10 manieren om te testen of je een slechte adem hebt

Wil je je slechte adem testen? Bang dat je een slechte adem hebt? Daar kun je ontzettend onzeker van worden. Het is lastig om er zelf achter te komen, want je ruikt het zelf meestal niet. Dat komt doordat je gewend bent aan je adem.

Hoe kom je erachter of je adem inderdaad echt vies ruikt of dat je het alleen maar denkt? 10 Bewezen trucs op een rij!

1. Gebruik de Hali-Q Bad Breath Tester

 

Op nummer 1 van deze lijst staat Hali-Q Bad Breath Tester, een supermakkelijk instrumentje om thuis te testen of je mondgeur in orde is of niet. Adem in het apparaatje en binnen 10 seconden weet je hoe je ervoor staat; het apparaat geeft je adem een ‘cijfer’ van 1 tot 4.

Zelf ruiken is geen betrouwbare methode. Het is subjectief en bovendien ruik je je eigen adem vaak niet meer, omdat deze geur zo bij je hoort. Met deze ademtester weet je objectief of je uit je mond ruikt of niet.

Hoe werkt het? De ademtester meet de zwavelverbindingen die worden gemaakt door bacteriën in de mond, tussen de tanden, amandelen, keel en neus. De oorsprong hiervan komt uit eiwitten, afvalstoffen en zwavelverbindingen. In 95 procent van alle gevallen is dit de oorzaak van een slechte adem. Meten is weten dus! In Nederland is de Hali-Q Bad Breath Tester alleen online te bestellen bij DeMondzorgzaak.

adem tester HaliQ

2. Schraap je tong met een lepel of tongschraper en ruik

Bacteriën die een vieze geur uit je mond veroorzaken, zitten vaak op het achterste deel van je tong. Om erachter te komen of de bacteriën op dat deel van je tong stinken, moet je dus een beetje tongschraapsel van de achterkant gebruiken. Je kunt hiervoor een lepeltje of tongschraper gebruiken om het ‘tongbeslag’ van het achterste deel te schrapen, om er zo achter te komen hoe dat gedeelte van je tong ruikt. Gebruik de lepel daarvoor ondersteboven. Het voordeel van een tongschraper of lepel is dat deze goed kan ‘schrapen’ en zo dus veel bacteriën en ‘afval’ van je tong kan weghalen. Dat kan een wat betere indruk geven van de geur dan onze derde methode. Voor een lijst met de 10 best bewezen tongreinigers klik hier.

3. Schraap je tong met een gaasje en ruik

Je kunt ook met je vinger of met een stukje katoengaas een beetje van je tong afschrapen – je kunt bijvoorbeeld een gaasje uit je verbanddoos gebruiken. Schraap ermee over de achterkant van je tong en ruik aan het gaasje. Zo kun je enigszins testen hoe de achterkant van je tong ruikt.

4. Lik aan je hand en ruik

Je kunt proberen je adem te ruiken door te likken aan je hand of de binnenkant van je pols, 5 tot 10 seconden te wachten en vervolgens te ruiken. Het kan min of meer aangeven hoe je uit je mond ruikt, maar erg betrouwbaar is deze methode niet. Je ruikt voornamelijk je speeksel op deze manier en dus niet de waarschijnlijke oorzaak van eventuele stank uit je mond: de bacteriën die op je tong of tandvlees leven. Zorg er ook voor dat je, als je deze methode gebruikt, niet net je tanden hebt gepoetst of een pepermuntje hebt gegeten: die smaken kunnen vieze geurtjes verdoezelen.

5. Gebruik flosdraad en ruik hieraan

Je kunt een flosdraadje tussen je tanden gebruiken en hier vervolgens aan ruiken. Nadeel is wel dat een flosdraad de lucht maskeert, omdat de meeste flosdraad menthol bevat. Bovendien heb je zo alleen de geur van tussen je tanden en kiezen te pakken, terwijl een vieze geur ook vaak wordt veroorzaakt door bacteriën van de tong.

6. Vraag aan iemand hoe je adem ruikt

Deze simpele methode kan best goed werken. Iemand anders ruikt jouw adem immers beter dan dat je dat zelf doet. Het is misschien alleen een beetje vervelend en ongemakkelijk om iemand anders te vragen. Bovendien kan het voor de persoon die je vraagt onprettig zijn om te moeten vertellen dat jouw adem niet zo fijn ruikt en is het slechts een subjectieve waarneming.

7. Bezoek een slechte-adem-spreekuur

Er zijn tandartsen die een specialisatie hebben gevolgd en zo expert zijn op het gebied van slechte adem. Deze ‘halitologen’ houden op verschillende plekken in Nederland een ‘slechte-adem-spreekuur’. Soms worden deze spreekuren ook verzorgd door een mondhygiënist. Op zo’n spreekuur ruikt de mondzorgprofessional aan je mond en neus – om zo te achterhalen of de oorzaak inderdaad in de mond ligt – en wordt je mond goed bekeken. Ook wordt de adem gemeten met een speciaal apparaat; een ‘Oral Chroma’. Die geeft een objectief beeld van je adem. Nadelen zijn dat er op maar weinig plaatsen in Nederland een slechte-adem-spreekuur wordt gehouden en dat een onderzoek een paar honderd euro kost. Dit wordt, afhankelijk van je verzekering en verzekeraar, soms wel en soms niet vergoed.

8. Controleer de kleur van je tong

De kleur van je tong kan een indicatie geven voor vieze luchtjes uit je mond. Ga daarvoor voor de spiegel staan en steek je tong zo ver mogelijk uit. Check vooral ook even de achterkant van je tong; de meeste vieze geurtjes zijn immers afkomstig van het achterste gedeelte van de tong. Is je tong wit, geel, of juist donkerder van kleur, dan kun je veel ‘tongbeslag’ hebben: afval en bacteriën die vieze geurtjes kunnen veroorzaken. Kijk – of ruik – in dat geval vooral verder.

9. Adem in een plastic beker en ruik

Door bijvoorbeeld in een beker of papieren zakje te blazen, ‘vang’ je je ademgeur op en kun je deze ruiken, is het idee achter deze methode. Het zou effectiever zijn dan blazen in je handen, omdat dan de geur zou ontsnappen tussen je vingers door. Dat voorkom je door een afgesloten voorwerp te gebruiken. Toch is deze methode weinig betrouwbaar. Je kunt je adem, net als andere luchten, niet goed ‘vangen’, omdat deze vervliegt. Bovendien, zoals eerder gezegd, kun je je eigen geur erg slecht waarnemen.

10. Blaas in je handen en ruik

Houd je handen tegen elkaar aan als een kommetje, adem of blaas erin en snuffel vervolgens aan de ‘opgevangen’ lucht. Deze methode wordt vaak gebruikt, want kun je redelijk onopgemerkt doen. Handig als je vlak voor een date bijvoorbeeld even twijfelt over je adem. Maar: deze methode is niet betrouwbaar, omdat het lichaam gewend is aan deze geur en een slechte adem daarom niet oppikt. De geur van je mond is ook eigenlijk niet te ‘vangen’, al helemaal niet met je handen.

Slechte adem verhelpen in 1 minuut?

Een vieze ademgeur komt in zo’n 95% van de gevallen uit de mond. Slechte mondhygiëne, ontstoken tandvlees en bacteriële tandplak op het achterste deel van de tong – dat zijn vaak de oorzaken. Het goede nieuws is dat je een slechte adem vaak kunt verbeteren of voorkomen door de gezondheid van je mond aan te pakken.

Goed poetsen en ook tussen je tanden en kiezen reinigen is daarbij het allerbelangrijkst. Maar je kunt ook speciale middelen gebruiken tegen een slechte adem. Kies daarbij altijd voor producten met natuurlijke middelen en zonder alcohol, sodium lauryl sulfaat of chloorhexidine; die middelen drogen de mond uit en zorgen zo juist voor een nog slechtere adem.

Actieve zuurstof; het geheim tegen halitose?

Je kunt bijvoorbeeld de OxyFresh Frisse Adem Kit gebruiken. Deze kit bevat een speciale tandpasta, mondspoeling en tongschraper om je slechte adem te verdrijven. OxyFresh bevat een hoge concentratie van actief zuurstof (OxyGene) en zinklactaat. Deze mix is erg effectief in het uitschakelen van slechte-adem-bacteriën, en zet tegelijkertijd vieze geuren om in een lekker frisse adem.

Ook het RyttPro Frisse Adem Pakket kan goed werken. Dit pakket – bestaande uit een tandpasta, mondspoeling, tongschraper en kauwgom – pakt de slechte-adem-bacteriën ook bij de bron aan in plaats van de geur slechts te maskeren. Net als OxyFresh maakt ook RyttPro gebruik van actieve zuurstof.

Door dit zuurstof sterven anaerobe bacteriën (die verantwoordelijk zijn voor slechte ademgeur) en kunnen ze dus geen stinkende sulfiden meer veroorzaken. RyttPro gebruikt ook enkel natuurlijke middelen en geen middelen als alcohol of sodium lauryl sulfaat.

Schraap je tong met een goede tongschraper

Een ander middel om vieze geurtjes uit je mond te verwijderen of voorkomen, is Orabrush Try Me. Dit pakket bestaat uit een tongschraper en mondgel, die er speciaal op gericht zijn om tongaanslag (wat vaak de oorzaak is van een stinkende adem) te verwijderen. OraBrush heeft superzachte borstelhaartjes die alle bacteriën naar de oppervlakte kunnen vegen en zo ook aanslag weg kan nemen dat zich ‘in’ de tong bevindt.

Lees ook: de 10 best geteste middelen tegen slechte adem op een rij

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!