Groene aanslag op je tong: waarom heb ik dat?

Heb je ooit je tong ver uitgestoken en goed bestudeerd? Een normale tong is roze en zacht, maar misschien zie je wel een wit laagje op je tong. Of zelfs een groene aanslag.

Een witte tong kan namelijk veranderen in een groene tong, vooral als je iets pittigs of warms hebt gegeten of medicatie gebruikt. Een groen beslag op je tong is altijd een waarschuwing dat je mondflora is ontregeld. Dit kan leiden tot een slechte adem, maar daarnaast kun je ook last hebben van een pijnlijke of gezwollen tong of keelpijn.

Groene aanslag is soms lastig weg te poetsen. In dit artikel staan acht mogelijke oorzaken van een groene tong en tips hoe je de groene aanslag het beste kunt verwijderen én voorkomen.

Oorzaak 1: schimmelinfectie

Een groene tong kan ontstaan door een schimmelinfectie in je mond. Dit noem je ook wel mondspruw of orale candidiasis, omdat de gistachtige schimmel candida albicans meestal de veroorzaker is. Wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet of antibiotica gebruikt, kan deze infectie erger worden en kun je een groene aanslag krijgen op je tong. Kenmerken van een orale schimmelinfectie zijn:

 • witte plekken in je mond, op je tandvlees of aan de binnenkant van je wangen
 • rode mondhoeken met soms barstjes erin
 • smaakverlies
 • lichte bloedingen in je mond
 • donzig gevoel in je mond
 • branderigheid of pijn in je mond waardoor eten en slikken pijnlijk wordt
 • groene aanslag op je tong

Wanneer je ziek bent, werkt je afweermechanisme minder goed. Je bent dan gevoeliger voor de candidaschimmel. Als je darmen bijvoorbeeld niet goed werken, kunnen ze het voedsel niet goed verteren. Voedselresten die niet goed zijn verteerd, zijn een goede voedingsbodem voor gisten, zoals de candida albicans. Diabetes (suikerziekte) die niet goed onder controle is, zorgt voor grote hoeveelheden suiker in je speeksel. Dit bevordert de candidagroei. Bovendien kan je weerstand verminderen als je medicijnen gebruikt die je immuunsysteem onderdrukken, zoals prednison, inhalatiecorticosteroïden of antibiotica.

Als je mond te veel is aangetast door suikers, kun je producten gebruiken die de balans in je mond herstellen, zoals Anoxident balance. Natuurlijk is het daarnaast ook van belang om zo min mogelijk voedsel te eten met veel suikers en koolhydraten.

Oorzaak 2: leukoplakie

Leukoplakie komt van het Griekse woord ‘leukos’ dat wit betekent. Bij leukoplakie heb je last van verdikte, witte plekken op je tandvlees, aan de binnenkant van je wangen of op of onder je tong. Deze witte plekken kunnen groen kleuren, zodat het lijkt alsof je een groene tong hebt. De oorzaak van leukoplakie is nog niet precies bekend. Mensen die roken, hebben wel meer kans op leukoplakie. Meestal is leukoplakie goedaardig, maar soms kan het ook wijzen op de ontwikkeling van kanker.

Oorzaak 3: producten met alcohol, sls en chloorhexidine

Misschien ben je geneigd om de groene aanslag te verwijderen met tandpasta’s en mondwaters met schurende of bijtende middelen, zoals chloorhexidine of sodium laurylsulfaat (SLS). Chloorhexidine wordt vaak voorgeschreven als geneesmiddel bij een mondinfectie. Het is echter een agressieve stof die zowel goede als slechte bacteriën bestrijdt. Zeker wanneer je langere tijd mondproducten gebruikt met chloorhexidine, raakt je mondflora uit balans.

