Tonsil Stones Oorzaken & Verhelpen Met 1 Simpele Truc

Last van amandelstenen en wil je er direct vanaf? Lees dan het interview met Juliette, die met behulp van enkele simpele trucs haar amandelen bevrijdde van vervelende tonsil stones. Ze heeft maar liefst 2 jaar lang last gehad van witte stukjes in haar keelamandelen: ook wel amandelstenen of tonsilstenen genoemd.

“Zonde van al mijn zorgen”, zegt ze, “Er zijn namelijk een paar eenvoudige trucs waarmee je deze nare stinkbrokjes volledig uit je leven kunt verbannen.”

Omdat amandelstenen en (een slechte adem als gevolg daarvan) haar zelfvertrouwen in die periode heeft aangetast, besloot ze om haar verhaal op vraagdetandarts.nl te delen.

Wat maakte het last hebben van tonsil stones zo vervelend voor jou?

Een paar dagen nadat ik had ontdekt dat mijn amandelen waren gevuld met witte stukjes zei mijn vriend tegen me; “sorry schat maar je ruikt al sinds dinsdag een beetje uit je mond”. Shit.. Ik zakte als een baksteen door de grond. Dat wat in mijn keel zit stinkt! En ik ken mijn vriend, als hij zegt ‘een beetje’ dan ruik ik dus héél erg uit mijn giechel!

Ben je naar de dokter gegaan?

Ja. De volgende dag ging ik meteen naar de huisarts. Er zit iets in mijn keel zei ik, het stinkt en ik krijg het er niet uit. De huisarts zag niets alarmerends, mijn amandelen zagen er zelfs prima uit.

Toch vertelde de dokter dat mijn keelamandelen bestaan uit kleine spleten en crypten waarin bacteriën en etensresten terecht kunnen komen.

Vervolgens zei hij: “Je kunt deze restjes die in je amandelen zijn beland zo met het blote oog niet zien, het zit er immers in verstopt.

Maar wees niet ongerust; amandelstenen zijn niet gevaarlijk, het kan alleen je ademkwaliteit verslechteren. Ook dat is niet erg, iedereen ruikt wel eens uit zijn mond. Vooral ‘s ochtends.”

“Pas wanneer ze een keelontsteking veroorzaken kunnen we overwegen om je keelamandelen operatief te laten verwijderen. Maar ik verwacht eerlijk gezegd dat je met behulp van een goede mondverzorging een heel eind komt. En soms kunnen de stukjes vanzelf loskomen, die je dan per ongeluk inslikt of uitspuugt. “

Was je met dit antwoord gerustgesteld?

Ik vond dit antwoord eerlijk gezegd verre van bevredigend. Ik wil niet wachten totdat deze stukjes vanzelf loskomen, ik wil ze helemaal niet in mijn keel!

Wat was je volgende stap om van deze tonsilsteentjes af te komen?

Ik ben dus toch weer terug naar de huisarts gegaan en wilde koste wat kost naar de KNO-arts. 2 maanden daarna kon ik terecht bij het UMC in Groningen.

Een erg vriendelijke arts bracht een slangetje (met daarop een camera bevestigd) via mijn neus naar binnen. Zo werden mijn keel, sinussen en amandelen geïnspecteerd. De amandelen zagen er goed uit, er was niets te zien. Ook kon ze niet zeggen of ik wel of geen last had van amandelsteentjes. Ik kon ervoor kiezen om de amandelen te chirurgisch te laten verwijderen. Daar moest ik goed over nadenken, want het is geen prettige ingreep.

Had je het idee dat je daarmee geholpen was? Was je in ieder geval gerust gesteld?

Ik was er zeker niet gerust op. Een operatie zou me van alle problemen afhelpen. Aan de andere kant vroeg ik me af is een operatie met zo’n vervelende nasleep de enige oplossing?

Ok, en toen?

Ik besloot eerst om zelf op zoek te gaan naar een oplossing. Een operatie kan altijd nog, als niets helpt. En dus ging ik zelf op zoek naar informatie.

Ik bestelde een Amerikaans e-book over tonsilstones, veelal wat daar in stond hielp mij niet van mijn probleem af.

Vervolgens ging ik wetenschappelijke artikelen en buitenlandse forumberichten lezen. Ik verzamelde alle kennis en maakte voor mezelf een soort stappenplan.

Wat was het resultaat van je stappenplan?

Wat bleek, mijn amandelen werden in zeer korte tijd schoon. Met name de combinatie van een aantal stappen heeft ervoor gezorgd dat er geen troep meer in mijn amandelcrypten zat en dat mijn adem weer superfris begon te ruiken.

Wat heb je dan precies gedaan om tonsil stones te behandelen? Wat raad je anderen aan om te doen?

Amandelstenen zijn stinkende brokjes bestaande uit calcium, bacteriën, neusslijm, tongaanslag en voedselresten. Door de toevoer van deze bronnen naar de amandelen te blokkeren kun je grotendeels van amandelsteentjes afkomen.

  1. Gooi direct je tandpasta en mondwater in de prullenbak als het één of meer van de volgende bevat; alcohol, sodium lauryl sulfaat (sls), chloorhexidine en menthol. Deze middelen verhogen de kans op de productie van amandelsteentjes. Ze hebben namelijk een vochtafdrijvend effect, wat een milieu creëert waarin de stinkende bacteriën nog beter kunnen gedijen.
  2. Ga niet met voorwerpen in je amandelen prikken. Op wikihow wordt bijvoorbeeld geschreven over monddouches, wattenstaafjes en zelfs tandenborstels die je achter in je keel moet steken. Dit is verre van aan te raden. Je amandelen zijn kwetsbare weefsels die snel geïrriteerd raken.
  3. Mijn All Time Favorite is de TonsilFresh Cupping Glass. Dit is de enige bewezen amandelsteen-verwijderaar die veilig is voor je amandelen en zelfs de diepste crypten schoonzuigt. Het werkt als een soort stofzuigertje. Het is veilig én effectief!
  4. Poets je tong. Een vieze tong kan een bron zijn van amandelstenen. Zorg dus voor een schone tong, zodat tongaanslag zich niet richting de amandelcrypten kan verplaatsen. Ik kies altijd voor een tongreiniger met een ontsmettende gel én met borstelhaartjes waardoor je ook de ruimtes tussen de tongweefsels schoonveegt. Vlakke reinigers hebben weinig nut. Mijn favorieten zijn OraPack of TungKit. Vooral OraPack poetst mijn tong brandschoon en neemt een belangrijke veroorzaker weg van amandelsteentjes.
  5. Pas op met zuivelproducten. Probeer ervoor te zorgen dat je je mond en keel spoelt direct nadat je zuivel hebt gegeten. Amandelsteentjes hebben namelijk calcium nodig om te kunnen verharden.
  6. Het kan helpen om je keel te spoelen met actief zuurstof, oftewel gestabiliseerde natriumchloriet. Dit veilige stofje helpt de amandelsteentjes los te weken. Steek je tong uit tijdens het gorgelen zodat de vloeistof goed de amandelen kan bereiken. Niet alle so-called zuurstof-mondwaters zijn effectief, de meesten zijn fake. Voor mij werkt spoelen met ORAVALL® perfect. Oravall heeft de sterkste concentratie zuurstof van alle mondwaters.
  7. Eet elke dag 2 appels. Een appel zorgt er niet voor dat de steentjes loskomen uit je keelamandelen, maar wel dat de mond wordt voorzien van enzymen die antibacterieel werken. Net als druiven en sinaasappels.
  8. Omdat ik vaak allergisch en verkouden ben, sijpelt het slijm vanuit mijn neus, via de sinussen richting de keelamandelen. Je kunt dit vergelijken met een soort etter dat stinkt. Neusslijm is één van de bouwstenen van amandelstenen. Snuit daarom regelmatig je neus en voorzie de neus van antibacteriële druppels. Het product dat ik gebruik is TonsilFresh. TonsilFresh Nasal Sinus Drops vernietigen de bacteriën in de neus alvorens ze zich kunnen verplaatsen naar mijn amandelen. Bovendien hebben de druppels een geurneutraliserende werking.
  9. Probeer waar mogelijk te voorkomen dat je mond droog wordt. De bacteriën die amandelstenen veroorzaken kunnen namelijk beter overleven in een droog milieu. Houd de mond gehydrateerd. Dat kan door genoeg water te drinken, niet teveel want dan moet je snachts vaak plassen. Ik gebruik de hydraterende dry mouth lozenges van Dr. Katz. Tevens voorzien van actief zuurstof. Deze pastilles zetten de speekselklieren flink aan het werk. Zo blijft mijn mond vochtig en is de kans op stinkende steentjes aanzienlijk verminderd.

Dit heeft voor mij uitstekend geholpen. Wat helpt bij jullie goed? Deel het in de comments hieronder.

Mocht je nog vragen hebben over je probleem; mail dan naar info(at)vraagdetandarts.nl