Zó verwijder je amandelstenen binnen 1 minuut

Auteur: J. de Jong – Tandarts I.O. – Laatst bijgewerkt 16 januari 2024

amandelsteentjes verwijdereHeb je last van amandelstenen en wil je daar direct vanaf? Begrijpelijk, deze stinkende witte brokjes in je keel kunnen je flink onzeker maken. Amandelstenen worden vaak veroorzaakt doordat vuil zich ophoopt in de amandelcrypten. Dat zijn de diepe inhammen achterin de mondholte.

Amandelstenen kunnen keelpijn, moeite met slikken en oorpijn veroorzaken. Het grootste probleem is dat je er flink van gaat mondstinken. Gelukkig zijn er een paar slimme methodes om amandelsteentjes te verwijderen. In dit artikel vind je een overzicht van de 10 beste tips tegen stinkende steentjes.

Tip 1: Tonsilfresh Cupping Glass

zelf amandelsten verwijderen

Iedereen die last heeft van amandelsteentjes, zou de Tonsilfresh Cupping Glass eens moeten proberen. Het uitzuigen van de amandelen is één van de allerveiligste en meest simpele methodes om de crypten te reinigen.

Bij veel andere instrumenten moet je in de amandelen prikken. Dat is niet alleen pijnlijk, maar kan ook schadelijk zijn.

Met de Tonsilfresh Cupping Glass hoeft dat niet.

uithalen steentjes keelDit instrument bestaat uit een glazen pipet met een zuigstukje. Aan de achterkant zit een oranje balpompje. Door in het balletje te knijpen ontstaat er een cupping-effect waardoor je zelfs de meest diepe crypten kunt bevrijden van amandelsteentjes. Beweeg het instrument van voren naar achteren en van links naar rechts zodat je zeker weet dat je alle pockets meeneemt.

Je kunt dit product bekijken bij demondzorgzaak.nl en amandelstenenshop.nl

Tip 2: Neusdruppels met active oxygen

De speciale neusdruppels van TonsilFresh zijn een van de meest doeltreffende middelen tegen amandelstenen. Het voorkomt de toevoer van bacteriën uit de sinussen (neus) en de tong naar de amandelcrypten. Daardoor is de kans op stinkende brokjes kleiner.

Sinus drops werken als volgt: bij een verkoudheid of een allergie loopt slijm vanuit de neus naar de keel. Dit slijm hoopt zich op bij de amandelen. Na een tijdje verhardt dit tot amandelsteentjes. Daarin zitten bacteriën die de zelfreinigende werking van speeksel afbreken.

Met de TonsilFresh Nasal Sinus Drops worden de neusholtes gereinigd, waardoor de substantie de keelamandelen niet kunnen bereiken.

Een ander groot voordeel is dat de druppels zijn voorzien van active oxygen. Door middel van zuurstof wordt de vervelende geur afkomstig van amandelstenen geabsorbeerd en omgezet in een prettige geur.

Je kunt TonsilFresh gebruiken door je neus te snuiten, het hoofd naar achteren te tillen en dan sinus drops in beide neusgaten te druppelen. Laat daarna de druppels vanuit de neus doorglijden naar de keelamandelen. Na drie of vier minuten snuit je je neus weer.

Tip 3: TonsilFresh Led Kit

wegkrijgen keelstenen

Meestal moet het verwijderen van tonsilstones gebeuren op de tast. De mond is immers vrij donker. Met een TonsilFresh Led Kit, kun je in je mond kijken met een lampje. Daardoor zie je de amandelsteentjes beter zitten. Het felle lampje zorgt ervoor dat men zeer gericht te werk kan gaan.

Deze kit heeft drie verschillende opzetstukjes waarmee de amandelcrypten schoongemaakt kunnen worden. Het is mogelijk om deze opzetstukjes te bedekken. Op die manier voelt het aanraken van de amandelen een stuk aangenamer. De kit bestaat ook uit een oorsmeer pick, die ook gebruikt kan worden om amandelstenen uit de crypten te verwijderen.

Tip 4: Spoelen en poetsen met actief zuurstof

Spoel en poets regelmatig met actief zuurstof. OxyFresh en RyttPro mondwater zijn hier goede voorbeelden van. Actief zuurstof pakt bacteriën aan en heeft geen uitdrogende elementen. Andere mondwaters hebben vaak wel uitdrogende elementen.

OxyFresh = Bewezen mondwater tegen amandelstenen

middel amandelstenenOxyFresh is speciaal ontwikkeld voor mensen met monddroogheid, ontstekingen aan het tandvlees en een chronisch slechte adem. De chronisch slechte adem kan veroorzaakt worden door tonsilstones. Oxyfresh bestaat uit Oxygene en zink. Deze combinatie neutraliseert slechte ademgassen, weekt amandelsteentjes los en schakelt bacteriën uit die voor problemen zorgen.

