De Beste 10 Middelen Bij Droge Mond (2023)

Auteur Julia de Jong – laatst bijgewerkt 8 Februari 2023

Vandaag behandel ik een vraag die met regelmaat terugkeert in mijn inbox.

Wat is het beste product tegen een droge mond? Welk middel moet ik kiezen?

Een terechte vraag, want er zijn meerdere redenen waarom niet alle zelfhulpmiddelen geschikt blijken te zijn.

Om antwoord te geven op de vraag welk middel het beste werkt tegen een droge mond, heb ik samen met mijn redactie en met 19 mensen die last hebben van een droge mond, een onderzoekje gedaan.

En uiteindelijk een top 1o lijst samengesteld.

Hoewel het soms lastig is om te zeggen welk product het beste werkt, kunnen we op basis van ingrediënten, de hoogte van de zuurgraad, tests, en wereldwijde reviews onze absolute voorkeur uitspreken.

Waarom is het kiezen van een goed product tegen monddroogheid soms lastig? 

5 problemen van een product tegen xerostomie

 1. Veel producten tegen monddroogheid ‘smeren’, maar vergeten de speekselklieren te stimuleren. Eigen speeksel is de beste remedie tegen een verdroogde mond.
 2. De meeste producten bevatten bestanddelen die het mondweefsel hydrateren, maar te snel vervliegen. Dit komt doordat het vocht slecht wordt opgenomen in de oppervlaktelaag van de mondweefsels.
 3. Er zijn droge-mond-middelen met een te lage pH-waarde. Een hoge zuurgraad vergroot de kans op tandbederf.
 4. Sommige speekselsubstituten worden gemaakt van maagslijm van het varken, oftewel mucine. Mucine is niet alleen voor religieuze groepen een probleem, maar het geeft vooral een vervelende of vieze smaak in de mond.
 5. Veel droge-mond-artikelen zijn voorzien van bijtende bestanddelen zoals alcohol, sodium lauryl sulfaat en menthol. Deze stofjes werken averechts, omdat het de mond vooral verder verdroogt en irriteert.

De beste 10 zelfhulpmiddelen bij droge mond

Wat zijn onze meest bewezen middelen en waarom? Je leest ze hieronder.

 • 1 Het droge mond pakket van Dr Katz

beste middel tegen een droge mond

Met recht staat de Oxyd8 droge-mond-kit van Dr. Katz op de 1e plaats. Dit unieke pakket bestaat uit tandpasta, mondwater en zuigtabletten.

Deze moderne producten houden zich niet alleen bezig met het ‘nathouden’ van de mond met behulp van smeermiddelen. Oxyd8 Dry Mouth Kit stimuleert met name het lichaam meer van haar eigen speeksel aan te maken. Eigen speeksel is in alle opzichten de beste oplossing om een droge mond te verhelpen.

 1. De prettig smakende lozenges zijn voorzien van natuurlijke stofjes die de speekseltoevoer tot wel 6 keer verhogen. Op het moment dat je op een pastille zuigt merk je direct een ‘explosie’ van speeksel.
 2. De tandpasta en het mondwater bieden met behulp van kalmerende bestanddelen verlichting bij irritaties en zetten een slechte adem om in een frisse adem.

In tegenstelling tot andere droge-mond-producten bevat het Oxyd8 Droge Mond Pakket geen kunstmatige toevoegingen, suikers of irriterende sulfaten.

In Amerika zijn Oxyd8 Dry Mouth Mondwater en de Lozenges een van de best verkochte en meest populaire middelen onder patiënten met een geringe speekselaanmaak. En als we kijken naar de bestanddelen en echte ervaringen van ons testpanel dan is de populariteit logisch te verklaren.

Oxyd8 Dry Mouth mondwater bevat tevens een aantal enzymen die het mondvocht regelrecht in de slijmvliezen weet te brengen. Dit in tegenstelling tot andere middelen, die puur de oppervlaktelaag smeren en daarom erg snel vervliegen.

Sinds kort is Oxyd8 ook verkrijgbaar in Nederland en nu al niet meer weg te denken bij vele droge-mond-patiënten.

Dit gehele pakket exclusief te vinden bij demondzorgzaak.nl en drogemondshop.nl

 • 2 OxyFresh Pro Relief Dental Gel en Unflavored mondwater

producten droge mond tegen gaan

Niet zomaar staat het droge mond-pakket-van Oxyfresh op de 2e plaats van bewezen middelen tegen monddroogheid.

OxyFresh mixt de eersteklas ingredienten tegen xerostomie in 1 product, terwijl andere fabrikanten nog vaak leunen op achterhaalde formules.

Dit pakket, bestaande uit OxyFresh Pro Relief Dental Gel en OxyFresh Unflavored mondwater onderscheidt zich op veel fronten ten opzichte van andere middelen.

 1. De Pro Relief Dental Gel bestaat uit een vochtinbrengende, smerende, kalmerende en pH-neutrale formule. Tegelijkertijd worden speekselklieren aangewakkerd meer eigen saliva te produceren. Smeer deze gel op je mond- en tongweefsels wanneer je mond droog aanvoelt en alvorens je gaat slapen. Het resultaat is een langdurig comfortabel gevoel en een optimale verzorging van de slijmvliezen.
 2. Oxyfresh Unflavored Mondwater is vooral goed omdat het een neutraal en zacht spoelmiddel is zonder smaakstoffen, geurstoffen of prikkende stoffen. Perfect voor mensen met een droge mond dus. Oxygene is de antibacteriële, hydraterende en epitheelverzorgende stof. In Europa is er geen mondwater dat zachter én verzorgender is voor de mond dan deze unflavored versie van OxyFresh.

Bekijk of dit pakket iets voor jou is bij bol.com, oxyfresh.nl of bij demondzorgzaak.nl

 • 3 OraRelieve Moisturizing Kit

wat doen tegen droge mond

Op de 3e plaats vinden we de droge mond kit van OraRelieve, bestaande uit een mondwater, spray, gel en tandpasta. Het is nog maar net op de markt in Nederland en nu al is het niet meer weg te denken bij velen die lijden aan monddroogheid. OraRelieve is ontworpen door een bioloog die zelf last had van een droge mond. Omdat er geen product verkrijgbaar was dat hem echt van zijn klachten afhielp besloot hij zijn eigen formule samen te stellen. Hij bedacht een samenstelling met een enzymensysteem dat hem al na enkele keren gebruik van zijn klachten afhielp.

OraRelieve heeft ingrediënten die op verschillende manieren de functie van speeksel overnemen. Zo maakt Glucose oxidase de suikerzuren onschadelijk en werkt het antibacterieel. Melk- en plantenextracten ondersteunen de afweer die het speeksel biedt tegen schadelijke bacteriën. Xanthan gum is een smeermiddel; een gom die veel gebruikt wordt als verdikkingsmiddel in voedsel om een hogere viscositeit te krijgen.

De smerende stoffen in de mondgel zijn Carbapol 974PNF en Natrosol 250M. Aloe vera kalmeert bij irritaties, wat prettig kan zijn als er bijvoorbeeld zweertjes zijn ontstaan in de droge mond. Een erg compleet middel dat het mondvocht regelrecht in de weefsels brengt en daarom niet snel vervliegt.

OraRelieve is de best verkochte mondzorglijn onder droge mond patiënten in Engeland en we begrijpen exact waarom.

 • 4 Oxibalance pakket

Anoxident Balance is net als OraRelieve een nieuw product op de markt, ontworpen door een laborant uit Luxemburg.

Hoewel Anoxident zich vooral richt op diabetici en sporters, kunnen de middelen perfect worden ingezet bij mensen die klachten ondervinden van monddroogheid.

Anoxident helpt speekselglucose (teveel suiker als gevolg van diabetes) onder controle te houden maar heeft tegelijkertijd een vochtinbrengend, smerend en kalmerend effect op droge mondweefsels.

Anoxident bezit voornamelijk lactoferrine en melkextracten. Een natuurlijk eiwit dat ijzer onttrekt uit schadelijke bacteriën waardoor ze direct afsterven en geen schade meer kunnen aanrichten.

De formule voorkomt daarmee ook een biofilm (bacteriekoloniën) op de tong. Lactoferrine regelt een neutrale pH, remt de schadelijke invloed van speekselglucose en bevordert de groei van goede bacteriën.

