Is Meridol mondspoeling goed of slecht?

Meridol mondspoeling is een mondwaterproduct dat met name de vorming van tandplak moet tegengaan. Bovendien draagt Meridol mondspoeling bij aan het tot rust brengen van onrustig tandvlees.

Meridol mondspoeling bevat verschillende ingrediënten die schadelijke bacteriën in de mond bestrijden, waardoor veelvoorkomende mondklachten voorkomen kunnen worden. Het product wordt wereldwijd verkocht en presenteert zichzelf als een mild, maar effectief mondwater.

Toch zijn er ook enkele nadelen aan Meridol mondspoeling. In dit artikel worden de voor- en nadelen van Meridol mondspoeling op een rijtje gezet.

Wat zegt de fabrikant over Meridol mondspoeling?

Meridol mondspoeling is bij de meeste drogisten verkrijgbaar en wordt aanbevolen bij pijnlijk, onrustig of terugtrekkend tandvlees en ter voorkomen van tandplakvorming. Het product bevat twee verschillende soorten fluoride (Olafluor en kwikfluor) als actieve bestanddelen. Fluoride maakt tandglazuur sterker, terwijl het de natuurlijke balans van bacteriën in de mond niet verstoort.

Bovendien bevat Meridol mondspoeling xylitol. Xylitol wordt in veel mondproducten als smaakmaker gebruikt. De natuurlijke zoetstof heeft echter ook een ontsmettende werking. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van xylitol in mondproducten leidt tot een significante verlaging van de hoeveelheid tandplak in de mond.

Doordat Meridol mondspoeling schadelijke bacteriën aanpakt, kan het bij diverse problemen een positieve rol spelen, aldus de fabrikant. Onder meer bij gevoelig tandvlees, tandplakvorming, terugtrekkend tandvlees en gaatjes kan Meridol mondspoeling de klachten verminderen. Ook zou het de adem kunnen verbeteren.

Werken de bestanddelen naar behoren?

Voor zowel xylitol als fluoride is voldoende onderzoek verricht om met zekerheid te kunnen zeggen dat de stoffen een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de mond. Tegelijkertijd veroorzaken de stoffen geen bijzondere bijwerkingen, wat het gebruik van fluoride en xylitol veilig maakt.

Meridol mondspoeling bevat echter ook saccharine en de kleurstof CI 42051, ook wel bekend als Patent Blue V. Bij beide stoffen kunnen kanttekeningen gezet worden met betrekking tot de werking en bijwerkingen van de stoffen.

Nadelen van Meridol mondspoeling

Doordat Meridol mondspoeling onder meer fluoride en xylitol bevat is het effectief, maar helaas bevat het ook saccharine en CI 42051.

Saccharine is, net als xylitol, een suikervervanger. De stof is erg zoet, maar wordt niet gebruikt door het lichaam of bacteriën als brandstof, wat wel het geval is bij suiker. Het lichaam scheidt saccharine uit zonder het aan te passen.

Toch is er enige controverse rond saccharine. In muizen en ratten kan saccharine kanker veroorzaken, hoewel hiervoor nog geen bewijs is bij mensen. Wel zijn er aanwijzingen dat saccharine een negatieve invloed heeft op de insulinespiegel (suikerspiegel), ondanks het feit dat het lichaam saccharine niet omzet.

Ook zijn er aanwijzingen dat saccharine een rol kan spelen bij het gewicht, in het bijzonder bij overgewicht. Het gebruik van saccharine is niet nodig voor een prettige smaak van mondwater en kan door de bovenstaande kanttekeningen beter vermijden wordt.

Een ander bedenkelijk ingrediënt van Meridol mondspoeling is de kleurstof CI 42051, die het mondwater een blauwe kleur geeft. De kleurstof is in enkele landen verboden als kleurstof van voedsel, omdat het allergische reacties kan veroorzaken. Bij sommige mensen kan deze allergische reactie zeer ernstig zijn.

Hoewel veel mensen geen reactie zullen krijgen op de stof, is het gebruik van CI 42051 een onnodig risico bij Meridol mondspoeling.

Conclusie: Meridol mondspoeling goed of slecht?

De positieve werking van xylitol en fluoride in Meridol mondspoeling staat buiten kijf. Deze twee stoffen reinigen op veilige wijze de mond, zonder de natuurlijke balans te verstoren of bijwerkingen te veroorzaken.

Helaas maakt Meridol mondspoeling ook gebruikt van saccharine en de kleurstof CI 42051. Dit zijn twee stoffen die niet essentieel zijn voor de werking van het mondwater, maar wel nare bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Daarom is het beter om te kiezen voor een mondspoeling die wel effectief is, maar niet dergelijke bestanddelen heeft. Bekijk voor tips ook onze top 10 veilige en effectieve mondwaters.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!