Wat zij de beste mondproducten bij een vieze tong:

 

 • grondige reiniging van de tong
 • bacteriekillers
 • frisse adem
 • mild en vriendelijk voor de mond
 • ruime keuze in de webshop


Bestrijd een vieze tong grondig én blijvend

Een goede mondverzorging is belangrijk om gaatjes te voorkomen en een mooi gebit ziet er bovendien verzorgd uit. Maar wist je dat je tong ook een grote rol speelt bij de algehele conditie van je mond? De bacteriën op een vieze tong veroorzaken een slechte adem én trekken nóg meer bacteriën aan. Hoog tijd om je tong extra aandacht te geven!

Wanneer je je tong uitsteekt en bekijkt in de spiegel, zie je misschien een witte aanslag zitten op het achterste gedeelte (de tongrug). Soms kan het tongbeslag geel of zelfs groen, bruin of zwart zijn. De boosdoeners? Anaerobe bacteriën die goed gedijen in een droge mond met weinig zuurstof. Ze vermenigvuldigen zich naar hartenlust en produceren stinkende zwavelverbindingen.

Irriterende en uitdrogende producten? Slecht idee!
Bestaande tongaanslag is lastig weg te poetsen. En dat terwijl het belangrijk is om aanslag op je tong zo snel en grondig mogelijk te verwijderen, voordat de bacteriën verdere schade aanrichten aan je keel en keelamandelen. Helaas bevatten de meeste reguliere mondproducten irriterende en uitdrogende bestanddelen met een hoge zuurgraad, zoals sodium lauryl sulfaat (SLS), chloorhexidine en alcohol. Deze middelen verergeren de klachten juist.

Roze tong en frisse adem
Gelukkig kun je wel van een vieze tong afkomen met middelen die daadwerkelijk de oorzaak aanpakken. Met als resultaat: een roze tong en een frisse adem. Hieronder vind je tien veelvoorkomende oorzaken en de beste middelen van de Mondzorgzaak om aanslag op je tong te verwijderen én voorkomen. Hoe? Door bacteriën geen kans meer te geven!

Oorzaken vieze tong en tongstrelende oplossingen

 

 1. Ruwe tong

Het oppervlak van je tong is erg groot en een beetje ruw. In de groeven van je tong kunnen bacteriën en andere micro-organismen zich goed nestelen en een vieze aanslag op je tong veroorzaken.

 • Je kunt tongaanslag het beste verwijderen met een stalen tongschraper met borstelhaartjes en een schrapertje, zoals Orabrush en Ze reinigen niet alleen je tongoppervlakte, maar ook de binnenste weefsels van de tong en tussen de papillen. Met standaard plastic tongreinigers haal je meestal alleen de bacteriën aan de oppervlakte weg.
 • De tonggel van JuliBrite vergemakkelijkt het schoonmaken van de tong met Orabrush, zodat je de aanslag effectief kunt verwijderen. De tonggel bevat geen fluoride en gebitsonvriendelijke chemicaliën die de tong irriteren.

 

 1. Weinig zuurstof

In een zuurstofarme mond kunnen anaerobe bacteriën veel schade aanrichten. Actief zuurstof is dus een onmisbaar ingrediënt in een goed mondverzorgingsproduct. Waar vind je actief zuurstof?

 • Bergenfeld Tongue Cleaning Serum
 • Bergenfeld Tongue Cleaning Serum bevat tea tree-olie en actief zuurstof en zorgen voor een beschermingslaag op je tong. Wanneer je deze druppels gebruikt na een grondige reiniging met Orabrush, is je tong de hele dag beschermd tegen tongbacteriën.
 • Mondwaters met actief zuurstof en zink
  In actief zuurstof gedijen bacteriën niet goed. Zink is een mineraal dat de vieze geur van zwavelverbindingen neutraliseert en een antibacteriële werking heeft. Het mondwater in het pakket van Oxyfresh gaat witte tongaanslag tegen en creëert een frisse adem. Traditionele mondwaters drogen je mond juist uit. Ze maskeren een slechte adem, maar pakken de oorzaak niet aan.
 • Mondsprays van Ultradex of Xerostom behoren tot de meest effectieve drogemondsprays ter wereld. Ze bevochtigen, reinigen en beschermen de mondholte wel twaalf uur lang.

 

 1. Zure mond

Veel mondverzorgingsproducten zijn te agressief en bevatten zure bestanddelen, waardoor bacteriën zich juist vermenigvuldigen. Natriumbicarbonaat, oftewel baking soda, is zuiveringszout dat zuren bindt en daarmee vieze geuren neutraliseert.

 

 • Je vindt natriumbicarbonaat bijvoorbeeld in de Brite Frisse Adem Spray. Het voorkomt witte aanslag op de tong en zorgt voor een frisse adem. In tegenstelling tot andere middelen, wordt de natuurlijke balans van de mondflora niet ontregeld.
 • Het is raadzaam om middelen te gebruiken die de zuurgraad in de mond neutraliseren en een pH-waarde hebben van meer dan 8. Tongbacteriën kunnen hierin niet overleven. Een neutrale zuurgraad vind je in de Frisse Adem Kit vanOxyd 8.

