Droge mond door slaapapneu-masker

Slaapapneu kan in de meeste gevallen goed opgelost worden door een slaapmasker, een zogenaamd CPAP-masker. Een uitkomst, want slaapapneu kan het leven erg verstoren. Maar het slaapmasker kan ook nadelen hebben, zoals drukplekken, hoofdpijn en vooral een verstopte neus en droge mond. Hoe verhelp je een droge mond?

Wat is slaapapneu?

Apneu is een ademstop van tien seconden of meer bij het slapen. Dit gaat vaak gepaard met snurken. De oorzaak is een nauwe ruimte in de neus-/keelholte. Bij meer dan vijf apneus per uur met klachten wordt ook wel over Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) gesproken.

Te veel van deze apneus kunnen gevolgen voor de gezondheid hebben. Zo wordt de slaap verstoord en kun je overdag slaperig en vermoeid zijn. Daarnaast kunnen concentratieverlies, vergeetachtigheid, hoofdpijn, nachtzweten en een droge mond voorkomen. Het zuurstoftekort dat ontstaat, kan ook schade geven aan bloedvaten en weefsels. Slaapapneu geeft zo een verhoogd risico op onder meer een beroerte, hoge bloeddruk, een hartinfarct, impotentie.

Hoe kan slaapapneu behandeld worden?

Het is belangrijk dat je niet te zwaar bent: overgewicht kan slaapapneu verergeren. Ook roken verergert de boel. Vermijd daarnaast alcohol en cafeïne voor het slapen gaan en zorg dat je genoeg beweging krijgt.
Helpt dit allemaal niet, dan kunnen de volgende zaken helpen:

 • Positietrainer

Dit apparaatje wordt net onder de borst gedragen en geeft een trilling af als je op je rug slaapt. Zo slaap je vaker op je zij. Handig voor mensen die vooral apneus krijgen als ze op hun rug slapen.

 • Mandibulair Repositie Apparaat (MRA)

Deze beugel zorgt ervoor dat de onderkaak iets meer naar voren komt. Zo ontstaat er meer ruimte in de keel.

 • Operatie

Soms kan een operatie aan keel, neus, verhemelte of tong meer ruimte bieden.

 • Slaapmasker

Slaapapneu wordt het vaakst behandeld met een slaapmasker, oftewel een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP)-masker. Dit apparaat blaast het hoge druk lucht via een masker in de neus en keel. Zo blijft de keel open en kunnen er geen apneus meer optreden.

Wat voor slaapmaskers zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten en maten slaapmaskers. Er zijn grofweg drie categorieën:

 • Fullface masker: een masker dat over de neus en mond gaat
 • Neusmasker: een masker dat alleen over de neus gaat
 • Neuspillow masker: een masker waarbij neuskussentjes in de neusgaten worden geplaatst

Wat kunnen nadelen zijn van een slaapmasker?

Hoewel een slaapmasker vaak een goede oplossing is tegen slaapapneu, kan het drukplekken geven. Daarnaast drogen door de continue luchtstroom de bovenste luchtwegen sneller uit. Dat kan de volgende gevolgen hebben: 

 • Verstopte neus
 • Loopneus
 • Vochtige, droge of rode ogen
 • Opgeblazen gevoel
 • Pijnlijke, droge neus of sneller een bloedneus
 • Droge mond en keel

Zo’n 70% van de patiënten die een slaapmasker dragen, heeft last van een droge, verstopte, pijnlijke neus en en keel. Als de neus verstopt is, hebben patiënten de neiging om door de mond de ademen. De lucht uit het apparaat ontsnapt zo door de mond. De lucht stroomt door de neus en via de mond naar buiten. Dit verergert uitdroging van het neusslijmvlies en droogt ook de mond uit.

Waarom is een droge mond zo vervelend?

Een droge mond in de nacht is vervelend, want je kunt er niet goed door slapen. Maar een droge mond is ook slecht voor je mondgezondheid. Speeksel heeft namelijk een natuurlijke reinigende werking. Het smeert de binnenkant van de mond en vergemakkelijkt de spijsvertering.

De afweermechanismen van het speeksel houden het gebit en het tandvlees gezond en bestrijden de bacteriën die mondinfecties en zweertjes veroorzaken. Met een droge mond loop je een grotere kans op bijvoorbeeld gaatjes, tandvleesproblemen en een slechte adem.

Wat kun je doen aan een droge mond door een slaapmasker?

 • Water drinken

Je kunt natuurlijk een glaasje water naast je bed zetten en ’s nachts wat vaker een slokje water drinken. Dat betekent wel dat je vaker wakker bent. En het grootste nadeel van veel water drinken is, dat je er ook vaker door moet plassen. Ook niet bevorderlijk voor je nachtrust, terwijl dat nu juist is wat je wilde bereiken. Om ’s nachts te plassen moet je bovendien het CPAP-apparaat uitdoen, het slaapmasker afzetten of het masker ontkoppelen, en bij terugkomst het apparaat weer aanzetten. Veel gedoe in de nacht kortom.

 • De lucht bevochtigen

Het belangrijkst is om bij een droge mond door het slaapmasker de lucht te bevochtigen. Warme, bevochtigde lucht geeft minder kans op een verstopte, pijnlijke neus, keel en mond. Zeker in de winter, als de lucht al erg droog is, kan het masker problemen geven. Er bestaan verschillende bevochtigers. 

 • Mondgel 

Lost een bevochtiger het probleem niet (voldoende) op, dan kan een mondgel uitkomst bieden. Een mondgel is een dikke gel die vooral ’s nachts op het tandvlees, de tong en het mondslijmvlies gesmeerd kan worden. Het beschermt de mond tegen gaatjes en dergelijke en houdt de mond vochtig, waardoor slapen makkelijker gaat.

Er bestaan verschillende soorten en merken mondgel. Kies altijd een mondgel die uit natuurlijke ingrediënten bestaat en geen alcohol of sodium lauryl sulfaat bevat. Die middelen kunnen de mond namelijk verder uitdrogen.

Oralieve Mondgel heeft bijvoorbeeld ingrediënten die op verschillende manieren de functie van speeksel overnemen. Het gaat suikerzuren en schadelijke bacteriën tegen en werkt antibacterieel. De gebruikte aloë vera kalmeert bij irritaties, wat prettig kan zijn als er bijvoorbeeld zweertjes zijn ontstaan in de droge mond. De mondgel van Oralieve is kortom een erg complete gel.

Ook de Oxyfresh Super Relief Dental Gel kan ondersteunend werken bij een droge mond door een slaapmasker. Dit is een veelzijdige gel tegen orale ongemakken. Het vormt zich als een beschermend laagje rondom de gevoelige en ontstoken plekken in de mond. Zo biedt OxyFresh Pro Relief Gel langdurig verlichting bij monddroogheid en draagt het bij aan een sneller herstel van ontstoken tandvlees en wondjes, die kunnen ontstaan door een droge mond.

Lees ook

Top 10 beste middelen tegen een droge mond

Top 10 beste speekselgels

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!