Thuis tanden bleken doe je op deze manier

zelf tanden bleken thuis tips witte tanden

Auteur Magdalena van Esch, whitening-productspecialist bij vraagdetandarts.nl. Laatst bij gewerkt 6 februari 2023.

Wil jij ook een filmsterren-smile? Een wit gebit met lijnrechte tanden geeft een jeugdige en gezonde uitstraling en dat staat veel beter op je selfies.

Tegenwoordig is een perfect, stralend wit gebit de norm geworden. Maar eigenlijk heeft niemand van nature spierwitte tanden. Ze zijn, afhankelijk van een aantal factoren, altijd een beetje gelig.

Goed en veilig zelf je tanden bleken is niet vanzelfsprekend. Er zijn veel schadelijke producten op de markt en daarom is het verstandig om je eerst goed te laten informeren alvorens je allerlei middeltjes aanschaft.

Waarom zijn je tanden niet stralend wit?

zelf thuis tanden bleken witte tanden

Het geler worden van de tanden is voor een groot deel genetisch bepaald. Afhankelijk van de kleur van het tandbeen en de dikte van het tandglazuur blijven de tanden witter of worden ze na verloop van tijd geel.

Omdat dit proces langzaam gaat, speelt ook de leeftijd een rol. Over het algemeen: hoe ouder je bent, hoe geler je tanden.

Je glazuurlaag wordt dunner in de loop der jaren en daardoor komt de bruinkleurige dentine dat in het binnenste van je tanden zit, naar voren.

Er zijn ook externe factoren die een grote invloed hebben:

  • Sommige voedingsmiddelen, zoals koffie, thee, cola, rode wijn, vruchtensappen, vruchtenjam en bepaalde kruiden, zorgen voor een verkleurende aanslag. Omdat het tandglazuur poreus is, dringen deze kleurstoffen op den duur ook het glazuur binnen. Dit leidt tot verkleuring en vlekken op de tanden.
  • Zure dranken en voedingsmiddelen zoals frisdrank en fruit zijn van invloed op de kleur van de tanden, omdat zuur zorgt voor erosie van het tandglazuur. Als het glazuur dunner en transparanter wordt, wordt het gele tandbeen (dentine) eronder beter zichtbaar.
  • Nicotine geeft een donkerbruine aanslag op je tanden, die door kan dringen in het tandglazuur. Als roker krijg je gele tanden, en als je veel en lang rookt kan je gebit zelfs bruin of zwart worden. Hoe langer je hebt gerookt, hoe lastiger het wordt om de donkerbruine nicotineaanslag van je tanden te verwijderen.
  • Tandsteen, verharde tandplak, geeft een grauw laagje over je tanden. Om dit te voorkomen moet je goed poetsen om de tandplak te verwijderen. Daarnaast is het verstandig om regelmatig een gebitsreiniging uit laten voeren door de tandarts of mondhygiënist. Hiermee wordt eventueel gevormd tandsteen verwijderd.

Hoe kun je gele tanden zoveel mogelijk voorkomen?

Het is duidelijk dat je bovenstaande factoren, die van invloed zijn op het geler worden van je tanden, zou moeten vermijden.

Voor genotsmiddelen als koffie, frisdranken en sigaretten is dat niet onmogelijk, maar met name de erosie van het tandglazuur is een probleem.

Dit omdat ook noodzakelijke en gezonde voedingsmiddelen als fruit een aanslag betekenen op je tandglazuur. Je kunt echter wel maatregelen nemen om tanderosie, en daarmee het gele tanden zoveel mogelijk te beperken:

  • Breng het aantal eetmomenten terug tot drie maaltijden en vier tussendoortjes
  • Beperk het eten van zuur fruit, neem daarvoor in de plaats minder zure vruchten en verdun verse vruchtensap met water
  • Vervang frisdrank door water of melk
  • Slik zure dranken zo snel mogelijk door of drink ze met een rietje
  • Spoel na het eten of drinken (met name na fruit en vruchtensap) je mond met water
  • Poets je tanden nooit direct na het eten van fruit of drinken van vruchtensap

Voldoende speeksel

Voor een goede mondgezondheid is het belangrijk dat de speekselproductie op peil blijft. Speeksel vormt een natuurlijke bescherming voor het gebit en de mondholte door zuren te neutraliseren. Hoe meer speeksel, hoe sneller de zuren uit voedingsmiddelen en dranken, die je hebt genuttigd, worden geneutraliseerd.

Speeksel zorgt er ook voor om de vorming van tandplak en daarmee de vorming van tandsteen te voorkomen. Voldoende speeksel is dus op twee manieren belangrijk om je tanden zo wit mogelijk, maar ook zo gezond mogelijk te houden.

Door bepaalde redenen, zoals ziekte of medicijngebruik, kun je last hebben van een droge mond. In dat geval kun je ervoor kiezen om de speekselproductie te ondersteunen met bijvoorbeeld een spray of kunstspeeksel ( orarelieve of  Xlear).

Mondverzorgingsproducten met een natuurlijke blekende werking

Behalve het vermijden van verkleurende en controleren van zure voedingsmiddelen, kun je bij de keuze van je dagelijkse mondverzorging-producten kiezen voor ingrediënten die van nature de tanden witter maken. Voorbeelden zijn kokosolie en actieve koolstof.

Als je kiest voor tandpasta en mondwater van JuliBrite, verzorg je je gebit op een natuurlijke manier die het evenwicht in de mondholte respecteert. Dat komt de mondgezondheid en speekselproductie ten goede, zorgt voor een frisse adem en ook nog eens voor wittere tanden. Je kunt ook Dr. Brite tandpasta voor witte tanden en mondwater bekijken bij De Mondzorgzaak.

Zijn je tanden toch nog niet wit genoeg?

Het vermijden van verkleurende voedingsmiddelen en nicotine en zuur voedsel en drank onder controle houden is een eerste stap. Daarnaast kun je voor je dagelijkse mondverzorging kiezen voor producten met kokosolie en koolstof. Maar zelfs met deze maatregelen kunnen je tanden verkleuren.

Zoals we hebben gezien zijn er ook nog je leeftijd en genetische aanleg.

Als je je tanden nog niet wit genoeg vindt, is er de mogelijkheid om je tanden te bleken. Er zijn verschillende methoden om dat te doen, die we hieronder gaan bekijken.

Tanden laten bleken door de tandarts of mondhygiënist

De tandarts en mondhygiënist kunnen jou een persoonlijk advies geven over verschillende bleekmethoden, zoals:

  • Een bleekbehandeling met bleekgel die een tijd moet inwerken. Vaak wordt het bleekproces versneld met behulp van een laserlamp. Een bleekbehandeling bij de tandarts kan prijzig zijn en meestal wordt deze cosmetische ingreep niet vergoed door de tandartsverzekering.
  • Een laserbehandeling is één van de meest effectieve methoden om je tanden een paar tinten witter te krijgen, maar ook hier hangt wel een prijskaartje aan. Na het reinigen van je gebit duurt de behandeling, waarbij de bleekgel wordt geactiveerd door laserstralen, ongeveer een uur. Het resultaat is langdurig maar niet helemaal blijvend, zodat er na verloop van tijd nabehandelingen nodig zijn.

Tanden thuis bleken onder begeleiding van de tandarts

Dit is een soort tussenvorm, waarbij de tandarts met behulp van een gipsafdruk van je gebit een op maat gemaakte bleeklepel voor je laat maken door een tandtechnicus. Een bleeklepel is een soort bitje dat je thuis vult met bleekgel (carbamide peroxide).

Uiteraard krijg je ook de instructies hiervoor mee naar huis. Voor een goed resultaat moet de bleeklepel drie tot zes uur per dag om je tanden zitten. Dat kan op ieder moment, zelfs als je slaapt. Tijdens deze bleekbehandeling moet je verkleurende voedingsmiddelen als koffie, thee, frisdrank, vruchtensap en wijn vermijden. Dit omdat de kleurstoffen erin het bleekproces kunnen beïnvloeden.

Het resultaat wordt meestal na een paar weken zichtbaar, maar is bij iedereen verschillend. Dat komt omdat de haalbare witheid van de tanden afhankelijk is van de oorspronkelijke kleur van het gebit. Als de tanden ernstig zijn verkleurd moet de behandeling herhaald worden voor het gewenste en maximaal haalbare resultaat.

Je gebit kan na deze behandeling enkele jaren wit blijven, mits je zorgt voor een goede mondhygiëne en gezonde voeding. Blijf je veel koffie, thee of wijn drinken of blijf je stug door roken, dan kan er uiteraard weer verkleuring optreden.

Zelf thuis je tanden bleken

Er zijn diverse bleekmiddelen in de handel om thuis je tanden te bleken. Deze systemen zijn aantrekkelijk geprijsd, maar ofwel de effectiviteit ofwel de veiligheid laat soms te wensen over.

