De Beste 10 Middelen Bij een Droge Mond

Auteur: Julia de Jong

De volgende vraag verschijnt regelmatig in mijn inbox: “Wat is het beste product tegen een droge mond (xerostomie)? Welk middel moet ik kiezen?” Een terechte vraag, want er zijn meerdere redenen waarom niet alle zelfhulpmiddelen geschikt zijn.

Om antwoord te geven op de vraag welk middel het beste werkt tegen een droge mond heb ik, samen met de redactie en 19 mensen die last hebben van een droge mond, een onderzoekje gedaan. En uiteindelijk een top 10 samengesteld.

Het is lastig om te bepalen welk product voor iedereen het beste werkt. Maar we kunnen wel op basis van de ingrediënten, tests en wereldwijde reviews onze absolute voorkeur uitspreken.

Waarom is het kiezen van een goed product tegen monddroogheid lastig? 

5 nadelen van producten tegen een droge mond:

 • Veel producten tegen een droge mond hydrateren weliswaar de mondslijmvliezen, maar stimuleren de speekselklieren niet. Meer eigen speeksel is de beste remedie tegen een monddroogheid.
 • De meeste producten bevatten bestanddelen die het mondweefsel slechts tijdelijk hydrateren.
 • Niet alle producten corrigeren de pH-waarde in de mond, terwijl dat wel hard nodig is. Te weinig speeksel zorgt voor een hogere zuurgraad in de mond. Dit verhoogt de kans op tandbederf en andere mondproblemen.
 • Normaal gesproken hydrateert en beschermt het eiwit mucine onze slijmvliezen. In kunstspeeksel wordt deze taak overgenomen door mucine, dat wordt gewonnen uit het maagslijmvlies van varkens. Dit kan op religieuze bezwaren stuiten en is uiteraard niet vegan.
 • Omdat in een droge mond bacteriën beter gedijen, zijn producten tegen een droge mond nog wel een voorzien van alcohol en andere antiseptische middelen. Ook toevoeging van SLS (sodium lauryl sulfaat) en menthol irriteert de slijmvliezen en werken averechts.

De beste zelfhulpmiddelen bij een droge mond hebben deze nadelen uiteraard niet. Hieronder onze Top 10:

1. Mondwater en tandpasta van JuliBrite

JuliBrite set

Het mondwater van JuliBrite is gebaseerd op een effectieve, maar milde en mondvriendelijke formule. Het lichaamseigen enzym hyaluronan gaat tandvleesontstekingen tegen en remt de vorming van tandplak af. Dat doet het zelfs even goed als chloorhexidine, maar dan met respect voor de mondflora. De natuurlijke zoetstof xylitol helpt mee om je gebit glad en schoon te houden. De slijmvliezen worden soepel gehouden door glycerine en de frisse smaak van xylitol stimuleert ook nog eens de aanmaak van speeksel.

Deze combinatie van werkzame ingrediënten maakt JuliBrite Mondwater tot de perfecte mondspoelmiddel bij droge mondklachten. 

Ook JuliBrite tandpasta is perfect bij een droge mond. Het bestrijdt de schadelijke bacteriën door middel van zink en zuurstofmoleculen, die worden gegenereerd door honing. Het enzym hyaluronan verzorgt het tandvlees en helpt tandvleesontstekingen te voorkomen. Ook de tandpasta bevat xylitol om het tandglazuur gladder te maken en de zuurgraad in de mond te verlagen. JuliBrite tandpasta bevat geen fluoride, maar het mineraal hydroxyapatiet (HAP) om de tanden te herstellen en te versterken.

Beide middelen zijn tegelijkertijd krachtig maar mild en bevatten geen nare chemicaliën of andere schadelijke bestanddelen. Ze reinigen je gebit, verzorgen je tandvlees, verfrissen je adem en hydrateren je slijmvliezen. Dat alles met een lekkere frisse smaak, die de eigen speekselaanmaak stimuleert. 

2. Xaliflow Droge mondspray

Mondwater en tandpasta van JuliBrite vormen een mooie basis, maar als je last hebt van een droge mond zul je in de loop van de dag vaker je mond willen bevochtigen. Xaliflow Droge mondspray is hier speciaal voor ontwikkeld. Deze milde spray hydrateert en verzorgt de mondslijmvliezen met glycerine en aloë vera. Calcium versterkt je tandglazuur en neutraliseert de zuurgraad in de mond, net als xylitol. Deze laatste stimuleert, samen met de milde mint-citroensmaak, de speekselklieren om meer speeksel te produceren.