 • 5 Kaux Kauwgom tegen droge mond

kauwgom droge mond

Een van ‘s werelds meest gewaardeerde kauwgoms tegen een droge mond is Kaux.

Kaux bevat een iets sterkere concentratie xylitol dan vergelijkbare producten en bestaat daarnaast uit plantaardige speekselopwekkers.

Tegelijkertijd is de smaak zeer aangenaam en houdt het lang aan. Kaux hydrateert de mond direct en heeft een verzachtend effect bij klachten. Dit is precies wat Kaux onderscheidt van andere kauwgoms en staat daarom in deze top10.

 • 6 TonsilFresh Chin Strap tegen mondademhaling ’s nachts

De hoofd/kin band van TonsilFresh is een uitkomst voor velen die last hebben van te weinig speeksel.

Vooral voor mensen die ‘s ochtends ontwaken met een droge mond, droge tong en een stinkende adem.

Als je namelijk met je mond openslaapt dan zorgt de in- en uitgaande lucht voor een verdroging van de mond.

Tevens werken je speekselklieren minder goed als je slaapt. Door de nacht in te gaan met de TonsilFresh Chin Strap houd je je kaak dicht en kan de mond dus niet uitdrogen. Exclusief te bekijken bij demondzorgzaak.nl

 • 7 Dr Brite Relieve Verstuiver

spray droge mond

Voor mensen die waarde hechten aan biologische producten is Dr. Brite een goede match. Dr. Brite maakt namelijk gebruik van volledig natuurlijke ingrediënten.

De mond is het meest absorberende orgaan van het lichaam en daarom wil niet iedereen het lichaam dagelijks blootstellen aan ‘chemische’ stofjes. Voor deze consument is de gehele mondverzorgingslijn van Dr. Brite uitgevonden.

De Dr. Brite Soothing Spray bevat het Q10, een natuurlijke stof en antioxidant. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat Q10-supplementen een positief effect kunnen hebben op monddroogheid en parodontitis.

Tevens kan Q10 het tandvlees versterken en bloedend tandvlees verminderen. Dit komt omdat Q10 belangrijk is voor het immuunsysteem en werkt als antioxidant.

Daarnaast verwerkt Dr Brite Soothing Spray meerdere etherische oliën in de middelen. Die oliën werken antibacterieel en hebben allemaal een iets andere werking. Zo heeft tea tree olie van nature microben bestrijdende eigenschappen.  De antiseptische werking remt schimmels en bacteriën.

Het laurinezuur (een van de vetzuren in kokosolie) werkt antimicrobieel: het kan bacteriën, virussen en schimmels doden.

En pepermuntolie neutraliseert de vluchtige zwavelverbindingen die verantwoordelijk zijn voor vieze geurtjes.

De menthol kan voor een droge mond wel een iets te heftig ingrediënt zijn, waardoor Dr. Brite minder populair is dan bijvoorbeeld OxyFresh of Oxyd8.

 • 8 Xerostom Droge Mond Kit

De droge mond kit van Xerostom bestaat uit pastilles, mondwater, mondgel en mondspray en kan gezien haar formule niet ontbreken in deze top 10.

Xerostom is overigens niet per se uniek, want het maakt gebruik van betaïne en allantoïne, iets wat ook veel andere fabrikanten gebruiken.

Betaïne heeft een osmolititische werking; het houdt het water vast. Allantoïne, een tarwekiem – stimuleert weefselgroei.

Opvallend is wel dat Xerostom olijfolie gebruikt. Deze olie kan toxines en afvalstoffen aantrekken en vervolgens binden.

Een ander ingrediënt is calcium, wat gebruikt wordt voor remineralisatie. In ieders mond vindt een proces plaats van enerzijds demineralisatie (het onttrekken van mineralen zoals calcium aan de tand) wat leidt tot gaatjes en anderzijds remineralisatie (het herstel van beginnende cariës). Calcium kan ondersteunen bij de remineralisatie.

Verder maakt Xerostom gebruik van vitamines, en limoneen (sinaasappelolie), wat een natuurlijke geur- en smaakstof is.