Waterstofperoxide, is dat spul wel veilig?

In de meeste tanden-bleekmiddelen wordt waterstofperoxide gebruikt. Waterstofperoxide, het molecuul H2O2, bestaat uit twee zuurstof- en twee waterstof-atomen. De verbinding tussen de zuurstofatomen, de zogenaamde peroxidebinding, is heel los. Als de zuurstofatomen ontsnappen uit het waterstofmolecuul, ontstaan er twee vrije HO-radicalen. Deze reageren sterk op andere stoffen, zoals de verkleuring van je tanden.

Vanaf 1 november 2012 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) onder invloed van Europese regelgeving het gebruik van waterstofperoxide om de tanden te bleken aangescherpt. Sindsdien mogen tandartsen in Europa officieel geen bleekmiddelen gebruiken die meer dan 6 procent waterstofperoxide bevatten. De tandenbleekgel die wordt verkocht door de drogist of wordt gebruikt door beauty-salons en mondhygiënisten mag zelfs nog maar minder dan 0.1% waterstofperoxide bevatten.

In de praktijk worden nog steeds hogere percentages waterstofperoxide gebruikt, omdat 0,1% waterstofperoxide simpelweg te weinig is om enig blekend effect te hebben. Gespecialiseerde tandenbleek-klinieken gebruiken nog steeds bleekgels met 15, 25 of zelfs 35% waterstofperoxide. Als het goed is wordt bij dergelijke hoge percentages je tandvlees beschermd met rubberen beschermingsmiddelen of een gel.

Als je zelf thuis je tanden bleekt met een bleekpakket uit de Verenigde Staten, kan dat ook 25% of meer waterstofperoxide bevatten. Dit is weliswaar ruim voldoende om je tanden goed te kunnen bleken, maar deze hoge concentratie waterstofperoxide is verre van veilig. Het kan gevoelige en pijnlijke tanden veroorzaken, het tandvlees verbranden en zelfs blijvende schade in je mondholte aanrichten.

Wat is carbamide peroxide?

Behalve waterstofperoxide kom je ook wel carbamide peroxide tegen in producten om tanden te bleken. Deze stof bleekt ook effectief, omdat het waterstofperoxide bevat. Een tanden-bleekmiddel met 30% carbamide peroxide bevat ongeveer 10% waterstofperoxide.

Kun je je tanden thuis bleken op een veilige manier?

Zoals we hierboven hebben gezien, zijn er heel diverse methoden om je tanden te bleken, die elk hun voor- en nadelen hebben. Maar als je toch stralend witte tanden wilt hebben zijn er gelukkig ook veilige bleekmiddelen.

Zoals we hierboven hebben gezien is een bleekgel met waterstofperoxide óf te sterk, met gevoelige tanden en mogelijke schade aan tandvlees als bijwerking, óf te zwak om zichtbaar resultaat te hebben.

Het goede nieuws is dat er een zeer effectief maar veilig aternatief is voor waterstofperoxide: de JuliBrite Whitening Kit.

Deze veilige thuisbleek-methode maakt is gebaseerd op de ingrediënten PAP en HAP.

Omdat het goed is om kritisch te zijn op welke stoffen je in de mond neemt, volgt hieronder een korte uitleg over de beide ingrediënten.

Wat is PAP?

PAP is de afkorting voor Phthalimidoperoxycaproic acid, wat in het Nederlands Ftalimidoperoxycapron wordt genoemd.

Evenals waterstofperoxide is deze stof in staat om organische kleurstof-moleculen te oxideren oftewel te bleken. Simpeler gezegd; de bruine moleculen in je tanden worden kleurloos gemaakt waardoor het witte tandglazuur zichtbaarder wordt.

PAP bleekt minimaal even effectief als waterstofperoxide, maar is veel milder heeft daardoor niet de nare bijwerkingen van waterstofperoxide.

Hier vind je twee studies naar de effectiviteit van deze nieuwe bleekstof:

Wat is HAP?

HAP of HA is de afkorting voor Hydroxyapatiet. Onze botten bestaan grotendeels uit dit mineraal en ook ons tandglazuur en het tandbeen (dentine) daaronder bestaan voor het grootste deel uit koolzuurhoudende calciumarme hydroxyapatiet.

