Top 10 gezonde kauwgom

Echt, kauwgom is gezond! Althans, suikervrije kauwgom. Het zorgt voor voldoende speeksel in je mond, wat gaatjes tegengaat. En sommige ingrediënten kunnen je gebit extra verzorgen. Welke natuurlijke kauwgoms werken het best?

Gebruik je graag kauwgom? Prima, want als je de juist kauwgom kiest, verzorg je je gebit! Maar… dan moet je wel weten wat er wel en juist niet in de kauwgom moet zitten. Niet alleen omdat dat goed is voor je tanden en kiezen, maar natuurlijk kies je het liefst ook een kauwgom die goed is voor de planeet.

Welke ingrediënten wil je mogelijk niet aantreffen in een kauwgom?
• Suiker
Vermijd altijd suiker in een kauwgom! Suiker vergroot de kans op gaatjes. Omdat je kauwgom lange tijd in je mond hebt, moeten je tanden en kiezen lange tijd vechten tegen de suikeraanval. Dat zullen ze heel vaak verliezen. Onze lijst bevat dan ook enkel suikervrije kauwgoms.

• Sorbitol
Sorbitol is een zoetstof die soms gebruikt wordt in kauwgom. Sorbitol is echter laag-cariogeen en dus niet niet-cariogeen, zoals bijvoorbeeld xylitol. Dat betekent dat het – hoewel in lage mate – cariës (gaatjes) kan veroorzaken. Liever niet gebruiken dus. In onze lijst vind je geen kauwgoms met sorbitol terug.

• Titaandioxide
Titaandioxide of titaniumdioxide wordt regelmatig in kauwgom, maar ook in bijvoorbeeld tandpasta, snoep en saus, gebruikt als witte kleurstof. Uit onderzoek blijkt dat als je titaandioxide inademt (bijvoorbeeld via verf), het mogelijk kankerverwekkend is. Over de veiligheid van titaandioxide in voeding is wat controverse ontstaan, vanwege een mogelijke relatie met darmkanker.
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) beoordeelt titaandioxide bij normaal gebruik echter als veilig. Enkel bij grote hoeveelheden – zoals 50 kauwgompjes per dag – zijn er risico’s aan het gebruik verbonden, aldus het Voedingscentrum. Altijd met mate eten dus, of vermijden, als je dat prettiger vindt. In ons lijstje vermelden we of er wel of niet titaniumdioxide in de kauwgom verwerkt is.

• Aspartaam
Aspartaam is ongeveer 200 keer zo zoet als suiker en daarom is er maar een beetje van nodig. De veiligheid ervan is vaak in twijfel getrokken, vanwege een mogelijke relatie met kanker, hoofdpijn, allergieën, epilepsie en neuroses. Onderzoeken tonen echter geen samenhang tussen het gebruik van aspartaam en de genoemde ziekten, concluderen zowel de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) als de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Mocht je toch twijfelen over de veiligheid, dan kun je het maar beter gewoon laten staan. Alle kauwgoms in ons lijstje zijn aspartaamvrij.

En wat wil je dan juist wel in een kauwgom?
• Xylitol
Xylitol is een natuurlijke zoetstof, die erg goed is voor je gebit. Talloze onderzoeken tonen dat aan.1,2 Het vermindert tandbederf (en daarmee gaatjes) doordat het bacteriën afweert, de aanhechting van tandplak voorkomt en tandglazuur herstelt. Xylitol bevat ook nog eens veel minder calorieën dan suiker.
Alle kauwgoms in ons lijstje bevatten xylitol.

• Plastic-vrije gombasis
De gombasis is bij nagenoeg alle reguliere kauwgoms gemaakt uit synthetisch rubber. Bizar genoeg kauw je dan dus eigenlijk op een stukje plastic. Dit plastic is niet biologisch afbreekbaar en heeft zeker 20 jaar nodig om te vergaan. Het mooist is dus om een kauwgom te gebruiken met een plastic-vrije gombasis. Beter voor je mond en lijf én voor het milieu!
De kauwgoms in ons lijstje bevatten zo veel mogelijk plastic-vrije gombasis.

• Natuurlijke ingrediënten
Het is natuurlijk het best en het lekkerst om zo veel mogelijk biologische, natuurlijke ingrediënten te gebruiken en bij de zoektocht naar een top 10 hebben we dat dan ook zo veel mogelijk geprobeerd.

Wat zijn dan de beste gezonde kauwgoms?

1. Moist-R Kauwgom
Deze kauwgom heeft werkelijk alles – en dat met enkel natuurlijke ingrediënten. Het mooie van deze kauwgom is dat hij zachter is dan andere kauwgoms, omdat hij geen conserveringsmiddelen bevat. Dat is goed voor je kaken, spieren rondom je mond en tandglazuur. Je kan daardoor onbeperkt Moist-R gebruiken.

Daarnaast is de kauwgom van Moist-R gezoet met natuurlijk xylitol, afkomstig van de bast van berkenbomen uit duurzame bossen. In veel kauwgoms wordt maisxylitol gebruikt, dat genetisch gemodificeerd (GMO) is, vaak van mais uit China. Het verwerkingsproces van xylitol uit de vezels van de berk geeft een tien keer zo kleine CO2-uitstoot als het xylitol dat wordt gewonnen uit genetisch gemanipuleerd maïs. Berken-xylitol is duurder dan xylitol uit mais, maar niet genetisch gemodificeerd en de smaak is verfijnder.

Moist-R is gemaakt in de Verenigde Staten met enkel berkenxylitol. Daarmee is het een van de weinige kauwgoms die gecertificeerd is als GMO-vrij. Dat is natuurlijk erg goed voor de natuur en bovendien lekkerder!

Ingrediënten:
Xylitol, kauwgumbasis, plantaardige glycerine, natuurlijke smaakversterkers, kauwgum arabica, zonnebloem lecithine en carnaubawas.

De kenmerken op een rijtje:
– extra zacht
– GMO-vrij
– geen titaniumdioxide
– geen aspartaam
– vegan
– glutenvrij
– koosjer
– sojavrij

2. Oravall Kauwgom Spearmint
Net als onze nummer 1 Moist-R is ook de kauwgom van Oravall verrijkt met berkenxylitol en niet met maisxylitol. Dat betekent dat de xylitol niet genetisch gemodificeerd is. Gemaakt in de Verenigde Staten.

Daarnaast is de kauwgom van Oravall gemaakt van enkel natuurlijke ingrediënten en verantwoorde bestanddelen. Geen gekke synthetische ingrediënten dus.

Ook fijn: de kauwgom van Oravall is veel zachter dan andere kauwgoms en daarom beter voor je tandglazuur, maar ook voor je kaken en spieren. Kauwen maar dus!

Ingrediënten:
Xylitol, gum base, vegetable glycerin, natural spearmint flavors, gum arabic, sunflower lecithin, carnauba wax

Kenmerken:
– extra zacht
– GMO-vrij
– geen tinatiumdioxide
– geen aspartaam
– vegan
– glutenvrij
– koosjer
– sojavrij

3. Spry Natuurlijke Kauwgom Green Tea
Deze kauwgom van Spry heeft een heel zachte smaak – niet zo pittig als bijvoorbeeld spearmint of pepermunt. Dat komt omdat deze kauwgom enkel gezoet is met xylitol en groene thee. Heerlijk subtiel en zacht dus.

Maar wist je ook dat groene thee erg goed is voor je gebit? Groene thee bevat fluoride, wat gaatjes tegengaat.3,4 De toevoeging van groene thee aan kauwgom is dan ook heel gezond voor je gebit.

Het mooie van Spry is ook dat, net als de kauwgoms op plaats 1 en 2, deze kauwgom enkel niet genetisch gemodificeerde bestanddelen bevat. Natuurlijk en lekker dus en ook nog eens goed voor je tanden en kiezen!

Ingrediënten:
Xylitol, gum base, green tea (natural flavor), vegetable glycerin (humectant), gum arabic (texturizer), non-GMO soy lecithin (emulsifier), calcium carbonate & beeswax (glazing agent)

Kenmerken:
– GMO-vrij
– groene thee gaat gaatjes tegen
– zachte smaak
– geen titaniumdioxide
– geen aspartaam
– glutenvrij
– koosjer

4. Xylichew Natuurlijke Kauwgum
De kauwgoms van Xylichew worden gemaakt in de Verenigde Staten met enkel ingrediënten die niet gemodificeerd zijn. Het xylitol wordt gehaald uit beuken en berken uit duurzame Europese en Noord-Amerikaanse bossen, vermeld Xylichew. Klimaatvriendelijk dus en ook extra smakelijk.

