Een knarsbitje: even wennen

Heb je net een knarsbitje en blijkt het toch niet zo’n succes als je dacht? Dan ben je niet de enige. Aan het dragen van een knarsbitje moet je lichaam flink wennen.

Bij het gebruiken van een knarsbitje horen namelijk nieuwe gewoonten. Het voelt vaak niet natuurlijk om een bitje in je mond te hebben. Vaak is het een kwestie van tijd. Gelukkig zijn er bitjes die relatief natuurlijk aanvoelen in de mond.

De 5 meest gehoorde klachten

Vaak proberen de gebruikers van een knarsbitje het slechts een paar nachten. Er zijn een paar klachten die steeds terugkomen:

  • 1. Het bitje zit te strak. Als een bitje te strak zit, hebben mensen het gevoel dat hun tanden heen en weer gaan. Dat gebeurt niet echt, maar het is ook geen prettig gevoel. Om dit te voorkomen kan het bitje het best even onder warm water gehouden worden. 30 seconden is genoeg. Het gaat dan iets ruimer zitten. Lukt het nog niet? Maak dan een afspraak met de tandarts. Een tandarts kan zien of er aanpassingen aan het bitje gemaakt moeten worden. Onthoud ook dat een bitje strak mag zitten, omdat het anders de tanden niet kan beschermen en zijn functie verliest.
  • 2. Het zit niet lekker. In de eerste paar weken zit een bitje niet lekker. Dat komt ook doordat het voelt alsof er een stuk plastic in de mond gestoken wordt. Daar wennen de meeste mensen binnen een paar weken aan. Probeer door te zetten, zodat het brein er aan went. Op een gegeven moment voelt het natuurlijk aan.
  • 3. Het laat gebruikers kokhalzen. Kokhalsreflexen kunnen sterk reageren. Deze reflexen worden getriggerd door onze hersenen. Probeer het bitje toch te dragen en ondertussen helemaal te ontspannen. Kijk een leuke film of ga een ontspannende wandeling maken. Blijf diep door de neus ademen en ontspan. Dit kan het best overdag geoefend worden. Dit zorgt ervoor dat een bitje natuurlijker aanvoelt en het kokhalzen stopt. Als het natuurlijker aanvoelt, kan het knarsbitje ook ‘s nachts gedragen worden.
  • 4. Het laat gebruikers kwijlen. Het kwijlen is slechts tijdelijk. Er is niets mis met het bitje. Het is normaal, omdat onze mond alleen gewend is aan eten in de mond. Als een bitje wordt ingenomen, maakt de mond extra speeksel aan. De hersenen raken na een tijdje aan het bitje gewend en stoppen op een gegeven moment de aanmaak van extra speeksel.
  • 5. Een bitje is niet mooi. Toegegeven, een bitje is geen mode-item. Toch is het belangrijk om deze te blijven dragen. Het feit dat het niet mooi is, weegt op tegen de ongemakken van hoofdpijn, pijn in de nek of problemen met de tanden en het tandvlees. Bovendien hoeft het bitje ook niet altijd gedragen te worden. De meeste bitjes worden ‘s nachts gedragen. Er is dan niemand die het ziet, behalve de partner.

De oplossing

De oplossing is niet alleen gewenning, maar ook het gebruikmaken van een goed bitje. Op sommige websites zijn bitjes al voor een paar euro te koop, maar deze veroorzaken alle eerder genoemde problemen. Het is de moeite waard te investeren in een bitje dat goed en comfortabel zit.

Een bitje dat vaak wordt aangeraden, is de Sova Nightguard. Deze heeft perforaties, waardoor je door middel van aanzuiging de pasvorm perfect kunt maken.

Bovendien is het ook geschikt voor beugels en kan het de hele nacht blijven zitten.

De Sova Nightguard wordt gevormd door deze met water te verwarmen, tot ongeveer 60 graden celsius. Het materiaal wordt dan zacht en kneedbaar. Op die manier kan de gebruiker ervan het knarsbitje naar de vorm van zijn of haar gebit vormen. Zo voelt een knarsbitje al een stuk comfortabeler aan.

Een knarsbitje is echt even wennen

Veel mensen zien het niet zitten een bitje te dragen. Toch het gevoel van ongemak overwonnen worden door te blijven oefenen en te proberen eraan te wennen. Na een paar jaar gebruik, kan de gebruiker niet meer zonder, omdat dan juist het niet dragen van een bitje onnatuurlijk voelt.

Geef het minimaal twee tot drie weken. Dat is namelijk hoelang het duurt voordat iets een gewoonte wordt. Het zou zonde zijn om het meteen op te geven, want dan kunnen chronische hoofdpijn, pijn in de nek, tanden en kaak optreden.

Er is altijd een goede reden om een tandenknarsbitje te dragen! Voor een top 10 van beste knarsbitjes lees dan dit artikel

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!