De 10 beste mondsprays tegen slechte adem van 2019

Auteur Julia de Jong

Wat is een goede mondverfrisser? Wat is de beste spray tegen stinkende adem? Om een goed antwoord te geven zocht onze redactie het uit. Er werden 20 mondsprays onder de loep genomen en getest.

Een vieze adem is nu eenmaal heel vervelend. Het kan je op den duur zo onzeker maken dat je sociale contacten gaat mijden.

Een mondspray tegen slechte adem kan een goede oplossing zijn. Maar zeker niet alle mondverfrissers lijken geschikt. Kies dus wel een spray die de oorzaak van je mondprobleem ook echt aanpakt.

5 eisen voor een goede spray tegen slechte adem

 • Een van de best bewezen formules tegen stinkende adem is een combinatie van actieve zuurstof, zinklactaat en sodium bicarbonaat. Vind je deze mix in een mondspray dan weet je bijna zeker dat je een goede in handen hebt. In dit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat sodium chlorite (zuurstof) en zink de ademgeur elimineert.
 • Let op dat de mondspray geen scherpe, irriterende stoffen bevat als alcohol, menthol, chloorhexidine of sodium lauryl sulfaat. Deze toevoegingen verstoren de natuurlijke bacteriebalans in je mond nog verder.
 • Gebruik een spray die je mondvochtigheid bevordert of de functies van speeksel overnemen. Voorbeelden zijn spilanthes, lactoferrine, glucose oxidase en xylitol. Een slechte adem ontstaat meestal in een droge mond.
 • Bij een mondspray denk je niet meteen aan suiker, maar het zit wel als smaakstof in veel sprays. Let er dus op, want suiker is dé ideale voedingsbodem voor schadelijke bacteriën. Geen suiker dus.
 • De spray moet het liefst niet alleen je ademgeur verbeteren, maar ook verzorgend zijn voor je mond. Verzorgende bestanddelen zijn aloe vera en foliumzuur.

mondspray tegen halitose slechte adem

 1. Atemfrisch spray met actieve zuurstof = nummer 1

beste mondspray slechte ademDe spray van AtemFrsich is met afstand de beste keuze wanneer je je ademkwaliteit wilt verbeteren. Het grote verschil met andere ademsprays is dat AtemFrisch is voorzien sodium chlorite ( zuurstof ) en geheel vrij is van alcohol, sls en chloorhexidine. Bovendien is de vloeistof pH neutraal. Zuurstof heeft de eigenschap dat het de vluchtige zwavelgassen ( stinkende geuren) direct kan omzetten in een neutrale, niet-ruikende geur. Tegelijkertijd wordt de bacterie die de ademgeur veroorzaakt onschadelijk gemaakt. Kies je voor de beste mondspray, kies dan voor AtemFrisch. Bekijk of dit product iets voor jou is op demondzorgzaak.nl.

 1. OraRelieve spray met lactoferrine en xylitol

Adem verrisser stinkende mondMet stip het allerbeste middel ter bestrijding van onfrisse mondgeur. Je slaat met OraRelieve 2 vliegen in één klap, het helpt tegen een slechte adem én een droge mond. (xerostomie). Een droge mond is namelijk de perfecte stek voor vervelende anaerobe bacteriën die stinkende zwavelverbindingen produceren, maar ook je tandglazuur aantasten en ontstekingen veroorzaken. Het is dus zaak om de natuurlijke bacteriebalans in je mond op orde te brengen. In tegenstelling tot andere mondsprays werkt OraRelieve vrijwel onmiddellijk. En waar dat effect bij andere merken soms snel weer weg is, behoud je het natuurlijke gevoel én die aangename adem met OraRelieve enkele uren. De geheime formule? De bio-enzymen erin nemen belangrijke functies van het speeksel over en stimuleren de eigen speekselproductie. Extra pluspunten: OraRelieve legt een subtiel, filmachtig beschermend laagje op de tanden, toegevoegd xylitol is antibacterieel en herstelt de natuurlijke balans. OraRelieve Droge Mond Spray is dus goed voor je adem én voor je mond.

 1. Dr. Brite Frisse Adem Spray met calcium, koolstof, kloven- en kokosolie

natuurlijke mondsprayHet sympathieke merk Dr. Brite is opgezet door twee Californische zussen die voor hun kinderen tevergeefs zochten naar tandpasta zonder chemische toevoegingen. Dr. Brite gebruikt alleen natuurlijke bestanddelen, is veganistisch en glutenvrij. De bestanddelen zijn niet ontwikkeld met behulp van dierproeven, en het smaakt heerlijk. Ingrediënten als biologische aloë vera gel, soja-vrije plantaardige glycerine, biologische pepermuntolie, bestrijden slechte adem, maar de Dr. Brite Frisse Adem Spray is werkt ook prima tegen tongbeslag en een droge mond. Heel fijn: actieve koolstof bestrijdt schadelijke bacteriën zonder het natuurlijk evenwicht te verstoren, zoals de agressieve stofjes in veel andere mondsprays wel doen. Het handige flesje is makkelijk mee te nemen. Goed voor jouw mond en het milieu.

 1. Dr. Brite Kalmerende Mondspray ( 100% natuurlijk)

spray tegen halitoseWe kunnen er niet omheen: de Kalmerende Mondspray van Dr. Brite hoort ook hoog in deze top tien. Naast een heerlijk frisse adem – met dank aan biologische pepermuntolie – geeft deze spray verzorging bij mondwondjes, branderig weefsel en ontstoken tandvlees. Bij aften is de milde spray eveneens ideaal. De grondlegsters van dit merk wilden alleen mondproducten die echt uit de natuur komen. Dat is gelukt. Neem nou de zalig voedende kokosolie, die je mondweefsel hydrateert en ook verzachtend werkt. Etherische oliën van tea tree, kruidnagel, ceylon kaneel, mirre, basilicum en salie maken deze mondspray pas echt uniek: helend, kalmerend antiseptisch en toch verfrissend. Ook bij kiespijn geeft dit middel verlichting, al zal je uiteindelijk toch echt naar de tandarts moeten. Al met al een topproduct. 

 1. AnOxident Balance Mondspray met fluoride en melkextracten

verstuiver slechte ademEen onfrisse adem kan een ziektesymptoom zijn, bijvoorbeeld van diabetes mellitus. Die geeft je adem een aceton-achtige geur. Niet fijn, gelukkig is er AnOxident, speciaal geschikt voor diabetici. AnOxident Balance bestrijdt een overmaat aan glucose (suiker) in het speeksel, want juist dat kan ernstige problemen geven: tandbederf, tandplak- en tandsteenvorming en ontstekingen van zowel het tandvlees als tandwortels. Ook als je last hebt van een droge mond, helpt AnOxident Balance. Behalve voor een aangename mondgeur zorgt het voor herstel van de zuurgraad in je mond. De kans op mondproblemen wordt daarmee kleiner.

Bijzonderheid: AnOxident Balance Mondspray bevat antioxidanten, die voor je mondweefsel schadelijke ‘vrije radicalen’ aanpakken. Het is te gebruiken op elk moment: royaal sprayen op zowel het tandvlees als de tong, en daar is de frisse geur.

 1. Xerostom Mondspray met vitamine E en B5

spray uit de mond stinkenXerostomie, een voortdurend droge mond, kan serieuze klachten geven. Je slijmvliezen kunnen scheurtjes krijgen, slikken wordt pijnlijk, ‘slechte’ bacteriën krijgen de kans je mond en tanden verder aan te tasten. Ook zorgt het voor vieze mondgeur. Xerostom Mondspray is er speciaal voor om deze klachten op te lossen. Je adem ruikt weer aangenaam, je mondweefsel wordt vochtig en versoepelt, en de pijn wordt direct minder.

Het heeft niet-irriterende toevoegingen waarmee het zich echt onderscheidt van andere merken, zoals fluoride en calcium, die zorgen voor remineralisatie. Allantoïne voorkomt wondjes in het weefsel, vitamine B5 en E verzorgen aangetaste slijmvliezen. Prettig aan deze spray is de zachtheid voor een gevoelige mond. Deze mondspray is niet zuur, bevat geen suiker of alcohol, en ook sodium lauryl sulfaat (SLS) zit er niet in. Nadeel is dat er parabenen inzetten wat een reden is voor veel mensen om Xerostom niet te gebruiken.

 1. Mouth Kote Spray

De Mouth Kote Spray smaakt naar mint, maar niet de agressieve mint die we kennen van veel andere sprays en mondwaters. Het versterkt ook je tanden en glazuur door de toevoeging van calcium, fosfaat en xylitol. Het bijzondere van deze spray is de toevoeging van yerba santa (heilig kruid), dat van oudsher door inheemse volken in Zuid-Amerika werd gebruikt om zijn medicinale werking. Het kruid geeft de speekselproductie een boost. Agressieve stofjes (chloorhexidine, alcohol) zitten er niet in.

 1. Ultradex Mondspray

Dit is een spray voor mond, tong, en keel, en werkt behalve ademverfrissend ook tegen een witte tong en droge mond. Daarbij gaat het amandelsteentjes te lijf. Deze vieze witte brokjes achterin je keel zorgen voor een smerige rottingsgeur je mond. De Ultradex Mondspray, op basis van actief zuurstof, werkt ook om wittere tanden en sterk tandvlees te krijgen. Goed om te weten: er zit menthol in, dat moet je met mate gebruiken. Menthol kan namelijk de mond verdrogen.

 1. Miradent Halitose Spray

Miradent, dochter van het tandheelkundige bedrijf Duitse Hager & Werken levert mondverzorgingsproducten aan ruim 65 landen. De Miradent Halitosis Spray heeft een aangenaam zachte smaak. Munt en venkel zorgen dat je slechte adem wordt verfrist. De toevoegingen zinkgluconaat en zinkchloride bestrijden stinkende zwavelverbindingen en xylitol werkt tegen een droge mond, cariës en tandplak. Nadeel is dat er Panthenol (een alcoholsoort in zit).

 1. Dr brite Hemp veganistische mondspray (Biologisch)

halitosis adem sprayOp de laatste plaats maar zeker niet de minste spray vinden we Dr. Brite dry mouth spray. Deze spray is voorzien van onbewerkte plantaardige bestanddelen en daarom zeer geschikt voor mensen die geen chemicaliën in  de mond willen sprayen. Dr. Brite Dry mouth bestaat uit aloe vera xylitol, kokosolie, niet zure vitamine C, Cannabis olie ( hempoil). De formule geeft direct verlichting bij mensen die last hebben van een droge mond en verfrist de adem omdat het de speekselklieren stimuleert. Speeksel is nog altijd het beste wapen tegen vieze adem.

Lees ook: Top 10 beste middelen tegen slechte adem 

Vragen over dit artikel? Neem dan contact op met de redactie en stuur een email naar info@vraagdetandarts.nl

Laatst bijgewerkt 16 augustus 2018

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!