Maak van je mond geen inloopkast

Maak van je mond geen inloopkast

De droom van elke vrouw: Een inloopkast. Sinds we verhuisd zijn, ben ik ook trotse eigenaar. Niet dat ik het nut er van inzie. Er gaat zo’n lampje aan als ik naar binnenloop die uiteraard veel te snel weer uit gaat. Zodat ik al hinkend met mijn broek aan een enkel dat kreng weer aan moet krijgen. Maar nog veel erger: De schoonmaak van zo’n kast. Want jemig, wat een stofnest is dat, zeg! Doordat er geen deurtjes in je kast zitten, heeft het stof vrij spel. En precies dat kan er ook in je mond gebeuren.

Vergelijking tussen inloopkast en je mond

Hoe kan ik nou een inloopkast vergelijken met je mond? Nou, op best veel manieren. Want als jij je tanden echt bloot durft te lachen dan ken je geen schaamte voor je gebit. Dan vind je je tanden waarschijnlijk best mooi en ben je er trots op. Iedereen mag ze zien. En dat is fijn want daardoor kom je over als een betrouwbaar iemand met een open karakter. En als je je mond goed schoon houdt dan is het ook geen enkel probleem dat die lippen er niet continue helemaal omheen gevouwen zitten.

Maak je ook de moeilijke plaatsen altijd schoon?

Maar ja, ik moet eerlijk bekennen dat ik die inloopkast niet elke week compleet schoonmaak. Ja, de vloeren doe ik natuurlijk wel even. En ja, ook haal ik een schoonmaakdoekje even snel langs de randen waar ik eenvoudig bij kan. Maar die bovenste planken? En dan helemaal diep achterin? Nee hoor, dat kost moeite en dus doe ik het vaak niet. Met gevolg dat ik in de vakantie die hele kast moet leeghalen om het eens een grondige beurt te geven. Vloekend en wel, want ik kan natuurlijk wel wat leukers bedenken in mijn vakantie.

Veel mensen houden hun tanden waar ze eenvoudig bij kunnen goed schoon, maar daar waar het moeilijker wordt, waar het moeite kost… Tja, dat slaan ze toch vaak over met alle gevolgen van dien. Dan moeten ze naar de mondhygiënist voor een hele uitgebreide schoonmaak waar ze eigenlijk nog veel minder zin in hebben. 

Wat is mondademhaling?

Er zijn ook mensen die een mond waarbij de tanden als kleding van een inloopkast zijn omdat de mond bijna nooit gesloten is. Zij hebben mondademhaling. In de inloopkast hoopt zich veel stof op omdat er geen deurtjes zijn. Bij mondademhaling hoopt zich meer plak op, ontstaat er meer tandsteen en ook sneller, ontwikkelen zich sneller gaatjes en meer tandvleesontsteking. Doordat de lippen niet gesloten zijn bij de mondademhaling, komt er continue droge lucht langs. Er is veel minder sprake van natuurlijke reiniging van de mond. De mond hoort nat te zijn van speeksel. Daardoor heeft de tandplak bijna vrij spel. Mensen met mondademhaling moeten dus intensiever hun mond zelf schoonhouden door te poetsen, door tussen de tanden schoon te maken en maken het glazuur minder oplosbaar door meer fluoride gebruik.

Gevolgen van mondademhaling

Mondademhaling is niet zo gezond. In je neus zitten haren die de lucht die je inademt filtert. Als je door je mond ademt dan mis je dus dit filter. Daarom is het niet zo best voor je longen en ook kan je neus verstopt raken. Je loop meer kans op oorontstekingen doordat je minder slikt.  Je kunt je aanzienlijk minder fit voelen. Je hersenen ontwikkelen zich zelfs minder goed door gebrek aan zuurstof. Het kent ook gevolgen voor je houding. De schouders gaan meer afhangen en het hoofd naar voren staan. Dit gecombineerd met de open mond geven een slome houding aan. 

Wat kan er gedaan worden tegen mondademhaling?

De mondademhaling wordt vaak veroorzaakt doordat de tong onderin de mond ligt. Gezien de gevolgen van mondademhaling is het zaak dat het snel ontdekt wordt bij kinderen. Door de mondademhaling hebben ze ook vaak scheve tanden doordat ook de tanden niet op hun plek worden gedrukt en is er sprake van slissen. Het is dus zaak om de spieren van de mond zo te trainen dat neusademhaling weer mogelijk is. Men kan rechte tanden krijgen zonder beugel. Sommige tandartsen en mondhygiënisten kunnen je hierbij helpen. Vaak wordt er verwezen naar een logopedist. Met neusademhaling en goed onderhouden tanden kun je gerust je tanden bloot lachen!

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply