Begrijp je de tandarts wel?

Begrijp je de tandarts wel?

Soms voel ik me echt niet comfortabel op mijn werkplek. Dan voelt het alsof ik gedwongen wordt een bepaalde behandeling te doen en om fraude te plegen. Je wil dan iemand graag helpen maar hij laat zich niet helpen. Er wordt dan niet gescholden maar er wordt zeker niet naar je geluisterd en je wordt gemanipuleerd. We zijn hierbij als zorgverleners echt heel slecht beschermd. 

Luisteren

Luisteren. Het klinkt zo simpel maar dat is het niet. Wat bedoelt iemand nou precies? Wat bedoelt iemand als hij zegt: “Ik kom voor een gebitsreiniging.” Verstaan we nu eigenlijk wel hetzelfde onder een gebitsreiniging? Soms niet. En dan begin ik met mijn handelingen rondom een gebitsreiniging en voer ik een gebitsreiniging uit en is diegene toch nog heel erg kwaad. Want hij kwam toch zeker voor een gebitsreiniging? En dan kan ik wel zeggen dat ik deze uitgevoerd heb, maar ja…

Overtuigingen

Iemand kan er heilig van overtuigt zijn dat een gebitsreiniging toch iets heel anders is. Namelijk iets wat een collega voor mij heeft uitgevoerd. En ja, mijn collega heeft ook een gebitsreiniging uitgevoerd, alleen op een andere manier. Dat er meerdere manieren zijn om een gebit te reinigen, is niet iets waar je bij stil zou staan. En dat een gebit er per keer anders van conditie kan zijn en er dus iets anders nodig is, is ook niet waar je snel aan zou denken. Deze persoon was er echt van overtuigd dat ik hem compleet voor de gek hield. Want zo’n ijzeren haakje, dat kon toch zeker helemaal niks wezen. En het kon toch zeker ook niet dat oude plak zo eenvoudig weg te halen was?

Iets anders nog?

Dat ik hem vlak van te voren al zei dat hetgeen er nu zat hij zelf ook wel zou kunnen verwijderen, was tegen dovenmansoren gericht. Hij wilde een gebitsreiniging en daarmee basta. Dat ik hem liet zien dat je zelfs met een tandenstoker het vuil ertussen uit zou kunnen halen, was al helemaal idioot. Dat ik daarna liet zien dat er plekken in zijn mond waren waar ik niet meer bij kon en echt alleen maar een extractietang nog een oplossing zou bieden, kon al helemaal niet kloppen terwijl de tandarts dit twee jaar geleden ook al aangaf. Het traject dat ik aanbood voor de kiezen waar een gebitsreiniging geen oplossing gaf, maar een andere therapie wel, belandde na een slordige boog aan de andere kant van de receptie.

Begrijpen komt van twee kanten

Schijnbaar snapten we elkaar niet. Helaas kreeg ik ook niet de kans om het nog een beetje beter uit te leggen. Ik zou willen dat hij het geduld kon opbrengen om even te luisteren hoe hij zijn doel kon bereiken, maar helaas. Ik zou willen dat hij begreep dat wij het oprecht okay zouden vinden als hij bewust kiest voor het verlies nog meer tanden op de lange termijn. Ik kreeg alleen de kans niet. Het formulier dat hoort bij het niet accepteren van een voorgestelde behandeling werd voor onze neus weggesmeten.

Plichten van de tandheelkundige

Je zou zeggen dat het daarmee op zou houden. Maar eerlijk gezegd, ben ik bang dat ik een klacht aan mijn broek krijg. Want ik ben nu dus verantwoordelijk voor zijn gezondheid. Ik ben niet duidelijk geweest. Ik weet dat hij het niet begrepen heeft. En ik moet er voor zorgen dat iemand:

  1. Een diagnose krijgt voordat ik behandel
  2. De diagnose duidelijk uitleg
  3. De behandelopties duidelijk maak
  4. Na ga of de patient het echt begrepen heeft
  5. Zo niet, er voor zorgen dat hij het alsnog begrijpt
  6. Zorgen dat ik de volgende keer wederom de behandelopties doorneem
  7. Bij weigeren deze nog twee keer bespreek
  8. Bij definitief weigeren vastleg dat er daadwerkelijk geweigerd is

Maar hoe zorg je ervoor dat je patiënt je begrijpt? Hoe weet je zeker dat diegene je begrijpt? En hoe doe je dat als diegene aangeeft geen informatie te willen? Wie het weet mag het zeggen.

Gunst vragen

Ik kan alleen maar jou, de lezer, vragen om ook zelf met aandacht te luisteren. Om informatiemateriaal niet in de eerste de beste put te gooien maar op zijn minst mee naar huis te nemen. We hebben namelijk het beste met je voor. Ja, we kunnen je af en toe enorm doorzagen, maar ook dat doen we om elkaar zo goed mogelijk te begrijpen. En ja, ook wij vinden het vervelend dat ‘een beetje kletsen’ geld kost. Gelukkig zijn de meeste van jullie heel blij als ze uiteindelijk begrijpen waar het om draait en kunnen we je helpen met hetgeen waar je aan geholpen wil worden. En dan halen we opgelucht weer adem!

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply