Beste 15 Tongreinigers Getest Door de Redactie

Een goede tongreiniger verwijdert alle bacteriën die een vieze adem veroorzaken, geeft geen braakneigingen én beschadigt de tong niet. Wat niet veel mensen weten: om de geur weg te krijgen, moet je ook de ruimtes tussen de tonghaartjes schoonschrapen. Met een simpele – botte – tongreiniger krijg je dat niet altijd voor elkaar. Wat zijn de beste tongschrapers? Hier onze Top 15.

 1. OraBrush + JuliBrite gel

tongreiniger besteMet stip de meest effectieve tongreiniger op de markt. Dit ingenieuze apparaat wordt wereldwijd gezien als het beste middel tegen een slechte adem. Het geheim is de combinatie van superzachte borstelhaartjes en een schraper. Hiermee pak je in een keer het oppervlakte van de tong én de groeven in het tongweefsel mee. Deze compacte tongschraper is zo vormgegeven dat je niet gaat kokhalzen. In combinatie met de tong gel van JuliBrite zorgt de OraBrush voor een superfrisse adem.

 1. Tung brush

Deze tongschraper is een grote hit in Amerika. Het is een borsteltje met vrij harde haartjes waarmee je de aanslag op de tong prima naar boven borstelt. Zeker in combinatie met een ontsmettende gel, werkt dit goed. De borstel heeft geen ingebouwde schraper, dus om de losgeborstelde aanslag weg te trekken moet je die er nog wel los bij kopen.

 1. Amano Tonguecleanser

Dit is een van de duurste tongschrapers ter wereld, vooral vanwege het strakke Italiaanse design en het gebruik van roestvast staal. Het apparaatje staat niet alleen leuk op de wastafel, maar verwijdert ook effectief de bacteriën van het tongoppervlak. De Amano werkt beter dan de meeste reguliere tongreinigers.

 1. Smellwin

Een roestvrijstalen metalen tongschraper is lekker hygiënisch. Als je het ding een tijd niet gebruikt, wordt het geen broedplaats van bacteriën. Bij een schraper van plastic loop je dat risico wel. Het schraapgedeelte van de Smellwin is vrij vlak maar effectief in het verwijderen van onfrisse aanslag op de tong.

 1. Dentek

Ook de Dentek heeft geen borstelhaartjes. Deze werkt daardoor niet zo goed als de OraBrush bij het verwijderen dieper gelegen vuil uit de tong. Toch neemt het schrapertje, dat uit drie lagen bestaat, veel tongbeslag weg. Het is een zeer prettig en compact vormgegeven tongreiniger, waarmee je het achterste gedeelte van de tong kunt behandelen zonder braakneigingen.

 1. Piksters

Een prima schraper die veel tongbeslag weghaalt. De Piksters is wel wat scherp, daar moet je tegen kunnen. Maar om even snel de tong te reinigen is het zeker geen slechte keuze. Het supersmalle schrapertje zorgt ervoor dat je ver achterin de mond kunt komen zonder te kokhalzen.

 1. Take One

Ribbels, een schraapstuk, én een borsteltje. De Take One is qua vormgeving een van de meest complete tongschrapers. En met antiseptische gel van Tung bij. De haartjes zijn wel vrij hard, zeker in vergelijking met het zijdezachte borsteltje van OraBrush.

 1. Fresh Effect

Zeker niet de meest effectieve tongreiniger, maar nog altijd veel beter dan veel goedkope tongschrapers die de markt overspoelen. Wat je mist zijn de zachte borstels die de OraBrush en Tung zo goed maken. Toch doen de plastic ribbels van Fresh Effect hun werk ook aardig. Je trekt de plaque redelijk makkelijk van de tong met deze reiniger.

 1. Bergenfeld Tongue Cleaning Serum

Niet iedereen vindt het prettig om een tongreiniger te gebruiken. Het Bergenfeld tongue cleaning serum is dan een prima alternatief. Dit enige bestaande middel tegen tongbeslag, bevat tea tree olie en actieve zuurstof. Het serum weekt het tongbeslag los en absorberen de vieze lucht. Ook handig als je tijdens het tandenpoetsen thuis wel een tongschraper gebruikt, maar ook overdag een frisse adem wilt.

 1. Oolitt Elite

De plastic kartels op deze schraper van Oxyfresh zorgen voor een diepe reiniging van de tong. Goed te combineren met de andere mondverzorgingsproducten van OxyFresh, die werken met actieve zuurstof.

 1. Oxyd8

Een redelijk simpele tongreiniger. Dankzij de kartels op het schrapertje werkt deze reiniger toch veel beter dan veel andere tongreinigers met een glad oppervlak. Minpuntje: de schraper oogt goedkoop en is relatief duur. Voor dezelfde prijs zijn er betere exemplaren te krijgen, zie bijvoorbeeld de top vijf van deze lijst.

 1. Scrapy

Deze kleine tongreiniger is te vergelijken met de Piksters. De Scrapy heeft alleen een minder scherp – en dus minder effectief – schraapstukje. Het is wel een comfortabele schraper, helaas wel zonder het oh zo belangrijke borsteltje waarmee je de ruimte tussen de weefsels bereikt. Je haalt er daardoor niet al het tongbeslag mee weg.

 1. Gum tongreiniger.

Weer een schraper en een borsteltje in een, zodat je relatief veel bacteriën weghaalt in een keer. Minpunt zijn de scherpe en harde haartjes. Niet iedereen vindt dat prettig aanvoelen.

 1. Lactona

Een lekker compacte tongreiniger, dankzij dat kleine formaat krijg je niet snel braakneigingen bij gebruik achterop de tong. Jammer: het veel te botte schraapstukje is niet al te effectief.

 1. Tandenborstel

Bij gebrek aan een tongschaper kun je natuurlijk altijd een tandenborstel over je tong halen. Stop! Geen goed idee. Je kunt gaan kokhalzen en de harde haren kunnen de tong beschadigen. Omdat een tandenborstel geen schraper heeft, krijg je ook nooit veel plaque weg. Daarom is de tandenborstel de hekkensluiter van deze top 15.

 

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!