Tonsil Stones Oorzaken & Verhelpen Met 1 Simpele Truc

tonsil stones verwijderen

Auteur Marijke de Jonge. Mondzorgspecialist bij Vraagdetandarts.nl

Last van amandelstenen en wil je er direct vanaf?

Lees dan mijn interview met Juliette, die met behulp van enkele simpele trucs haar amandelen bevrijdde van vervelende tonsil stones.

Zo’n 3 Jaar lang kampte ze met witte stukjes in haar keelamandelen: ook wel amandelstenen of tonsilstenen genoemd.

Zonde van mijn zorgen, zegt Juliette, er zijn namelijk een paar eenvoudige trucs waarmee je deze nare stinksteentjes voorgoed kunt verwijderen.

Omdat amandelstenen een zeer onprettige geur uit de mond veroorzaken, verloor ze haar zelfvertrouwen en durfde ze niet meer intiem te zijn.

Juliette, die verder anoniem wil blijven, besluit om haar verhaal met ons te delen.

Wat maakte het last hebben van tonsil stones zo vervelend voor jou?

Een paar dagen nadat ik had ontdekt dat er witte stukjes in mijn amandelen zitten, zei mijn vriend tegen me: Sorry maar je ruikt de laatste week een beetje uit je mond.

Dat raakte me. Dat wat in mijn keel zit stinkt. En ik ken mijn vriend, als hij zegt ‘een beetje’ dan ruik ik dus héél erg.

Ben je naar de dokter gegaan?

Ja. De volgende dag ging ik meteen naar de huisarts. Er zit iets in mijn keel zei ik, het stinkt en ik krijg het er niet uit.

De dokter antwoordde; keelamandelen bestaan uit kleine groeven waarin bacteriën en etensresten vast komen te zitten. Je kunt niet alles zien, veel resten zitten erin verstopt. Amandelstenen zijn niet direct gevaarlijk, het kan wél je ademkwaliteit verslechteren. Pas wanneer ze een keelontsteking veroorzaken kunnen we overwegen om je keelamandelen operatief te laten verwijderen. Maar ik verwacht eerlijk gezegd dat je met behulp van een goede mondverzorging een heel eind komt. En soms kunnen de stukjes vanzelf loskomen, die je dan per ongeluk inslikt of uitspuugt. 

Was je met dit antwoord gerustgesteld?

Ik vond het verhaal van dokter helder, maar niet bevredigend. Ik wil niet wachten totdat deze stukjes vanzelf loskomen, ik wil ze helemaal niet in mijn keel. En een operatie lijkt me ook niet fijn.

Wat was je volgende stap om van deze tonsilsteentjes af te komen?

Die week erop zijn mijn en vriend en ik terug naar de huisarts gegaan. We wilden koste wat kost naar de KNO-arts voor een second opinion. 2 maanden daarna kon ik terecht.

Een vriendelijke arts bracht een slangetje (met daarop een camera bevestigd) via mijn neus naar binnen. Zo werden mijn keel, sinussen en amandelen geïnspecteerd. De amandelen zagen er “kratering” maar gezond uit en niet geïrriteerd. Ze kon de amandelsteentjes helaas niet zien. Ze stelde mij voor de keuze om de amandelen te chirurgisch te laten verwijderen, maar dat ze dat zelf niet direct zou adviseren omdat de amandelen verder gezond zijn.

Had je het idee dat je daarmee geholpen was? Was je in ieder geval gerust gesteld?

Ik was er niet gerust op. Een operatie zou me van alle problemen afhelpen. Aan de andere kant vroeg ik me af; is een operatie met zo’n vervelende nasleep de enige oplossing?

Wat heb je uiteindelijk gedaan?

Ik besloot eerst om zelf op zoek te gaan naar een oplossing. Een operatie kan altijd nog, als niets helpt. En dus ging ik zelf op zoek naar informatie.

Als eerste koos ik ervoor om een Amerikaans e-book over tonsil stones te lezen. Veelal wat daarin stond hielp mij niet van mijn probleem af.

Vervolgens ging ik wetenschappelijke artikelen en buitenlandse forumberichten lezen. Ik verzamelde alle kennis en maakte voor mezelf een soort stappenplan.

Wat was het resultaat van je stappenplan?

Wat bleek, mijn amandelen werden in zeer korte tijd schoon. Met name de combinatie van een aantal stappen heeft ervoor gezorgd dat er geen troep meer in mijn amandelcrypten zat en dat mijn adem weer superfris begon te ruiken.

Wat heb je dan precies gedaan om tonsil stones te behandelen? Wat raad je anderen aan om te doen?

Amandelstenen zijn stinkende brokjes die bestaan uit calcium, bacteriën, neusslijm, tongaanslag en voedselresten. Door de toevoer van deze bronnen naar de amandelen weg te nemen kun je grotendeels van amandelsteentjes afkomen.

