Slechte adem door Ramadan + 1 Simpele verwijdertruc

Auteur: Julia de Jong

slechte adem door ramadanLast van een vieze adem door de ramadan? Bang dat je in deze tijd van het jaar uit je mond stinkt en dat anderen dat ook ruiken? Door het niet eten en drinken tijdens de ramadan is de kans op een slechte adem erg hoog: door een droge mond kunnen bacteriën in de mond immers flink gaan groeien en stinken.

Alleen poetsen werkt niet. Het is bijvoorbeeld belangrijk om ook de tong goed schoon te maken; daar gaan de bacteriën namelijk vooral groeien. Hoe doe je dat? Nou, zó!

Ramadan is de maand van inkeer, waarop tussen fajr, de dageraad ruim vóór zonsopkomst, en maghrib, bij zonsondergang, gevast wordt. De ramadan kent verschillende regels. Zo is het belangrijk dat er geen vloeistoffen of eten wordt doorgeslikt tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het vasten heeft niet alleen gevolgen voor het lichaam – je kunt duizelig worden, hoofdpijn krijgen, last van je buik krijgen – maar ook voor de mond.

Hoe kan het vasten zorgen voor een slechte adem?

De belangrijkste reden is dat je mond erg droog wordt. Dat zorgt vervolgens weer voor een vieze geur uit de mond. Van deze geur heeft bijna iedereen die meedoet aan de ramadan – en vrienden, collega’s, familie, de kassière, kortom: iedereen in je omgeving – last.

Maar het heeft ook andere effecten; zo kunnen er bijvoorbeeld meer gaatjes en ontstekingen in de mond ontstaan tijdens de ramadan. We zetten de effecten voor je op een rijtje, maar vertellen vooral ook wat je hieraan kunt doen.

Eerste tip: alles begint met een goede mondhygiëne! Dus: blijf goed poetsen, stokeren, flossen, rageren en spoelen. Dat mag trouwens ook gewoon overdag, mits er geen (vloei)stoffen of water worden ingeslikt. Maar vergeet vooral de tong niet te reinigen!

Droge mond tijdens ramadan

Je mond voelt tijdens de ramadan niet alleen droger aan omdat je overdag niet kunt eten en drinken, maar is ook echt droger. Je produceert namelijk minder speeksel. Speeksel wordt onder andere aangemaakt door kauwen. Als je niet eet, kauw je dus ook niet, en heb je minder speeksel in je mond.

Dat is niet alleen vervelend, maar ook slecht voor je mond. Speeksel heeft namelijk een natuurlijke reinigende en antibacteriële werking. De afweermechanismen van het speeksel houden het gebit en het tandvlees gezond. Als je te weinig speeksel hebt, heb je een grotere kans op bijvoorbeeld gaatjes, tandvleesproblemen en een slechte adem.

De mond spoelen met water – dat mag gewoon tijdens de ramadan, maar pas op dat je niets inslikt! – werkt maar heel tijdelijk. Fijner is het om een langduriger oplossing te hebben, die zorgt dat je mond niet alleen minder droog aanvoelt, maar dat ook echt is. Die middelen bestaan! Dit zijn volgens ons de beste:

  • OraRelieve Gel biedt urenlang een gehydrateerde mondholte en neemt zo alle ongemakken van een droge mond weg. Zo voelt je mond weer soepel en kun je weer gewoon praten en slikken. OraRelieve Gel neemt bovendien de functie van natuurlijk speeksel over, zodat de hele mond wordt beschermd. Dat voorkomt wondjes en irritaties van de mond én voorkomt dat bacteriën je mond overnemen en een vieze geur veroorzaken.

Er bestaan meer mondgels, maar erg weinig gels werken zo lang als OraRelieve: zo’n 2 tot 5 uur overdag (wanneer je de gel tijdens de Ramadan vooral zult gebruiken) en maar liefst 8 uur in de nacht. De gel bevat bovendien geen alcohol, menthol, sterke smaakstoffen of saccharine, zoals vaak het geval is bij andere mondgels. OraRelieve bestaat alleen uit milde en kalmerende bestanddelen die verlichting geven.