 

 1. Droge mond

Bacteriën houden niet van speeksel. Gebruik dus producten die de speekselklieren stimuleren, zoals de Moist-R dry mouth lozenges. Deze hydraterende pastilles zorgen voor een vochtige, zuurstofrijke en frisse mond. De speekseltrigger spilanthes is een natuurlijk middel dat het mondslijmvlies versterkt. De pastilles zijn bovendien suikervrij, hebben een milde en prettige smaak en bevatten geen kunstmatige ingrediënten.

De Mondzorgzaak heeft diverse drogemond-pakketten met natuurlijke enzymen (bijvoorbeeld Oralieve, Georganics of RyttPro) die een droge mond en een vieze tong bestrijden.

 1. Slapen met open mond
  Slapen met open mond zorgt voor een droge mond waarin bacteriën vrij spel hebben. Probeer ’s nachts bijvoorbeeld te slapen met een elastische keelband om je hoofd, zoals de TonsilFresh Dry Mouth Strap. Dit hulpmiddel werkt daarnaast goed tegen snurken.

 

 1. Schimmelinfectie
  Een vieze tong kan ontstaan door een schimmelinfectie in je mond (mondspruw of orale candidiasis). De gistachtige schimmel candida albicans is dan actief en je krijgt witte plekken in je mond en een branderige, pijnlijke tong. Vaak is je mond te veel aangetast door suikers, waar de candidaschimmel dol op is. Probeer zo min mogelijk suikers en koolhydraten te eten en kies daarnaast voor Anoxident Balance om de balans in je mond te herstellen.
 2. Neusslijm

Neusslijm sijpelt op de achterkant van de tong en veroorzaakt amandelstenen en een witte aanslag op de tong. Het helpt om goede neusdruppels te gebruiken die neusslijm tegengaan, zoals de TonsilFresh nasal sinus drops. Deze neusdruppels bevatten actief zuurstof. Gewone neusspray tast het neusslijmvlies te veel aan en mag je niet langer dan een paar dagen gebruiken.

 

 1. Alcohol, nicotine en koffie
  In alcohol, nicotine en koffie zitten stoffen die zorgen voor een gele of bruine aanslag op de tanden en op je tong. De oplossing is simpel: probeer deze producten te vermijden of met mate te gebruiken. Nicotine is zo hardnekkig dat je de aanslag nog jarenlang blijft zien op je tanden. Met een goede stalen tongschraper verwijder je de bruine aanslag op je tong.

 

 1. Scherp en te gekruid voedsel of hete dranken

Voedsel met veel scherpe kruiden of hete dranken als thee en koffie zijn niet direct de oorzaak van een vieze tong, maar kunnen de klachten wel verergeren in combinatie met brandende mondproducten. Zeker als je ook last hebt van zweertjes en blaren, moet je je tong goed verzorgen.

Producten met natriumbicarbonaat en lactoferrine helpen om de zuurgraad in je mond te neutraliseren. Deze stoffen zitten onder andere in de tandpasta’s Oxyfresh, RyttPro

en ook in de producten van Oralieve. Ook milde ingrediënten als aloë vera, kokosolie (in Georganics) en tea-treeolie (in Desert Essence en Bergenfeld tongue cleaning serum) werken verzachtend en kalmerend.

 1. Ziekten
  Bij sommige ziekten of aandoeningen kun je ook last hebben van een vieze tong. Denk bijvoorbeeld aan luchtweginfecties, de ziekte van Pfeiffer, roodvonk of een leverontsteking. Daarom is het belangrijk om altijd eerst naar de huisarts te gaan wanneer je je ziek voelt, andere lichamelijke klachten hebt of koortsig bent. Antibiotica of chemotherapie kunnen ook tijdelijk een gele of witte tong veroorzaken.

Wit, geel, groen of bruin? Alle kleuren van de regenboog
Bacteriën zijn overal in geringe mate aanwezig, dus ook in je mond. Maar wanneer ze in grote hoeveelheden voorkomen, kunnen ze je mondflora zodanig verstoren dat je last krijgt van een slechte adem, een vieze tong en zelfs ontstoken keelamandelen. Een witte, gele, groene, bruine of zwarte tong is altijd een teken dat de natuurlijke balans in je mond is verstoord. De producten van de Mondzorgzaak helpen die balans herstellen.

Weldaad voor de mond
De mondverzorgingsproducten van de Mondzorgzaak reinigen een vieze tong grondig. Ze bevatten uitsluitend natuurlijke en milde ingrediënten, zonder bijtende, agressieve en uitdrogende stoffen als chloorhexidine, SLS of alcohol. Ook smaakversterkers als menthol ontbreken. Een weldaad voor je mond zijn bijvoorbeeld:

 • kokosolie
 • tea-treeolie
 • aloë vera
 • foliumzuur
 • zinklactaat
 • lactoferrine

Deze stoffen werken verzachtend en ontstekingsremmend, onttrekken zink uit bacteriën, neutraliseren de zuurgraad en helpen de mondflora herstellen.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!