De formule van Xaliflow Droge mondspray bestrijdt de schadelijke mondbacteriën effectief, maar zonder de nuttige onderdelen van de mondflora te verstoren. Dat betekent dat je onbeperkt kunt sprayen als je daar door monddroogte behoefte aan hebt.

3. Moist-R tabletten en kauwgom

Moist-R Droge mond tabletten

Een andere manier om tussendoor je mond te hydrateren zijn gebitsverzorgende lozenges (tabletten) en kauwgom. Dat verfrist je mond en stimuleert de speekselproductie. Moist-R Xylitol tablets for Dry Mouth zijn de beste keuze voor een gebitsverzorgend tussendoortje. De tabletten verzorgen je mond en neutraliseren de zuurgraad. Uiteraard bevatten ze het verfrissende xylitol, wat ook de vorming van tandplak afremt. 

Geef je de voorkeur aan kauwgom, dan is Moist-R Hydrating Chewing gum het aangewezen middel. Deze kauwgom verzorgt je gebit en je tandvlees, die bij droge mondklachten zeker extra ondersteuning kunnen gebruiken.

Zowel de tabletten als de kauwgom verfrissen je mond en je adem direct.

4. Nitezipp Mondstrips

Nitezipp droge mond

Met je mond open slapen kan een oorzaak zijn voor een droge mond. Je speekselklieren staan ’s nachts op non-actief en door het ademhalen via je mond circuleert er voortdurend lucht langs de slijmvliezen. Het is de bedoeling dat je door je neus ademt, ook om de lucht voor te bereiden voor de longen en eventuele ziekteverwekkers tegen te houden. Heb je last van een droge mond door mondademhaling, dan is het zaak om ervoor te zorgen dat je mond ’s nachts dicht blijft.

Het best doe je dat met Nitezipp Mondstrips. Het comfortabele tape is van medische kwaliteit, zodat je het onbeperkt kunt gebruiken zonder huidirritatie. Je kunt het eenvoudig aanbrengen en verwijderen en daartussenin slaap je comfortabel.

Behalve tegen een droge mond zijn de mondstrips effectief tegen snurken

5 Oralieve Droge mond pakket

Oralieve pakket tegen droge mond

Een volledig pakket met tandpasta, mondwater, mondspray en mondgel. Oralieve is een product-lijn die speciaal is ontwikkeld voor mensen met droge mondklachten. De formule bevat onder andere natuurlijke (melk)enzymen, die de bacterie-werende functie van de eigen enzymen in het speeksel overnemen. Extra verzachting is er door toevoeging van aloë vera.

De mondvriendelijke formule verzorgt en hydrateert de zachte mondweefsels. Maar ook je gebit wordt gereinigd doordat de schadelijke bacteriën worden bestreden. Met de milde maar effectieve  formule worden tandplak en tongaanslag, een slechte adem en cariës (gaatjes) tegengegaan.

Naast de tandpasta en het mondwater voor je basis mondhygiëne bevat het Oralieve Droge mond pakket mondspray en mondgel voor de momenten tussendoor. Zo kun je de hele dag door je mond bevochtigen en verzorgen.

6 OxyFresh Pro Relief Dental Gel

Oxyfresh gel tegen droge mond

OxyFresh Pro Relief Dental Gel is een multifunctionele mondgel, die heel geschikt is bij droge mondklachten. De actieve zuurstofformule Oxygene en zink bestrijden op een mondvriendelijke manier de schadelijke bacteriën, waardoor de vorming van tandplak wordt afgeremd en je gebit beschermd tegen cariës (gaatjes). Dit wordt ondersteund door xylitol, die bovendien je speekselklieren aanzet tot meer productie. Aan de gel zijn verzorgende, plantaardige ingrediënten toegevoegd als aloë vera, Iers mos en etherische oliën. Die verzorgen en hydrateren de zachte mondweefsels. 

OxyFresh Pro Relief Dental Gel zorgt voor een schoner en sterker gebit en kalmeert geïrriteerde weefsels. Je mondslijmvliezen worden gehydrateerd en je adem direct verfrist.

7. Dr. Brite Droge Mondspray en Dr. Brite Oral healing spray

Dr Brite tegen droge mond

Als je gaat voor 100% natuurlijke, biologische en vegan ingrediënten is Dr. Brite jouw favoriete merk. De basis in hun producten wordt gevormd door verzachtende kokosolie, aangevuld met andere natuurzuivere ingrediënten.

