EHBM : Eerste hulp bij mondproblemen

Snelle hulp bij mondproblemen

Sommige klachten kunnen erg vervelend zijn, maar zijn met wat handige tips en trucs weer onder controle te krijgen door de juiste zorg thuis.
Een aantal mondproblemen zal ik benoemen zodat je in tijden van Coronacrisis zonder tandartsbezoeken kan doorkomen.

Aft: Deze pijnlijke zweertjes/ wondjes in de mond kunnen juist in tijden van stress en lage weerstand ontstaan. De precieze oorzaak is nog steeds niet bekend.
Hoe te verhelpen:
Spoel de mond met een mondwater met chloorhexidine en het wondje zal sneller verdwijnen.
Aloclair of Mirodont aft gel kunnen helpen en bij niks in huis spoelen met Kamillethee of zout water.

Tandvleesbloedingen: Weer zo’n mondprobleem dat de kop op steekt bij stress en een lage weerstand.
Tandvlees voelt pijnlijk, is geirriteerd of het bloedt sneller dan normaal.
Begin met het tweemaal daags goed poetsen van de tandvleesrand en stoker twee keer daags met houten stokers of ragers. Verdwijnen de klachten dan niet spoel met waterstofperoxide verdund, chloorhexidine of gebruik Dr Brite kalmerende mondspray. Bij niks in huis: spoel met water en zout of gebruik kamillethee.

Slechte adem:
Begin met het reinigen van de tong, gebruik daarvoor een tongschraper en gorgel de mond met producten met Zink. De producten van Oxyfresh en De breath Co helpen de slechte adem snel aan te pakken zonder chemische en irriterende stoffen. Bij niks in huis: reinig de tong met een lepel of tandenborstel.

Zenuwpijn bij blootliggende tandhalzen.
Hier kan je veel pijn van hebben en zal verdwijnen door het gebruik van anti-gevoeligheids tandpasta als Sensodyne, Elmex sensitive of Desensin. Bij aanhoudende klachten minder hard gaan poetsen en twee keer daags de tandpasta op de pijnlijke plek aanbrengen voor het slapen.

Aanhoudende gescheurde mondhoeken.
Bij een lage weerstand is dit ook zo’n vervelende klacht die kan ontstaan.
Bescherm de huid goed met vettende middelen als vaseline of Oralieve lippenverzorging. Wanneer de klachten niet verdwijnen ondanks het smeren is het raadzaam de apotheker te vragen om een anti schimmelzalf.

Uitstekende draadjes beugel of spalkje
Wanneer je niet meteen bij de praktijk terecht kan is het handig bij de drogist een was of wax te kopen. Dit is ook handig te gebruiken bij scherpe afgebroken stukjes van tanden en kiezen.
De was kan je er tegenaan plakken en dat verlicht de pijn.

Tandenknarzen:
Door alle stress zo aan het knarzen geslagen en heb je dagelijks last van je kaken.
Je zou via de website: www.demondzorgzaak.nl een knarsbitje kunnen proberen en kijken of dit verlichting geeft aan de klachten.
Wanneer dit veel verlichting geeft ( dus minder last van de wangspieren, kaken en minder hoofd en nekpijn) kan je als alle tandartspraktijken weer volledig werken een op maat gemaakt bitje laten maken.
Tot die tijd is het thuis zelf maken van zo’n bitje handig want je kan door het bitje te verhitten direct een goede pasvorm creëren.

Ontsteking van tandvlees/ wangplooi bij doorkomende verstandskiezen.
Deze ontsteking kan in de mond een enorme pijnklacht geven, mits je er op tijd bij bent.
Achterin de mond kan het tandvlees rondom verstandskiezen een broedplaats zijn voor bacteriën en zelfs een dikke wang veroorzaken.
Op de op de website van de mondzorgzaak.nl kan je een monoject 412 bestellen. Dit spuitje kan je vullen met antibacteriële mondspoeling en daarmee met druk de ruimtes tussen het tandvlees en de verstandskies schoonspuiten.

Overtollig tandsteen:
Nu de mondhygieniste niet meer mag werken is bij veel mensen het tandsteen en aanslag op de tanden goed zichtbaar.
Misschien dan maar goed dat de sociale uitjes minder voorkomen bij iedereen en kan je deze vieze tanden verschuilen onder een mondkapje tijdens het bezoeken van de supermarkt.
Eerste hulp bij tandsteen en aanslag:
Op de site www.demondzorgzaak.nl zijn haakjes en spiegeltjes te koop zodat je thuis zelf in de spiegel het tandsteen kan verwijderen.
Ik vraag u dringend om na de coronacrisis de mondhygieniste gewoon te blijven bezoeken!
Ook bestaat de aanslag en tandsteenverwijderaar van Piksters. Dit handige steentje verwijdert op zachte wijze de hinderlijke aanslag en tandsteen van de tanden.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply