Cobblestones zijn kasseien of kinderkopjes, de ouderwetse wegbedekking. We vertalen de term cobblestone keel dus maar half in het Nederlands. Met cobblestone keel wordt een duidelijk zichtbaar geïrriteerde keel aangeduid. De bulten en knobbels achterin de keel doen denken aan een hobbelige weg met kasseien of kinderkopjes.

Soms schrikken mensen hevig van de zwellingen, maar de cobblestone keel heeft in de meeste gevallen helemaal niets met kanker te maken. In dit artikel gaan we kijken wat de hobbels en knobbels dan wel zijn, wat de oorzaak ervan is en vooral: hoe je er vanaf komt. 

Waardoor ziet je keel eruit als een straat met kasseien?

De zwellingen worden gevormd door vergrote weefsels in de keelamandelen en in de adenoïden, de neusamandelen. Beiden maken deel uit van het lymfatische systeem, dat onmisbaar is voor de afweer tegen ziektekiemen in de keel en neus. Tegelijkertijd is lymfatisch weefsel, door de ruwe oppervlaktestructuur zelf ook gevoelig voor ontstekingen.

Meestal wordt een Cobblestone keel veroorzaakt door de irritatie van vervuild slijm dat uit de neusholte wordt afgevoerd naar de keel. Dit staat ook wel bekend als de post nasale drip. Het is een natuurlijke reactie om het teveel aan neusslijm uit de neus af te voeren. Maar als dit neusslijm vervuild is, wat het bijvoorbeeld door een infectie vaak is, kan het de weefsels waar het langs drupt irriteren. 

Post nasale drip

Normaal gesproken produceren de neusslijmvliezen niet te veel en niet te weinig neusslijm. De normale productie dient ervoor om droge lucht te bevochtigen voor het inademen, het reinigen van de neusholtes en het vangen en onschadelijk maken van eventuele ziekteverwekkers.

Bepaalde omstandigheden verhogen de slijm-productie, of maken het slijm dikker. Om de druk in de neusholte af te voeren wordt een teveel aan slijm afgevoerd naar de keel. De zogenaamde post nasale drip wordt veroorzaakt door onder andere:

  • luchtweginfecties als griep en verkoudheid
  • roken of vapen
  • allergieën
  • koude, droge lucht
  • bepaalde medicijnen, waaronder anticonceptiemiddelen
  • maagzuur dat zich naar boven werkt

Afhankelijk van de achterliggende oorzaak gaat een cobblestone keel vaak gepaard met een constante droge hoest of de neiging steeds je keel te schrapen, een hese stem, het gevoel dat er iets vastzit in je keel, keelpijn en misselijkheid.

Een cobblestone keel behandelen

Misschien moet je contact opnemen met je huisarts om oorzaken met betrekking tot medicatie en maagzuur weg te kunnen nemen. Maar in de meeste gevallen wordt overtollig neusslijm geproduceerd door een virale of bacteriële infectie. De hobbels en bobbels zijn onschuldig en verdwijnen direct nadat de oorzaak van de irritatie is verdwenen.

Hoewel de post nasale drip een natuurlijke reactie is om overtollig neusslijm af te voeren, kan het zeker geen kwaad om deze slijm-stroom door de keel zo schoon mogelijk te maken. Dat kan met TonsilFresh Nasal Sinus Drops.

De formule van deze natuurlijke formule neusdruppels is simpel: zout en xylitol. Beide stoffen bestrijden schadelijke bacteriën, waardoor de neusslijmvliezen kalmeren en het overtollige neusslijm niet langer bol staat van de irriterende ziekteverwekkers. Vanwege de milde, natuurlijke ingrediënten kun je TonsilFresh Nasal Sinus Drops zo vaak gebruiken als je wilt om je neus en keelholte schoon te houden. Dat is een goede gewoonte bij verkoudheid en griep, maar ook als je bijvoorbeeld werkt in een droge, stoffige omgeving of als je last hebt van een allergie als hooikoorts.

Is een cobblestone keel besmettelijk?

Een cobblestone keel is niet besmettelijk, maar kan wel het gevolg zijn van een besmettelijke aandoening. Zo kun je bijvoorbeeld een infectie als griep of keelontsteking doorgeven aan iemand anders. Of een besmet persoon al dan niet een cobblestone keel krijgt, hangt af van diens immuunrespons op de betreffende infectie.

Worden de bultjes veroorzaakt door een allergie, medicatie of maagzuur, dan is dat uiteraard niet besmettelijk.

Andere mondproblemen door de post nasale drip

Een cobblestone keel is een specifiek symptoom, waar lang niet iedereen tijdens een periode met post nasale drip last van heeft. De stroom neusslijm met een hoge concentratie bacteriën kan echter nog meer problemen in de mond en keelholte veroorzaken:

  • Witte aanslag op de tong
  • Meer kans op amandelsteentjes (tonsil stones)
  • Een vieze smaak in de mond
  • Slechte adem 

Naar de huisarts

Bij de meeste mensen geneest het eigen immuunsysteem virale en bacteriële infecties. Ondertussen kun je zoals boven beschreven je neusslijmvliezen en daarmee het overmatige neusslijm dat tijdens zo’n infectie door je keel loopt zo schoon mogelijk houden. 

Als de klachten aanhouden of zelfs erger worden, ga dan naar de huisarts.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!