Hoe zinvol is een tandpasta met Hydroxy-apatiet?

Hydroxy-apatiet, HA of HAP genoemd, is een mineraal dat wordt gevormd door de verbinding van calcium en fosfaat. Onze botten, tanden en kiezen bestaan voor 65% uit dit mineraal, de overige 35 procent is de collageen-matrix, een weefwerk van eiwit dat de harde calcium-fosfaat verbinding bij elkaar houdt.

Halfedelsteen

Hydroxy-apatiet wordt op sommige plekken op de wereld als halfedelsteen gedolven. Het kan ook kunstmatig worden geproduceerd en dan wordt het toegepast bij bot-transplantaties en prothesen als een kunstheup.

Omdat de calcium-fosfaat verbinding identiek is aan de natuurlijke verbinding, wordt hydroxy-apatiet zonder problemen door het lichaam geaccepteerd.

Omdat ook tanden en kiezen voor 65% bestaan uit hydroxy-apatiet, is deze stof eveneens nuttig bij de mondverzorging. Het is in staat om ons gebit te remineraliseren, dus mineralen toe te voegen waar deze door tanderosie zijn verdwenen.

Hydroxy-apatiet de oplossing bij gevoelige tanden?

In het bijzonder is hydroxy-apatiet nuttig als je gevoelige tanden hebt. HAP helpt om de open tandbeen-kanaaltjes (tubuli) te dichten, die er vanwege de directe verbinding met de tandzenuw voor zorgen dat je tanden gevoelig zijn. Een tandpasta met HAP, die je dagelijks gebruikt, zal de gevoeligheid daarom merkbaar verminderen.

Tandpasta’s met Hydroxy-apatiet zijn bijvoorbeeld:

Miradent Mirasensitive HAP Special Toothpaste for Sensitive Teeth
Complete care toothpaste van Dentissimo
PRO-Whitening Toothpaste van Dentissimo

In de formules voor de tandpasta’s en mondwaters van Dentissimo worden natuurlijke grondstoffen gecombineerd met effectieve, in het laboratorium geproduceerde stoffen.

Hydroxy-apatiet bij zwangerschap

Omdat remineralisatie extra belangrijk is tijdens en na een zwangerschap, heeft Dentissimo er zelfs een speciale tandpasta voor ontwikkeld: Toothpaste for Pregnant Lady & Young Mum.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!