Welke tandpasta werkt het best tegen stinkende ademgeur?

Auteur Julia de Jong – laatst bijgewerkt 24 januari 2023

Kun je, als je een slechte adem (halitose) hebt, dit tegengaan met behulp van een speciale tandpasta? Ja, dat kan!

Toch is het geen overbodige vraag, want veel reguliere tandpasta’s bevatten ingrediënten die een bijtend, irriterend en uitdrogend effect hebben op de weefsels in je mondholte.

Deze bestanddelen komen het natuurlijke evenwicht in de mond niet ten goede en op de langere duur kan het jouw onaangename mondgeur zelfs verergeren.

Hierom heeft onze redactie een onderzoekje gedaan en een handige top 10 samengesteld van tandpasta’s die je adem wél effectief verfrissen en die geen bijtende of uitdrogende stoffen bevatten. Uiteraard beschermen en verzorgen ze daarnaast het gebit en het tandvlees.

Waar moet een tandpasta voor een frisse adem aan voldoen?

De beste tandpasta’s tegen een slechte adem bevatten een actieve zuurstofformule. Hiervoor worden meestal de stoffen Natriumchloriet (sodium chlorite), Chloordioxide (Chlorine dioxide) of Natriumperboraat (Sodium Perborate) gebruikt, dat door andere stoffen stabiel wordt gehouden.

De zuurstofformules zijn zo samengesteld, dat ze de zuurstof pas vrij laten op de plaats van bestemming: in jouw mond.

De bacteriën die een slechte adem, maar ook andere gebitsproblemen veroorzaken, zijn anaëroob. Dat wil zeggen dat ze goed gedijen in een omgeving met weinig zuurstof. Zuurstofformules in tandpasta veranderen hun leefomgeving zodanig, dat zij er niet kunnen leven.

Met het uitsterven van deze bacteriën verdwijnen ook de zwavelachtige gassen die zij produceren, een belangrijke oorzaak van een slechte adem.

Ingrediënten als zink, natrium bicarbonaat, melkextracten en essentiële kokos- en tea tree olie hebben eveneens bewezen het leven van de anaerobe bacteriën zuur te maken en helpen dus om een slechte adem te bestrijden.

Met een tandpasta die één of meerdere van de bovenstaande ingrediënten bevat, pak je het probleem van een slechte adem bij de basis aan: het verwijderen van de bacteriën en de gassen die zij produceren.

Welke tandpasta’s kun je beter mijden?

  • Tandpasta’s die SLS (sodium lauryl sulfaat), chloorhexidine, triclosan of sacharine bevatten verstoren het natuurlijke evenwicht in de mondholte.
  • Alcohol heeft een uitdrogende werking, terwijl speeksel zuurstofrijk is en dus juist een natuurlijke bescherming vormt tegen de anaerobe bacteriën.
  • Tandpasta met een hoge zuurgraad.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze stoffen de weefsels in de mondholte irriteren, wat geen positief effect heeft op de mondgezondheid en daarmee met de ademgeur.

Bovenstaande bevindingen in acht genomen, komen we tot de volgende top 10 voor beste tandpasta’s tegen een slechte adem:

1. RyttPro Toothpaste: de beste tandpasta tegen een slechte adem!

5 soorten fluorideDe onbetwiste nummer 1 is RyttPro Toothpaste. RyttPro gebruikt in haar producten een actieve zuurstofformule. Deze gepatenteerde formule is direct afgeleid van Chloordioxide, dat veel krachtiger is dan het in zuurstofformules vaak gebruikte Natriumchloriet.
De overige ingrediënten van de RyttPro. Toothpaste zijn niet zuur, drogen niet uit en respecteren het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Samen met de krachtige zuurstofformule zorgen ze voor een frisse adem en een optimale mondgezondheid.

RyttPro Toothpaste pakt met de zuurstofformule onaangenaam ruikende adem bij de basis aan, hydrateert de mondslijmvliezen en zorgt voor een gezond evenwicht in de mondholte. Als ademfrisheid je hoogste prioriteit heeft, ga dan voor RyttPro Toothpaste!

Te koop bij de Mondzorgzaak.

2. OxyFresh Lemon Mint toothpaste

tandpasta stinkende mondOp nummer 2 van de top 10 voor beste tandpasta’s tegen een slechte adem staat OxyFresh Lemon Mint toothpaste. OxyFresh maakt gebruik van de speeksel stimulerende zuurstofformule Oxygene, die is gebaseerd op Natriumchloriet. Samen met zink vernietigt dit het leefmilieu van de bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor aanslag op de tong, een slechte adem, tandvleesproblemen en andere mondproblemen.
Essentiële citroen- en muntolie zorgen voor een milde maar frisse smaak, die lang aanhoudt.
OxyFresh Lemon Mint tandpasta bevat geen bijtende, irriterende of uitdrogende bestanddelen, zodat het natuurlijke evenwicht in de mond niet verstoord wordt en de aanmaak van speeksel gestimuleerd wordt.

De zuurstofformule Oxygene is weliswaar iets minder krachtig dan RyttPro, in onze nummer 1, maar OxyFresh Lemon Mint tandpasta bevat geen fluoride. Een goede keuze als je geen fluoride wilt gebruiken, maar wel een frisse adem wilt hebben met behulp van actieve zuurstof.

OxyFresh Lemon Mint tandpasta kun je bestellen bij oxyfresh.nl of bol.com

3. UK Organics natural toothpaste Spearmint

De nummer 3 in onze top 10 is gereserveerd voor UK Organics natural toothpaste Spearmint. Het Britse bedrijf UK Organics maakt uitsluitend gebruik van natuurlijke en biologische ingrediënten. De basis voor deze tandpasta is kokosolie, dat een natuurlijke antiseptische en reinigende werking heeft.

Behalve voor een frisse adem zorgt UK Organics natural toothpaste Spearmint ook optimaal voor het gebit. Kokosolie heeft niet alleen een reinigende werking, maar remt ook de vorming van tandplak af.
Er zijn mineralen toegevoegd om de effecten van tanderosie te herstellen en het glazuur te remineraliseren. Essentiële pepermuntolie zorgt voor een frisse smaak. Een uitstekende keuze als je gaat voor een tandpasta met zuivere, natuurlijke ingrediënten.

4. OraRelieve tandpasta

tandpasta vieze ademOraRelieve is speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van een droge mond, bijvoorbeeld door een ziekte als diabetes of door ouderdom. Omdat speeksel veel zuurstof bevat en daarmee een natuurlijke bescherming is tegen de anaerobe bacteriën die juist gedijen in een zuurstofarme omgeving, kan een droge mond de oorzaak zijn van een slechte adem.

OraRelieve tandpasta bevat de melkbestanddelen lactoferrine en lactoseoxidase. Dit hydrateert de mondholte, maar zet daarnaast de speekselklieren aan tot het produceren van speeksel. Meer speeksel betekent meer zuurstof in de mond en helpt zodoende tegen de schadelijke bacteriën en een slechte adem.

5. Dr. Brite Toothpaste Mint

Net als Georganics maakt het Amerikaanse bedrijf Dr. Brite gebruik van natuurlijke en zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Producten die je gebruikt voor de dagelijkse mondverzorging worden direct in je lichaam opgenomen via de zachte weefsels van de mondholte.

Dr. Brite tandpasta bevat uit gecertificeerde biologische ingrediënten om op natuurlijke wijze je mond te verzorgen, zonder parabenen, ftalaten, sulfaten, fluoride of kunstmatige smaak- zoet- en kleurstoffen. Deze tandpasta respecteert zodoende het natuurlijke evenwicht in je mond en heeft een frisse mint-smaak. Behalve een frisse adem zorgt de tandpasta voor wittere tanden en minder gaatjes.

6. AnOxident Balance tandpasta

AnOxident Balance is oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met een hoog glucosegehalte in hun speeksel, zoals sporters en diabetici. Door het hoge gehalte aan suiker in het speeksel lopen zij een grotere kans op een verstoring van het evenwicht in de mondholte en daarmee op allerlei mondproblemen als cariës, tandvleesontstekingen, tanderosie, gevoelige tanden en een slechte adem.

Ook als je geen last hebt van een te hoog suikergehalte in je speeksel, kan deze tandpasta veel voor je doen. AnOxident balance tandpasta herstelt de natuurlijke balans in de mondholte en zorgt voor de juiste zuurgraad (pH-waarde). Hiermee worden bovengenoemde klachten voorkomen en wordt tegelijkertijd de adem frisser.

7. Xerostom Toothpaste

Xerostom Toothpast is evenals OraRelieve tandpasta ontwikkeld voor mensen die last hebben van een droge mond. De actieve bestanddelen xylitol, olijfolie en betaïne hydrateren de mondholte en zetten de speekselklieren aan tot het produceren van speeksel. Omdat speeksel van nature zuurstofrijk is helpt dit om de leefomgeving van de anaerobe bacteriën, die zorgen voor een slechte adam, minder aantrekkelijk te maken. Hoe minder van deze bacteriën, hoe frisser de adem! Daarnaast is Xerostom tandpasta zacht voor de weefsels in de mond en bevat het geen schadelijke of irriterende ingrediënten.

8. Desert Essence Natural tea tree oil Toothpaste

Desert Essence maakt uitsluitend gebruik van natuurlijke ingrediënten. Ook hun Natural tea tree oil Toothpaste bestaat uit zachte bestanddelen, die je mond verzorgen en je adem op natuurlijke wijze fris houdt. De actieve ingrediënten tea tree olie en zeezout hebben een natuurlijke reinigende werking en helpt schadelijke bacteriën te doden. Desert Essence Natural tea tree oil Toothpaste is verkrijgbaar in de smaken venkel en munt voor een extra frisse smaak. Omdat deze tandpasta alleen natuurlijke bestanddelen bevat is er geen fluoride aan toegevoegd.

9. Muskanadent Tandpasta

Ook het Duitse merk Muskanadent is volledig gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. Voor hun tandpasta gebruiken ze de reinigende kracht van kokosolie, kamille en salie. Kokosolie bestrijdt de schadelijke bacteriën die de vieze mondgeur veroorzaken en maakt daarnaast de tanden witter. Kamille werkt desinfecterend en verzachtend voor het tandvlees en salie heeft een ontsmettende werking. Het helpt bij het genezen van tandvleesontstekingen en maakt de tanden witter. Deze tandpasta is bij uitstek in staat om de adem frisser te maken met louter natuurlijke bestanddelen.

10. UltraDEX Tandpasta

De zacht schurende UltraDEX tandpasta maakt gebruik van de actieve zuurstofformule ActiveOxi. Zoals we in de bovenste regionen hebben gezien pakt een zuurstofformule een stinkende adem bij de bron aan door de leefomgeving van de bacteriën die er verantwoordelijk voor zijn, minder leefbaar te maken.

UltraDEX tandpasta houdt de adem 12 uur lang fris en beschermt tegelijkertijd het gebit en het tandvlees door deze schadelijke bacteriën te verwijderen. De zacht schurende textuur herstelt de natuurlijke witheid van het gebit door vlekken van thee, koffie, rode wijn en tabak te verwijderen. De mint-smaak zorgt voor extra frisheid in de mond.

Met de actieve zuurstofformule zou UltraDEX tandpasta gemakkelijk hoger in onze top 10 voor beste tandpasta’s tegen een slechte adem kunnen staan. Echter, UltraDEX tandpasta bevat de zoetstof sacharine, waar niet iedereen van is gecharmeerd.

Wees kritisch op de producten die je gebruikt voor je mondverzorging

Doordat de slijmvliezen in de mondholte stoffen razendsnel opnemen, komen de ingrediënten van tandpasta vrijwel direct in je bloedbaan terecht. Aangezien je dagelijks enkele keren je tanden poetst, gebeurt dat ook nog eens structureel. Het is daarom raadzaam om kritisch te kijken naar de ingrediënten van de tandpasta van jouw keuze.

Daarnaast zijn sommige bestanddelen van tandpasta’s helemaal niet bevorderlijk voor een frisse adem, omdat zij het natuurlijke evenwicht in de mond verstoren.

Zowel voor je algehele gezondheid als in de strijd tegen een slechte adem, is het goed om de volgende ingrediënten te vermijden:

  • SLS (sodium lauryl sulfaat) wordt aan mondverzorgings-producten toegevoegd omdat het schuimt en prikt. Het heeft geen wezenlijke functie, behalve dat het de suggestie wekt van een krachtige werking. In werkelijkheid is het een bijtende stof, die de kans op problemen in de mond, waaronder een slechte adem, juist verhoogt. Daarnaast kan SLS het tandvlees irriteren en tanderosie bevorderen.
  • Triclosan is een antibacterieel middel, dat wel in tandpasta wordt verwerkt omdat het tandvleesontstekingen tegengaat. Tegenwoordig wordt de stof wat kritischer bekeken vanwege de effecten op de hormoonspiegel en mogelijke bevordering van resistentie tegen antibiotica. Behalve niet bevorderlijk voor onze gezondheid is Triclosan milieubelastend, omdat het via de urine in het oppervlaktewater terecht komt.
  • Parabenen: hoewel verschillende onderzoeken tot heel verschillende conclusies leiden, zijn er aanwijzingen dat parabenen onze hormoonhuishouding verstoren en dat zij de kans op hormoon gerelateerde soorten kanker, zoals borstkanker, vergroten.
  • Kunstmatige zoetstoffen als sacharine en sorbitol. Voor het effectief reinigen van je gebit is het nergens voor nodig dat je tandpasta naar snoep smaakt.

Tot slot

Met deze informatie weet je waar je op zou moeten letten bij de keuze voor een tandpasta tegen een slechte adem. Het is duidelijk dat nummer 1, RyttPro. Toothpaste, en nummer 2, OxyFresh Lemon Mint toothpaste, onze favorieten zijn. Beiden zijn door het gebruik van actieve zuurstofformules uiterst effectief in het bestrijden van een stinkende adem.

Maar smaken verschillen en misschien voel je meer voor de natuurlijke ingrediënten van UK Organics of Dr. Brite.

Welke je ook kiest, de meeste genoemde tandpasta’s kun je bestellen bij de Mondzorgzaak.nl of bol.com

Laatst bijgewerkt 2 Oktober 2019

Lees ook

De 10 beste middelen tegen slechte adem