Omdat HAP hetzelfde mineraal is waar ons tandglazuur van is gemaakt, wordt het al langer gebruikt om tandglazuur te remineraliseren. Dat houdt in dat beschadigingen in het glazuur weer worden opgevuld zodat bacteriën geen kans krijgen cariës (gaatjes) te veroorzaken. Een andere functie van HAP is het tegengaan van gevoelige tanden, de gevoeligheid voor temperatuursverschillen en zoete en zure smaken.

Als lichaamseigen mineraal hecht HAP zich goed aan het tandglazuur en de dentine en sluit de open tubuli daarin, waarmee de gevoeligheid verdwijnt.

Ook de effectiviteit van HAP is gedegen klinisch onderzocht, hier een tweetal studies:

PAP en HAP samen voor witte en sterke tanden

Nu weet je meer over wat PAP en HAP doen, maar het wordt nog mooier. Beide stoffen werken ook nog eens goed samen om je tanden zowel witter te maken als te remineraliseren, waarbij ze elkaar onderling versterken.

De gepatenteerde HAP-technologie in de JuliBrite Whitening Kit zorgt middels een lagere zuurgraad voor een betere snellere penetratie van PAP. Aan de andere kant zorgt HAP met de remineratlisatie voor gladder en glanzender tandglazuur. Dat benadrukt de stralende witheid van je gebit nog eens extra.

Als je je tanden wit wilt houden, zul je de bleek-behandeling zo nu en dan moeten herhalen. Terwijl die herhalingen bij waterstofperoxide problematisch zijn, geldt dat niet voor PAP.

Je kunt de kuur zonder problemen herhalen. Daarmee kunnen je tanden tot maar liefst 10 tinten witter worden, terwijl ze door de combinatie met HAP alleen maar sterker in plaats van zwakker worden.

Nu weet je alles over de veiligheid van de blekende ingrediënten van de JuliBrite thuisbleek-set, maar er zijn nog veel meer voordelen. We zetten ze hier op een rij:

De voordelen van de JuliBrite Whitening Kit

witte tanden krijgen

  • Maximale bleekkracht voor thuis. Met de JuliBrite Whitening Kit krijg je je tanden tijdens één kuur van 10 dagen bijna 6 tinten witter. Een klinisch onderzoek gaf gemiddeld 5,8 tinten witter aan. Zo’n resultaat doet niet onder voor een bleek-behandeling bij de tandarts, die tegenwoordig nog maar 6% waterstofperoxide in de bleekgel mag gebruiken.
  • Betaalbaar en snel. Zelf je tanden bleken met de JuliBrite Whitening Kit is goedkoper dan bij de tandarts. Bovendien bespaar je jezelf urenlange sessies met een lage concentratie waterstofperoxide. Een dagelijkse sessie van de JuliBrite bleekset duurt nog geen kwartier en doe je in je eigen omgeving op een tijdstip dat het jou het beste uitkomt.
  • Egale bleking. Strips op basis van waterstofperoxide, die nogal eens worden gebruikt in thuisbleek sets, hebben het nadeel dat de tanden onregelmatig worden gebleekt. De JuliBrite Whitening Kit werkt met een “lepel”, een mal die je tanden helemaal omgeven met de bleekgel. Zo worden ze helemaal gebleekt en geremineraliseerd, ook aan de zijkanten.
  • Optimaal gebruiksgemak. In de JuliBrite Whitening Kit zit alles voor de 10-daagse thuis-bleekkuur. De bleekgel wordt geleverd in 2 tweecomponenten-spuiten van 6 ml, waarmee je de werkzame ingrediënten PAP en HAP in precies de juiste verhouding mengt. Het mengsel doe je in een mal voor je onder- en bovengebit. Deze mal kun je vooraf gemakkelijk op maat maken met de speciale, bijgeleverde tray. De “lepel” bewaar je in de meegeleverde box en kun je opnieuw gebruiken tijdens een vervolgkuur. Hiervoor hoef je alleen de navul-verpakking met de PAP en HAP-spuiten te kopen.
  • Objectief controleerbaar resultaat. De JuliBrite Whitening Kit bevat een kleurstalen-kaart. Voordat je begint kun je de oorspronkelijke kleur van je tanden bepalen. Na afloop van de kuur kun je aan de hand van de stalen controleren hoeveel tinten jouw tanden witter zijn geworden. Na verloop van tijd kun je er ook mee controleren of je tanden weer donkerder zijn geworden en of je weer eens een herhaling kunt gebruiken. In dat geval koop je alleen de navulling met tweecomponenten-spuiten, voor de rest van de behandeling heb je alles al in huis.

