Wat zijn de allerbeste huismiddelen tegen stinkende ademgeur?

oma weet raad stinkende mondWater, peterselie, groene thee, kaneel, appels, citroen, tea tree olie: er bestaan veel middeltjes die (tijdelijk) helpen tegen slechte adem. Natuurlijke middelen, dus goed voor je mond. In dit artikel vind je 35 best bewezen middeltjes om snel korte metten te maken met een onprettige ademgeur.

1. (Zout) water

Door te spoelen met water of water te drinken worden voedselresten weggespoeld, wat voorkomt dat bacteriën zich daarop gaan vormen, en blijft de mond vochtig. Een droge mond is een belangrijke oorzaak van vieze geurtjes uit de mond, dus het is erg prettig als de mond vochtig blijft.

Je kunt spoelen met gewoon (kraan)water, maar kunt ook wat zout (gewoon tafelzout dat je ook voor het eten gebruikt -sodium chloride dus) aan het water toevoegen. De bacteriën die zorgen voor een vieze mondgeur leven en vermenigvuldigen zich het liefst in een zure omgeving. De zoutoplossing neutraliseert de zuurgraad door het pH-niveau te verhogen.

Extra effectief
Het nadeel is wel: zout water smaakt natuurlijk niet echt lekker. In sommige spoelmiddelen is ook zout (sodium chloride) verwerkt. Oxyfresh bevat het bijvoorbeeld, samen met andere natuurlijke middelen als zinklactaat en zuiveringszout (natrium bicarbonaat).

Zo komen in Oxyfresh meerdere natuurlijke middeltjes samen, die samen extra effectief werken, én smaakt de spoeling ook nog eens lekker. Ook de middelen van Dr. Brite en UK Organics zijn voorzien van volledig natuurlijke ingrediënten, waaronder natrium bicarbonaat (zout). Vooral de mix met meerdere antiseptische bestanddelen maakt een product effectief tegen ademgeur.

Lees ook: de mond spoelen met zout ja of nee?

2. Thee

Thee (zowel zwarte als groene thee) heeft een sterke antibacteriële werking. Dat komt waarschijnlijk door de polyfenolen die in thee zitten. Dit zijn zogenaamde antioxidanten; stoffen die vrije radicalen wegvangen.

Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Bacteriën in de mond worden door de polyfenolen geremd in het maken van stinkende producten zoals zwavelwaterstof.

3. Etherische oliën

Etherische olie, soms ook essentiële olie genoemd, is een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische moleculen. Eigenlijk zijn het geen ’oliën’, want ze bevatten geen vet.

Etherische oliën worden gebruikt voor meerdere doeleinden: als smaakstof, zoals sinaasappelolie voor limonades, als geurstof van bijvoorbeeld cosmetica, schoonmaakmiddelen, wasmiddel, massageolie en luchtverfrissers, als alternatief geneesmiddel of als conserveermiddel.

Sommige zijn ook te gebruiken in de mond, om een vieze geur tegen te gaan. Ze ruiken uit zichzelf al lekker, maar werken ook antibacterieel en pakken zo de bron van de geurtjes aan. Ze doen dus meer dan de geurtjes alleen maskeren, zoals sommige andere producten doen.

Lekkere smaak
Bovendien zijn het natuurlijke producten die de ‘goede’ bacteriën in de mond met rust laten. Eigenlijk werken de meeste etherische oliën op dezelfde wijze: ze doden de schadelijke bacteriën in de mond. Vooral de bacteriën op de tong zijn vaak de bron van vieze geurtjes. Je kunt dus een smaak kiezen die je zelf lekker vindt, van een olie die je geschikt is om in de mond te hebben, zoals:

 • Tea tree olie. Deze olie komt uit Australië en is afkomstig van de bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom. Tea tree heeft van nature microben bestrijdende eigenschappen. De antiseptische werking remt schimmels en bacteriën.
 • Kokosolie. Het laurinezuur (een van de vetzuren in kokosolie) werkt antimicrobieel: het kan bacteriën, virussen en schimmels doden.
 • Pepermuntolie. Pepermunt neutraliseert de vluchtige zwavelverbindingen die verantwoordelijk zijn voor de vieze geurtjes. Geen wonder dat pepermunt veel gebruikt wordt voor kauwgom!

Ook de volgende oliën hebben een antibacteriële werking en zijn dus geschikt voor het verminderen of tegengaan van vieze geurtjes uit de mond:

 • Citroengrasolie
 • Eucalyptusolie
 • Kruidnagelolie
 • Sinaasappelolie
 • Sesamolie

Oil pulling
Doe een paar druppels in een glas water en spoel door de mond. Of gebruik het voor ‘oil pulling’: laat een eetlepel olie door je mond rondgaan. Zo blijven de bacteriën en tandplaque erin ‘steken’ en zij lossen op in de vloeibare olie. Pas wel op: citroengrasolie en sinaasappelolie zijn erg zuur. Spoelen hiermee kan tanderosie veroorzaken!

Het tandglazuur wordt hierbij door de zuren opgelost. Een serieus probleem; het glazuur kan op termijn geheel oplossen en je tanden en kiezen slijten als het ware af. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug!
Wil je zeker zijn dat dit niet gebeurt, probeer dan eens een spoelmiddel dat etherische oliën bevat.

Uk Organics bevat bijvoorbeeld kokosolie en tea tree olie, maar ook natrium bicarbonaat (zie punt 7). Een mooie mix van natuurlijke ingrediënten, die samen nog beter helpen tegen slechte adem. Je kunt op demondzorgzaak.nl bekijken of Uk Organics iets voor je is.

4. Fruit

Fruit en groenten bevatten vitamine C en D; belangrijke vitamines om bijvoorbeeld een tandvleesontsteking tegen te gaan. Ontstoken tandvlees is een belangrijke bron van vieze geurtjes uit de mond. Eigenlijk werken alle vezelrijke groenten of vruchten goed, maar van sommige is de werking nog groter:

 • Citrusvruchten. In citrusvruchten zit citroenzuur, wat de speekselproductie stimuleert. Het voorkomt een droge mond – de grootste veroorzaker van vieze geurtjes uit de mond. Pas wel op met citrusvruchten: te veel citroenzuur kan tanderosie (slijtage van de tanden en kiezen) veroorzaken.
 • Appels en bananen. Vooral van belangrijk bij vieze geurtjes door diëten of vasten. Als je vet verbrandt, komen zogenaamde ketonen uit de maag vrij. Om te voorkomen dat deze vieze lucht uit de mond komt, helpt het eten van deze koolhydraatrijke vruchten als appels en bananen.
 • Guave. De vruchten van de guaveplant zitten bomvol vitamine C, looizuur en appelzuur en zijn goed voor je hele lichaam, maar gaan vooral ook tandvleesproblemen (en daarbij behorende geurtjes) tegen.

Vitamine C is ook een belangrijk bestanddeel van meerdere mondspoelmiddelen. Dr. Brite mondwater maakt er gebruik van (en van aloë vera, zout, kokosolie en spearmint). En ook in Desert Essence mondwater is vitamine C te vinden, net als tea tree olie, aloë vera en pepermunt. Die ingrediënten samen werken natuurlijk nog beter dan enkel vitamine C.

5. Groenten

Net als in fruit, helpen groenten door de vitamine C en D om tandvleesontsteking tegen te gaan – en daarmee vieze geurtjes uit de mond te voorkomen of verwijderen.

 • Avocado’s. Avocado’s hebben vooral een gunstige uitwerking op de maag: ze doden daar de schadelijke bacteriën en bevorderen het verteringsproces. Zo voorkomen ze vieze geurtjes uit de maag.
 • Selderij en wortels. Zijn zeer vezelrijk en helpen zo in het verwijderen van bacteriën en tandplak en daarmee samenhangende vieze geurtjes.

6. Kruiden

Verschillende kruiden hebben een reinigende werking op de mond – en zo op slechte geurtjes uit de mond. De kruiden kunnen gebruikt worden in thee of door erop te kauwen.

 • Peterselie en koriander. Bevatten chlorofyl, een milde antiseptische stof die bacteriën in de mond bestrijdt.
 • Kardemom. De aromatische smaak uit kardemom verfrist de mond op natuurlijke wijze.
 • Salie. Salie kan worden gebruikt als je slechte adem wordt veroorzaakt door candida, streptokokken of porphyromonas gingivalis, een van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandvleesontstekingen.
 • Mirre. Mirre heeft een algemene reinigende werking op de mond en het tandvlees en kan dus gebruikt worden bij alle vormen van slechte adem, ongeacht de oorzaak.
 • Kruidnagel. Heeft een reinigende werking in de mond, vooral tegen tandplaque. Deze werking wordt nog versterkt als kruidnagel wordt gebruikt in thee.
 • Munt. Munt – en vooral pepermunt – neutraliseert de vluchtige zwavelverbindingen waar vieze geurtjes door ontstaan.
 • Gember. Stimuleert de aanmaak van speeksel en voorkomt daarmee een droge mond; een belangrijke oorzaak van vieze geurtjes uit de mond.
 • Eucalyptus. Eucalyptus werkt erg snel en werkt vooral door het neutraliseren van de vluchtige zwavelverbindingen die verantwoordelijk zijn voor de vieze adem.
 • Ook de volgende kruiden hebben een positief effect op een slechte adem: Kaneel, Fenegriekzaadjes, Venkelzaadjes, Anijszaadjes, Rozemarijn, Dille.

7. Baking soda (natrium bicarbonaat)

Baking soda is zuiveringszout, niet te verwarren met bakpoeder of soda (wat een schoonmaakmiddel is en niet geschikt is voor consumptie!). Baking soda bindt zuren en neutraliseert deze. De zuren, die nare geurtjes afgeven, worden door de chemische reactie verwijderd – weg vieze mond!

