5 Tips om zelf het tandsteen bij jehond te verwijderen

Tandsteen bij honden leidt tot gebitsproblemen als tandvleesontsteking en tandbederf. Bovendien wordt de adem van je hond er niet bepaald frisser op, omdat bacteriën zich dankzij de aanslag gemakkelijker aan het gebit hechten.

De vorming van tandsteen kun je voorkomen door het gebit van je hond te regelmatig te reinigen. Tandplak kun je nog wegpoetsen, ingeval van tandsteen kan dat niet en zul je wat drastischer te werk moeten gaan.

Voor een gebitsreiniging naar de dierenarts?

Dierenartsen voeren gebitsreinigingen (het verwijderen van tandsteen) meestal onder narcose uit.

Zij kunnen nu eenmaal niet de hele dag met één hond bezig zijn. Het verwijderen van tandsteen door de dierenarts kost doorgaans € 120 – 200. Dit is voor een groot deel afhankelijk van de benodigde narcose en dus van het lichaamsgewicht van de hond.

Narcose maakt zo’n behandeling niet alleen kostbaar, maar betekent ook een gezondheidsrisico voor met name oudere honden.

Kun je ook zelf tandsteen verwijderen bij je hond?

Een alternatief voor het laten verwijderen van tandsteen bij je hond door de dierenarts is om het zelf te verwijderen. Met beleid, handigheid en geduld is dit zeker mogelijk.

Enkele handige instrumenten en bewezen tips:

1. AE Dogz tandsteen-schraper

Het gezegde “goed gereedschap is het halve werk” gaat ook op voor het tandsteen verwijderen bij je hond. De AE Dogz tandsteen-schraper (scaler, tandenkrabber of tandsteenhaakje) is een onmisbaar instrument als je zelf het tandsteen van je hond wilt gaan verwijderen.

Deze roestvrijstalen tandsteen-verwijderbaar heeft een handig design voor de beide zijden van het gebit van je hond en is te gebruiken door zowel links- als rechtshandige baasjes.

Tandglazuur is sterker danroestvrij staal zodat alleen het ruwe en poreuze tandsteen wordt verwijderd. Als dit weg is zijn tanden en kiezen weer glad en krijgen bacteriën minder de kans om zich aan te hechten en tandplak te vormen.

Minder tandplak betekent ook minder tandsteen.

Andere handige instrumenten die je kunt gebruiken is de Furrymed Tartar Remover ( van plastic ) of de AE Dogz tanden-spons. Het voordeel van deze spons-stick is dat er geen hard voorwerp de bek ingaat. Bovendien maakt deze vernieuwende tandenspons geen krassen in het glazuur.

2. Een goede voorbereiding

Het verwijderen van tandsteen bij je hond kun je voorbereiden door in de weken ervoor OxyFresh Pet Dental Breath Spray te gaan gebruiken.

De samenstelling van deze handige spray bestaat uit Oxygene en zink.

Je spuit het direct op het gebit en tandvlees van je hond. Regelmatig gebruik van de spray vermindert tandplak en zorgt ervoor dat het tandsteen gemakkelijker te verwijderen is.

Ook kun je de tanden van je hond gaan poetsen. Gebruik hiervoor een speciale hondentandenborstel zoals de elektrische Pet District Tandenborstel en een speciale tandpasta voor dieren als de OxyFresh Pet Gel Tandpasta.

Lees hier onze tips om tandplak bij je hond te verminderen.

Als je de tandsteen-behandeling gaat uitvoeren, doe dat dan op een rustige en voor je hond vertrouwde plek. Zorg ervoor dat je zelf rustig bent en dat je hond rustig of moe is.

Misschien kun je de eerste keren gebruik maken van een kalmerend middel. Acepromazine wordt vaak voorgeschreven aan honden als deze onrustig worden van bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts of bang zijn voor vuurwerk.

Het middel is niet meer vrij verkrijgbaar en dat is niet voor niets. Het zorgt onder andere voor een daling van de bloeddruk en het ademhalingsritme, wat gevaarlijk is voor honden met bepaalde aandoeningen. Dit kun je dus alleen in overleg met de dierenarts doen.

Hoe dan ook is een lange, vermoeiende wandeling veel gezonder om je hond rustig te krijgen voor de tandsteen-behandeling.

3. Verwijder het tandsteen gefaseerd me geduld en zachtheid

Het hele gebit in één keer behandelen zal geen enkele hond prettig vinden. Behandel het gebit verspreid over een langere periode, telkens één of twee tanden of kiezen. Zo wordt het niet vervelend en kan je hond langzaamaan de behandeling wennen.

Wees geduldig als je hond niet gelijk staat te springen om zijn of haar tandsteen te laten verwijderen. Niet voor niets gebeurt dit bij de dierenarts onder narcose.

Wees voorzichtig en behandel tand voor tanden kies voor kies. De meeste tandplak, zo’n 85%, zit op de buitenkant van een hondengebit. Hier zet het zich dan ook meer om in tandsteen, dat met name op de hoektanden en kiezen van de bovenkaak wordt gevormd. Een geluk bij een ongeluk, want deze plek is veel beter bereikbaar dan de binnenkant van het gebit.

Schraap altijd van het tandvlees af. Het tandglazuur van je hond is harder dan de AE Dogz tandsteen-schraper, maar het tandvlees is dat zeker niet.

Pas op dat je dit niet beschadigt, want behalve meer gebitsproblemen kan dit ook zorgen voor meer weerstand bij je hond voor het tandsteen verwijderen.

4. Beloon je hond

Beloon iedere tandsteen-behandeling, die je hond rustig en zonder tegenspartelen ondergaat. De beloning zorgt ervoor dat je hond het tandsteen verwijderen gaat accepteren. Dit is uiteraard gemakkelijker bij pups dan bij oudere honden.

Als je hond beloont met een snoepje of snack let dan op dat het niet zacht en kleverig is, maar hard en gebitsverzorgend. Anders nodig je direct na het tandvlees verwijderen alweer tandplak en schadelijke bacteriën in de bek uit.

5. Naar de dierenarts

Met geduld en het juiste instrument kun je het gebit van je hond vrijmaken van tandsteen. Maar als je tijdens deze behandeling ook tandvleesontstekingen of rotte kiezen aantreft, zul je je hond uiteindelijk toch naar de dierenarts moeten brengen voor verdere behandeling.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!