Auteur Marijke Vriezeveen, mondzorgspecialist bij vraagdetandarts.nl. Gepubliceerd op 23 januari 2023, bijgewerkt op 9 Januari 2024.

slechte adem

Welke tandpasta werkt het best tegen stinkende ademgeur?

Kun je, als je een slechte adem (halitose) hebt, dit tegengaan met behulp van een speciale tandpasta? Ja, dat kan!

Toch is het geen overbodige vraag, want veel tandpasta’s hebben ingrediënten die zorgen voor een bijtend gevoel, irritatie en uitdroging in je mond.
Deze ingrediënten zorgen voor een slechte gezondheid van je mond en op de langere duur kan het jouw slechte mondgeur zelfs slechter maken.

Wij hebben onderzoek gedaan en een top 10 gemaakt van tandpasta’s die je adem wél echt verfrissen en die geen bijtende of uitdrogende stoffen hebben. Natuurlijk beschermen en verzorgen deze tandpasta ook het gebit en het tandvlees. Wat wil je nog meer?!

Waar moet een tandpasta voor een frisse adem aan voldoen?

Een tandpasta voor een frisse adem moet aan bepaalde eisen voldoen. Een belangrijk ingrediënt is een actieve zuurstofformule, zoals Natriumchloriet (sodium chlorite), Chloordioxide (Chlorine dioxide) of Natriumperboraat (Sodium Perborate). Een zuurstofformule helpt bij het verwijderen van de bacteriën die een slechte adem veroorzaken en zorgen voor een frisse adem.

De bacteriën die een slechte adem, maar ook andere gebitsproblemen veroorzaken, zijn anaëroob. Dat wil zeggen dat ze goed kunnen overleven in een omgeving met weinig zuurstof. Zuurstofformules zorgen er juist voor dat de bacteriën geen kans hebben om te overleven. Met het verwijderen van deze bacteriën verdwijnen ook de zwavelachtige gassen die zij produceren, een belangrijke oorzaak van een slechte adem.

Ingrediënten als zink, natriumbicarbonaat, melkextracten en essentiële kokos- en tea tree olie hebben bewezen bacteriën te doden en helpen dus om een slechte adem weg te halen.

Met een tandpasta die één of meerdere van de bovenstaande ingrediënten heeft, los je het probleem van een slechte adem op, namelijk door het verwijderen van de bacteriën en de gassen die worden geproduceerd in je mond.

Welke tandpasta’s kun je beter mijden?

 • Tandpasta’s die SLS (sodium lauryl sulfaat, chloorhexidine, triclosan of sacharine) hebben, verstoren het natuurlijke evenwicht in de mond. (Sälzer, 2016)
 • Alcohol heeft een uitdrogende werking, terwijl speeksel veel zuurstof bevat en dus juist een natuurlijke bescherming vormt tegen de anaerobe bacteriën. (Priyanka et al, 2017)
 • Tandpasta met een hoge zuurgraad. De ideale pH-waarde voor tandpasta ligt tussen de 7 en 8 (Gambon,1986)

Uit de onderzoeken die bij de bovenstaande punten zijn toegevoegd blijkt dat deze stoffen de mond irriteren, wat niet goed is voor de mondgezondheid en dus de oorzaak is van een slechte ademgeur.

Op basis van de bovenstaande informatie hebben we de volgende 10 beste tandpasta’s op een rijtje gezet om een slechte adem te voorkomen:

#1. RyttPro Toothpaste: de beste tandpasta tegen een slechte adem!

5 soorten fluorideDe nummer 1 tandpasta is RyttPro Toothpaste. RyttPro gebruikt in haar producten een actieve zuurstofformule. Zij mogen als enige fabrikant de stof Chloordioxide gebruiken, dat veel krachtiger is dan het in zuurstofformules vaak gebruikte Natriumchloriet.

De andere ingrediënten van de RyttPro Toothpaste zijn niet zuur, drogen niet uit en zorgen voor een goede gezondheid van de mond. Samen met de krachtige zuurstofformule zorgen ze voor een frisse adem en een uitstekende mondgezondheid.

RyttPro Toothpaste pakt met de zuurstofformule slechte adem bij de basis aan, de mondslijmvliezen nemen door de zuurstofformule vocht op en zorgen voor een goede mondgezondheid. Als je een frisse adem belangrijk vindt, kies dan voor RyttPro Toothpaste!

#2. OxyFresh Lemon Mint toothpaste

tandpasta stinkende mondOp nummer 2 van de top 10 voor beste tandpasta’s tegen een slechte adem staat OxyFresh Lemon Mint toothpaste. OxyFresh maakt gebruik van een zuurstofformule Oxygene dat extra speeksel aanmaakt, die is gebaseerd op Natriumchloriet. Samen met zink doodt dit de bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor aanslag op de tong, een slechte adem, tandvleesproblemen en andere mondproblemen.