Slijtend tandglazuur
Je kunt natuurlijk wat baking soda op je tandenborstel doen en daarmee poetsen, maar dat is een slecht idee. Je tandglazuur slijt er namelijk door weg, wat kan leiden tot tanderosie. Een groot probleem, want weggesleten glazuur komt niet meer terug! Je tanden en kiezen worden er kleiner en gevoeliger van.
Een veiliger manier om gebruik te maken van baking soda is om een mondspoelmiddel te kiezen dat baking soda als basisingrediënt heeft. In Georganics zit bijvoorbeeld natrium bicarbonaat (de scheikundige naam voor baking soda), en bovendien kokosolie en andere etherische oliën. Door deze verschillende bestanddelen te combineren, werkt het nog beter – en dat op geheel natuurlijke wijze.

8. Aloë vera

Aloë vera is een tropische vetplant die menig huiskamer siert. De plant is niet alleen mooi, maar heeft ook een medicinale werking. Zo heeft deze ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen en zit de plant bomvol antioxidanten. Deze polyfenolen hebben een remmend effect op verschillende bacteriën die infecties kunnen veroorzaken.

Bitter
Je kunt een papje maken van verse aloë en hier je tanden en tong mee poetsen. Dat is alleen niet erg lekker (bitter!). Er zijn ook verschillende mondspoelingen die aloë vera als ingrediënt gebruiken. Dr. Brite mondwater bevat naast aloë vera ook sodium chloride (tafelzout), pepermunt, vitamine C en kokosolie – allemaal natuurlijke producten die stuk voor stuk geurtjes uit de mond tegengaan. Desert Essence mondwater bevat naast aloë vera ook tea tree olie, pepermunt en vitamine C.

9. Zink

Zink is een mineraal dat belangrijk is voor meerdere lichaamsfuncties: voor de groei en vernieuwing van weefsel, de vruchtbaarheid, het immuunsysteem, gezonde botten, haar en huid, en een goed geheugen.
In de mond neutraliseert het vluchtige zwavelverbindingen, die verantwoordelijk zijn voor vieze geurtjes. Er is daarnaast een antibacteriële werking van zink aangetoond, die ook een rol kan spelen bij het gebruik van zink in het verminderen van vieze luchtjes uit de mond.

Haring
Zink komt vooral voor in vlees, zuivel, vis (haring), bruinbrood, peulvruchten en rijst. Er bestaan ook zinksupplementen. Wil je nu niet te veel zink binnenkrijgen, en de zink vooral voor toepassing in de mond gebruiken, dan kun je er ook voor kiezen om een mondspoelmiddel met zink te gebruiken. In Oxyfresh vormt zink een belangrijk element. Bovendien zitten in Oxyfresh ook sodium chlorite (actief zuurstof) en natrium bicarbonaat (zuiveringszout). Met z’n drieën werken deze ingrediënten nog veel effectiever tegen de vieze geurtjes uit je mond.

10. Actief zuurstof

Actief zuurstof (sodium chlorite) heeft een antibacteriële én een speekselstimulerende werking, zodat de mond vochtig blijft en bacteriën zich niet zo makkelijk kunnen vermenigvuldigen. Vieze adem wordt vooral veroorzaakt door anaerobe bacteriën; deze bacteriën kunnen alleen slechte ademgassen produceren wanneer ze zich bevinden in een droge, speekselarme mondholte zonder zuurstof. Door te spoelen met een middel dat sodium chlorite bevat komen er zuurstofmoleculen vrij, waar deze bacteriën niet tegen kunnen en afsterven. Het is wat verwarrend, want de namen lijken sterk op elkaar, maar sodium chlorite (actief zuurstof) is dus echt wat anders dan sodium chloride (tafelzout).

Actief zuurstof kun je niet zomaar ergens in huis vinden. In Oxyfresh is het wel toegevoegd, om de stankveroorzakende bacteriën nog effectiever te doden. Oxyfresh bevat ook zinklactaat en baking soda. De drie bestanddelen samen werken nog effectiever tegen vieze adem.

Tot slot: welke middelen helpen niet tegen halitose?

Een goede mix van natuurlijke ingrediënten werkt vaak het best tegen slechte ademgeuren. Zelf een mondwater maken is alleen erg lastig: de ingrediënten binden vaak niet met elkaar – zodat het net afwaswater wordt – of de samenstelling wordt te zuur – wat het glazuur van je tanden aantast.
Een bestaand mondspoelmiddel werkt vaak beter. Let wel op dat je een mondspoelmiddel kiest dat natuurlijke middelen bevat. Er zijn zat middelen in de natuur te vinden die werken, kijk alleen maar naar bovenstaande lijst!

Kies liever geen middelen met chloorhexidine, sodium lauryl sulfaat of alcohol. Deze zogenaamde middelen tegen slechte adem drogen de mond uit en zorgen daarmee juist voor een mooie voedingsbodem van bacteriën op de tong en in de rest van de mond. Let ook op voor te zure mondwaters. Die kunnen makkelijk tanderosie (slijtage van tanden en kiezen) veroorzaken. Triclosan ten slotte is ook een afrader. Deze stof werkt weliswaar bacteriedodend en schimmelwerend, maar verstoort tevens de hormoonhuishouding.

Lees ook

Stinkende Adem Verhelpen In 60 Seconden
8 Soorten AdemGeur Herkennen
De 10 Beste Middelen Tegen Slechte Adem