10 beste charcoal tandpasta

Op zoek naar de beste tandpasta met houtskool? Goed dat je kritisch bent, want sommige tandpasta’s met charcoal kunnen vanwege een hoge abrasiviteit je glazuur eraf slijten.

Je vraagt je dan misschien af:

Waarom is poetsen met actieve koolstof dan zo’n hype geworden?

Er zijn zeker veilige charcoal tandpasta’s op de markt die voordelen met zich meebrengen.

 • Charcoal heeft een dusdanig hoog absorptievermogen dat verkleuring door koffie, thee en wijn uit de tanden wordt ‘getrokken’
 • Je kunt op een geheel biologische manier, zonder bewerkte stoffen, je gebit verzorgen
 • Het heeft antibacteriële eigenschappen en kan de adem verfrissen

Onze redactie krijgt vaak de vraag:

Kan tandpasta met charcoal het glazuur beschadigen? Hoe veilig is actieve houtskool voor mijn gebit?

Het antwoord is heel simpel:

Als het percentage houtskool meer is dan 1%, dan adviseren wij het product niet te gebruiken.

Wanneer je poetst met pure houtskoolpoeder is dat niet alleen onhygiënisch, omdat je je tandenborstel met bacteriën in het potje dipt, het is vooral zeer abrasief, waardoor je glazuur eraf kan slijten.

Je tanden kunnen vervolgens flink pijn gaan doen.

Tandpasta met 1% actieve koolstof is voldoende om het gewenste resultaat te bereiken: wittere tanden op een natuurlijke wijze.

Check het etiket

Voordat je besluit een product met houtskool te gebruiken kijk dan op het etiket. Als houtskool als eerste ingrediënt wordt genoemd dan weet je dat je het beter kunt laten staan.

Staat houtskool achteraan dan is de concentratie laag en kun je het veilig gebruiken.

Pas ook op voor peroxide

Veel zwarte tandpasta’s bevatten waterstofperoxide en andere chemische bestanddelen die een whitening-effect hebben. Kijk daarvoor uit, ook peroxide kan het glazuur beschadigen en tandgevoeligheid veroorzaken.

En op basis van onze bevindingen hebben we een favoriete top 10 samengesteld.

In dit artikel leer je in enkele minuten de juiste charcoal tandpasta te kiezen. Zo kun je op een veilige en onbezorgde manier toch genieten van de voordelen die houtskool met zich meebrengt.

Top 10 beste tandpasta’s met houtskool (charcoal).

 • 1. beste zwarte tandpasta met charcoal en houtskool voor witte tandenNummer 1 Beste en meest veilige tandpasta met houtskool: DR BRITE. De concentratie is exact 1%. De natuurlijke, plantaardige ingrediënten van geactiveerde kokosnoot houtskool, biologische kokosolie en niet-zure vitamine C werken harmonieus samen waarmee je de bruine aanslag en gaatjes veroorzakende bacteriën zachtjes weg poetst. Dr. Brite bleekt je tanden zonder een zwarte rommel achter te laten. En dat volkomen veilig zonder bewerkte ingrediënten. Ga je voor de beste houtskool tandpasta zonder je gebit af te slijten? Kies dan zeker voor Dr Brite tandpasta. Je kunt deze tandpasta bestellen op demondzorgzaak.nl of bol.com.
 • zwarte tandpasta met houtskool2. Net als de nummer 1 is ook deze versie van Dr Brite er een om aan te bevelen: DR. BRITE.  COCO CHAI. Deze formule die speciaal is ontworpen om tandgevoeligheid tegen te gaan, maakt gebruik van een krachtige combinatie van houtskool (1%), biologische kokosolie en calciumcarbonaat, allen afgeleid van natuurlijke bronnen om de gevoelige tandzenuwen te verzegelen en pijn te blokkeren. De kokosnoot, vanille, kaneel en cardamon tandpasta brengen je in een wereld vol fijne smaken. Ook deze formule is geheel biologisch van samenstelling. Vrij van fluoride en sls. Nooit getest op dieren
 • 3. zwarte tandpasta met charcoalUK Organics, Activated Charcoal Natuurlijke tandpasta. Deze milde, fluoridevrije tandpasta van het merk Uk Organics, is de absolute top op het gebied van ‘zwart poetsen’. De belangrijkste ingrediënten zijn milde kokosolie en actieve koolstofpoeder. Deze stoffen reinigen op niet agressieve wijze de tanden en zorgen voor een stralend witte glimlach. De formule is verrijkt met mineralen als calcium, kalium en magnesium, die zorgen voor sterker tandglazuur. De frisse smaak komt van essentiële oliën van Engelse pepermunt en venkel. Deze pepermuntolie heeft een dubbele werking, het doodt ook slechte bacteriën die slechte adem of tandvleesaandoeningen veroorzaken. Met UK Organics poets je zonder schuldgevoel: alle ingrediënten zijn biologisch, veganistisch en diervriendelijk. Deze tandpasta zit in een glazen pot, dus geen plastic :). Met de bijgeleverde bamboe spatel breng je de tandpasta gemakkelijk aan op de tandenborstel.
 • 4. My Magic Mud. My Magic Mud Whitening Tandpasta combineert geactiveerde koolstof van kokosnoot met bentoniet klei. Deze fluoride-vrije tandpasta belooft na ongeveer twee weken regelmatig poetsen een zichtbaar verschil. Deze tandpasta bevat geen fluoride, geen SLS, geen glycerine en is geschikt voor veganisten. De tandpasta is gezoet met xylitol en stevia en heeft wel een vrij sterke pepermuntsmaak, daar moet je van houden. Nadeel is hier wel dat de concentratie houtskool hoog is. Dat kan zorgen voor een hoge abrasiviteit.
 • 5. Dr. Organic Charcoal Toothpaste. Ook deze tandpasta gebruikt actieve koolstof voor wittere tanden aangevuld met diepreinigende bio-actieve extracten. De basis van deze tandpasta lijkt op de basis van veel andere natuurlijke(re) tandpasta’s: plantaardig glycerine, aloë vera en sorbitol. Omdat er ook niet biologische ingrediënten in zitten is deze tandpasta niet echt geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een puur natuurlijk product. Wel geschikt voor vegetariërs en veganisten. Tevens zit er alcohol in wat de mond kan verdrogen.
 • 6. Ecodenta Tandpasta Whitening Black. Ecodenta gebruikt zwarte houtskool om de tanden witter te maken plus het ingrediënt TeavigoTM, dit stofje beschermt tegen tandsteen en heeft een antibacteriële werking. Fijn voor mensen die liever zonder fluoride poetsen, die stof zit er namelijk niet in. Ook is deze tandpasta vegan gecertificeerd. Een kanttekening: deze tandpasta bevat 96% biologische ingrediënten. Wederom niet geschikt voor wie echt een puur natuurproduct zoekt, dus. Ander nadeel is dat de concentratie houtskool hoger is dan dat wij adviseren. Tevens vinden wij kleurstof terug, dat kan weer aanslag geven op de tanden.
 • 7. Bamboo Charcoal Toothpaste. Veel mensen die deze tandpasta gebruiken zeggen dat ze na twee weken al verschil zien. Ook dit product heeft als actief ingrediënt actieve koolstof uit de bast van bamboe. Deze tandpasta is 100% natuurlijk en belooft niet alleen witte tanden, maar ook een frisse adem. Er is helaas niets te vinden over de ingrediënten, zodat we niet precies weten hoe hoog de concentratie is.
 • 8. Splat Special Blackwood. Deze bioactieve tandpasta bevat onder meer extract van jeneverbessen, dat een antibacteriële werking heeft. Het biosol extract werkt ontstekingsremmend. De actieve koolstof in dit product is de Karelische berkhoutskool. Ook deze tandpasta is fluoridevrij. Er zit ook geen triclosan, chloorhexidine en sacharine in. Wel parabenen, wat voor sommige mensen een reden is dit niet te gebruiken.
 • 9. Nordics Tandpasta. Deze tandpasta is ontwikkeld door tandartsen en gebruikt actieve houtskool voor een natuurlijke blekende werking plus matcha groene thee-extract. Het effect van matcha op het gebit wordt niet zo duidelijk gemaakt door de producent, maar het bevat in ieder geval veel anti-oxidanten. Deze tandpasta is geschikt voor veganisten. De kleurstof en hoge concentratie menthol kan een nadeel zijn.
 • 9. Day and Night Toothpaste. Dit product bestaat uit twee tubes. Een tandpasta voor de dag en een voor de nacht. De dag-tandpasta is ontworpen om vlekken op de tanden te voorkomen met behulp van een micro shield wax. Deze tandpasta bevat ook verzachtende aloë vera en vijf mineralen. De tube die je voor het slapen gaan gebruikt, is echt bedoeld als witmaker. Dit gebeurt met kokoshoutskool. Ook zit er bentoniet klei in de nachtversie, bedoeld om de tanden te remineraliseren. Een inventief idee, maar wel een beetje omslachtig.
 • 10. Lucovitaal Activated Charcoal Tandpasta. Ook deze tandpasta gebruikt actieve koolstof van kokosnoot. Deze tandpasta staat niet zomaar op de laatste plek. Het eerste ingrediënt op het etiket is namelijk organic charcoal. Dit betekent dat er een grote concentratie houtskool inzit, waar je dus goed voor moet uitkijken. Het kan je tandglazuur beschadigen.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!