SLS wordt toegevoegd aan tandpasta voor het bijtende effect. Het lijkt alsof SLS schadelijke stoffen op die manier onschadelijk maakt, maar eigenlijk maakt SLS kleine wondjes in de mond. Deze wondjes trekken bacteriën aan die bloed en eiwitten omzetten in een groene aanslag. Je kunt beter mondproducten gebruiken met zachte en niet-bijtende middelen, zoals:

 • Oralieve-producten. Deze producten zijn mild en hydraterend en bevatten geen SLS, alcohol en menthol.
 • De mondspoeling van Georganics bevat kokosolie. De kokosolie werkt verzachtend en vermindert de hoeveelheid bacteriën in je mond.
 • Oxyfresh unflavored. In deze tandpasta zit actief zuurstof, waarin bacteriën niet goed overleven. Met Oxyfresh kun je je mond zowel poetsen als spoelen. Smaakversterkers die je mond kunnen irriteren, ontbreken (zoals menthol).
 • The Breath Co dry mouth-kit kun je gebruiken om een droge mond tegen te gaan en groene aanslag te voorkomen.

Oorzaak 4: een harige tong

Je kunt ook een groene tong krijgen door haartong. Je tong kan er dan harig uitzien, doordat schimmels, bacteriën en dode huidcellen zich ophopen op de papillen van je tong. Je kunt last hebben van een metaalachtige smaak of een veranderde smaak. Hoewel groene haartong goedaardig is en meestal pijnloos, is het wel een teken dat je mond in slechte conditie is. Meestal is een groene tong te wijten aan een slechte mondhygiëne, roken of medicijngebruik. Hierdoor slijt je tong sneller en slaat het pigment uit bijvoorbeeld tabak, koffie of thee neer op je tong.

Je kunt de stalen tongreinigers van Orabrush en Amano gebruiken om de groene aanslag op je tong te verwijderen en voorkomen. In tegenstelling tot goedkope plastic tongschrapers, verwijderen ze niet alleen de bacteriën aan de oppervlakte, maar ook tussen de tongkloofjes. Bovendien zijn ze steviger en kunnen ze wel 15 jaar meegaan.

Gebruik daarnaast bijvoorbeeld het tongue cleaning serum van BergenFeld. De werkzame stoffen in het serum van BergenFeld zijn tea tree-olie en zuurstof. Ze zorgen voor voldoende zuurstof in je mond en een beschermende laag op je tong. De druppels zorgen ervoor dat je ook overdag een frisse adem hebt en helpen tegelijkertijd nieuwe groene aanslag voorkomen. In combinatie met de tongdruppels en JuliBrite tong Gel werken de tongreinigers nog effectiever.

Lees ook dit uitgebreide artikel over een bruine harige tong.

Oorzaak 5: zweertjes en blaren in de mond

Zweertjes en blaren in de mond kunnen ervoor zorgen dat je tong groen lijkt. Vooral na het eten van bepaald voedsel of het innemen van medicijnen kunnen de klachten verergeren. Ontstekingen in je mond zijn een goede voedingsbodem voor bacteriën en dus ook voor een groene aanslag op je tong. Drie middelen die goed werken bij ontstekingen, zijn:

 • tea tree-olie. Tea tree-olie is een essentiële olie die bekend staat om zijn ontstekingsremmende en ontsmettende eigenschappen. Desert Essence heeft bijvoorbeeld tea tree-olie uit Australië. De olie is een plantenextract van bloemen en bladeren en reinigt je mond en tandvlees.
 • foliumzuur, oftewel vitamine B11.
 • aloë vera. Net als foliumzuur, is aloë vera in staat om bloedend tandvlees te stoppen en om weefsels te herstellen.

Aloë vera en foliumzuur zitten allebei in Oxyfresh Relief gel en werken verzachtend bij geïrriteerd en ontstoken tandvlees.

Oorzaak 6: keelontsteking

Soms is de oorzaak van een groene tong een keelontsteking. Hierbij heb je vaak ook andere klachten, zoals keelpijn, hoesten, oorpijn, een verstopte neus of opgezwollen lymfeklieren. Een keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Een antibioticakuur helpt daarom niet. Wanneer de keelontsteking over is, verdwijnt gelukkig langzaam maar zeker ook de groene aanslag op je tong. Je kunt intussen wel zorgen voor een goede mondhygiëne.
Gebruik bijvoorbeeld het Bergenfeld tongue cleaning serum om je keel en tong te verzachten en je adem frisser te maken. Wanneer je weer beter bent, kun je ook de tongreinigers van Orabrush en Amano gebruiken om de groene aanslag op je tong te verwijderen en voorkomen.