Xylichew is bovendien lekker zacht en dus fijn voor je kaken, gebit en spieren. Kauwen op te harde kauwgom kan te inspannend zijn voor je kaken en spieren, waardoor je er klachten door kunt krijgen. Zeker als je veel kauwgom kauwt. Bij Xylichew hoef je je daar geen zorgen over te maken: deze kauwgom kun je onbeperkt kauwen.

En uiteraard is Xylichew enkel gemaakt met natuurlijke ingrediënten.

Ingrediënten:
Xylitol, kauwgumbasis, natuurlijke aroma, plantaardige glycerine, arabische gom, zonnebloem lecithine en carnaubawas

Kenmerken:
– GMO-vrij
– extra zacht
– geen titaniumdioxide
– geen aspartaam
– sojavrij
– glutenvrij
– vegan
– koosjer

5. Miradent Xylitol Kauwgum voor kinderen (appel of aardbei)
Ben je op zoek naar een natuurlijke kauwgom voor je kind? Eentje die gezond is, maar wel lekker smaakt? Dan is deze kauwgom van Miradent heel geschikt.

De kauwgom bevat xylitol, wat goed is voor de tanden, ook voor het melkgebit. Daarnaast gebruikt Miradent enkel natuurlijke ingrediënten. Wel bevat de kauwgom titaniumdioxide, maar dit middel is ook veilig te gebruiken.

Je kinderen zullen vooral dol zijn op de smaken: te kiezen tussen appel en aardbei.

Ingrediënten:
Xylitol, gum base, aroma, appelzuur, arabische gom, titaniumdioxide, glycerine, sojalecithine en carnaubawas

Kenmerken:
– speciaal voor kinderen
– 2 lekkere fruitsmaken: appel en aardbei
– glutenvrij
– lactosevrij
– geen aspartaam
Aandachtspunt:
– bevat titaniumdioxide

6. Miradent Aquamed Droge Mond Kauwgum (Passievrucht)
Waarom deze kauwgom op de zesde plek? Niet alleen omdat hij zo heerlijk smaakt – wat wel zo is, heerlijke passievrucht! – maar vooral omdat hij zo goed werkt tegen een droge mond.

Heb je vaak last van een droge mond? Dan is het heel goed om een kauwgom te gebruiken. Door kauwen stimuleer je de speekselproductie immers. Deze kauwgom van Miradent werkt extra goed vanwege het toegevoegde appelzuur, wat speekselopwekkend is. Ook xylitol stimuleert de speekselproductie.

Ingrediënten:
Xylitol, kauwmassa, aroma, appelzuur, titaandioxide, arabische gom, glycerine, sojalecithine en carnaubawas

Kenmerken:
– extra goed tegen een droge mond
– lekkere fruitsmaak (passievrucht)
– GMO-vrij
– glutenvrij
– lactosevrij
– vegan
– geen aspartaam
Aandachtspunt:
– bevat titaniumdioxide

7. Georganics Natuurlijke Kauwgom
Deze Britse natuurlijke kauwgom is gemaakt van Arabische gom van sapodilla- en acacia bomen. De kauwgom werkt heel goed tegen een vieze smaak of vervelende geur uit de mond, vanwege de toegevoegde pepermunt en xylitol.

Het mooie van deze kauwgom is ook dat er bij de verpakking is nagedacht over het klimaat: het blikje kan worden nagevuld met een navulverpakking en het blikje is verpakt in een kartonnen doos.

Ingrediënten:
Xylitol, gum base, calcium carbonate, flavouring, gum arabic, lecithin, food-grade

Kenmerken:
– geen aspartaam
– geen titaniumdioxide
– vegan
– glutenvrij

8. Dr. Katz Dry Mouth Lozenges
Op nummer 8 staat eigenlijk geen kauwgom, maar kauwpastilles. Deze ‘lozenges’ van Dr. Katz verdienen echter duidelijk een plekje in onze lijst. De recensies zijn bizar goed en dat is niet voor niets: de Dr. Katz Dry Mouth Lozenges werken gewoon ontzettend goed tegen een droge mond.