Witte tanden zo lang mogelijk wit houden

Helaas is het niet zo dat eenmaal gebleekte tanden ook de rest van je leven wit blijven. Na het bleken ga je immers weer eten en drinken waardoor er weer verkleuringen optreden.

Vergelijk het met een wit shirt, dat je niet alleen wast nadat je het gekocht hebt, maar daarna nog vaker zult wassen. Zoals gezegd is het geen probleem om de JuliBrite bleekkuur zo nu en dan te herhalen.

Ook tussentijds kun je het één en ander doen om zo lang mogelijk te genieten van het effect van de bleekkuur. In het artikel over witte tanden krijgen kun je talloze tips lezen over hoe je je tanden zo wit mogelijk kan houden.

Moist-R Whitening Sponge

tandem bleken van buitenaf

Eén van de meest effectieve middelen voor het onderhoud van je witte tanden is de Moist-R Whitening Sponge. Hiermee kun je je tanden heel grondig reinigen zonder je tandglazuur te beschadigen.

De werking van Moist-R Whitening Sponge is gebaseerd op een innovatieve nano-technologie. Minuscule nano-deeltjes in het zachte sponsje vormen nano-capillaire buisjes zodra ze in contact komen met water. Hierdoor ontstaat een ultrafijn netwerk met een ongekende absorberende werking.

Door je tanden te gummen met de Moist-R Whitening Sponge wordt je tandglazuur op een diep moleculair niveau gereinigd. Je verwijdert tandplak, vlekken en verkleuringen zonder het gevaar van beschadigen.

JuliBrite Mondwater

Ook je dagelijkse mondhygiëne kun je aanpassen om de witheid van je tanden te onderhouden. 

Tanden poetsen moet je toch, dus waarom niet met een whitening tandpasta? Ook dat kan met zuiver natuurlijke middelen met Dr. Brite Coco Chai Whitening Tandpasta. Maak het dagelijkse onderhoud af met MiBrush Whitening Mondwater. Die houdt niet alleen je mond schoon en fris, maar draagt bij aan het wit houden van je tanden.

MiBrush Whitening Mondwater bevat geactiveerde houtskool en kokosolie, die beiden op natuurlijke wijze bacteriën bestrijden en daarmee de vorming van tandplak en tandsteen tegen gaan. Dit helpt cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen voorkomen. De geactiveerde houtskool is pigmentloos, dus laat geen zwarte resten na op je tandvlees en in je wastafel.

MiBrush Whitening Mondwater is gemaakt van 100% natuurlijke en veilige ingrediënten. Het respecteert de natuurlijke balans van de mondflora en is vrij van SLS (sodium lauryl sulfaat), ftalaten, sulfaten, parabenen, triclosan, BPA, PEG en fluoride. Het bevat ook geen genetisch gemodificeerde producten en kunstmatige smaak-, kleur- of conserveermiddelen.

Kortom: een schone en frisse mond en wittere tanden, en dat helemaal puur natuur.

Zoals we hierboven hebben gezien, zijn er heel diverse methoden om je tanden te bleken, die elk hun voor- en nadelen hebben. Maar als je toch stralend witte tanden wilt hebben is het goede nieuws dat er alternatieven zijn. Je kunt namelijk ook je tanden zelf bleken met veilige bleekmiddelen op basis van natuurlijke ingrediënten.

Tandenbleek-poeder van Uli Breiter

Dit tanden bleekmiddel herstelt en behoudt de oorspronkelijke kleur van je tanden. Verkleuringen van thee, koffie, nicotine, rode wijn, fruit en andere voedingsmiddelen worden op een zachte manier verwijderd. Het poeder verwijdert tandplak voorzichtig zonder het tandglazuur te beschadigen. Het bevat hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten, waaronder de bloem van de witte mangrove en het schilletje van witte rijst.

Uli Breiter Teeth Whitening Powder is een effectief om je tanden veilig en natuurlijk te bleken en is heel eenvoudig te gebruiken. Je gebruikt het een week, of bij hardnekkige verkleuring twee weken dagelijks 1 tot 2 keer. Daarna ga je over op een onderhoudsfrequentie van twee keer per week.

Het tandenbleek-poeder van Uli Breiter helpt je stap voor stap aan wittere en gezondere tanden en een stralende, zelfverzekerde glimlach. En zonder schade aan je gebit of je tandvlees.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!