Top 6 beste middelen om tussen de tanden te reinigen

Tandenpoetsen blijft nog altijd het allerbelangrijkst om je mond gezond te houden. Maar vergeet ook vooral niet tussen je tanden te reinigen. Daar kan een tandenborstel niet bij. Als je daar niet schoonmaakt, kunnen voedselresten blijven zitten en tandplak ontstaan. Op die manier krijg je snel gaatjes. Welk middel kun je het best gebruiken? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Eigenlijk moeten alle volwassenen niet alleen twee keer per dag twee minuten hun tanden poetsen, maar ook een keer per dag een middel gebruiken om de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon te maken. Zo blijft je tandvlees gezond en voorkom je gaatjes.

Welk middel je het best kunt gebruiken, verschilt per persoon, maar er is wel een top 6 aan te geven van de beste middelen. Grappig feitje: het land waar je woont, bepaalt vaak welk middel gebruikt wordt. Zo zijn Amerikanen gek op flosdraad en worden in Nederland veel meer ragers en stokers gebruikt. Komt goed uit dat we in Nederland wonen, want – spoiler alert – flosdraad doet helemaal niets voor je gebit!

1. Ragers

Met stip op 1: ragers. Dit middel – een gedraaid metalen draadje met haartjes eraan die een borsteltje vormen – komt uit alle onderzoeken naar voren als het beste middel om tussen de tanden en kiezen te reinigen. Als de rager naast het tandenpoetsen gebruikt wordt, wordt er duidelijk meer tandplak verwijderd. Bovendien vermindert een rager bloedend tandvlees. Als je dus bloedend tandvlees hebt, is het aan te raden een rager dagelijks te gebruiken, naast het tandenpoetsen. Zeker als je last hebt van ontstoken en flink bloedend tandvlees (parodontitis), ontkom je er niet aan een rager te gebruiken. Dat is eigenlijk het enige middel dat de tandvleesontsteking tegen kan gaan. Let er bij een rager altijd op dat je de goede maat kiest; als de rager te klein is, heeft het te weinig effect.

2. Reinigers van plastic of rubber

Een relatief nieuw product om tussen de tanden schoon te maken, zijn de reinigers die gemaakt zijn van plastic, rubber of siliconen. Ze lijken op tandenstokers, maar zijn dus gemaakt van een ander materiaal. Deze reinigers werken eigenlijk net zo goed als ragers bij mensen die een milde vorm hebben van bloedend tandvlees. Het haalt tandplak weg en vermindert het bloeden. Veel mensen vinden deze middelen bovendien fijner aanvoelen dan de metalen ragers. Prima middel dus! Maar: als je parodontitis hebt, dus flink bloedend en ontstoken tandvlees, dan werken de reinigers van plastic, rubber of siliconen niet voldoende. Een rager is dan nog steeds het beste middel.

3. Monddouche

Een ‘monddouche’ is eigenlijk precies wat het woord zegt: een douche voor je mond. Een pulserende straal water wordt onder druk tussen de tanden en kiezen en op de rand tussen tand en tandvlees gespoten. Zo worden deze delen van de mond schoongemaakt met water. De bekendste monddouche is de Waterflosser van Waterpik. Uit onderzoek blijkt dat monddouches bloedingen van het tandvlees kunnen tegengaan, zelfs beter dan stokers dat doen. Het verwijderen van tandplak wordt in de onderzoeken niet aangetoond. De monddouche kan echter prima dienen als middel om interdentaal schoon te maken. Net als alle middelen geldt ook hier: gebruik de monddouche naast het tandenpoetsen, niet als vervanging.

4. Houten tandenstokers

Al in de prehistorie gebruikten mensen houten stokjes om tussen hun tanden schoon te maken. En nog steeds werken houten tandenstokers prima. Ze zijn goedkoop en verminderen het bloeden, zo blijkt uit onderzoeken. Die onderzoeken laten echter niet zien dat ze ook tandplak weghalen. Belangrijk bij houten tandenstokers is wel dat ze op de juiste manier gebruikt moeten worden. Dus: met de platte kant naar het tandvlees toe, zodat het driehoekje precies tussen de tanden en kiezen past. Een ronde stoker werkt niet, want die past niet op de juiste manier tussen je tanden en kiezen.

5. AirFloss

De Philips Sonicare AirFloss lijkt op een monddouche, maar is het niet. Dit apparaat werkt namelijk met microdruppeltjes en luchtdruk in plaats van een grote hoeveelheid water. Uit de onderzoeken die de Waterflosser (een monddouche van de firma Waterpik) en de Philips AirFloss vergelijken, komt de Waterflosser beter naar voren. De Waterflosser verwijdert meer plak en vermindert de bloeding en gingivitis beter dan de AirFloss. Maar aan de AirFloss kan dan weer een mondspoeling aan het water worden toegevoegd – iets dat bij de Waterflosser niet kan. Zo’n mondspoeling kan extra effect hebben op de mondgezondheid.

6. Flosdraad

Het lijkt zo’n logisch middel: je haalt een draadje tussen de tanden en kiezen heen en weer en verwijdert op die manier plak en etensresten. Veel mensen zweren bij flosdraad. Maar er blijkt geen enkel wetenschappelijk bewijs te zijn voor het gebruik van flosdraad. Het verwijdert geen tandplak en vermindert het bloeden ook niet. Alleen als een mondhygiënist de tanden flost, is er enig effect merkbaar. Flossen is best lastig om te doen en veel mensen flossen op de verkeerde manier. Dit middel eindigt dus duidelijk op de laatste plaats van deze top 6.

Conclusie

Iedereen verschilt en ieders budget, voorkeur en mondgezondheid doet dat ook. Welk middel het best werkt, hangt dus ook daarvan af. Eigenlijk geldt altijd: gebruik liever iets dan niets om dagelijks tussen de tanden en kiezen schoon te maken. Maar over het algemeen kan gesteld worden dat ragers het best de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoonmaken, en zo dus gaatjes voorkomen, gevolgd door reinigers van plastic, rubber, siliconen of hout en monddouches. Het effect van de AirFloss is niet aangetoond. Flosdraad eindigt als allerlaatste; voor het gebruik hiervan is geen enkel bewijs.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!