5 VEILIGE TANDARTSHAAKJES OM ZELF TANDSTEEN TE VERWIJDEREN

Heb je vaak last van tandsteen? Pas dan op. Het is niet alleen een vervelend gezicht, tandsteen zorgt voor gaatjes en akelige tandvleesontstekingen.

Wacht dus niet tot het volgende tandartsbezoek, maar maak een afspraak met je mondhyhiënist.

Je kunt ook zelf je gebit reinigen met een tandartshaakje. Doe dit nooit vaker dan 1 keer per 2 weken. Wij zetten de vijf beste (voor thuisgebruik) op een rij.

Wat is tandsteen?

tandsteen krabbertje

Tandplak, een mix van voedselresten, dode cellen en bacteriën is slecht voor je gebit. Als je gebit en mondholte niet goed reinigt, mengt de tandplak zich met kalk en fosfaat uit je speeksel. Deze massa verkalkt razendsnel tot tandsteen, ook wel calculus genoemd.

Calculus is een sluipmoordenaar voor je gebit. Schadelijke bacteriën hechten zich namelijk makkelijk aan het ruwe tandoppervlak, en zorgen vervolgens snel voor ontstekingen (parodontitis, gingivitis).

Je krijgt er gaatjes van, en de bacteriën kunnen bovendien een vieze adem en smaak geven. Het is dus zaak dat je er zo snel mogelijk vanaf komt.

Weg met dat tandsteen!

Al is je poetsroutine helemaal up to date, het blijft toch mogelijk dat zich tandsteen ophoopt, bijvoorbeeld op plekken die je met de tandenborstel lastig bereikt. In dat geval kan een speciale tandsteenverwijderaar een goede oplossing zijn.

Het tandartshaakje is ideaal om het zichtbare, harde tandsteen te verwijderen omdat het gemaakt is van hard materiaal. Er zijn goede haakjes te koop voor thuisgebruik. Let wel op: niet elk haakje is geschikt voor gebruik door een niet-professional. Geen enkel haakje is een vervanger voor de tandarts.

Hoe gebruik ik een tandartshaakje zelf?

De meeste tandsteenhaakjes hebben twee uiteinden, aan de ene kant een krabbertje (scaler), bedoeld voor grotere tandoppervlakken, en aan de andere kant het scherpe, puntige deel, de ‘pick‘.

Zet de pick niet recht op het glazuur, maar tussen de tanden, en beweeg de zijkant voorzichtig vanaf het tandvlees richting het uiteinde van de tand.

Doe dit een paar keer om al het tandsteen weg te halen. Gebruik het krabbertje op dezelfde manier. Je gebruikt de zijkant en schraapt zachtjes vanaf het tandvlees naar de uiteinden van de tanden. Doe dit maximaal 1 keer per 2 weken. Een ‘overuse’ kan je glazuur beschadigen je tanden ruwer maken.

Waar moet je op letten bij gebruik van een tandsteenhaakje?

  • Let op dat het haakje niet te scherp is
  • Schraap niet onder je tandvlees. Tandsteen onder je tandvlees, subgingivaal tandsteen, kun je beter door de tandarts laten verwijderen in verband met de kans op ontstekingen
  • Handig: met een speciaal mondspiegeltje zie je goed wat je doet.

Niet alle tandartshaakjes zijn geschikt voor thuisgebruik. Welke zijn wel goed?

De Top 5 beste tandartshaakjes:

1 Profi Oral Care Kit

Met stip op de eerste plaats: het Profi tandartshaakje van Dentek. Het haakje van Profi is ronder dan een professioneel haakje, waardoor het een stuk veiliger is om zelf te gebruiken. Met de meeste haakjes kun je niet zonder ervaring aan de slag, met deze wel.

Het Profi haakje van Dentek is gemaakt van zacht roestvrijstaal, je glazuur kun je er bij normaal gebruik ( 1 keer er maand) niet mee beschadigen. Het heeft, in tegenstelling tot veel andere haakjes, ook een goede grip: het glijdt niet zomaar uit je hand.

Een ander voordeel: bij veel commerciële haakjes zit geen mondspiegeltje, bij de Profi van Dentek wel. Je kunt daarmee goed zien wat je doet, omdat dit spiegeltje niet beslaat. Ook wordt er een dental pick meegeleverd voor de smalle ruimtes. Dit is met afstand het beste krabbertje.

Te bestellen bij demondzorgzaak.nl

2. I-Prox Care Set

tandsteen verwijderen zelf

Ook fijn in gebruik: de Miradent I-Prox Care Set, prima geschikt voor mensen met tandvleesontstekingen (bloedend tandvlees), en gebitsproblemen. Veilig te gebruiken, zelfs bij gevoelige tandhalzen en tandvlees.

Het setje bestaat uit een tandartsspiegeltje, interdentaal borsteltje plus schraper voor hardere afzettingen op het tandglazuur. Hiermee reinig je ook gemakkelijk de ruimtes tussen een beugel of spalkje.

Het puntvormige borsteltje komt beter bij lastige plekjes tussen je tanden dan stokers of flosdraad. Het schrapertje verwijdert probleemloos verharde tandplaklagen van het tandglazuur.

Veel soortgelijke producten zijn te hard of te puntig, waardoor tandvlees of tandglazuur kan beschadigen. De Miradent I-Prox Care Set is volkomen veilig. Te bestellen bij demondzorgzaak.nl

3. TonsilFresh

beste tandsteen verwijderaar

De Tonsilfresh, gemaakt van duurzaam roestvrijstaal, is kwalitatief hoogstaand. Deze set bevat behalve een tandartshaakje eveneens een mondspiegel (een odontoscoop) en een krabbertje.

Door het antislip handvat is het haakje gemakkelijk vast te houden. Het is perfect voor persoonlijk gebruik, maar vereist wel enige ervaring, het is echt bestemd voor de gebruiker die weet wat hij doet, of voor professionals.

Als je 100% resultaat wilt dan is dit het beste haakje. Niet vaker gebruiken dan 1 keer per maand. Ook dit haakje is alleen verkrijgbaar bij demondzorgzaak.nl

4. AE Dogz tandenkrabber

tandartshaakje

Het haakje van AE Dogz wordt officieel verkocht aan huisdiereneigenaren. Met dit krabbertje kun je tandsteen verwijderen bij honden en katten. Natuurlijk werkt dit ook goed voor mensen. Het voordeel van deze krabber is dat het schraagstukje iets breder is dan andere haakjes.

Door de goede grip schiet het haakje niet uit de hand. AE Dogz is veilig te gebruiken, mits je het heel voorzichtig doet en niet vaker gebruikt dan 1 keer per maand.

5. Piksters aanslag verwijderaar

aanslag verwijderen van tanden

Op plaats 5 vinden we de aanslagverwijderaar van Piksters. Dit is geen haakje maar een rubberen “pennetje” waarmee je aanslag van de tanden kunt vegen in plaats van krabben. Dit is iets veiliger dan een tandsteenhaakje, maar het duurt langer voordat je resultaat ziet.

Hoe is tandsteenvorming te voorkomen?

  • Het belangrijkste middel tegen tandsteenvorming is goed poetsen, twee keer per dag. Helaas bevatten de meeste tandpasta’s sodium laury lulfaat. Deze schuimende stof kan leiden tot tandvleesirritaties. Een goede optie is OxyFresh Fluoride tandpasta. Deze helpt ook tegen tandsteen.
  • Tweemaal daags flossen en ragen. Zo kom je makkelijk tussen tanden en kiezen die dicht op elkaar staan. Handig: de Dentek Triple Clean Floss flossboogjes zijn floss, tandenstoker en tongschraper in één.
  • Voor tanden en kiezen met meer tussenruimte, zijn er tandenstokers in alle maten te koop. Zorg dat het gebruik ervan vast onderdeel wordt van je poetsritueel.
  • Mondspoelingen helpen om lastig bereikbare plekken in het gebit te reinigen. Pas op: veel mondwaters zijn agressief en bevatten chemische, agressieve stoffen zoals alcohol of chloorhexidine. Goede mondspoelingen met actief zuurstof (Oxyfresh) zorgen dat tandsteen geen kans krijgt.
  • Drink de hele dag door genoeg water, zo hou je de mond vochtig. Bij een lage speekselproductie overweeg dan RyttPro Frisse adem kit. Daarmee stimuleer je de natuurlijke speekselproductie. Tandplak ontstaat sneller in een te droge mond.
  • Let op wat je eet en drinkt. Suikers, zetmeel, frisdranken, fruitsappen en roken bevorderen tandsteenvorming.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!