10 Beste Mondwaters Tegen Slechte Adem

Wat zijn de best geteste mondwaters tegen een stinkende mond? Er zijn veel verschillende soorten mondwaters tegen slechte adem te koop. Dat maakt kiezen erg lastig. Zomaar een willekeurig, goedkoop merk bij de drogist uit de schappen trekken, is in ieder geval niet verstandig.

Wist je dat veel mondwaters door hun agressieve chemische samenstelling helemaal niet zo goed zijn voor je mond? Sterker nog, doordat ze de bacteriebalans in je mond verstoren, loop je zelfs kans dat je ademgeur bij regelmatig gebruik verslechtert.

Bovendien kunnen de chemische toevoegingen op de lange termijn zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Welke mondspoelingen zijn dan wél goed voor je mond? En waarom?

Mondwater_tegen_slechte_adem

Waarom zou ik mondwater gebruiken?

Door tweemaal daags goed de tanden te poetsen en te stoken, ragers te gebruiken of te flossen, krijgen de verkeerde bacteriën zo min mogelijk kans. Maar het is lastig om alle plekken in je mond hiermee te bereiken.

Met mondspoeling zorg je ervoor dat ook de lastigste plekjes gereinigd worden. Zo loop je nog minder kans op gaatjes.

Handig om te weten: er zijn speciale mondwaters verkrijgbaar voor een frisse adem of spoelingen die specifiek helpen bij gevoelige tanden.

Wat maakt een mondwater minder goed?

Veel van de goedkopere mondwaters bestaan uit een agressieve, zure mix van chemicaliën die het gevoelige mondslijmvlies flink kunnen beschadigen.

Vaak zit er mint of menthol in om slechte adem tijdelijk te maskeren.

Als mondwater prikt in je mond, is dat geen goed teken, al wordt sodium lauryl sulfaat vaak juist vanwege dat prikeffect toegevoegd. Mensen krijgen er een fris gevoel van. Denken ze. In werkelijkheid verstoort het de mondflora en veroorzaakt het hele kleine wondjes in het weefsel. Daarin kunnen bacteriën heerlijk hun gang gaan. Je adem verslechtert en je krijgt irritaties in je mond of aften.

Van mondwaters met chloorhexidine kunnen je tanden verkleuren. Ook als er toevoegingen als waterstofperoxide, triclosan, menthol, sacharine, cetylpyridiniumchloride en kleurstoffen (CL) op het etiket staan vermeld, kun je de bewuste fles beter laten staan.

Alcohol, heel vaak toegevoegd vanwege de antibacteriële werking, kan funest zijn omdat je mond ervan uitdroogt.

Bepaalde mondbacteriën die een slechte adem veroorzaken, gedijen prima in zo’n droge omgeving.

Wat maakt een mondwater goed tegen slechte adem?

Voor een frisse adem werken mondwaters met actieve zuurstof, sodium bicarbonaat en zink het beste. Zogeheten anaerobe bacteriën (de belangrijkste veroorzakers van vieze adem) zijn dol op een droge, zuurstofloze mondholte. Door actieve zuurstof toe te voegen worden deze bacteriën onschadelijk gemaakt.

Goed mondwater bevat geen uitdrogende en irriterende bestanddelen en is niet zuur. Wat een goed mondwater wel doet: onfrisse adem tegengaan en de speekselklieren stimuleren. Je mondgezondheid gaat er echt door vooruit. Welke stofjes wél op het etiket van je mondspoeling mogen staan? Actieve zuurstof (ook wel actief zuurstof genoemd), zink, sodium carbonaat, lactoferrine, xylitol, tea tree olie of kokosolie.

Wist je dat..

Niet alle mondspoelmiddelen met actieve zuurstof goed zijn? Soms mengen fabrikanten die niet gaan voor kwaliteit, (veel te zure) actieve zuurstofproducten met alcohol, chloorhexidine, parabenen en sodium lauryl sulfaat.

Om je op weg te helpen bij het kiezen van een goed mondwater voor frisse adem, hierbij onze top 10.

Top 10 beste mondspoelmiddelen tegen stinkende ademgeur

1. OxyFresh

Oxyfresh mondwater slechte adem

Niet zomaar vermelden we OxyFresh Mondwater op de eerste plek. Oxyfresh  is veilig voor je monden kun je dus elke dag gebruiken om je adem 24 uur lang fris te krijgen en te houden. Het bevat geen alcohol of andere bijtende chemische middelen.

Het mondwater met aloë vera en zinklactaat heeft actieve zuurstof als basis, daarmee worden geuren geneutraliseerd en anaerobe bacteriën ontmanteld die je adem verslechteren.

Het verzorgt je gebit en tandvlees. Omdat het ook de aanmaak van speeksel stimuleert, heeft het een hydraterende werking. OxyFresh heeft een pH-waarde (zuurgraad) van 7. Veel andere mondwaters hebben een pH-waarde van 5 of lager, en daarmee kan je tandglazuur aangetast worden.

Extra plusje: OxyFresh draagt ook bij aan schonere keelamandelen en gezond tongweefsel.

2. RyttPro

Beste mondwater tegen stinkende adem

Maar nét als tweede over de streep. Als je een effectieve spoeling tegen een onaangename adem zoekt, is dit een zeer goede optie. Dit mondwater van RyttPro bevat eveneens actieve zuurstof en daarnaast zink en tea tree olie. Bij regelmatig gebruik zullen schadelijke bacteriën verdwijnen omdat je er een vochtige en zuurstofrijke mondholte van krijgt. Ook dit middel irriteert het mondweefsel niet, het is echt een mondvriendelijk spoelmiddel dat de aanmaak van speeksel bevordert. Die gemene anaerobe bacteriën gedijen niet in een vochtige mond en kunnen dus ook geen slechte adem veroorzaken.

3. Orarelieve

Orarelieve mondwater slechte adem

Een fijne milde mondspoeling. Het werkt tegen een droge mond, cariës en slechte adem. Ook dit middel heeft een speekselopwekkende werking. Het kalmeert geïrriteerde slijmvliezen. Handig om te weten: dit is een goede mondspoeling bij mucositis (geïrriteerd mondslijmvlies na bestraling of chemotherapie), schimmels en orale Lichen Planus (ontstoken huid en slijmvliezen) of als je een gevoelige mond hebt. De fluoride erin versterkt je tandglazuur, door xylitol krijgt tandplak geen kans, het xantham gum legt een beschermlaagje over je mondweefsel en ontstekingsremmende eiwitextracten lactoferrine en glucose oxidase helpen je speeksel om de mond te beschermen tegen bacteriën en glazuurafbraak.

4. JuliBrite Mondwater

mondwater slechte adem

JuliBrite is zacht en zuiver, zonder kunstmatige ingrediënten. Natuurlijke toevoegingen als kokosolie, aloë vera, mentha spicata en groene thee pakken die vervelende anaerobe bacteriën tot in de celkern aan. Er kunnen daardoor geen zwavelverbindingen meer geproduceerd worden, je adem gaat er echt op vooruit. Een heel fijn extraatje: na een paar weken spoelen zul je zien dat je tanden enkele tinten witter worden.

5. OxyFresh Patented Zink

Een keer per dag spoelen, een stralend gebit? Oxyfresh patented Zinc maakt die belofte waar. Dit mondwater, aangeraden door tandartsen, werkt effectief tegen de vorming en groei van amandelstenen, tandvleesinfecties, een onfrisse adem, en tandbederf door bacteriegroei. Het spoelmiddel is gebaseerd op het gepatenteerde Oxygene-complex en zink, een combinatie van actief zuurstof, xylitol en zink, dat de mond bijzonder sterk reinigt. Met dit middel hoef je je minimaal zes uur lang geen zorgen te maken over je adem.

6. OxiBalance

OxiBalance van Anoxident is van oorsprong bestemd voor diabetici, maar kan door iedereen worden gebruikt. Als je een verstoorde pH-balans (zuurgraad) in je mond hebt, zeer gevoelig bent voor gaatjes, kampt met een slechte adem, gevoelig tandvlees en/of tandvleesontstekingen, is het ook een uitkomst. Het bevat antioxidanten die zogenaamde vrije radicalen neutraliseren voordat ze schade veroorzaken in je mond. Een gepatenteerd DUOX-complex draagt bij aan het herstel van de natuurlijke pH-balans in de mond, melk- en plantenextracten ondersteunen het afweersysteem in het speeksel. Let wel op: de melkextracten kunnen bij melkallergie allergische reacties veroorzaken.

7. AtemFrisch

Deze mondspoeling pakt ademgassen aan met behulp van sodium chlorite: de stinkende zwavelverbindingen worden snel geabsorbeerd. Ademfris ga je de dag door. AtemFrisch is een product zonder toeters en bellen, speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van halitose (slechte adem). Ook dit middel bevat geen bijtende chemische toevoegingen, het zorgt op een veilige manier voor een frisse adem.

8. The Breath Co

Met het Amerikaanse The Breath Co (in Amerika worden deze producten verkocht onder de naam TheraBreath) kun je zorgeloos van je knoflookrijke maaltijd genieten. Het helpt niet alleen direct en effectief tegen slechte adem – minstens 12 uur lang – ook voorkomt het amandelsteentjes, tongaanslag, ochtendadem en een vieze smaak in de mond. Het versterkt meteen je tandvlees en beschermt het gebit tegen bacteriën. Het spoelmiddel is verrijkt met de krachtige zuurstofformule Oxyd8. Je kunt het twee tot drie keer per dag gebruiken. Het is overigens goed om het samen te gebruiken met The Breath Co. Toothpaste omdat het mondwater zijn effectiviteit verliest als er bijvoorbeeld tandpasta’s wordt gebruikt met het bijtende sodium lauryl sulfaat.

9. Ultradex

Een zeer effectief middel met chlorine dioxide. De bacteriën die slechte adem veroorzaken, worden geveld door hoge concentraties zuurstof. Er zit wel een ‘maar’ aan dit mondwater: er zit sacharine in, bovendien is de zuurgraad onbekend. Het mondwater maak je zelf op smaak met een bijgeleverde smaakmaker. Voor een enkeling te veel gedoe, maar Ultradex werkt nog altijd stukken beter dan zeer veel andere merken.

10. Muskanadent

Dit mondwater met frisse bessensmaak is echt een volledig natuurlijk middel, perfect als je veganist bent, een glutenvrij dieet hebt of gewoon het liefst natuurproducten gebruikt. Salie en kamille zorgen voor een frisse adem en een gezonde mond. Je natuurlijke mondflora wordt goed beschermd met muskanadent. Zieke en schadelijke bacteriën worden aangepakt terwijl ‘goede’ bacteriën juist worden ondersteund. Je mondweefsel kan herstellen, als prima antioxidant werkt salie tegen ontstekingen.

 

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!