tanden poetsen peuters aanleren

Tandenpoetsen Bij Kinderen – Hoe Doe Je Dat?

Maak tandenpoetsen sexy!

Het klinkt zo simpel…vanaf 2 jaar 2 keer poetsen. Toen ik nog geen kinderen had, werd ik zelfs een beetje boos op ouders. Kom op, poetsen die hap…het kost toch maar twee minuten? Tegenwoordig heb ik meer de neiging om elke ouder of verzorger die de praktijk met hun kind(eren) betreedt een staande ovatie te geven. Wat knap dat je het weer hebt gered! En ach, dat je trui vlekken van tandpasta heeft, begrijp ik toch. Niet erg…kom vooral verder!

Moeilijkste baan ter wereld

Gelukkig heb ik die tijd met al die flesjes, luiers en voeding tegen de muur, achter de rug. Ik heb inmiddels een keurig opgevoed meisje dat nooit vergeet haar tanden te poetsen. Ok..ik lieg…vanochtend was haar tandenborstel weer eens kurkdroog. Het is namelijk maandag en dan mag ik wat langer in bed liggen en dan staat manlief op.

Althans, hij verplaatst zich van bed naar de bank. We werken op maandagen meestal vanuit huis. Nou goed, wij hebben vanmiddag dus weer een leuke uitdaging: Laat je dochter tandenpoetsen, oefenen voor het dwarsfluiten, huiswerk maken, op tijd de voetbalkleren aan doen…Nah, je kent het wel. Never a dull moment, zal ik maar zeggen. Dus ik weet hoe het voelt. Je wil wel, maar…tja…er liggen enkele hindernissen op de weg.

Als (werkende) ouder of verzorger heb je nu eenmaal veel ballen om in de lucht te houden. Het is gewoon keihard werken als je kinderen hebt. Zelfs op de wc krijgt menig moeder nog geen rust. Mijn echtgenoot trouwens wel. Die verblijft daar rustig minstens een kwartier om te iets wat we maar Facepoopen zijn gaan noemen. Ik heb lang gedacht dat hij een moeilijke stoelgang had, maar hij in dat toilet gewoon heerlijk aan het genieten en filmpjes op Facebook aan het kijken. Zo kwam hij laatst vol inspiratie van dat kleinste kamertje af en pakte ineens de stofzuiger. Ik volgde hem met mijn verbaasde blik. Hij liep met de stofzuigermond op mijn dochter af en zoog zo haar haren erin en ineens zat daar een elastiekje omheen. Trots dat hij was..! Kortom: Als het niet makkelijk gaat, dan moeten we het maar makkelijk maken. Soort belastingdienst…Hetgeen mij wederom op het tandenpoetsen brengt.

De truc : tandenpoetsen aanleren

Wat is nou de truc? Probeer de tijd waarover jij en je omgeving beschikt goed te structureren. Jaaaaa, daar is hij weer; structuur! Echt, daar gaat een soort van magie vanuit. Ik weet niet wat het is, maar het lijkt het toverwoord bij zo ongeveer elk probleem. Probeer niet alleen je tijd handig in te delen, maar bekijk ook eens in welke ruimte je gaat tandenpoetsen.

Heb je in de ochtend chronisch tijdgebrek? Je bent niet de enige. Vraag eens aan andere ouders hoe zij dit doen. Zo zetten veel ouders / verzorgers in de avond de ontbijttafel al klaar en maken alvast de lunchpakketten gereed om zo in de ochtend tijd te winnen. Je eigen tanden poets je onder de douche.

De tanden van de kinderen kan je in de keuken doen, daar waar jullie toch al zijn, in plaats van die koude kille badkamer. Of je doet het op hun slaapkamer en laat je ze met hun hoofd lekker op jouw schoot liggen. Zo kan jij het goed zien, kan je er makkelijk bij en zijn ze zo mak als een schaapje als ze nog een beetje dromerig zijn. Sommige kinderen willen juist niet dat je ze poetst als ze nog zo moe zijn. Dus dan kan je beter een ander moment (en dus een andere ruimte) verzinnen, bijvoorbeeld op de bank. Maak er in elk geval een feestje van.

Doe alsof het tandenpoetsen DE high light van de dag is. Pak uit met leuke apps, een sprookje, zing een tof liedje of vertel telkens een nieuwe grap. Jouw dochter of zoon is natuurlijk he-le-maal fantastisch met zijn super schone en glimmende tanden. Oh oh, wat wordt hij toch lekker fris en knap. Zo knap dat je hem of haar wel wilt zoenen na elke poetsbeurt! Of geef hem / haar een stoere box. Dat hebben jullie weer mooi gefixt!

Tieners

Tieners zullen toch echt zelf moeten poetsen. Geen verwennerij van jou dus meer. Vanaf nu moeten ze die idioot zware tandenborstel zelf in de lucht moeten houden. Dat is natuurlijk kei zwaar. Daar moeten ze echt moeite voor doen. Het is echt zielig, hoor.

Die pubers worden echt zwaar onderbetaald voor dit soort pittige klussen. Gelukkig bestaat er wel een verdienmodel. Hoeveel likes zullen ze krijgen op hun tandpasta-smile? Welk filter biedt nu de app aan terwijl ze hun tandenpoetsen?

Mogen ze misschien wel die super coole pata’s van je nu ze al een week lang keurig 2 keer per dag hebben gepoetst? Kortom: Blijven belonen. Zorg wel dat het jou niet telkens een rib uit je lijf gaat kosten en dat het uiteindelijk tevreden zijn met een aai over de bol. Vraag hen eens waarom tandenpoetsen eigenlijk zo belangrijk is. Ze zullen geloven in hun eigen antwoord. En dat betekent: Rust voor jou! Zo lang het duurt dan he….

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply