Thuis Tanden Bleken Doe Je Zó

Wil jij ook een filmsterren-smile? Een wit gebit met lijnrechte tanden geeft een jeugdige en gezonde uitstraling en dat staat veel beter op je selfies. Tegenwoordig is een perfect, stralend wit gebit de norm geworden. Maar eigenlijk heeft niemand van nature spierwitte tanden. Ze zijn, afhankelijk van een aantal factoren, altijd een beetje gelig.

Waarom zijn je tanden niet stralend wit?

Het geler worden van de tanden is voor een groot deel genetisch bepaald. Afhankelijk van de kleur van het tandbeen en de dikte van het tandglazuur blijven de tanden witter of worden ze na verloop van tijd geel. Omdat dit proces langzaam gaat, speelt ook de leeftijd een rol. Over het algemeen: hoe ouder je bent, hoe geler je tanden. Hier kun je niets aan veranderen, maar er zijn ook externe factoren die een grote invloed hebben:

 • Sommige voedingsmiddelen, zoals koffie, thee, cola, rode wijn, vruchtensappen, vruchtenjam en bepaalde kruiden, zorgen voor een verkleurende aanslag. Omdat het tandglazuur poreus is, dringen deze kleurstoffen op den duur ook het glazuur binnen. Dit leidt tot verkleuring en vlekken op de tanden.
 • Zure dranken en voedingsmiddelen zoals frisdrank en fruit zijn van invloed op de kleur van de tanden, omdat zuur zorgt voor erosie van het tandglazuur. Als het glazuur dunner en transparanter wordt, wordt het gele tandbeen (dentine) eronder beter zichtbaar.
 • Nicotine geeft een donkerbruine aanslag op je tanden, die door kan dringen in het tandglazuur. Als roker krijg je gele tanden, en als je veel en lang rookt kan je gebit zelfs bruin of zwart worden. Hoe langer je hebt gerookt, hoe lastiger het wordt om de donkerbruine nicotineaanslag van je tanden te verwijderen.
 • Tandsteen, verharde tandplak, geeft een grauw laagje over je tanden. Om dit te voorkomen moet je goed poetsen om de tandplak te verwijderen. Daarnaast is het verstandig om regelmatig een gebitsreiniging uit laten voeren door de tandarts of mondhygiënist. Hiermee wordt eventueel gevormd tandsteen verwijderd.

Hoe kun je gele tanden zoveel mogelijk voorkomen?

Het is duidelijk dat je bovenstaande factoren, die van invloed zijn op het geler worden van je tanden, zou moeten vermijden. Voor genotsmiddelen als koffie, frisdranken en sigaretten is dat niet onmogelijk, maar met name de erosie van het tandglazuur is een probleem. Dit omdat ook noodzakelijke en gezonde voedingsmiddelen als fruit een aanslag betekenen op je tandglazuur. Je kunt echter wel maatregelen nemen om tanderosie, en daarmee het gele tanden zoveel mogelijk te beperken:

 • Breng het aantal eetmomenten terug tot drie maaltijden en vier tussendoortjes
 • Beperk het eten van zuur fruit, neem daarvoor in de plaats minder zure vruchten en verdun verse vruchtensap met water
 • Vervang frisdrank door water of melk
 • Slik zure dranken zo snel mogelijk door of drink ze met een rietje
 • Spoel na het eten of drinken (met name na fruit en vruchtensap) je mond met water
 • Poets je tanden nooit direct na het eten van fruit of drinken van vruchtensap

Voldoende speeksel

Voor een goede mondgezondheid is het belangrijk dat de speekselproductie op peil blijft. Speeksel vormt een natuurlijke bescherming voor het gebit en de mondholte door zuren te neutraliseren. Hoe meer speeksel, hoe sneller de zuren uit voedingsmiddelen en dranken, die je hebt genuttigd, worden geneutraliseerd.

Speeksel zorgt er ook voor om de vorming van tandplak en daarmee de vorming van tandsteen te voorkomen. Voldoende speeksel is dus op twee manieren belangrijk om je tanden zo wit mogelijk, maar ook zo gezond mogelijk te houden.

Door bepaalde redenen, zoals ziekte of medicijngebruik, kun je last hebben van een droge mond. In dat geval kun je ervoor kiezen om de speekselproductie te ondersteunen met mondverzorgings-producten die de mond hydrateren en de speekselproductie stimuleren. De producten van Oralieve, de droge mond tandpasta zowel als het droge mond mondwater zijn hiervoor speciaal ontwikkeld. Suikervrije kauwgom met Xylitol stimuleert ook de aanmaak van speeksel.

Mondverzorgingsproducten met een natuurlijke blekende werking

Behalve het vermijden van verkleurende en controleren van zure voedingsmiddelen, kun je bij de keuze van je dagelijkse mondverzorging-producten kiezen voor ingrediënten die van nature de tanden witter maken. Voorbeelden zijn kokosolie en actieve koolstof.

Als je kiest voor tandpasta en mondwater van Dr. Brite, bijvoorbeeld Dr. Brite Toothpaste en Mouthwash Mint, verzorg je je gebit op een natuurlijke manier die het evenwicht in de mondholte respecteert. Dat komt de mondgezondheid en speekselproductie ten goede, zorgt voor een frisse adem en ook nog eens voor wittere tanden. Je kunt Dr. Brite tandpasta voor witte tanden en mondwater bekijken bij De Mondzorgzaak.

Zijn je tanden toch nog niet wit genoeg?

Het vermijden van verkleurende voedingsmiddelen en nicotine en zuur voedsel en drank onder controle houden is een eerste stap. Daarnaast kun je voor je dagelijkse mondverzorging kiezen voor producten met kokosolie en koolstof. Maar zelfs met deze maatregelen kunnen je tanden verkleuren. Zoals we hebben gezien zijn er ook nog je leeftijd en genetische aanleg.

Als je je tanden nog niet wit genoeg vindt, is er de mogelijkheid om je tanden te bleken. Er zijn verschillende methoden om dat te doen, die we hieronder gaan bekijken.

Tanden laten bleken door de tandarts of mondhygiënist

De tandarts en mondhygiënist kunnen jou een persoonlijk advies geven over verschillende bleekmethoden, zoals:

 • Een bleekbehandeling met bleekgel die een tijd moet inwerken. Vaak wordt het bleekproces versneld met behulp van een laserlamp. Een bleekbehandeling bij de tandarts kan prijzig zijn en meestal wordt deze cosmetische ingreep niet vergoed door de tandartsverzekering.
 • Een laserbehandeling is één van de meest effectieve methoden om je tanden een paar tinten witter te krijgen, maar ook hier hangt wel een prijskaartje aan. Na het reinigen van je gebit duurt de behandeling, waarbij de bleekgel wordt geactiveerd door laserstralen, ongeveer een uur. Het resultaat is langdurig maar niet helemaal blijvend, zodat er na verloop van tijd nabehandelingen nodig zijn.

Tanden thuis bleken onder begeleiding van de tandarts

Dit is een soort tussenvorm, waarbij de tandarts met behulp van een gipsafdruk van je gebit een op maat gemaakte bleeklepel voor je laat maken door een tandtechnicus. Een bleeklepel is een soort bitje dat je thuis vult met bleekgel (carbamide peroxide). Uiteraard krijg je ook de instructies hiervoor mee naar huis. Voor een goed resultaat moet de bleeklepel drie tot zes uur per dag om je tanden zitten. Dat kan op ieder moment, zelfs als je slaapt. Tijdens deze bleekbehandeling moet je verkleurende voedingsmiddelen als koffie, thee, frisdrank, vruchtensap en wijn vermijden. Dit omdat de kleurstoffen erin het bleekproces kunnen beïnvloeden.

Het resultaat wordt meestal na een paar weken zichtbaar, maar is bij iedereen verschillend. Dat komt omdat de haalbare witheid van de tanden afhankelijk is van de oorspronkelijke kleur van het gebit. Als de tanden ernstig zijn verkleurd moet de behandeling herhaald worden voor het gewenste en maximaal haalbare resultaat.
Je gebit kan na deze behandeling enkele jaren wit blijven, mits je zorgt voor een goede mondhygiëne en gezonde voeding. Blijf je veel koffie, thee of wijn drinken of blijf je stug door roken, dan kan er uiteraard weer verkleuring optreden.

Zelf thuis je tanden bleken

Er zijn diverse bleekmiddelen in de handel om thuis je tanden te bleken. Deze systemen zijn aantrekkelijk geprijsd, maar ofwel de effectiviteit ofwel de veiligheid laat te wensen over.

Waterstofperoxide, is dat spul wel veilig?

In de meeste tanden-bleekmiddelen wordt waterstofperoxide gebruikt. Waterstofperoxide, het molecuul H2O2, bestaat uit twee zuurstof- en twee waterstof-atomen. De verbinding tussen de zuurstofatomen, de zogenaamde peroxidebinding, is heel los. Als de zuurstofatomen ontsnappen uit het waterstofmolecuul, ontstaan er twee vrije HO-radicalen. Deze reageren sterk op andere stoffen, zoals de verkleuring van je tanden.

Vanaf 1 november 2012 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) onder invloed van Europese regelgeving het gebruik van waterstofperoxide om de tanden te bleken aangescherpt. Sindsdien mogen tandartsen in Europa officieel geen bleekmiddelen gebruiken die meer dan 6 procent waterstofperoxide bevatten. De tandenbleekgel die wordt verkocht door de drogist of wordt gebruikt door beauty-salons en mondhygiënisten mag zelfs nog maar minder dan 0.1% waterstofperoxide bevatten.

In de praktijk worden nog steeds hogere percentages waterstofperoxide gebruikt, omdat 0,1% waterstofperoxide simpelweg te weinig is om enig blekend effect te hebben. Gespecialiseerde tandenbleek-klinieken gebruiken nog steeds bleekgels met 15, 25 of zelfs 35% waterstofperoxide. Als het goed is wordt bij dergelijke hoge percentages je tandvlees beschermd met rubberen beschermingsmiddelen of een gel.

Als je zelf thuis je tanden bleekt met een bleekpakket uit de Verenigde Staten, kan dat ook 25% of meer waterstofperoxide bevatten. Dit is weliswaar ruim voldoende om je tanden goed te kunnen bleken, maar deze hoge concentratie waterstofperoxide is verre van veilig. Het kan gevoelige en pijnlijke tanden veroorzaken, het tandvlees verbranden en zelfs blijvende schade in je mondholte aanrichten.

Wat is carbamide peroxide? Behalve waterstofperoxide kom je ook wel carbamide peroxide tegen in producten om tanden te bleken. Deze stof bleekt ook effectief, omdat het waterstofperoxide bevat. Een tanden-bleekmiddel met 30% carbamide peroxide bevat ongeveer 10% waterstofperoxide.

Kun je je tanden bleken op een veilige manier?

Zoals we hierboven hebben gezien, zijn er heel diverse methoden om je tanden te bleken, die elk hun voor- en nadelen hebben. Maar als je toch stralend witte tanden wilt hebben is het goede nieuws dat er alternatieven zijn. Je kunt namelijk ook je tanden zelf bleken met veilige bleekmiddelen op basis van natuurlijke ingrediënten.

Tandenbleek-poeder van Uli Breiter

Dit tanden bleekmiddel herstelt en behoudt de oorspronkelijke kleur van je tanden. Verkleuringen van thee, koffie, nicotine, rode wijn, fruit en andere voedingsmiddelen worden op een zachte manier verwijderd. Het poeder verwijdert tandplak voorzichtig zonder het tandglazuur te beschadigen. Het bevat hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten, waaronder de bloem van de witte mangrove en het schilletje van witte rijst.

Uli Breiter Teeth Whitening Powder is een effectief om je tanden veilig en natuurlijk te bleken en is heel eenvoudig te gebruiken. Je gebruikt het een week, of bij hardnekkige verkleuring twee weken dagelijks 1 tot 2 keer. Daarna ga je over op een onderhoudsfrequentie van twee keer per week.

Het tandenbleek-poeder van Uli Breiter helpt je stap voor stap aan wittere en gezondere tanden en een stralende, zelfverzekerde glimlach. En zonder schade aan je gebit of je tandvlees.

Dr. Brite Naturals: Natural teeth whitening tray + LED light

Met dit nieuwe en revolutionaire tanden bleekpakket van Dr. Brite kun je zonder hoge kosten, gevoelige tanden of schadelijke chemicaliën je tanden veilig bleken. Het waterstofperoxide gehalte is laag genoeg om veilig te zijn, maar wordt ondersteund door natuurlijke blekende stoffen als kokosolie. Het blauwe LED licht activeert het bleekserum waardoor er snel resultaat is, al na één sessie van 15 minuten. Dit maakt dat de resultaten vergelijkbaar zijn met professionele bleekbehandelingen bij de tandarts.

Het bleek-serum zit in vooraf gevulde trays, zodat je daar zelf niet mee hoeft te knoeien. Je schakelt eenvoudig de LED lamp in, hapt voorzichtig in de voorgevulde tray en doet vervolgens niets anders dan je 15 minuten ontspannen.
Deze nieuwe, unieke en uiterst effectieve bleekmethode kun je bekijken bij De Mondzorgzaak.

Dr. Brite Naturals: Stain B-gone natural teeth whitening pen

Met de tandenbleek-pennen van Dr. Brite kun je heel gericht verkleuringen door bepaalde dranken te lijf gaan. Er is een pen om koffie- en theevlekken te verwijderen en een pen tegen vlekken door rode wijn. Je hoeft je favoriete drank dus niet af te zweren, maar jeukt wel de verkleurende effecten ervan neutraliseren met behulp van een “Stain B-gone natural teeth whitening pen” van Dr. Brite.

Je gebruikt de Stain B-Gone whitening pennen in aanvulling op je dagelijkse mondverzorging in de ochtend en voor het slapen. In minder dan 5 minuten per dag kun je je tanden maar liefst 5 tinten witter maken.

Dr. Brite mondverzorgings-producten bevatten uitsluitend natuurlijke en veilige bestanddelen. Ze zijn vrij van SLS (sodium lauryl sulfaat), BPA, PEG en Fluoride en bevatten geen kunstmatige smaak-, kleur- of conserveermiddelen. De Stain B-gone tandenbleek-pennen bevatten veilige gehaltes aan waterstofperoxide (food-grade).

Blijf genieten van je favoriete drankje, krijg witte tanden en behoud je stralende glimlach.