Het Succesvolle top 10 Stappenplan van Juliette tegen amandelstenen

  1. Gooi direct je tandpasta en mondwater in de prullenbak als het één of meer van de volgende ingrediënten bevat; alcohol, sodium lauryl sulfaat (sls) en hoge concentraties menthol. Deze bestanddelen verhogen de kans op de productie van amandelsteentjes. Ze bevatten een vochtafdrijvend effect, wat een milieu creëert waarin de stinkende bacteriën nog beter kunnen gedijen.
  2. Ga niet met voorwerpen in je amandelen prikken. Op wikihow wordt bijvoorbeeld geschreven over monddouches, wattenstaafjes en zelfs tandenborstels die je achter in je keel moet steken. Dit is verre van aan te raden. Je amandelen zijn kwetsbare weefsels die snel geïrriteerd raken.
  3. Mijn All Time Favorite is de TonsilFresh Cupping Glass. Dit is de enige bewezen amandelsteen-verwijderaar die veilig is voor je amandelen en zelfs de diepste crypten van je amandelen schoon zuigt. Het werkt als een soort stofzuigertje. Het is niet belastend voor je amandelen en verrassend effectief. Ik was verbaasd hoeveel viezigheid eruit kwam.
  4. nasal dropsOmdat ik vaak allergisch en verkouden ben, sijpelt het slijm vanuit mijn neus richting de keelamandelen waar het vast blijft plakken en in amandelstenen verandert. Je kunt dit vergelijken met een soort etter dat stinkt. Neusslijm is één van de bouwstenen van amandelstenen. Snuit daarom regelmatig je neus en voorzie de neus van antibacteriële ( niet verslavende ) druppels. Het product dat ik gebruik is TonsilFresh. TonsilFresh Nasal Sinus Drops vernietigen de bacteriën in de neus alvorens ze zich kunnen verplaatsen naar mijn amandelen. Bovendien hebben de druppels een geurneutraliserende werking.
  5. Poets je tong. Een vieze tong kan een bron zijn van amandelstenen. Zorg dus voor een schone tong, zodat tongaanslag zich niet richting de amandelcrypten kan verplaatsen. Ik kies altijd voor een tongreiniger met een ontsmettende gel én met borstelhaartjes waardoor je ook de ruimtes tussen de tongweefsels schoonveegt. Vlakke reinigers hebben weinig nut. Mijn favoriet is de JuliBrite Tongue Clean Kit. Daarmee poets ik mijn tong brandschoon en zodoende is een belangrijke veroorzaker van amandelsteentjes aangepast.
  6. Pas op met zuivelproducten. Probeer ervoor te zorgen dat je je mond en keel spoelt direct nadat je zuivel hebt gegeten. Amandelsteentjes hebben namelijk calcium nodig om te kunnen verharden.
  7. Het kan helpen om je keel te sprayen met gestabiliseerde natriumchloriet. Dit veilige stofje helpt de amandelsteentjes los te weken. Het wordt ook gebruikt om ons drinkwater te zuiveren. Steek je tong uit tijdens tijdens het sprayen zodat de vloeistof goed de amandelen kan bereiken. Niet alle mondsprays zijn effectief. Voor mij werkt spoelen met TONSILFRESH perfect. Tonsilfresh heeft de sterkste concentratie natriumchloriet van alle mondsprays.
  8. Eet elke dag 2 stuks fruit. Een appel zorgt er niet voor dat de steentjes loskomen uit je keelamandelen, maar wel dat de mond wordt voorzien van enzymen die antibacterieel werken. Net als druiven en sinaasappels.
  9. Probeer waar mogelijk te voorkomen dat je mond droog wordt. De bacteriën die amandelstenen veroorzaken kunnen namelijk beter overleven in een droog milieu. Houd de mond gehydrateerd. Ik gebruik de producten van Moist-R. De spray en kauwgom zetten de speekselklieren flink aan het werk. Zo blijft mijn mond vochtig en is de kans op stinkende steentjes aanzienlijk verminderd.
  10. waterflosser tonsilstonesAls laatste wil ik nog vermelden dat er veel instrumenten in omloop zijn waarmee je amandelstenen kunt verwijderen. Kijk daar mee uit, je amandelen zijn kwetsbare weefsels. Tonsilfresh Cupping Glass is een veilig en effectief instrument. Je kunt het eventueel combineren met de Julibrite waterfloss en de Tonsilfresh Loop Extractor.

Dit heeft voor mij uitstekend geholpen. Wat helpt bij jullie goed? Deel het in de comments hieronder.

Mocht je nog vragen hebben over je probleem; mail dan naar info(at)vraagdetandarts.nl

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!