Andere middelen bevatten vaak schadelijke ingrediënten, zoals sodium lauryl sulfaat, chloorhexidine, peroxide of alcohol. Deze ingrediënten zorgen voor een uitgedroogde mond. Daardoor krijgt de gebruiker ervan nog meer problemen bij, zoals aften, monddroogheid, verkleuring van de tanden en een grotere kans op viezigheid in de amandelcrypten.

De bestanddelen van Oxyfresh hebben een sterk reinigend vermogen. Ze hebben bovendien een milde, prettige smaak en bijten of prikken niet. Oxyfresh bevordert de speekselaanmaak, reinigt de keelamandelen en werkt actief aan een gezonde mondflora.

Ook RyttPro voorkomt tonsil stones

RyttPro heeft zuurstoftoevoeging, waarmee de anaerobe bacterie vernietigd wordt. Een dergelijke bacterie is de belangrijkste veroorzaker van amandelstenen. Deze bacterie overleeft alleen in een droge ruimte, zoals in de keelamandelen, de neusholtes, de papillen van de tong en in het tandvlees.

Het voordeel van RyttPro is dat het de celkern van de anaerobe bacterie aanpakt. De bacterie sterft dus direct af. Deze keelspoeling rekent niet alleen af met witte brokjes in de keel, maar ook met een droge mond. Daarnaast stimuleert het de speekselklieren en krijg je er een frisse adem van.

Tip 5: TonsilFresh Loop Extractor

tonsil stones verwijderen

TonsilFresh Loop Extractor is een soort staafje met een behendige lus. Daarmee kunnen amandelstenen op een voorzichtige manier uit de amandelcrypten verwijderd worden. Bij het gebruik van de lus wordt aangeraden om na te spoelen met OxyFresh of RyttPro mondwater.

De Loop Extractor gebruik je door een beetje te forceren. De amandelen zijn gemaakt van gevoelige, zachte weefsels, dus voorzichtigheid is geboden. Doordat de amandelen gevoelig zijn, kan het zijn dat in het begin het zogenaamde ‘gag reflex’ optreedt. Dit houdt in dat je moet kokhalzen. Na enige oefening verdwijnt deze reflex.

Tip 6: Maak de tong schoon met JuliBrite Tong Clean Kit

Om (de terugkeer van) amandelstenen te voorkomen, is het belangrijk de tong goed schoon te houden. Tussen de weefsels van de tong zit veel mondafval. Dit mondafval verplaatst zich naar de amandelen en verandert in vies ruikende steentjes: de bekende stinksteentjes.

stukjes uit keel verwijderenReinig regelmatig de tong grondig. Velen doen dit met een tandenborstel, maar dit is niet de beste oplossing. Een goede tongschraper is een beter idee. Kies bij voorkeur een tongreiniger die zich niet alleen op de oppervlakte concentreert. Ook de ruimtes in de tongweefsels moeten bereikt worden.

De combinatie JuliBrite en de ontsmettende Oragel is een populaire combinatie. Dit komt doordat het ook een efficiënte combinatie tegen amandelstenen is gebleken. Met ontsmettende gel voorkom je de toevoer van bacteriën naar de amandelen vanaf de tong.

Bergenfeld Tong Serum

Zoals er druppels zijn voor de neus, zijn deze er ook voor de tong. Deze druppels vernietigen tongbacteriën en voorkomen een bittere en vieze smaak. Daarmee kan zelfs de hevigste vorm van een slechte adem verholpen worden en neem je een belangrijke aanstichter van amandelsteentjes weg.

Dat werkt zo: de actieve zuurstof van Bergenfeld valt de bacterie aan. Daardoor gaat de celkern kapot en hydrateert de mondholte. Dat verhelpt de slechte adem en zo kunnen stinkende keelsteentjes niet meer gevormd worden. In het tong serum zit geen alcohol, sacharine, sodium sauryl sulfaat of benzalkonium chloride.

Tip 7: Voorkom een droge mond

Een uitgedroogde mond is de perfecte broedplaats voor bacteriën. Een lage speekselproductie zorgt ervoor dat troep en bacteriën zich in de amandelpockets kunnen ophopen. Dat zorgt uiteindelijk voor amandelsteentjes. Daarom is het belangrijk te werken aan voldoende speekselproductie.

Dit kun je doen door bijvoorbeeld voldoende water te drinken en op suikervrije snoepjes te zuigen. De Moist-R Dry Mouth Lozenges zijn pastilles die helpen tegen amandelsteentjes. Ze bevochtigen de mond en helpen de speekselklieren meer speeksel aan te maken. Daardoor zijn de amandelnissen beter beschermd tegen bacteriën.

De nare luchtjes die stinksteentjes met zich meebrengen, kun je verhelpen met Dr Brite mondspray. Deze spray helpt specifiek tegen een slechte adem en werkt tot 12 uur lang.

Met OraLieve Hydrating Mouth Gel kan de pH-waarde in de mond geneutraliseerd worden. In een neutrale zuurgraad van de mond is er geen kans op groei van amandelstenen. Deze gel kun je het beste samen gebruiken met Oxyfresh of RyttPro tandpasta.

Tip 8: TonsilFresh Waterfloss

monddouche tonsil stonesDeze flosser van TonsilFresh wordt manueel aangedreven. Dat heeft de voorkeur boven elektrische apparaten. De waterstraal van elektrische flossers zoals bijvoorbeeld de waterpik kan te krachtig zijn. Waterpik is gemaakt om de tanden te flossen en niet geschikt voor de gevoelige amandelweefsels.

Amandelsteentjes kunnen het best behandeld worden met manuel aangedreven flossers zoals TonsilFresh. Je kunt namelijk zelf de kracht van de straal bepalen. Te bekijken bij demondzorgzaak.nl

Tip 9: Monosyringe 412

keel stenen los spuitenDe Monosyringe 412 is een kaakholtespuitje dat wordt gebruikt tegen amandelstenen. Hoewel het een heel stuk minder goed werkt dan TonsilFresh Cupping Glass is het mogelijk de buitenkant van de amandelen hiermee schoon te krijgen. De binnenste gebieden bereik he vaak niet.

Van dit spuitje is het voordeel dat je de kracht ervan zelf bepaalt. Het spuitje wordt weleens vergeleken met Waterpik, maar dat is ten onrechte. Waterpik is veel te agressief voor de amandelen.

Bij het gebruik van Monosyringe 412 is het belangrijk dat het spuitje met gespecialiseerd mondwater wordt gebruikt. Met name RyttPro mondwater heeft een positief effect. Met dit instrument spuit je de amandelstenen voorzichtig los, zonder dat dit instrument de amandelen raakt. Veel andere producten doen dit wel, waardoor een kokhals-effect ontstaat.

Tip 10: Keelamandelen chirurgisch laten verwijderen

tonsillectomie, lasertonsillotomie en de coblatiemethode

tonsillectomie

Als echt niets helpt, kun je als laatste uitweg kiezen voor een operatie. Er zijn drie manieren van opereren die bij problemen met amandelstenen worden uitgevoerd.

  1. Volledige verwijdering (tonsillectomie). Allereerst kan er gekozen worden voor het volledig verwijderen van de amandelen. Dit wordt een tonsillectomie genoemd. Omdat dit een ingrijpende oplossing is, gebeurt dit altijd in samenspraak met een arts. Vaak wordt er overgegaan op een dergelijke ingreep als er ook andere klachten optreden, zoals regelmatige keelontstekingen.
  2. Weg laseren. Bij een lasertonsillotomie worden de amandelen ook verwijderd, maar dan met een laser. Dat gebeurt vaak onder lokale verdoving, terwijl dit bij tonsillectomie onder algehele narcose plaatsvindt. De KNO-arts kan aanraden tot een lasertonsillotomie als de tonstilstenen niet meer met hygiëne-adviezen te verwijderen zijn. Het weefsel dat de amandelcrypten vormen, wordt dan verwijderd.
  3. Coblatietechniek. Een andere manier van opereren is de coblatiemethode. Bij deze methode brandt de chirurg de amandelen met iets wat lijkt op een kleine soldeerbout. Dat gebeurt niet met hitte, maar met radiofrequente energie. Het voordeel hiervan is dat je niet onder narcose hoeft. Ook blijft het gezonde weefsel behouden, waardoor het herstel sneller verloopt. Voorlopig wordt coblatie nog niet regelmatig in Nederland uitgevoerd.

Operaties zijn echt een laatste uitweg, omdat ze complicaties kunnen veroorzaken. Zo kunnen er bijvoorbeeld bloedingen ontstaan, of heeft de patiënt tijdelijk geen smaak in de mond. Dat herstelt meestal na een paar weken.

De meeste van de genoemde producten in dit artikel kun je bekijken bij amandelstenenshop.nl of demondzorgzaak.nl

Mis deze artikelen over amandelstenen niet

>> 15 nare symptomen van Tonsil Stones
>> De 10 grootste veroorzakers van amandelstenen
>> Blegh ik heb witte stukjes, brokjes of steentjes in de keel

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!