Dat zit zo: de pastilles zetten de eigen speekselklieren aan het werk, zodat deze meer speeksel aanmaken. Meer speeksel betekent een einde aan alle klachten die een droge mond kan veroorzaken: moeite met slikken, praten, zoenen, meer kans op gaatjes enzovoorts.

Dr. Katz doet wat het belooft, blijkt uit de recensies, zoals: ‘ik voel het speeksel gewoon door de mond stromen’ en ‘deze smintjes zijn vele malen beter tegen een droge mond dan de traditionele kauwgoms!’.

Maar Dr. Katz doet meer: de pastilles werken ook erg goed tegen een vieze adem. Dat komt door de zink die in het middel verwerkt is. Zink is ontzettend effectief tegen een vieze adem.5,6

Ingrediënten:
Sorbitol, natural flavors, magnesium stearate, xylitol, spilanthes acmella flower extract blend, zinc gluconate, rebaudioside A

Kenmerken:
– speekselopwekkend
– goed tegen slechte adem
– bevat zink
– geen aspartaam
– geen titaniumdioxide
– glutenvrij
– koosjer

9. Kaux Kauwgom Xylitol
Het bijzondere van deze kauwgom van Kaux is dat het een sterkere concentratie xylitol bevat dan andere kauwgoms (1,06 gram). Daarmee helpt het nog beter cariës, tandbederf en tandsteen voorkomen.

Nog iets dat Kaux zo speciaal maakt: de fijne smaak houdt minstens 20 minuten lang aan. Lekker lang kauwen dus, terwijl ondertussen je gebit beschermd wordt!

Ingrediënten:
Spearmint, xylitol (70%), gum base, natural flavors, lecithin, gum arabic, calciumcarbonat, carnauba wax

Kenmerken:
– extra veel xylitol
– geen titaniumdioxide
– geen aspartaam
– glutenvrij
– GMO-vrij

10. Miradent Xylitol Kauwgom Green Tea
Op plek 10 van deze lijst gezonde kauwgoms staat nog een kauwgom waar groene thee in verwerkt is. Dat is niet alleen een fijn ingrediënt vanwege de smaak, maar ook omdat groene thee fluoride bevat, wat gaatjes tegengaat.3,4

Smaakvol en gezond voor je gebit dus! En bovendien heel prettig voor een frisse ademgeur, deze kauwgom van Miradent.

Ingrediënten:
Xylitol, gum base, flavor, gum arabic, glycerin, leaf extract (green tea), soy lecithin, titanium dioxide, carnauba wax

Kenmerken:
– geen aspartaam
– glutenvrij
– lactosevrij
– tegen droge mond
Aandachtspunt:
– bevat titaniumdioxide

Literatuur
1. Burt BA. The use of sorbitol- and xylitol-sweetened chewing gum in caries control. J Am Dent Assoc 2006;137(2):190-6.
2. Ly KA, Milgrom P, Rothen M. The potential of dental-protective chewing gum in oral health interventions. J Am Dent Assoc. 2008 May;139(5):553-63.
3. Senji Sakanaka, Norio Shimura, Masami Aizawa, Mujo Kim, Takehiko Yamamoto. Preventive Effect of Green Tea Polyphenols against Dental Caries in Conventional Rats.
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 592-594 | Received 11 Sep 1991, Published online: 12 Jun 2014
4. Yu H, Oho T, Tagomori S, Morioka T. Anticariogenic effects of green tea. Fukuoka Igaku Zasshi = Hukuoka Acta Medica. 1992 Apr;83(4):174-180.
5. Erovic Ademovski S, Lingström P, Renvert S. The Effect of Different Mouth Rinse Products on Intra-Oral Halitosis. Int J Dent Hyg. 2016 May;14(2):117-23. doi: 10.1111/idh.12148. Epub 2015 May 31.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26031397/
6. Blom T, Slot DE, Quirynen M, Van der Weijden GA. The Effect of Mouthrinses on Oral Malodor: A Systematic Review. Int J Dent Hyg. 2012 Aug;10(3):209-22. doi: 10.1111/j.1601-5037.2012.00546.x. Epub 2012 Mar 19.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1601-5037.2012.00546.x