Is een mondspoeling met waterstofperoxide goed of slecht?

Waterstofperoxide mondspoeling is een bijzonder type mondwater dat in principe alleen wordt gebruikt bij (dreiging van) infecties en ontstekingen. Vaak wordt het gebruik van waterstofperoxide mondspoeling aangeraden na het trekken van een (verstands)kies of een vergelijkbare ingreep in de mond.

Waterstofperoxide werkt zeer sterk ontsmettend en kan infecties effectief voorkomen. Tegelijkertijd is het een vrij agressief middel dat niet altijd geschikt is om te gebruiken. In dit artikel worden de voor- en nadelen en de risico’s van waterstofperoxide besproken.

Wanneer gebruik je waterstofperoxide mondspoeling?

Waterstofperoxide is een ontsmettende stof die in principe niet geschikt is voor dagelijks gebruik. Hoewel het mondwater zonder recept verkrijgbaar is, wordt het meestal alleen aangeraden na afloop van een grote behandeling in de mond.

Bij een getrokken kies blijft er vaak een gat achter waarin makkelijk resten kunnen ophopen, waar bacteriën zich aan tegoed doen. Dit leidt soms tot stevige infecties en ontstekingen die het tandvlees aantasten, maar soms ook de tandwortels van omliggende tanden.

Waterstofperoxide mondwater zorgt in dit geval voor een sterke reiniging. De stof doodt de meeste bacteriesoorten, waardoor infecties voorkomen kunnen worden. Om dit te bewerkstelligen moet waterstofperoxide in de meeste gevallen vier keer per dag gebruikt worden, gedurende gemiddeld één week.

Afhankelijk van het type waterstofperoxide mondspoeling moet de vloeistof nog verdund worden met water. Of dit het geval is en welke verdunning gemaakt moet worden staat op de verpakking.

Werkt waterstofperoxide mondspoeling naar behoren?

De ontsmettende werking van waterstofperoxide is goed onderzocht en staat buiten kijf. Het is een goed alternatief op mondwaters met alcohol, dat vaak meer schade aanricht dan dat het goed doet.

Meestal bevat waterstofperoxide mondspoeling bovendien een pijnstiller die zorgt voor verlichting na een ingrijpende mondbehandeling.

Waterstofperoxide is effectief, maar kan ook diverse bijwerkingen veroorzaken.

Mogelijke bijwerkingen

Omdat waterstofperoxide en vrij agressieve stof is, kan het ook verschillende bijwerkingen veroorzaken bij gebruik in mondwater. Waterstofperoxide heeft een blekend effect. Wordt waterstofperoxide mondwater gemorst, dan kan het onder meer haar, kleding en andere textielsoorten verbleken. In het geval van textiel is dit een blijvend effect.

Waterstofperoxide kan bij een verse wond (bijvoorbeeld na extractie van een kies) ook een jong bloedstolsel laten oplossen. Het is dan ook onverstandig om direct na het laten trekken van een kies te beginnen met waterstofperoxide mondwater: het bloedstolsel moet stevig worden.

Waterstofperoxide veroorzaakt bovendien in veel gevallen een onprettige smaak in de mond. Soms blijft deze nare smaak aanwezig nadat men is gestopt met het gebruiken van de mondspoeling.

Ook kan waterstofperoxide leiden tot gevoeligheid van de zachte weefsels in de mond, kan het zweertjes veroorzaken en aften. Om deze reden mag waterstofperoxide mondspoeling in principe niet langer dan een week gebruikt worden. De kans op irritaties neemt na deze periode significant toe.

Omdat waterstofperoxide een groot aantal bacteriën doodt, kan ook de natuurlijke bacteriebalans in de mond tijdelijk verstoord raken. Dit heeft enige tijd nodig om te herstellen nadat men stopt met het gebruik van de mondspoeling. In deze periode kan er onder meer een plaklaag op de tong ontstaan en kan er sprake zijn van een slechte adem.

Conclusie waterstofperoxide mondspoeling

In principe wordt waterstofperoxide mondspoeling alleen aangeraden wanneer dit vereist is vanwege een wond die bijvoorbeeld door een tandextractie is ontstaat. Waterstofperoxide reinigt grondig, maar kan ook diverse bijwerkingen veroorzaken. Het is geen geschikt mondwater voor regulier, dagelijks gebruik.

Hiervoor bestaan er diverse andere, gezondere alternatieven. Bekijk hiervoor ook onze top 10 van beste mondwaters op deze pagina.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!