10 Tips tegen een slechte adem in de ochtend

Word je in de ochtend vaak wakker met het zogenaamde dode vogeltje in je mond? Zeggen je partner of kinderen wel eens dat je mond niet lekker ruikt na het slapen? Voel je je onzeker over je vieze adem bij het ontwaken? Wanhoop niet. Een slechte ochtendadem is te verhelpen.

Wat is de oorzaak van een slechte adem in de ochtend?

Een vieze adem in de ochtend ontstaat bijna nooit, in tegenstelling tot wat regelmatig wordt gedacht, door gassen uit de buik. In 90% van de gevallen wordt een slechte adem veroorzaakt door zwavelverbindingen door bacteriën achter op de tong. In de ochtend heb je nog meer kans op een vieze lucht uit je mond, omdat je mond in de nacht droger is en bacteriën daardoor meer kans hebben.

Wat kun je doen tegen een vieze adem ’s morgens?

1. Spoel met water of drink water

Tip 1 klinkt te simpel voor woorden: spoel in de ochtend je mond met water of drink een glas water. Toch laat dit wel degelijk je vieze adem in de ochtend een stuk afnemen, blijkt uit onderzoek van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Speciaal in snuffelen opgeleide onderzoekers roken aan de mond van proefpersonen, die na een nacht slapen nuchter naar ACTA kwamen. Daarnaast maten ze met apparaten hoe het gesteld was met de adem. Zowel na spoelen met water als water drinken, bleek de ochtendadem een stuk opgefrist te zijn.

2. Zorg voor een goede mondhygiëne

Het belangrijkst is om vieze bacteriën op je tong geen kans te geven. Dat betekent: goed poetsen, twee keer per dag twee minuten, aan de boven-, binnen- en buitenkant van je tanden. Vergeet ook je tandvlees niet te poetsen. Reinig daarnaast met stokers of ragers tussen je tanden. Goede mondhygiëne betekent ook dat je niet te veel suikers binnenkrijgt en dat je maximaal 7 keer per dag iets eet of drinkt, zodat je mond steeds kan herstellen van het eten of drinken.

3. Reinig de tong

Omdat de bacteriën achter op je tong in verreweg de meeste gevallen de veroorzakers zijn van je vieze adem in de ochtend, moet je vooral ook die bacteriën weghalen. Je tong reinigen doe je met een speciale tongschraper. Niet met je tandenborstel dus: die kan je tong beschadigen en haalt ook niet alle bacteriën weg.

De JuliBrite Tong Care Kit is heel fijn in gebruik. Deze tongschraper en gel heeft heel zachte borstelhaartjes en is veel effectiever dan veel andere reinigers, omdat deze tongschraper ook de bacteriën tussen het slijmvlies verwijdert.

4. Slaap niet met de mond open

Normaal gesproken zorgt speeksel ervoor dat je mond gesmeerd wordt en bacteriën minder kans krijgen. ’s Nachts is je mond vaak droger, zeker als je met je mond open slaapt. Slaap dus liever niet met de mond open.

Lukt het je niet om met de mond dicht te slapen, en kun je wel gewoon door de neus ademen, dan kun je een hulpmiddel gebruiken, zoals de Chin Strap van TonsilFresh. Deze hoofdband houdt de mond dicht tijdens de slaap, zodat je vanzelf door je neus gaat ademen. De band is verstelbaar en kan zo precies over het hoofd en de kin worden geplaatst, zodat de mond op een aangename manier dicht wordt gehouden in de nacht. Supersimpel, maar heel effectief!

5. Laat een eventuele tandvleesontsteking behandelen

Heb je last van een tandvleesontsteking (ook wel gingivitis of parodontitis genoemd), dan moet je die eerst laten behandelen. De ontstekingen van het tandvlees geven vieze geurtjes af. De eerdere tips die we noemden, helpen dan niet afdoende. Even laten checken – en eventueel laten behandelen – bij je tandarts of mondhygiënist dus.

