Is Parodontax mondwater goed of slecht?

Parodontax is een grote producent van diverse mondproducten, waaronder Parodontax mondwater. Het van origine Duitse merk is ook groot in Nederland en komt regelmatig met nieuwe mondwaters en andere mondproducten.

Parodontax mondspoelmiddel biedt volgens het bedrijf een totale bescherming van het gebit en tandvlees en kan dagelijks gebruikt worden. In dit artikel kijken we uitgebreid naar mondspoeling van Parodontax: de voor- en nadelen, maar ook een blik op de bestanddelen die de mondspoeling bevat.

Wat vertelt de fabrikant over Parodontax mondwater?

Parodontax mondspoeling is ontwikkeld om dagelijks te gebruiken als aanvulling op tweemaal daags tandenpoetsen. Met het mondwater kunnen moeilijk bereikbare plekken op het gebit alsnog gereinigd worden. Denk hierbij aan ruimtes tussen de tanden, achterin de mond en tussen spalkjes en beugels.

Volgens Parodontax is klinisch aangetoond dat de mondspoeling bijdraagt aan het voorkomen en bestrijden van tandplak. Tandplak bestaat uit voedselresten, celresten en bacteriën. Gaatjes en (tandvlees)ontstekingen beginnen doorgaans bij tandplak dat niet verwijderd wordt.

Dit resultaat wordt bereikt door de stoffen fluoride en chloorhexidine. Dit zijn twee anti-bacteriële stoffen. De twee stoffen voorkomen de ophoping van tandplak en pakken schadelijke bacteriën aan die niet alleen tandplak kunnen veroorzaken, maar ook ontstekingen en een slechte adem.

Werken de bestanddelen naar behoren?

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat zowel fluoride als chloorhexidine een significante vermindering van tandplakvorming kunnen bewerkstelligen. Om deze reden zien we beide stoffen in diverse mondproducten terug.

Omdat Parodontax mondwater zowel fluoride als chloorhexidine bevat, is de kans groot dat het mondwater vrij effectief is in het bestrijden van schadelijke bacteriën en tandplakvorming.

Toch kunnen er ook kanttekeningen gemaakt worden bij het toevoegen van chloorhexidine. De stof heeft positieve werkingen, maar kan ook enkele bijwerkingen veroorzaken.

Bijwerkingen en nadelige bestanddelen

Parodontax mondwater is niet geschikt voor kinderen onder de 12. Hoewel Parodontax zelf niet expliciet aangeeft waarom dit het geval is, kan met grote zekerheid gezegd worden dat dit door de toevoeging van chloorhexidine komt.

Chloorhexidine is een relatief agressieve stof. Hoewel het anti-bacterieel werkt, kan het ook leiden tot irritaties van de zachte weefsels, zoals het tandvlees en gehemelte. Bij iedereen kan een reactie op chloorhexidine optreden, maar deze kans is groter bij jonge kinderen.

Naast algemene gevoeligheidsreacties, vergroot chloorhexidine ook de kans op de vorming van zweertjes en aften, met name bij mensen die hier van nature al vaker last van hebben dan andere mensen. Bovendien veroorzaakt chloorhexidine voor een verkleuring het tandvlees en de tanden, die donkerder van kleur worden. Dit is een effect dat verdwijnt wanneer men stopt met het gebruik van de stof. Dit maakt Parodontax mondwater echter wel minder geschikt voor dagelijks gebruik.

Een ander nadelig bestanddeel is saccharine, een kunstmatige zoetstof die dient als vervanging voor suiker. Saccharine is enigszins controversieel. Hoewel de stof onaangepast wordt uitgescheiden door het lichaam, bestaan er aanwijzingen dat het de suikerspiegel kan beïnvloeden en ook invloed kan hebben op de ontwikkeling van overgewicht, zelfs wanneer de stof niet wordt doorgeslikt.

Conclusie Parodontax mondwater

Hoewel Parodontax  vrij effectief schadelijke bacteriën en tandplakvorming kan tegengaan, kleven er ook duidelijke nadelen aan het gebruik van het mondwater.

Met name de toevoeging van chloorhexidine kan leiden tot diverse klachten, zoals verkleuringen van het gebit en de vorming van zweertjes en aften. Chloorhexidine is geen essentieel onderdeel van mondwater, er bestaan voldoende alternatieven voor deze stof zonder de genoemde bijwerkingen.

Ook voor het enigszins controversiële saccharine bestaan alternatieven, zoals xylitol. Dit maakt Parodontax mondwater een minder geschikt mondwater om dagelijks te gebruiken.

Diverse effectieve mondwaters bevatten geen chloorhexidine. Bekijk hiervoor ook onze top 10 mondwaters.

 

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!