Herpes Simplex

Geschreven door Yvonne Kort 

Het is voor mij gelukkig al weer een hele tijd geleden. Maar ik weet het nog goed. Een aantal jaren geleden had ik standaard twee keer per jaar zo’n vies blaasje op mijn lip. Het begon iedere keer weer met een tinteling en zodra ik dat voelde begon ik meteen te smeren. Maar helaas, dit haalde niet uit. En even later verscheen er een blaasje op mijn lip. Het ergste van alles is misschien wel dat je je ook echt ellendig voelt. Persoonlijk schaam ik me als ik last heb van een koortslip. Hoe zit dat bij jou? Heb jij er ook regelmatig last van?

Wat is een koortslip?

Een koortslip wordt niet voor niets zo genoemd, want je kan er ook echt temperatuur verhoging bij hebben. Het is vaak zichtbaar als blaasjes op de lip, maar het komt ook voor onder de neus of zelfs bij het oog of de genitaliën. Meer dan 70% van de Nederlandse bevolking is drager van het virus dat een koortslip veroorzaakt, herpes simplex virus (HSV-1 virus).

Het herpes virus blijft levenslang in je lichaam en kan hierdoor op ieder moment voor een uitbraak zorgen. Het virus bevind zich slapend in de zenuw en wacht af tot het immuunsysteem verzwakt is waarna het de kans heeft om tot een uitbraak te komen. Bij mij was dit structureel twee keer per jaar. Precies op het moment dat ik vakantie had (en aan vakantie toe was).

De met vocht gevulde blaasjes zijn niet alleen vervelend om te zien, ze kunnen ook pijnlijk zijn en jeuken. Maar er kunnen nog andere symptomen bij komen, zoals hoofdpijn, spierpijn en koorts.

Herken je ze? De symptomen van een griep? Soms wenste ik dat ik geveld zou worden door het griepvirus, want dan moest ik wel op bed gaan liggen. Maar bij de uitbraak van het herpesvirus kan je nog best wel functioneren. Oh ja nog een bijkomend probleem. Je liefdeslevenlijdt ook nog eens onder de koortslip, want wie wil jou nu zoenen?

Weet je trouwens dat het herpes virus verwant is aan het virus dat ook de waterpokken tot gevolg heeft? Niet zo gek dat de met vocht gevulde blaasjes er ook het zelfde uitzien.

Mogelijke oorzaken van de koortslip

Je weet nu dat 70% van de Nederlandse bevolking drager is van het herpes virus, maar wat is de trigger voor een uitbraak? Er zijn verschillende oorzaken te noemen.

 • Negatieve stress. Dit is wat mij betreft de nummer één oorzaak voor een herpes uitbraak. Maar jij hebt toch helemaal geen stress? “Iedereen heeft het tegenwoordig toch druk?”, hoor ik vaak van mijn patiënten als ik vraag of ze stress ervaren. Druk zijn lijkt tegenwoordig wel de norm. Echter, als het drukke bestaan ervoor zorgt dat jij de controle verliest, dat je het niet meer in eigen hand hebt. Dan spreken we van negatieve stress en dit heeft invloed op het immuunsysteem.
 • Onvoldoende slaap of een slechte slaapkwaliteit kan veroorzaakt worden door negatieve stress. Een aantal dagen slaaptekort laat veroorzaakt al een ontregeling het ontstekingsmechanisme en het immuunsysteem. Als gevolg hiervan kan het herpes virus actief worden.
 • Grote verandering van klimaat, dus van zonlicht naar kou en vice versa kunnen een trigger vormen voor het ontstaan van een koortslip.
 • Voedingspeelt ook een rol. Veel verzadigd vet en een voeding hoog in arginine en laag in lysine zijn mogelijke….

Eten om een koortslip te voorkomen

Pas op met arginine rijke voeding

Je hebt kunnen lezen dat verschillende leefstijlactoren een mogelijke rol spelen bij het ontstaan van een herpes infectie. En voeding mag hierin niet ontbreken. Voeding bestaat uit verschillende stoffen, waaronder eiwitten. Er zijn bepaalde eiwitten in onze voeding aanwezig die van invloed zijn op de ontwikkeling van een koortslip. Dit zijn de aminozuren arginine en lysine. Het aminozuur arginine speelt een belangrijke rol bij groeiprocessen en zo ook bij de groei van koortsblaasjes. Het aminozuur lysineis de tegenhanger van arginine. Dit aminozuur remt samen met vitamine B6 en magnesium de groei van het herpes virus.

Een anti-herpes voedingspatroon bevat dan ook voornamelijk producten die relatief rijk zijn aan lysine. Je vindt dit eiwit met name in dierlijke producten, maar ook groenten bevatten een kleine hoeveelheid eiwitten.

8 voedingstips

 1. Vlees en gevogelte bevatten een goede verhouding tussen lysine en arginine.
 2. In vis vind je veel lysine. Eet minimaal twee keer per week vis
 3. Ook eieren kunnen gegeten worden als je een koorstip wilt voorkomen
 4. Eet veel groenten, maar kijk uit met te veel bieten, doperwten, kool, radijs, selderij, spruiten en uiten.
 5. In fruit zit maar weinig eiwit. Toch kan je hier ook voor fruit met veel lysine kiezen. Dit zijn onder andere abrikozen, appels, ananas, mango, papaja, peren en vijgen.
 6. Eet liever geen pinda’s, noten en bijna alle zaden. Vooral sesamzaad bevat veel arginine.
 7. Ook granen bevatten relatief veel arginine ten opzichte van lysine. Vermijd deze producten zo veel mogelijk als er een herpes simplex uitbraak dreigt.
 8. Drink rode wijn met mate.

En toen ging het mis

Na zeker zeven jaar moest ik er toch weer aan geloven. Ik kreeg een koortslip. Dit was het moment waarop ik besefte dat ik toch echt te ver was gegaan. Hoe kan het toch dat ik jaren geen last heb gehad van het herpes virus en dat het mij nu weer te pakken heeft?

Na verschillende aanpassingen in mijn voeding en dagelijks acht uur slaap is het mij gelukt om een aantal jaar gespaard te blijven. Wat was er dan veranderd waardoor er uiteindelijk toch weer een koortsblaasje zichtbaar werd? Bij mij is de grootste veroorzaker stress en een slaaptekort. Op het moment dat er weer een koortslip ontstond had ik er een gewoonte van gemaakt om ’s avonds nog te werken en te laat naar bed te gaan.

Om het energietekort overdag op te lossen at ik verschillende handjes ‘gezonde’ noten. Een paar dagen rust en met mijn gezicht in de zon deed het overige werk. Mijn lip begon te kloppen en even later verscheen er een mooi blaasje. Gelukkig is het nu al weer even geleden dat ik een koortslip heb gehad. Ik probeer dan ook zo goed als het gaat (met een baby) op mijn leefstijl te letten.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!