6. Gebruik geen middel met sodium lauryl sulfaat of alcohol

Veel mondspoelmiddelen en tandpasta’s bevatten sodium lauryl sulfaat (SLS), een middel dat de spoeling of tandpasta laat schuimen. SLS is echter niet noodzakelijk in een mondzorgproduct en zorgt ervoor dat je mond uitdroogt, waarmee je de kans op een vieze adem in de ochtend vergroot. Ook alcohol in mondspoelmiddelen droogt de mond uit en is erg heftig voor je mond: het kan wondjes en aften veroorzaken.

Kies dus liever een middel dat geen SLS en geen alcohol bevat, wil je ’s ochtends lekker uit je mond ruiken. Oxyfresh heeft bijvoorbeeld een fijne, milde tandpasta en mondspoelmiddel zonder SLS en alcohol. Oxyfresh werkt met onder meer xylitol, zink, essentiële oliën en actief zuurstof.

Ook RyttPro heeft een goede tandpasta en mondspoelmiddel zonder SLS en alcohol, speciaal voor mensen die last hebben van een slechte adem. RyttPro werkt met onder meer sorbitol, xylitol en sodium fluoride.

7. Spoel met een middel dat actief zuurstof, zink, CPC of chlorine dioxide bevat

Dat een mondspoelmiddel werkt tegen een slechte adem, is veelvuldig bewezen. Middelen met chloorhexidine, zink, tinfluoride of cetylpyriniumchloride (CPC) blijken allemaal de vieze zwavelverbindingen die bacteriën achter op de tong maken, te neutraliseren.

Chloorhexidine is echter heftig spul: het zorgt voor verkleuring van de tanden, kan een branderig gevoel geven en een veranderde smaak. Kies daarom liever voor een milder mondspoelmiddel.

OxyFresh Mondwater bevat bijvoorbeeld zinklactaat, dat de zwavelverbindingen neutraliseert. Daarnaast heeft zink een antibacteriële werking, wat ook belangrijk is tegen vieze luchtjes uit de mond. OxyFresh Mondwater maakt daarnaast gebruik van actief zuurstof. Dat is nog een redelijk nieuw middel in mondspoelingen, met veelbelovende resultaten. Het schakelt bacteriën uit en bestrijdt vieze ademgeuren. De mondspoeling van OxyFresh bevat geen chloorhexidine, alcohol of sodium lauryl sulfaat.

9. Gebruik een speciaal tong-serum

Om een vieze adem in de ochtend te voorkomen, moet zoals gezegd voornamelijk de tong worden aangepakt. Pak dus vooral de tongschraper erbij. Maar wil je de tong extra reinigen, of vind je het vervelend om je tong te reinigen met een schraper, dan kunnen speciale tongdruppels een uitkomst zijn.

Het Bergenfeld Breath Tongue Serum verwijdert bacteriële tongaanslag op de tong en neutraliseert slechte ademgeur vanuit het tongweefsel.

9. Wees zuinig met voedsel dat geurtjes veroorzaakt

Zoals bekend kan je door knoflook enorm uit je mond gaan ruiken. Maar ook uien, sterk gekruid eten, vlees, bepaalde typen vis, kool en zuivel kan zorgen voor onprettige geuren.  Vermijd die smaken dus als je de volgende ochtend fris wilt ruiken.

10. Gebruik kauwgomvrije kauwgom

Om weer lekker te ruiken in de ochtend, kun je ook kauwen op een kauwgompje. Dat maskeert de vieze geuren, maar zorgt er ook voor dat de speekselvloed op gang komt, waardoor de vieze bacteriën worden aangepakt. Kies er altijd voor dat je een kauwgromvrije kauwgom gebruikt.

Moist-R Kauwgom heeft bijvoorbeeld een lekker lang aanhoudende smaak en is bovendien suiker-, gluten-, sorbitol-, en aspartaamvrij.