Voor droge mondklachten zijn er twee mogelijkheden:

 • Dr. Brite Dry Mouth Spray bevat naast kokosolie aloë vera en glycerine om de weefsels soepel te houden en te verzachten. Kokosolie heeft een natuurlijke bacterie-bestrijdende werking. Samen met xylitol en geneeskrachtige plantenextracten reinigt en beschermt het je gebit.
 • Ook Dr. Brite Oral healing spray kan goede diensten bewijzen bij droge en geïrriteerde mondslijmvliezen. De verzachtende werking van kokosolie en aloë vera zijn in deze spray aangevuld met etherische oliën van kruidnagel, Ceylon-kaneel en mirre. Deze bestrijden de schadelijke mondbacteriën en brengen de mondflora in evenwicht.

8. Kaux Kauwgom

Kaux droge mond kauwgom

Kaux Kauwgom is een prima middel bij droge mondklachten. Het bevat een hoge concentratie hoogwaardige xylitol, waardoor je bij ieder kauwgompje optimaal geniet van de gebitsverzorgende en eigenschappen van deze natuurlijke zoetstof. Xylitol verlaagt onder andere de zuurgraad in de mond en maakt je tanden gladder waardoor de vorming van tandplak wordt afgeremd. Hiermee gaat het een slechte adem, tandbederf en tandvleesproblemen tegen.

Uiteraard helpt de hoge concentratie xylitol, samen met de smaak van natuurlijke pepermunt, ook om de speekselproductie te stimuleren.

9. TonsilFresh Kinband

In sommige gevallen wordt een droge mond veroorzaakt of verergerd door het met open mond slapen. Terwijl de speekselklieren ’s nachts minder speeksel produceren circuleert er door de ademhaling ook nog eens voortdurend lucht door je mond. Dat droogt de slijmvliezen nog verder uit. Daardoor word je ‘s ochtends wakker met een droge mond, terwijl je daar overdag helemaal geen last van hebt.

De TonsilFresh kinband houdt je mond ‘s nachts dicht, zodat de mondslijmvliezen minder uitdrogen. Bovendien voorkomt dit gesnurk. De kinband is verstelbaar en past op ieder hoofd.

10. RyttPro Mondwater en Tandpasta

RyttPro Mild Mint

Als je last hebt van droge mondklachten zijn de ingrediënten van de middelen voor je basis  mondhygiëne heel belangrijk. Ze moeten vooral geen stoffen bevatten die de mond nog verder uitdrogen of de slijmvliezen irriteren. Met RyttPro Mondwater en Tandpasta zit je goed. De krachtige maar mondvriendelijke formule OZ-3X pakt de schadelijke bacteriën aan met respect voor de rest van de mondflora.

De formule stabiliseert de zuurgraad in de mond, wat geen overbodige luxe is bij droge mondklachten. Omdat OZ-3X niet alleen de schadelijke bacteriën maar ook hun zwavelachtige uitscheidingen aanpakt zorgen RyttPro tandpasta en mondwater direct voor een frisse adem.

De milde mint-smaak stimuleert de speekselklieren. 

Het resultaat is een schoon en sterk gebit en een frisse adem.

Een droge mond verhelpen in 10 stappen

 • Kijk kritisch naar de bestanddelen van je huidige mondzorg-producten. Voorkom schadelijke stoffen als SLS (sodium lauryl sulfaat), alcohol en al te sterke mint-smaken
 • Drink voldoende water
 • Gebruik in de loop van de dag extra middelen als mondspray, mondgel, kauwgom of tabletten tegen een droge mond
 • Smeer voordat je gaat slapen een speciale mondgel tegen een droge mond langs de weefsels en op je tong
 • Voorkom slapen met de mond open door middel van mondstrips of een kinband

Wil je meer advies over droge mondklachten? Stuur dan een e-mail naar onze productexpert Julia. Info@vraagdetandarts.nl

Wanneer naar de huisarts?

Droge mondklachten kunnen door heel verschillende oorzaken ontstaan. In sommige gevallen is de oplossing simpel. Gebruik je producten met uitdrogende of irriterende bestanddelen, vervang die dan. Slaap je met je mond open, zorg dan voor hulpmiddelen om je tot neusademhaling te dwingen.

Soms is de oorzaak bekend, maar niet te verhelpen. Denk aan medicatie die niet vervangen kan worden of behandelingen als chemotherapie. In die gevallen kun je de droge mondklachten verzachten met de bovenstaande producten.

Kom je er niet uit, ga dan naar de huisarts. In sommige gevallen is er sprake van een onderliggende aandoening, waarvan de droge mond een symptoom is.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!