

7. Voedingssupplementen voor het gebit

Naast de gebitsverzorgings-producten die speciaal gericht zijn op gevoelige tanden en terugtrekkend tandvlees, kun je ook voedingssupplementen slikken om je gebit van binnen uit te versterken. Hiermee voorkom of verhelp je gevoelige tanden.

UK Organics voedingssupplement voor het gebit

Dit voedingssupplement bevat vitaminen en mineralen, die onmisbaar zijn voor een sterk gebit en gezond tandvlees. Ze houden het tandglazuur sterk en helpen gaatjes (cariës) voorkomen. Daarbij komen deze vitaminen en mineralen ook nog eens je algemene gezondheid en welzijn ten goede.

 • vitamine K2 en D3 zorgen voor een betere opname van calcium, zodat het ook terechtkomt bij tanden en botten
 • vitamine E, C en A bevorderen de vorming en het herstel van weefsel, waaronder tandvlees
 • mineralen zijn toegevoegd voor de remineralisatie van het tandglazuur

UK Organics voedingssupplement voor het gebit bevat geen suiker of andere zoetstoffen. UK Organics producten bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen en geen conserveermiddelen, kleurstoffen of andere chemicaliën. Eén tablet per dag helpt je om je tanden sterk te maken en vormt een gezonde aanvulling op de dagelijkse mondverzorging.

8. Kauwgom met Xylitol

Met kauwgom kun je je gebit versterken mits die geen suiker bevat, maar xylitol. Deze natuurlijke zoetstof komt voor in de vezels van groente en fruit en smaakt even zoet als suiker, maar wordt tijdens het eten of kauwen nauwelijks omgezet in zuur. Daarmee is het voor het gebit een goed alternatief voor suiker of sorbitol. Kauwgom met xylitol is zelfs goed voor je gebit, zo blijkt uit onderzoek.

De voor cariës verantwoordelijke bacteriën kunnen de stof niet verwerken en sterven af. Daarnaast remt xylitol de vorming van tandplak, doordat de bacteriën zich niet aan het tandglazuur kunnen hechten.

Het bevordert de vorming van ketens van calcium en eiwitten uit het speeksel en zorgt daarmee voor remineralisatie van het gebit. Xylitol en het kauwen stimuleert de aanmaak van speeksel, dat een natuurlijke bescherming vormt tegen bacteriën en de zuren in de mond neutraliseert.

Tot slot geeft xylitol een gevoel van frisheid, omdat het warmte aan de omgeving onttrekt.

Miradent Xylitol Chewing Gum Green Tea

Alweer een mondvol, maar deze kauwgom is een uitstekende vervanging voor je “normale” kauwgom. Het smaakt heerlijk fris en je verzorgt je gebit er ook nog mee, een goede zaak als je gevoelige of pijnlijke tanden hebt.

 • kauwgom met een positieve, in plaats van een negatieve invloed op het gebit
 • helpt tegen een droge mond (xerostomie)
 • heeft een prettige smaak van xylitol en groene thee
 • houdt het tandglazuur sterk door zuren te neutraliseren
 • geschikt voor een kunstgebit
 • veilig voor kinderen, zwangere vrouwen en diabetici
 • bevat geen aspartaam, lactose en sorbitol

Miradent Xylitol kauwgom is daarmee een uitstekende aanvulling op de dagelijkse mondhygiëne. Het advies is dus goed kauwen, om je mond gezond te houden en gevoelige tanden tegen te gaan. Lees ook dit artikel over de beste kauwgom.

9. Een monddouche of waterfloss-apparaat

Een monddouche of waterfloss-apparaat verwijdert etensresten, tandplak en bacteriën met behulp van een straal water of mondspoelmiddel. Zo worden ook de plekjes waar de tandenborstel niet bij kan komen gereinigd, zoals tussen de tanden en de overgang naar het tandvlees. Als je gevoelige tanden hebt, zul je vanzelf al hebben uitgevonden dat je lauw water moet gebruiken, omdat koud water de zenuwen prikkelt.

TonsilFresh Waterfloss

Een voorbeeld van een monddouche die geschikt is bij een pijnlijk gebit is de TonsilFresh Waterfloss. De waterstraal is zacht en effectief, niet te sterk wat een probleem kan zijn bij gevoelige tanden en blootliggende tandhalzen. De zachte kracht van de waterstraal kun je zelf nog bijstellen. Het apparaat werkt niet op elektriciteit, waardoor je het ook onder de douche kunt gebruiken en is tevens geschikt voor het verwijderen van amandelsteentjes.

10. Whitening pen

Het witter maken van je tanden maakt ze natuurlijk niet minder gevoelig. Toch kan een whitening pen, mits bestaand uit veilige, niet agressieve bestanddelen zijn nut hebben bij gevoelige tanden. De slijtage van het glazuur bij tanderosie leidt niet alleen tot pijnlijke tanden, maar ook tot het verkleuren (vergeling) van de tanden.

We kunnen ons dus voorstellen dat je je tanden wilt bleken om je glimlach niet te hoeven verbergen en je zelfvertrouwen te behouden.

Bij gevoelige tanden moet je wel goed oppassen dat je het juiste product kiest, omdat veel middelen om de tanden te bleken de tanden gevoeliger maken, zelfs als ze dat nog niet waren. Kies dus een product zonder agressieve ingrediënten.

Dr Brite Whitening pen

De Whitening pen van Dr. Brite is zo’n veilig product dat geschikt is als je gevoelige tanden hebt. Het bevat biologische kokosolie, actieve koolstof, xylitol en ontzuurde vitamine C.

Deze natuurlijke ingrediënten zijn speciaal gericht op het verwijderen van verkleuringen en vlekken op je tanden, maar dan zonder je gebit en je tandvlees nog verder te irriteren. Het bevat dan ook geen SLS (sodium lauryl sulfaat), Bisfenol A (BPA), PEG, fluoride of kunstmatige smaak- kleur en conserveermiddelen. De

Dr. Brite Whitening pen kun je online bekijken bij De Mondzorgzaak.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!