Tandenpoetsen kind

Tandenpoetsen bij kinderen

Hoe motiveer je een kind voor mondhygiëne?

Dit is een van de meest gestelde vragen van ouders bij mij in de praktijk.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar de meeste jonge kinderen en tieners hebben een hekel aan tandenpoetsen en alles wat met mondverzorging te maken heeft.

Zeker omdat kinderen vaak te moe zijn in de avond om dit goed te kunnen uitvoeren en ook vaak omdat de ochtenden te hectisch zijn.

Omdat de meeste ouders weten dat het erg belangrijk is om de mond van hun kroost goed bij te houden wordt het kosten wat kost uitgevoerd. Soms gaat dit met de nodige strijd waardoor het de keren daarna alleen maar meer weerstand zal geven.

In dit blog zal ik een aantal tips geven hoe het poetsen bij kinderen vooral leuker kan gaan.

Peuter- en kleuterfase

Bij de meeste kinderen begint de eerste vorm van strijd tijdens de mondverzorging al tijdens de peuterfase.

Ik geef eerlijk toe. Het poetsen van zo’n kleine hummel is niet gemakkelijk. Ook ik heb hier een flinke kluif aan gehad tijdens die eerste periode.

Tips om het poetsen bij kinderen makkelijk te maken

Kies de juiste tandenborstel

Dit klinkt gemakkelijk maar in de drogisterijen zijn enorm veel soorten peuter en kleuter tandenborstels verkrijgbaar. Vaak kies je in eerste instantie om hoe de borstel eruit ziet; felle kleuren en een leuk poppetje erop. Belangrijker is te letten op de zachtheid van de haren.

Ik heb gemerkt dat wanneer ik bij mijn zoontje een tandenborstel gebruikte die net iets te hard was er meteen weerstand ontstond. Omdat ouders vaak niet door hebben hoe hard zij borstelen kan ik mij goed voorstellen dat een harde borstelhaar meteen problemen oplevert.

Kies dus voor soft/extra soft  en ga een beetje op onderzoek uit in de drogisterij.

Poets met zijden handschoentjes

Als je bij jezelf poetst in de mond kan je veel meer hebben dan wanneer iemand anders je mond poetst. Vergelijk het met het kammen van lange haren. Zelf kan je meer druk geven in je eigen mond.

De mond is een kwetsbaar onderdeel van het lichaam en erg gevoelig. Mijn advies probeer zo zacht mogelijk te borstelen zonder al teveel kracht te gebruiken. De puntjes van de borstelharen verwijderen immers de plak.

Ga voor een fruitige smaak tandpasta

Veel mensen zullen deze mening niet bijdragen want zij vinden dat tandpasta niet met zoetigheid mag worden vergeleken. Mijn mening en ervaring hierin is anders.

Van de standaard peutertandpasta met lichte mintsmaak had ik bij mijn 1 jarige met twee tanden alleen maar huilbuien. Begrijpelijk hij was natuurlijk alleen nog zoete borstvoeding gewend. Toen ik overstapte op peuterpasta met fruitsmaak was het direct over. 

Beste beslissing ooit! Nog steeds merk ik veel verschil bij mijn  zoontje als het gaat om de smaak.

Al is de tekenfilmfiguur op de verpakking nog zo leuk, als de smaak niet in zijn straatje past is het gedaan met de tandpasta.

Gebruik de apps

Wanneer je kindje wat ouder is denk aan 2.5/3 jaar is het leuk om telefoon apps tijdens het poetsen te gebruiken. Hier zijn er een heleboel van te vinden inmiddels.

Lees ook mijn blog over tandheelkundige apps.

De muziekjes, figuurtjes en spelletjes kunnen je kindje extra motiveren.

Begin wanneer het even kan met elektrisch poetsen

Na 3 jaar stapte ik bij mijn zoontje over op elektrisch poetsen. Wat een feest was dat. De tandenborstel met Mickey mouse en leuke melodietjes is het helemaal.

Persoonlijk vind ik het napoetsen daarmee ook een stuk makkelijker geworden.

Het oog wil ook wat

Wanneer je een tandenborstel hebt gevonden met de juiste zachte borstelharen is het natuurlijk wel leuk om er een te kiezen met een mooie felle kleur, glittertjes of een leuk figuurtje erop.

Vaak vinden kinderen het ook erg leuk om er zelf een uit te kiezen.

Benoem goed gedrag

Wanneer het kind maar even goed meewerkt tijdens het poetsen benoem het dan. ‘Wow wat doe jij je mond goed open, en wat kan ik je kiezen goed tellen zo.’

Kinderen doen alles voor een goede beloning.

En het is voor hun een stuk gezelliger dan dat zij alleen maar gemopper horen van hun ouders.

Wat je vooral niet moet doen

Boos worden

Bijvoorbeeld omdat je kind niet goed zijn tong opzij houdt en de mond niet goed open wil doen. Ik hoor regelmatig de frustraties van ouders. Maar probeer rustig te blijven en wordt vooral niet boos.

Hoe vaker je boos reageert tijdens het poetsen hoe meer weerstand het kind zal geven.

Zo maak je van tandenpoetsen een heel naar onderdeel van zijn dag.

Eten en drinken na het poetsen

Ik zie het regelmatig om mij heen. Veel ouders geven na het badderen en tandenpoetsen nog een laatste fles melk voor het naar bed gaan. Ook het voeden in de nacht met melk of limonade is uit den boze. Enige uitzondering is borstvoeding in de nacht omdat daarvan wetenschappelijk is aangetoont dat het geen gaatjes veroorzaakt.

Het andere kan een vorm geven van zuigflescariës wat betekent dat je kind gaatjes krijgt door de voedingen in de avond en nacht.

Poetsen overslaan

Als laatste punt wil ik deze nog even benoemen.

Sommige ouders vinden het tandenpoetsen een vervelend karwei dat ze of sommige poetsbeurten van de dag overslaan of vroegtijdig stoppen.

In principe beloon je het kind daarmee en zal hij denken met vervelend gedrag zo onder het tandenpoetsen uit te kunnen komen.

Soms kan het helpen om alleen nog even die ene plek te kunnen poetsen door te zeggen dat er een raceauto in de mond komt rijden, of dat de kaboutertjes met bezempjes nog even moeten boenen. Maak het grappig en luchtig. Draai een gezellig muziekje en geef het kind iets in de handen voor afleiding. Wellicht lukt het zo wel. Veel succes!

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply