Gevoelige tanden: zó zit het dus

Als je door een slokje ijsthee of een hap van een roze koek of zure appel uit je stoel springt van de pijn in je tanden, dan heb je “gevoelige tanden”. Pijnlijke tanden zou eigenlijk een veel betere benaming zijn.

Maar waarom reageren je tanden op warmte, kou, zoet of zuur? Als een enkele tand of kies blijvend gevoelig is of pijn doet, kan dat erop kan wijzen dat er een diepere oorzaak is, zoals een ontstoken of afgestorven wortel. Ook tandbederf, gebroken of uitgevallen vullingen, of overbelasting door tandenknarsen kunnen zorgen voor gevoeligheid of pijn in het gebit.

Het kan lastig om het onderscheid te maken tussen bovenstaande ernstige oorzaken voor tand- en kiespijn en de ongemakkelijke, maar relatief onschuldige gevoelige tanden.

Hierbij houdt de pijn niet langdurig aan, maar krijg je een plotselinge scherpe pijnscheut als reactie op koude, hete, zoete of zure dranken of etenswaren. Ook het inademen van koude lucht kan deze gevoeligheid al prikkelen en zorgen voor een plotselinge tandpijn.

Stoppen met tandenpoetsen?

Het kan zelfs gebeuren dat je er door de gevoeligheid tegen op gaat zien om je tanden te poetsen of te flossen, omdat dat ook zorgt voor de onaangename sensaties aan je tanden en kiezen. Als je gevoelige tanden je ervan weerhouden om je gebit goed te verzorgen is het eind natuurlijk zoek.

Met pijn in je gebit door gebroken tanden en kiezen, uitgevallen of lekkende vullingen of ontstekingen aan de wortels spreekt het vanzelf dat je direct naar de tandarts gaat.

Maar ook bij “gewone” gevoelige tanden is het belangrijk om de klacht serieus te nemen en de oorzaak ervan te achterhalen. Ook hier kan de tandarts of mondhygiënist je bij helpen en persoonlijk advies geven om de gevoeligheid of pijn van je gebit te bestrijden.

Wat is de oorzaak van gevoelige tanden?

Tanden en kiezen worden gevoelig als het tandbeen (dentine) bloot komt te liggen. Tandbeen is niet zo hard en heeft een zachtere structuur dan het beschermende glazuur. Er zijn twee belangrijke oorzaken voor blootliggend tandbeen: teruggetrokken tandvlees en
tanderosie. Die worden op hun beurt weer beïnvloed door één of meerdere factoren:

  • Tijdelijk na een tandheelkundige behandelingen of gebitsreiniging
  • Teruggetrokken tandvlees
  • Tanden verkeerd poetsen
  • Schurende mondverzorgings-producten
  • Mondverzorgings-producten met zure ingrediënten
  • Tanden bleekproducten
  • Slijtage door tandenknarsen of kaakklemmen
  • Verminderde weerstand door stress of spanningen

Lees hier meer over deze specifieke factoren, die leiden tot blootliggend tandbeen. Als je ze bij jezelf herkent, is het gemakkelijker om je aan te passen en daarmee gevoelige tanden te verhelpen of te voorkomen.

Als de gevoeligheid van je gebit niet plotseling optreedt zoals gebruikelijk bij gevoelige tanden, maar langdurig en zeurend is kan er sprake zijn van een geïrriteerde zenuw. In dat geval is een bezoek aan tandarts of mondhygiënist de aangewezen weg.

Wat kun je doen tegen gevoelige of pijnlijke tanden?

Je kunt maatregelen treffen om tanderosie te voorkomen of te beperken. Aangezien tanderosie één van de oorzaken is, kan dit bijdragen aan het voorkomen en verhelpen van gevoelige of pijnlijke tanden. Maatregelen tegen tanderosie zijn bijvoorbeeld het vermijden van zure voedingsmiddelen en dranken, je tandglazuur niet wegpoetsen door direct na het eten van fruit of het drinken van vruchtensap je tanden te gaan poetsen en oppassen met zure en bijtende ingrediënten in je mondverzorging-producten.

Daarnaast spreekt een goede mondhygiëne natuurlijk voor zich. Door je tanden twee keer per dag te poetsen met een goede, verzorgende tandpasta verwijder je tandplak. Dit is noodzakelijk om het terugtrekken van het tandvlees te voorkomen, waardoor het tandbeen ook bloot kan komen te liggen.

Lees hier meer over wat je zelf allemaal kunt doen om gevoelige tanden te voorkomen. En als je ze al hebt, wat je dan kunt doen om ze te verhelpen. Hier kun je ook lezen wat de tandarts eventueel voor je kan doen als je ernstige klachten hebt.

Als de gevoeligheid niet heel ernstig is of maar tijdelijk, bijvoorbeeld na een gebitsreiniging door de mondhygiënist, kun je je toevlucht nemen tot een aantal natuurlijke huismiddeltjes. Denk daarbij aan aloë vera, knoflook, kruidnagel en nog alledaagser: peper en zout.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook reguliere middelen te koop die je helpen om gevoelige of pijnlijke tanden te voorkomen of te verhelpen. In dit artikel geven we je 10 Tips, die hun nut en effect hebben bewezen.

Hier vallen uiteraard speciale tandpasta’s voor gevoelige tanden onder, gels en mondwater, maar ook hulpmiddelen als een extra zachte tandenborstel of een monddouche.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!