Belangrijke citroen- en muntolie zorgen voor een milde, maar frisse smaak, die lang aanhoudt.
OxyFresh Lemon Mint tandpasta heeft geen bijtende, irriterende of uitdrogende ingrediënten, wat goed is voor de mondgezondheid en er meer speeksel wordt aangemaakt.

De zuurstofformule Oxygene is iets minder krachtig dan RyttPro, in onze nummer 1, maar OxyFresh Lemon Mint tandpasta heeft geen fluoride. Een goede keuze als je geen fluoride wilt gebruiken, maar wel een frisse adem wilt hebben dankzij een actieve zuurstof.

#3. UK Organics natural toothpaste Spearmint

De nummer 3 in onze top 10 is de UK Organics natural toothpaste Spearmint. Het Britse bedrijf UK Organics maakt alleen gebruik van natuurlijke en biologische ingrediënten. De basis voor deze tandpasta is kokosolie, wat ontstekingen tegenhoudt en de mond reinigt.

Behalve voor een frisse adem zorgt UK Organics natural toothpaste Spearmint ook goed voor het gebit. Kokosolie heeft niet alleen een reinigende werking, maar zorgt ook voor minder tandplak.
Er zijn mineralen toegevoegd die helpen tegen slijtage van de tanden en die de buitenkant van de tanden sterker maken. Pepermuntolie zorgt voor een frisse smaak. Een uitstekende keuze als je gaat voor een tandpasta met zuivere, natuurlijke ingrediënten.

#4. OraRelieve tandpasta

tandpasta vieze ademOraRelieve is speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van een droge mond, bijvoorbeeld door een ziekte als suikerziekte (diabetes) of door ouderdom. In speeksel zit zuurstof, wat helpt tegen bacteriën die slechte adem veroorzaken. Als je mond droog is, kun je daardoor een slechte adem krijgen.

OraRelieve tandpasta bestaat uit lactoferrine en lactoseoxidase. Deze stoffen maken je mond vochtig en zorgen ervoor dat er meer speeksel wordt aangemaakt. Meer speeksel betekent meer zuurstof in je mond, en dat helpt tegen doden van bacteriën waardoor je geen slechte ademgeur krijgt.

#5. Dr. Brite Toothpaste Mint

Net als UK organics maakt het Amerikaanse bedrijf Dr. Brite gebruik van natuurlijke en zoveel mogelijk biologische ingrediënten.

Dr. Brite tandpasta maakt gebruik van biologische ingrediënten om op natuurlijke wijze je mond te verzorgen, zonder parabenen, ftalaten, sulfaten, fluoride of kunstmatige smaak- zoet- en kleurstoffen. Deze tandpasta zorgt voor een goede mondgezondheid en heeft een frisse mint-smaak. Behalve een frisse adem zorgt de tandpasta voor wittere tanden en minder gaatjes.

#6. AnOxident Balance tandpasta

AnOxident Balance is oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met veel glucose in hun speeksel, zoals sporters en mensen met suikerziekte (diabetes). Als er veel suiker in het speeksel zit, kan dit zorgen voor problemen in de mond. Hierdoor kun je gaatjes krijgen, pijnlijk tandvlees, slijtage aan de tanden, gevoelige tanden en een slechte adem.

Ook als je geen last hebt van te veel suiker in je speeksel, kan deze tandpasta veel voor je doen. AnOxident balance tandpasta zorgt voor een goede mondgezondheid en zorgt voor de juiste zuurgraad (pH-waarde). Hiermee worden bovengenoemde klachten opgelost en wordt tegelijkertijd de adem frisser.

#7. Xerostom Toothpaste

Xerostom Toothpaste is net als OraRelieve tandpasta gemaakt voor mensen die last hebben van een droge mond. In deze tandpasta zitten stoffen zoals xylitol, olijfolie en betaïne die je mond vochtig maken. Deze tandpasta zorgt ervoor dat er meer speeksel wordt aangemaakt. Speeksel heeft veel zuurstof, en dat helpt bacteriën te doden die slechte adem geven. Minder van die bacteriën betekent een frissere adem. Xerostom tandpasta is ook zacht voor je mond en heeft geen schadelijke of prikkelende ingrediënten.

#8. Desert Essence Natural tea tree oil Toothpaste

Desert Essence maakt alleen gebruik van natuurlijke ingrediënten. Ook hun Natural tea tree oil Toothpaste bestaat uit zachte stoffen, die je mond verzorgen en je adem op natuurlijke wijze fris houden. De ingrediënten tea tree olie en zeezout hebben een natuurlijke reinigende werking en helpen schadelijke bacteriën te doden.

Desert Essence Natural tea tree oil Toothpaste is te koop in de smaken venkel en munt voor een extra frisse smaak. Omdat deze tandpasta alleen natuurlijke ingrediënten heeft, zit er geen fluoride in de tandpasta.

#9. Muskanadent Tandpasta

Ook het Duitse merk Muskanadent is gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Voor deze tandpasta gebruiken ze de reinigende kracht van kokosolie, kamille en salie. Kokosolie doodt de schadelijke bacteriën die zorgen voor de vieze mondgeur en maakt de tanden witter. Kamille maakt schoon en is zacht voor het tandvlees. Het helpt bij het genezen van tandvleesontstekingen en maakt de tanden witter. Deze tandpasta maakt de adem frisser met alleen natuurlijke ingrediënten.

#10. UltraDEX Tandpasta

De zacht schurende UltraDEX tandpasta maakt gebruik van de zuurstofformule ActiveOxi. Een zuurstofformule helpt tegen slechte adem. Het doodt de bacteriën waardoor je geen slechte adem meer hebt.

UltraDEX tandpasta houdt de adem 12 uur lang fris en beschermt tegelijkertijd het gebit en het tandvlees door deze schadelijke bacteriën te verwijderen. De tandpasta maakt de tanden weer witter door vlekken van thee, koffie, rode wijn en tabak te verwijderen. De mint-smaak zorgt voor extra frisheid in de mond.

Met de zuurstofformule zou UltraDEX tandpasta gemakkelijk hoger in onze top 10 voor beste tandpasta’s tegen een slechte adem kunnen staan. Toch bevat UltraDEX tandpasta de zoetstof sacharine, wat minder gezond is voor je lichaam.

Wees kritisch op de producten die je gebruikt voor je mondverzorging

Omdat de slijmvliezen in je mond snel stoffen opnemen, komen de ingrediënten in tandpasta snel in je bloed terecht. Omdat je elke dag een paar keer je tanden poetst, gebeurt dit dus regelmatig. Daarom is het slim om te kijken wat er in de tandpasta zit.

Sommige ingrediënten in tandpasta zijn niet goed voor een frisse adem, omdat ze de natuurlijke balans in je mond verstoren. Om zowel je algehele gezondheid als je adem te verbeteren, is het slim om niet te kiezen voor tandpasta met de volgende ingrediënten:

 • SLS (sodium lauryl sulfaat) wordt aan producten voor mondverzorging toegevoegd vanwege het schuim en het prikkende gevoel dat het geeft. Het heeft eigenlijk geen belangrijke functie, behalve dat mensen het gevoel hebben dat het echt werkt. In werkelijkheid is het een agressieve stof die de kans op problemen in de mond, zoals een slechte adem, juist vergroot. Bovendien kan SLS het tandvlees irriteren en je tanden beschadigen.
 • Triclosan is een middel dat in tandpasta wordt gedaan om tandvleesontstekingen tegen te gaan. Over deze stof wordt zorgen gemaakt, omdat het problemen kan geven voor de hormonen en ervoor zorgen dat antibiotica minder goed werken. Daarnaast is het ook slecht voor het milieu, omdat het via de urine in het oppervlaktewater kan komen.
 • Parabenen: Uit verschillende onderzoeken zijn er aanwijzingen dat parabenen slecht zijn voor de hormonen (Stoiber, 2019). Dit zou kunnen leiden tot een grotere kans op kanker dat te maken heeft met hormonen, zoals borstkanker.
 • Kunstmatige zoetstoffen als sacharine en sorbitol. Voor het schoonmaken van je gebit is het niet nodig om de tandpasta naar snoep te laten smaken.

Tot slot

Met deze informatie weet je waar je op moeten letten bij de keuze voor een tandpasta tegen een slechte adem. Het is duidelijk dat nummer 1, RyttPro. Toothpaste, en nummer 2, OxyFresh Lemon Mint toothpaste, onze favorieten zijn. Beiden werken dankzij de zuurstofformules zeer goede om je adem goed te laten ruiken.

Maar smaken verschillen en misschien voel je meer voor de natuurlijke ingrediënten van UK Organics of Dr. Brite. Welke je ook kiest, de meeste genoemde tandpasta’s kun je bestellen bij de biggreensmile.nl, mondzorgzaak.nl of bol.com.

Bronnen

 1. Sälzer, S. A. (2016). Prevention of gingivitis: Oral hygiene and dentifrices. https://pure.uva.nl/ws/files/2728747/178699_Sa_lzer_Thesis_complete.pdf
 2. Priyanka et al. Impact of Alcohol Dependency on Oral Health – A Cross-sectional Comparative Study. 2017 Jun; 11(6): ZC43–ZC46. PMCID: PMC5535480
  PMID: 28764291
 3. Gambon, D. (2016). Preventie, tandpasta’s en spoelmiddelen. https://www.researchgate.net/publication/294138833_Preventie_tandpasta’s_en_spoelmiddelen.
 4. Stoiber, T. (2019). What Are Parabens, and Why Don’t They Belong in Cosmetics?. https://www.ewg.org/what-are-parabens.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!