Oorzaak 7: landkaarttong

De medische term voor landkaarttong is lingua franca. Bij een landkaarttong zie je onregelmatige vlekken aan de bovenkant of zijkant van je tong. Ze veranderen steeds van plek, van vorm of grootte, waardoor je tong een beetje op een landkaart lijkt. Een landkaarttong is geen ernstige aandoening en niet besmettelijk. Wel kun je er jarenlang last van hebben en je kunt ook soms een branderige tong krijgen na het eten van gekruid of zuur voedsel. Deze voedingsmiddelen kun je dus het beste vermijden.
Producten met natriumbicarbonaat en lactoferrine helpen om de zuurgraad in je mond te neutraliseren. Deze stoffen zitten onder andere in de tandpasta’s Oxyfresh, RyttPro
en ook in de producten van Oralieve.

Oorzaak 8: orale lichen planus

Lichen planus is een auto-immuunziekte die ontstaat wanneer je lichaam niet meer in balans is. Ontstekingscellen vallen daarbij je huid en slijmvliezen aan, in plaats van bacteriën, virussen en schimmels. Wanneer dit in je mond gebeurt, spreek je van orale lichen planus. De meest voorkomende klachten en symptomen van orale lichen planus zijn:

 • patroon van wit-grijze lijntjes aan de binnenkant van het wangslijmvlies, aan de zijkant van je tong of aan de binnenkant van je lippen
 • rode, gezwollen en pijnlijke plekken op het wangslijmvlies
 • droge mond
 • metaalsmaak
 • jeuk, pijn of branderigheid in de mond
 • open wondjes op de tong en het wangslijmvlies
 • bloedingen van het wangslijmvlies

Deze klachten verergeren vaak wanneer je iets warms of zuurs eet of drinkt. Gebruik daarom milde middelen met een neutrale zuurgraad waarin bijvoorbeeld tea tree olie is verwerkt, actief zuurstof, aloë vera of zinklactaat. Vooral in een droge mond gedijen bacteriën goed. Gebruik dus middelen die de mond vochtig maken en speekselklieren activeren. Producten van OraLieve helpen bij een droge mond en bevatten milde en zachte hydraterende producten. Ook kun je de Breath Co dry mouth-kit gebruiken om een droge mond tegen te gaan en groene aanslag te voorkomen.

In dit artikel kun je meer lezen over orale lichen planus

Oorzaak 9: roken en blowen

Tabak en cannabis kunnen een groene tong veroorzaken. Nicotine-aanslag is hardnekkig en vaak krijg je er ook geel-bruine tanden en vingers van. De oplossing is simpel: probeer te stoppen met roken of te minderen.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Bij een aantal ziekten of aandoeningen kun je dus last hebben van een groene tong. Daarom is het belangrijk om altijd eerst naar de huisarts te gaan wanneer je je ziek voelt, andere lichamelijke klachten hebt of koortsig bent. Een groene aanslag is vaak onschuldig, maar kan ook een symptoom zijn van een (ernstige) ziekte in je mond of aandoening elders in je lichaam. Dat moet eerst worden uitgesloten. Antibiotica kunnen ook een groene tong veroorzaken, maar dit effect is tijdelijk.
Bekijk dus af en toe goed je tong in de spiegel. Die zegt veel over de gezondheid van je mond én van je gehele lichaam.

Samengevat:

Bacteriën en schimmels zijn de boosdoeners van groene aanslag op je tong. Ze zijn overal aanwezig, dus ook in je mond. Maar wanneer de balans in je mond is verstoord, kunnen ze zich snel vermenigvuldigen. Hierbij komen zwavelverbindingen vrij en deze zorgen voor een groene tong en een slechte adem. De bacteriën kunnen zich ook verplaatsen naar je keel en je keelamandelen. Het is dus zaak om ze zo snel en goed mogelijk te verwijderen van je tong.

Hoe komen de bacteriën in je mond terecht?

Groene aanslag op je tong ontstaat niet zomaar. Als je weet waar de bacteriën precies vandaan komen en welke oorzaak daar aan ten grondslag ligt, kun je het probleem effectief aanpakken. In dit artikel staan acht veelvoorkomende oorzaken van een groene tong. Als je weet waar de groene aanslag vandaan komt, kun je zelf veel doen om een slechte mondflora te herstellen. De mondproducten die de oorzaak van een groene tong aanpakken, kun je gewoon online bestellen.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!