Ureum bevordert het slijmvlies van de tong om meer water op te nemen. De buitenste laag van de tong wordt daardoor zachter.

Jammer is wel dat in Xerostom parabenen en sucralose (zoetstof) voorkomen. Tegelijkertijd mist het een vochtinbrengend enzymensysteem, wat je weer wel bij Oxyd8 ziet.

 • 9 Raspberry Hydrating Gel – kunstspeeksel

speekselvervanger

De Raspberry hydrating gel uit Japan wordt in Nederland regelmatig verkocht. Het is een gel die je op je tong en mondweefsels smeert voordat je gaat slapen.

De ingredienten zijn diglycerine, water, Cellulose Gum, Carrageenan Sodiumcitraat, smaakstof, Ethylparaben en Benzyl alcohol

Vooral deze laatste 2 ingrediënten vinden we opvallend. Parabenen zijn de laatste jaren in opspraak en alcohol droogt de mond juist uit.

Hoewel deze gel geen vochtinbrengers bevat zijn er patiënten die de gel met volle tevredenheid gebruiken.

 • 10 Bioxtra

Bioxtra bevat een enzymensysteem zoals lactoferrine, lysozyme, melkproteïnen en lactoperoxidase en tevens xylitol en fluoride. Dit zijn bewezen bestanddelen die de mond helpen bevochtigen.

Nadeel voor sommigen is de stof hydroxyethylcellulose en kleurstof. Een vreemde keuze vinden wij linalool, wat alcohol blijkt te zijn. Alcohol heeft een vochtontrekkende werking. De spray bevat helaas parabenen en de tandpasta heeft sacharine als zoetstof.

 • 11 Gum

Gum hydral is verkrijgbaar in bijna alle drogisterijen en apotheken in Nederland maar mist gek genoeg een enzymensysteem, waardoor de vochtinbrengende werking een stuk minder effectief lijkt te zijn dan de nummers 1 tot en met 4 op deze lijst.

Gum hydral werkt net zoals bijna alle Europese fabrikanten op basis van oude formules met betaïne en xylitol. Het mondwater en spray bevat sucralose, een sterke zoetstof. De gel bevat kleurstoffen.

 • 12 Dentaid xeros

Ook Dentaid xeros lijkt het vochtinbrengende enzymensysteem te missen. Maakt net als veel andere producten op de markt gebruik van betaïne, xylitol, allantoïne en xantham gum. Nadeel zijn de sterke zoetstoffen zoals sacharine, sorbitol en het bevat parabenen. In de tandpasta zit silica en titanium dioxide, wat voor sommigen een reden is om dit product niet te gebruiken.

 • 13 Lucovitaal Spray tegen droge mond

Lucovitaalspray is voor zover wij kunnen beoordelen het minst rijk gevuld van alle producten op deze lijst. Het is niet bekend of er gebruik wordt gemaakt van dierlijke of plantaardige Glycerine. Het grote nadeel is dat er menthol inzit, wat voor veel patiënten een heftige stof is voor de nogal pijnlijke en geïrriteerde mond.

Ingrediënten Lucovitaal spray; Aqua demi, Glycerine. Dexpanthenol, Xylitol, Kaliumsorbaat, Aroma, Stevia RF, Cithan 40®, menthol oplossing

Een droge mond verhelpen in 10 stappen

 1. Drink voldoende water. Ook weer niet teveel want dan moet je veel plassen in de nacht.
 2. Zuig op speciale lozenges tegen een droge mond. Bijvoorbeeld de zuigtabletten van Dr. Katz.
 3. Wissel in overleg met de huisarts van medicatie als blijkt dat medicijnen de oorzaak zijn
 4. Smeer voordat je gaat slapen een speciale mondgel (speekselvervanger) langs de weefsels en op je tong
 5. Probeer slapen met de mond open te voorkomen door een kinband te dragen zoals de TonsilFresh Dry Mouth Strap
 6. Kijk kritisch naar de bestanddelen van je huidige mondproduct. Voorkom waar mogelijk SLS, alcohol, menthol / mint en sommigen zouten die kunnen prikken.

Wil je meer advies over het hebben van een droge mond? Stuur dan een e-mail naar onze productexpert Julia. Info@vraagdetandarts.nl