Top 10 beste bitjes tegen tandenknarsen

Ben je op zoek naar het beste bitje tegen tandenknarsen die je zelf op maat kunt maken?

Lees dan dit artikel.

Onze redactie heeft in samenwerking met een fysiotherapeut een lijst opgesteld van de allerbeste bitjes tegen bruxisme.

Bruxisme oftewel tandenknarsen is geen op zichzelf staand gebitsprobleem. Als je tandenknarst is het van het grootste belang om dit probleem te onderkennen en de achterliggende oorzaak van tandenknarsen meteen aan te pakken.

Ondertussen kun je je gebit natuurlijk wel beschermen tegen nog meer schade. In het verleden moest je dan voor een kostbare splint (opbeetplaat) naar de tandarts, maar tegenwoordig zijn er diverse voorgevormde anti-knarsbitjes te koop die je zelf passend kunt maken.

Deze doe-het-zelf anti-knarsbitjes kosten maar een fractie van een door de tandtechnicus gemaakte splint.

Waar let je op tijdens het kiezen?

Wat zijn de eisen van een goed bitje tegen tandenknarsen?

knarsbitje

Een goed anti-knarsbitje is niet alleen sterk, maar moet ook comfortabel in de mond passen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het anti-knarsbitje binnen no time stukbijt, dat het ’s nachts uit je mond valt of dat het niet lekker zit.

De perfecte gebitsbeschermer bij bruxisme:

 • Is van dun materiaal, zodat de bijtvlakken dun zijn en de kaken in een natuurlijke stand blijven
 • Is op een gemakkelijke manier perfect passend te maken
 • Zit comfortabel om je nachtrust niet te verstoren
 • Is gemaakt van veilig materiaal en bevat geen Bisfenol A (BPA) of ftalaten (weekmakers)
 • Is sterk genoeg om de enorme kracht van het tandenknarsen op te vangen

Veel anti-tandenknarsbitjes worden gemaakt van EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat), een zacht, flexibel, slijtvast en duurzaam materiaal. Crocs schoenen worden er bijvoorbeeld van gemaakt.

Maar de kracht die gepaard kan gaan met tandenknarsen is zo groot, dat zelfs EVA hier niet altijd tegen bestand is. Doorgewinterde knarsers kunnen een anti-knarsbitje van zuivere EVA kapotbijten, waarbij er stukjes van het materiaal loskomen.

Zo komen we op de Top 10 beste bitjes tegen tandenknarsen

 • 1. Sova Nightguard

bitje tandenknarsen

Op nummer 1 staat zonder twijfel de Sova Nightguard.

Waarom?

Deze absolute favoriet is het enige bitje ter wereld dat niet alleen flinterdun en ijzersterk is, maar ook perfect naar je gebit te vormen is.

De Sova Nightguard is slechts 1,6 millimeter dik, wat prettig in de mond ligt. Het is gemaakt van SISU, een stevige stof die beter bestand is tegen hard bijten en knarsen dan het gebruikelijke materiaal EVA.

bitje van de tandartsDoor de gebruikte Diffusix technologie, ofwel perforaties in het materiaal, wordt de kracht ook nog eens over de bijtvlakken verdeeld.

De perforaties zorgen er tevens voor dat je tanden tijdens het dragen van het bitje nog steeds omhuld worden door speeksel, de natuurlijke bescherming van je gebit. Bitjes die geen perforaties hebben, zorgen vaker voor gaatjes.

Ook kun je door deze perforaties het bitje tijdens het vormen strak rond je tanden aanzuigen, wat de pasvorm ten goede komt.

De Sova Nightguard kun je bekijken bij DeMondzorgZaak.nl en bij Bol.com

 • 2. DenTek Professional Fit Dental Guard

knarsbitje op maat

Na Sova wordt het aanbod helaas al snel minder. Een goede tweede is de Professional Fit Dental Guard van DenTek. Het bitje bestaat uit 2 lagen. Een harde laag tegen het knarsen en een zachte laag voor het comfort. Nadeel is dat de flinke knarsers de laagjes van elkaar af kunnen bijten.

Ten opzichte van andere bitjes is Dentek redelijk sterk terwijl er toch minimaal materiaal is gebruikt, zodat het comfortabel zit. Je vormt het zelf met behulp van een mal op dezelfde wijze als de tandarts afdrukken van je gebit maakt. Het anti-knarsbitje van DenTek is natuurlijk wel vele malen goedkoper.
Het professionele anti-knarsbitje van DenTek kun je bekijken op Bol.com en bij de frisseademshop.nl.

 • 3. DenTek Platinum Dental Guard

splint knarsen

De DenTek Platinum Dental Guard combineert het gemak van een kant-en-klare anti-knarsbitje met het comfort van een op maat gemaakte gebitsbeschermer. Je maakt het niet op maat door middel van een mal of zacht maken in kokend water, maar het bestaat uit naar twee kanten aanpasbare strips. Hiermee stel je de zachte bijtpads in de juiste positie. Dit anti-knarsbitje is ijzersterk en wordt geleverd met een anti-bacteriële opbergdoos. Niet iedereen vindt dit prettig zitten helaas.

De DenTek Platinum Dental Guard is een geavanceerde en vorstelijke gebitsbeschermer tegen tandenknarsen, maar daar is de prijs ook naar. Omdat deze hoger is dan de meeste andere doe-het-zelf anti-knarsbitjes hebben we het wat lager geplaatst in onze Top 10 “beste bitjes tegen tandenknarsen”.

 • 4. TonsilFresh Custom Fit anti-knarsbitje

gebitje knarsen

Het anti-knarsbitje Custom Fit van TonsilFresh is één van de meest verkochte bitje op websites als de Mondzorgzaak.nl. Het zit minder comfortabel dan de bitjes van Sova en DenTek omdat het is gemaakt van EVA. Het gaat daarom ook veel minder lang mee dan de nummers 1 en 2 van onze Top 10.

Het TonsilFresh bitje wordt geleverd met een duidelijke omschrijving waarmee je het eenvoudig op maat van jouw gebit kunt maken door middel van kokend water. Als het niet direct past, kun je het nogmaals proberen.

Doordat het puur uit EVA bestaat is dit anti-knarsbitje minder slijtvast en is het ook dikker dan de betere bitjes. Daartegenover staat het grote voordeel van het TonsilFresh Custom fit bitje: het kost nog geen tientje.

Het TonsilFresh Custom Fit anti-knarsbitje is te koop bij de Mondzorgzaak.nl

 • 5. AE Dentals Direct Fit

direct passend knarsbitje

Op de vijfde plaats vinden we het goedkope en simpele bitje Direct Fit van AE Dentals. Het past direct op ieder gebit en hoeft niet op maat gemaakt te worden. Uiteraard gaat dit ten koste van het draagcomfort en is dit bitje niet te vergelijken met de anti-knarsbitjes in de hogere regionen van onze Top 10.
AE Dentals Direct Fit is dan ook niet bedoeld voor het nachtelijke tandenknarsen, maar speciaal gemaakt voor mensen die overdag kaakklemmen. Het wordt daarom geleverd in een handige opbergbox, zodat je het altijd bij je hebt en in kan doen op momenten dat het nodig is.

Het AE Dentals Direct Fit bitje tegen kaakklemmen kun je bekijken bij de Frisseademshop.nl.

 • 6. DenTek Comfort Fit Dental guard

tandenknars bitje

Op de zesde plaats vinden we het derde anti-knarsbitje van het merk DenTek, dat ook goed uit de test komt. Het grote voordeel van dit bitjes is dat het direct te dragen is.

Evenals de Platinum-versie bestaat de DenTek Comfort Fit Dental guard uit verstelbare strips, zodat je het niet op maat hoeft te maken door middel van kokend water. De duurzame padding beschermt het gebit en is dun genoeg om comfortabel in de mond te passen.
Het DenTek Comfort Fit anti-knarsbitje is minder geavanceerd dan de DenTek Platinum Dental Guard en scoort daarom iets lager.

De DenTek Comfort Fit Dental guards worden geleverd in een verpakking van 2 stuks en een anti-anti-bacteriële opbergdoos. Je kunt ze bestellen bij de Mondzorgzaak.nl.

 • 7. Dental Guard Sleepright Secure Comfort

Het bitje Sleepright Secure Comfort van Dental Guard is te vergelijken met het AE Dentals Direct Fit anti-knarsbitje. Het materiaal zit alleen tussen het gebit bij de voortanden en de achterste kiezen. Het is direct klaar voor gebruik en hoeft niet op maat gemaakt te worden met komend water.