  • RyttPro werkt op een andere manier. Deze mondspoeling pakt de oorzaak van de monddroogte aan in plaats van enkel symptoombestrijding, wat veel andere mondgels doen. RyttPro mondwater bestaat namelijk uit een combinatie van verzachtende en hydraterende ingrediënten plus een plantaardig extract dat de mondholte stimuleert meer van haar eigen speeksel aan te maken.

Het werkt zo: je poetst je tanden met RyttPro of of Oxyfresh tandpasta en spoelt dan de mondholte na met RyttPro mondwater of Oxyfresh mondwater. Voordat je gaat slapen breng je vervolgens een hydraterende gel aan op de tanden zoals Raspberry Hydrating Gel of de Oxyfresh Super Relief Gel.

  • Oxyfresh Super Relief Gel helpt niet alleen bij monddroogte, maar gaat meer orale ongemakken tegen. De gel heeft een genezende kracht bij een tandvleesontsteking, monddroogte en wondjes in de mond. Je brengt de OxyFresh Super Relief Dental Gel op de gevoelige plekken in de mond aan. Dit biedt verlichting bij een droge mond en laat ontstoken tandvlees en wondjes sneller herstellen. Het schakelt bovendien bacteriën uit en zet vieze geurtjes om in een neutrale adem. De gel bestaat uit 100% mondvriendelijke ingrediënten.

Witte of gele aanslag op de tong tijdens ramadan

Slechte adem tijdens de ramadan wordt ook vaak veroorzaakt door een dunne witte aanslag op de tong: tongbeslag of tongaanslag genoemd. Deze bevat bacteriën, afgeschilferde epitheelcellen, bloedproducten, voedingsbestanddelen en leukocyten afkomstig van ontstoken tandvlees en tandvleespockets. Deze tongaanslag kan ervoor zorgen dat je vies ruikt uit de mond.

Tijdens de ramadan ontstaat tongaanslag vooral door het weinige eten en drinken. Er is te weinig speeksel aanwezig in de mond, waardoor de mond droger is en minder goed wordt schoongehouden. Bacteriën hebben dan eerder vrij spel. Eet je daarnaast extra veel voedsel met suiker en zoete dranken bij zonsondergang tijdens de ramadan? Dat zorgt nog eens extra voor een grote groei van bacteriën op de tong. Suikers die achterblijven in je mond zijn een perfecte voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.

Niet te veel suikerhoudende producten eten dus en de mond – en vooral de tong – goed schoonmaken! Maak je tong nooit schoon met een tandenborstel. De haartjes van een tandenborstel zijn veel te hard, waardoor je het weefsel kunt beschadigen. Ook tandpasta kun je beter niet gebruiken om de tong te reinigen. Tandpasta verdroogt en irriteert de tong, waardoor bacteriën juist weer sneller gaan groeien – en je adem dus juist erger gaat stinken. Deze middelen werken wel:

  • Orabrush Tongreiniger en Gel verwijdert tongaanslag en stinkende adem. Door bacteriën op de tong, die dol zijn op ‘mondafval’, komen er stinkende dampen vrij die een slechte adem veroorzaken. Door de tong te reinigen, wordt dit proces doorbroken, wordt de tongaanslag verwijderd en verdwijnt de slechte adem.

De tongreiniger van Orabrush is ’s werelds best verkochte en meest populaire tongreiniger, en dat is niet voor niets. Andere tongreinigers vegen alleen de oppervlakte van de tong schoon en vergeten de ruimtes tussen het slijmvlies. OraBrush neemt ook de aanslag weg die zich ‘in’ de tong bevindt.  Aan het uiteinde van OraBrush bevindt zich een schrapertje.

Wanneer de borstelhaartjes de aanslag naar de oppervlakte hebben geveegd, kun je dit schrapertje gebruiken om de rest volledig van de tong te schrapen. Op een prettige manier bovendien, met ultrazachte en fijnpuntige borstelhaartjes. Weg met de tongaanslag – en weg met de vieze geurtjes!

  • Tung Brush en Gel werkt min of meer hetzelfde als Orabrush. Het is speciaal ontworpen om het ‘ruige’ maar kwetsbare tongweefsel op een effectieve manier te reinigen. JuliBrite gel vernietigt de bacteriën die zich verstoppen in en tussen het tongweefsel. En het neutraliseert tegelijkertijd de vieze geuren die ze veroorzaken, maar geeft juist een lekker fris gevoel. Vooraf poetsen met JuliBrite Gel weekt de aanslag makkelijker los waardoor het hele proces een stuk effectiever wordt. De Brush kan ook het achterste deel van de tong eenvoudig bereiken, zónder vervelende kokhalsneigingen.
  • Als je dat fijner vindt, kun je ook kiezen voor een metalen tongreiniger, zoals Amano. Metaal is een hygiënischer materiaal dan kunststof. Bovendien is metaal duurzaam. Wanneer je de tongreiniger van Amano goed onderhoudt, kan deze wel 20 jaar meegaan. Vooral plastic reinigers moeten veel vaker worden vervangen; wel eens in de drie maanden. Met een Amano ben je uiteindelijk dus goedkoper uit.
  • Als je naast een tongschraper Tongue Cleaning Serum van BergenFeld gebruikt, heb je gegarandeerd een schone mond en tong. het serum, die je op de tong kunt druppelen, zorgen ervoor dat aanslag zich niet kan hechten aan het tongslijmvlies. Het creëert zo als het ware een beschermlaag tegen nieuwe aanslag en veegt bovendien de laatste aanslag weg die eventueel nog is overgeslagen door de tongreiniger. Bij veel mensen is de tongaanslag zó hardnekkig dat het moeilijk weg te poetsen is met alleen een tongschraper. Het kan ook zijn dat de aanslag snel weer terug komt. Dit serum is dan een mooie aanvulling. Met slechts 2 of 3 druppels kun je de bacteriële aanslag tegengaan en de stinkende geur neutraliseren. Het Bergenfeld tongue cleaning serum is ook ideaal voor mensen die een tongreiniger niet fijn vinden vanwege een kokhalsreflex.

Mondinfecties, zweertjes en aften door ramadan

Speeksel bestrijdt de bacteriën die mondinfecties en zweertjes veroorzaken. Als je door de ramadan overdag niet eet en drinkt en je de hele dag een droge mond hebt en minder speeksel aanmaakt, heb je dan ook een grotere kans of mondinfecties, zweertjes en aften. Dat voelt vervelend en kan er bovendien voor zorgen dat je nog meer uit je mond gaat stinken. Wondjes en ontstoken tandvlees trekken namelijk veel bacteriën aan die stinkende zwavelgassen produceren. Die zijn ook nog eens giftig en infecteren het tandvlees nog verder. Het goede nieuws is dat je hier iets aan kunt doen:

  • Oxyfresh Super Relief Gel versnelt het genezingsproces van ontstoken tandvlees en geneest aften, zweertjes en wondjes. Oxyfresh Super Relief Gel heeft als bijkomend voordeel dat het vieze geuren uit de mond tegengaat. Oxygene, een van de bestanddelen van Oxyfresh Super Relief Gel, neutraliseert de sulfide verbindingen en zet deze om in een frisse adem. De gel neutraliseert zo stinkende geuren die bacteriën uitstoten vanuit de ontstoken weefsels.

Meer gaatjes (cariës) vanwege ramadan

Tijdens de ramadan wordt er tussen zonsondergang en zonsopgang vaak meer, zoeter en op latere tijdstippen gegeten in een kortere periode. Dat kan gevolgen hebben voor je gebit: er kan zo sneller cariës (gaatjes) ontstaan. Goed en regelmatig poetsen is dus extra van belang in deze periode. Om het gebit extra te beschermen, is het bovendien raadzaam om een tandpasta te gebruiken met een goede dosis fluoride.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!