Het ongecontroleerd vacuüm trekken van je mond is een gewoonte die gevolgen heeft voor je mondgezondheid en daarmee voor het behoud van je gebit. Het valt, net als tandenknarsen, kaakklemmen en op je lippen bijten, onder de noemer “afwijkend mondgedrag”.

De mogelijke oorzaken van het vacuüm trekken van je mond

Er zijn een aantal heel verschillende oorzaken mogelijk voor dit verschijnsel. Als je last hebt van het vacuüm trekken van je mond is het belangrijk om op zoek te gaan naar de specifieke oorzaak ervan. Denk daarbij aan de volgende mogelijkheden:

  • Orale problemen: een slecht passend kunstgebit of beugel kan het functioneren van je mond beïnvloeden. Om de irritatie te vermijden kun je vreemde bewegingen gaan maken met je kaken, wangen of tong, wat kan leiden tot vacuümtrekken.
  • Onwillekeurige spieractiviteit: bepaalde gezichtsspieren kunnen zich ongecontroleerd samentrekken. Als de musculus buccinator (wangspier), die de beweging van je wangen regelt, ongecontroleerd samentrekt kan er in de mond een vacuümeffect ontstaan.
  • Neurologische aandoeningen: ook neurologische aandoeningen of stoornissen kunnen zorgen voor onwillekeurige spiersamentrekkingen. Gebeurt dat in de gezichtsspieren, dan kan dat leiden onwillekeurige vacuüm-trekkende bewegingen.
  • Gewoonte: het vacuüm trekken van je mond kan ook simpelweg een hardnekkige gewoonte zijn, bijvoorbeeld door onbewust je wangen naar binnen te zuigen. Dit is vergelijkbaar met gewoonten als op je lip bijten, of het blijven duimzuigen door oudere kinderen.
  • Stress of angst: intense stress of angst kan leiden tot spierspanning en onwillekeurige samentrekkingen van de gezichtsspieren. Maar ook chronische stress of angstklachten kunnen zorgen voor afwijkend mondgedrag. Onbewust kun je de spanningen afvoeren door deze onwillekeurige bewegingen te maken. Ten opzichte van vacuüm trekken van de mond zijn nagelbijten, tandenknarsen en kaakklemmen veel bekendere vormen van het afreageren van spanningen.

Het vacuüm trekken van je mond afleren

Zoals vermeld is het allereerst belangrijk om jouw specifieke oorzaak of oorzaken te achterhalen. Vermoed je orale of tandheelkundige problemen, bespreek dit dan met je tandarts zodat de oorzaak opgelost kan worden.

Ga in andere gevallen naar je huisarts, zeker als je denkt dat het onverklaarbare spiertrekkingen zijn of dat er een neurologische oorzaak is. Meestal zal het onwillekeurige vacuüm trekken van je mond een kwestie zijn van gewoonte, al dan niet veroorzaakt door stress. Mogelijk word je door de huisarts doorverwezen naar een logopedist. Die kan helpen om je bewust te maken van afwijkend mondgedrag en het vacuüm trekken door middel van oefeningen afleren.

Speelt stress een rol, dan moet ook hier aandacht voor zijn. Ook hierbij kan jouw huisarts helpen om een voor jou geschikte methode te zoeken om te ontspannen. Misschien is begeleiding door een psycholoog of andere hulpverlener mogelijk.

Schade aan je gebit voorkomen

Terwijl je werkt aan het wegnemen van de achterliggende oorzaak, is het goed om in ieder geval je gebit te beschermen. Dat geldt niet alleen voor je mond vacuüm trekken, maar voor alle vormen van afwijkend mondgedrag zoals tandenknarsen en kaakklemmen.

Hierbij kan een anti-knarsbitje goede diensten bewijzen. Echter, er zijn bitjes en bitjes. Het belangrijkste is dat het bitje zowel sterk is als comfortabel, anders val je van de regen in de drup.

Verreweg het beste anti-knarsbitje is de Sova Nightguard. Het is ijzersterk, flinterdun en ook nog eens gemakkelijk naar je eigen gebit te vormen. In het materiaal, de sterke kunststof SISU, zitten perforaties. Hierdoor kun je het bitje tijdens het vormen strak om je tanden trekken voor de perfecte pasvorm. Een ander doel van deze perforaties is dat je gebit tijdens het dragen omhuld blijft door speeksel, de natuurlijke bescherming voor je tanden.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!