Het heeft stabiliteits-vleugels voor meer bescherming, maar is daardoor vrij groot en steekt het vrij ver achter in de mond, wat veel mensen als onprettig ervaren.
Voor de relatief hoge prijs zijn er dunnere en dus comfortabelere anti-knarsbitjes te vinden in de hogere regionen van onze Top 10 “beste bitjes tegen tandenknarsen”.

 • 8. Dental Guard Sleepright Dura Comfort

De SleepRight Dura Comfort is in een aantal opzichten vergelijkbaar met de nummer 7, de Sleepright Secure Comfort van Dental Guard maar is geavanceerder. Ook dit anti-knarsbitje is direct klaar voor gebruik en wordt tussen de achterste kiezen en voortanden geplaatst om het gebit te beschermen tegen knarsetanden.
Het Dura Comfort bitje is echter van duurzamer materiaal, waardoor het langer meegaat en slanker is dan het Sleepright Secure Comfort bitje. Het is dan ook een stuk duurder en voor minder geld kun je onze nummer 1, de Sova Nightguard, kopen.

 • 9. DentalStore Anti knarsbitje (volwassenen)

Als je het Anti knarsbitje van DentalStore bestelt, ontvang je een pakket met materiaal en een handleiding om zelf een afdruk van je gebit te maken. Deze mal stuur je op naar een tandtechnisch laboratorium. Een tandtechnicus maakt op basis van deze afdruk jouw maatwerk anti-knarsbitje, dat je na ongeveer een week ontvangt.

Vergeleken met de andere anti-knarsbitjes in deze Top 10 is het vrij prijzig, maar het blijft stukken goedkoper dan de afdruk door de tandarts te laten maken. Vooropgesteld dat je de afdruk goed hebt gemaakt, is het bitje vergelijkbaar met een professionele splint van de tandarts.
Afhankelijk van het type zorgverzekering wordt dit bitje daarom ook vergoed door de zorgverzekeraar. Behalve voor volwassenen is het DentalStore Anti knarsbitje beschikbaar voor kinderen vanaf 4 jaar.

 • 10. Sleepzz anti tandenknars-gebitsbeschermer

Sleepzz heeft een product-lijn die speciaal is gericht op een goede nachtrust, waaronder een anti snurk-middel en een anti tandenknars-gebitsbeschermer. Naar eigen zeggen is het ontwikkeld door tandartsen en gemaakt van de beste materialen. De zachte bovenkant zorgt voor demping, de harde onderkant beschermt tegen knarsen en doorbijten. Het anti-knarsbitje van Sleepzz kun je zelf op maat maken door middel van de “kook en bijt” methode. Als je dat goed doet, is de pasvorm acceptabel.
De Sleepzz anti tandenknars-gebitsbeschermer is relatief goedkoop, maar de ervaringen van gebruikers zijn erg wisselend.

Tot slot

Als je last hebt van bruxisme geldt dat ieder bitje beter is dan geen bitje. Immers, je gebit lijdt schade door het geknars en dient hiertegen beschermt te worden. Zoals we gezien hebben zijn er tal van betaalbare alternatieven voor een splint van de tandarts op de markt, met een verscheidenheid aan kwaliteit, draagcomfort en prijs.

Iedereen is anders, zowel wat betreft de vorm van mond als gevoeligheid en budget. Bovendien tandenknarst niet iedereen even hard. Wat voor de één een geweldige oplossing is, wordt door de ander binnen no time kapot gebeten of valt uit de mond. Zeker ingeval van tandenknarsen, dat je ’s nachts in je slaap doet, moet een anti-knarsbitje comfortabel zitten om je nachtrust niet te verstoren.

Afhankelijk van je eigen situatie kun je met bovenstaande informatie en onze Top 10 beste bitjes tegen tandenknarsen zelf je keuze maken.
De meeste bitjes in dit artikel zijn te bekijken bij de Mondzorgzaak.nl.

Vergeet niet dat met een anti-knarsbitje je gebit weliswaar beschermd is, maar dat je hiermee niet de oorzaak of oorzaken van bruxisme oplost. Het beste is natuurlijk om behandeling van tandenknarsen te voorkomen.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!