De 10 Beste Natuurlijke Tandpasta’s (2020)

Wist je dat achter de belofte van stralend witte tanden soms gevaar schuilt? Veel tandpasta’s bevatten nare chemische ingrediënten die je tanden meer kwaad dan goed doen. Ook voor een vegan-lifestyle zijn ze niet geschikt. Liever poetsen zonder zorgen? Wij zochten de tien beste natuurlijke tandpasta’s voor je uit.

Veel gangbare tandpasta’s bevatten allerlei chemische stoffen die niet het stempel ‘gezond’ verdienen. Gelukkig komen er ook steeds meer natuurlijke tandpasta’s op de markt. Zonder bijtende stoffen, of schadelijke ingrediënten zoals ftalaten, sulfaten of parabenen.

Die chemische middelen zijn nergens goed voor, en soms zelfs schadelijk. Terwijl er in de natuur genoeg producten te vinden zijn die zorgen voor schone tanden en een frisse adem. Natuurlijke tandpasta’s bevatten planten- en kruidenextracten om de tanden schoon te maken. Maar de smaak dan? Die is gelukkig ook prima. Natuurlijke oliën (bijvoorbeeld van venkel, mirre, mandarijn of pepermunt) zorgen voor een lekkere frisse smaak.

  1. UK Organics, activated charcoal natuurlijke tandpasta

natuurlijk tandpasta biologisch

Deze milde tandpasta is de absolute top op het gebied van natuurlijk poetsen. Het actieve ingrediënt in deze fluoridevrije pasta is houtskool van de schil van kokosnoten. De meeste whiteners in tandpasta’s maken de tanden wel lichter, maar kunnen ook het glazuur beschadigen. Dat risico loop je niet met actieve houtskool, mits de concentratie laag is zoals deze.

Hiermee maak je je tanden veilig maar toch effectief tinten lichter en schoon. De tandpasta ruikt en smaakt lekker dankzij etherische muntolie. UK Organics tandpasta bevat verder calciumcarbonaat, natriumcarbonaat, biologische kokosolie en kaolien klei. Deze tandpasta zit niet in een tube maar een pot. Met de bijgeleverde bamboe spatel breng je de tandpasta gemakkelijk aan op de tandenborstel.

Tip: laat de tandpasta wat langer zitten voor een extra diepe reiniging. Exclusief te bekijken bij Demondzorgzaak.nl

  1. Dr. Brite tandpasta mint

Deze 100% vegan tandpasta is ook een topproduct. Boordevol natuurlijke en gezonde ingrediënten zoals geactiveerde koolstof van kokosnoot, biologische kokosolie en niet-zure vitamine C. Hiermee poets je schadelijke bacteriën op een zachte manier weg, en tegelijkertijd krijg je er wittere tanden van. De smaak van deze tandpasta – kokos met een vleugje mint – is heerlijk en zorgt voor een lekkere frisse adem.

Dr. Brite houdt de mondflora op een natuurlijke manier in evenwicht door de ontsmettende werking van de geactiveerde houtskool. De kokosolie en aloë vera hebben een hydraterende werking zodat je minder snel last krijgt van een droge mond. Nog een fijne eigenschap: deze tandpasta is pigmentloos, waardoor de wasbak langer schoon blijft.  Anders dan veel ‘gewone’ tandpasta’s bevat Dr. Brite geen fluoride, ftalaten, sulfaten, parabenen of Triclosan. Het is vrij van genetisch gemodificeerde bestanddelen en kunstmatige zoet-, smaak- en kleurstoffen.

  1. Dentissimo vegan tandpasta

Een fijne vegan tandpasta die is verrijkt met vitamine B12. Deze stof, ook bekend onder de naam cyanocobalamine, helpt om slechte bacteriën in de mond onschadelijk te maken, zodat de kans op gaatjes kleiner wordt. De tandpasta is mild, met een RDA-waarde van 60 (de schuurkracht). Ter vergelijking: de meeste tandpasta’s hebben een RDA-waarde van 200. Het bestanddeel gehydrateerde silicagel helpt goed tegen plaque en tandsteen.

Xylitol heeft een antibacteriële werking en vermindert gevoelige tanden. Deze tandpasta zit boordevol natuurlijke plantenextracten. Zoals geranium (antibacterieel), salie-extract (tegen bloedend tandvlees) en mirreolie (antibacterieel en verzachtend). Anders dan veel andere tandpasta’s bevat dit product geen sodium lauryl sulfaat, chloorhexadine, peroxide, parabenen en gluten.

  1. Earthpaste pepermunt

Water, Redmond klei, zout, etherische olie en xylitol, dat zijn de vijf ingrediënten van deze natuurlijke tandpasta. Verder niets, en al zeker geen schadelijke bestanddelen zoals titanium dioxide, schuimmiddelen of kunstmatige kleurstoffen. De frisse smaak van deze fijne tandpasta komt van etherische pepermuntolie.

  1. AnOxident balance toothpaste

Deze tandpasta herstelt de natuurlijke balans in de mond en is met name geschikt voor mensen met een hoog glucosegehalte in het speeksel (bijvoorbeeld diabetici), dat meer kans geeft op gebitsproblemen. Ook mensen met een afwijkende pH-waarde hebben er baat bij. AnOxident balance toothpaste werkt met het gepatenteerde DUOX-complex, en bevat melk- en plantenextracten. De tandpasta bevat geen sodium lauryl sulfaat (SLS) en is niet schuimend. Let op, deze tandpasta bevat wel fluoride en is vanwege de melkextracten niet vegan.

  1. Muskanadent tandpasta

Een volledig natuurlijke tandpasta die toch verrassend effectief is.Een prima veganistisch en glutenvrij alternatief voor gewone tandpasta. Met natuurlijke ingrediënten als kamille, kokosolie, zink en salie. Dit product bevat geen schadelijke chemicaliën met een schuimende werking. Er zijn diverse mineralen en vitaminen aan toegevoegd.

  1. Desert Essence Natural tea tree oil toothpaste

De tea tree olie die wordt gewonnen uit de melaleuca-boom heeft een antiseptische werking. Het maakt korte metten met bacteriën en schimmels en werkt ontstekingsremmend. De tea tree olie geeft een frisse mond, bestrijdt en voorkomt aften en helpt goed tegen aanslag op de tong.  Deze tandpasta heeft een milde mintsmaak. Alle ingrediënten zijn plantaardig en niet getest op dieren. Bovendien is deze tandpasta veganistisch en glutenvrij.

  1. RM by Richard Marques toothpaste

Deze tandpasta gebruikt calciumcarbonaat en silica om tanden witter te maken. Natuurlijke pepermuntoliën zorgen voor een lekkere frisse mond. Dit product schuimt niet maar geeft toch een schoon mondgevoel. Ook fijn: het zorgt niet voor gevoelige tanden en heeft bovendien een whitening effect dat na een paar weken gebruik zichtbaar wordt. Leuk weetje, de naamgever van dit product, Dr. Richard Marques, wordt ‘the king of smiles’ genoemd.

  1. UltraDEX low-abrasion tandpasta

UltraDEX Low-Abrasion toothpaste heeft een zacht schurende werking, is vrij van sulfaten en geschikt voor veganisten. Last van een slechte adem? Dan is dit zeker een goede keuze. De actieve zuurstofformule ActiveOxi pakt dit probleem bij de bron aan. UltraDEX tandpasta geeft 12 uur lang een frisse adem.

  1. Weleda Planten Tandpasta

Het merk Weleda kennen we vooral van de natuurlijke huidproducten. Dat ze ook tandpasta maken is minder bekend. Planten Tandpasta is een kalmerende tandpasta met kamille-extract. Andere natuurlijke ingrediënten zijn zuiverende mirre en ratanhia (een plantwortel uit het Andes-gebergte), dat het tandvlees versterkt. Deze tandpasta bevat geen fluoride en synthetische schuimmiddelen. Ook fijn: deze tandpasta is niet op dieren getest.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!