Vandaag de dag wil iedereen witte tanden. Maar omdat tanden van nature niet stralend wit zijn en bij het ouder worden ook nog eens steeds geler worden, moet ze gebleekt worden.

De producten om tanden te bleken zijn inmiddels niet meer te tellen. Dit geldt zowel voor professionele bleekmethoden bij de tandarts of beautysalon als voor de doe-het-zelf thuisbleek-sets. Sommige van die producten maken gebruik van blauw licht.

In dit artikel gaan we kijken naar hoe dit licht het bleekproces beïnvloedt, of dat zin heeft en of het misschien ook anders kan.

Hoe werkt blauw licht tijdens het bleekproces?

Verreweg de meeste bleekmethoden maken gebruik van waterstofperoxide. Dit is het enige actieve ingrediënt van de bleekgel, dat de tanden bleekt door middel van een chemische reactie.

Staat er op de verpakking carbamide-peroxide vermeld, dan gaat het om een peroxide-derivaat dat zich omzet in waterstofperoxide in een verhouding van 3 op 1. Met andere woorden: carbamide-peroxide heeft een drie keer lagere concentratie en is dus drie keer minder effectief dan waterstofperoxide.

De zuurstofradicalen uit de waterstofperoxide of de carbamide-peroxide kunnen in het tandglazuur door dringen en daar de verkleuring op moleculair niveau afbreken.

De bleekkracht van een tandenbleek-middel wordt grotendeels bepaald door het percentage waterstofperoxide. Een tweede factor van belang is hoe goed de waterstofperoxide in contact kan blijven met de tanden. De chemische reactie, het afbreken van verkleuringen door de zuurstofradicalen, heeft immers tijd nodig.

Het blauwe licht dat gebruikt wordt tijdens het bleekproces wordt geacht de snelheid waarmee deze chemische reactie, het afbreken van verkleurinlgsmoleculen, plaatsvindt te intensiveren. Dit zou de tanden dan nog witter maken dan alleen met waterstofperoxide zonder blauw licht.

UV-licht en LED licht

Laten we eerste eens kijken wat UV- en LED licht precies is.

Aanvankelijk werd UV-licht in veel tandenbleek-middelen gebruikt om het bleekproces te intensiveren. UV-licht is blauw, maar heeft als nadeel dat het schade aan de weefsels kan veroorzaken. De Amerikaanse FDA heeft klachten heeft ontvangen van mensen die beweerden brandwonden in de mond te hebben opgelopen. Dat is niet zo vreemd: UV-licht is een vorm van ioniserende straling. We weten allemaal dat UV-straling van de zon brandwonden en schade aan de huid kan veroorzaken.

De weefsels in de mond zijn nog gevoeliger dan de huid. Behalve brandwonden werd er bloedend tandvlees, ontsteking van de slijmvliezen, gevoelige tanden en gezichtszonnebrand gemeld.

Om die reden zijn veel bleekmethoden die gebruik maken van licht om het peroxide-proces te versterken overgestapt op blauw LED licht. 

LED, de afkorting voor Light Emitting Diode, is geen traditionele lamp maar een apparaatje dat zichtbaar licht afgeeft als er stroom op staat. LED licht heeft meestal maar één enkele kleur, die ergens tussen rood en blauw-violet ligt op de voor ons zichtbare lichtschaal.

LED lampen zijn vergeleken met traditionele lampen erg zuinig. Hoewel ze heel intens en helder kunnen zijn, hebben ze maar weinig stroom nodig en geven ze nauwelijks warmte af. LED licht is daardoor een goed alternatief voor gloei- spaar- en halogeen lampen. Waar het tanden bleken betreft is het een uitstekend en veilig alternatief voor de ioniserende straling van UV-licht.

Toch kwam er In sommige studies naar voren dat de gevoeligheid van de tanden na het bleken vaker voorkomt bij het gebruik van LED licht. Dit suggereert dat het blauwe licht inderdaad de peroxide reactie versnelt. Maar uiteindelijk bereikt de bleekgel een punt waarop deze reactie eindigt en dat gebeurt zowel mét als zonder licht. De studies tonen niet aan dat er een groot verschil is.

Maakt het blauwe licht de bleekmethode echt effectiever?

Zoals wel vaker spreken de resultaten van verschillende onderzoeken elkaar tegen. Sommige onderzoeken melden een positief resultaat, maar de meeste meten geen verschil tussen het bleken van tanden mét of zonder blauw licht.

Interessant is het overkoepelende onderzoek naar de effectiviteit van licht-activering bij het bleken van tanden in bleeksalons. Dit evalueert een groot aantal onderzoeken in de periode 2003 tot 2013. Ook hierin is enigszins tegenstrijdig bewijs te vinden over de vraag of blauw licht het bleken van de tanden ook echt verbetert. 

Voor de studies die in deze periode zijn uitgevoerd, bleek er in de meeste gevallen geen extra bleekeffect dankzij het gebruik van blauw licht.

Voor zover dat in enkele studies wel zo was, wordt erop gewezen dat deze vergelijkingen in vivo moeilijk te maken zijn. In vivo houdt in dat er geen dode tanden worden onderzocht, maar het bleekproces bij echte proefpersonen. Sluitend bewijs is hierbij niet aan te tonen. Immers, ieder proefpersoon is anders, heeft een andere oorspronkelijke tandkleur en andere verkleuringen. Ook de leeftijd heeft invloed op het resultaat van het bleekproces.

Bovendien tonen de meeste studies een dermate minimaal verschil aam dat dit alleen door computers wordt gedetecteerd. Voor het menselijk oog zijn deze verschillen onzichtbaar. Uiteindelijk streef je naar een stralende glimlach voor je medemensen en niet voor een computer in een laboratorium.

Tot slot werd het eventuele betere resultaat toegeschreven aan een mate van uitdroging van de tanden, die uiteraard heel tijdelijk is.

Eindconclusie: het gebruik van blauw licht bij het bleken van vitale tanden verhoogt de effectiviteit van het bleken niet.

Hier kun je deze totaalstudie terugvinden https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4178330/

Onderaan het artikel wordt verwezen naar meer dan 50 onderzoeken naar de effectiviteit van tanden bleek-methoden, waaronder de studies naar de effectiviteit van blauw licht.

Kortom: blauw licht heeft geen of in het beste geval nauwelijks zichtbaar effect op het witter maken van de tanden. Je kunt je afvragen waarom nogal wat bleekmethoden, zowel bij de tandarts en in bleeksalons als thuis-bleeksets, er gebruik van blijven maken. Zou het zijn om meer indruk te maken en het bleekproces er professioneler uit te laten zien? Dat is natuurlijk leuk en aardig, maar vergeet niet dat je voor zo’n flitsende marketing truc extra betaalt.

Is tanden bleken met LED licht veilig?

Het gebruik van LED licht is in tegenstelling tot UV-licht veel veiliger. Hierboven zijn we ingegaan op de vraag of je tanden er ook echt witter van worden en dat blijkt niet of nauwelijks het geval. Wat ons betreft zit het risico niet in het licht, maar in het gebruikte actieve ingrediënt voor het bleken van tanden: waterstofperoxide.

Tanden bleken doe je niet eenmalig, het is een steeds terugkerend ritueel om ze echt wit te houden. Waterstofperoxide is een zeer agressieve bleekstof. Naar schatting heeft ongeveer een kwart van de mensen na een bleekbehandeling met waterstofperoxide tijdelijk last van gevoelige tanden. Maar ook kan permanente schade aan het tandglazuur en het tandvlees optreden.

Vanwege deze bijwerkingen is sinds 2012 het gebruik van waterstofperoxide als tanden bleekmiddel in Europa sterk beperkt. Tandartsen mogen bleekgel toepassen met maximaal 6 procent waterstofperoxide. Het gevolg hiervan is dat de bleeksessies veel langer duren.

Het toegestane percentage waterstofperoxide voor thuis bleken of behandelingen in beauty- en bleeksalons is nog maar 0,1%. Dit is te laag om ook maar enig blekend effect te hebben.

Gezien de bijwerkingen van waterstofperoxide is het niet voor niets dat hoge concentraties in Europa verboden zijn. Je toevlucht zoeken in Amerikaanse of Aziatische webshops, die bleekgels verkopen met percentages van 15, 25 of nog meer waterstofperoxide, is niet verstandig. Je tanden worden er ongetwijfeld witter van, maar het risico op de bijwerkingen is groot.

Bestaat er een bleekmethode zonder waterstofperoxide?

Terwijl het LED licht geen probleem is, kleven er aan het gebruik van waterstofperoxide om je tanden te bleken wel degelijk grote nadelen.

Als de concentratie veilig is voor je tandvlees, worden je tanden niet zo wit als je zou willen. En als de concentratie hoger is, worden je tanden weliswaar witter maar is het schadelijk voor je gebit en je tandvlees. Bovendien is waterstofperoxide zo agressief dat je je tanden er niet frequent mee kunt bleken. Terwijl dit eigenlijk wel nodig is om je witte tanden wit te houden.

Het goede nieuws is dat je witte tanden kunt krijgen zonder waterstofperoxide. Met een nieuwe formule, gebaseerd is op de ingrediënten PAP en HAP, kun je je tanden veilig en tegelijkertijd effectief thuis bleken.

PAP, voluit Phthalimidoperoxycaproic acid genaamd, is een veel milder bleekmiddel dan waterstofperoxide. Mild betekent zeker niet minder effectief. Net als waterstofperoxide oxideert PAP de verkleuring van je tanden, maar dan zonder de nare bijwerkingen van waterstofperoxide.

PAP wordt in deze formule gecombineerd met HAP, de afkorting voor hydroxyapatiet. Dit is geen bleekmiddel maar het natuurlijke mineraal, waar onze botten en tanden voor het grootste deel uit bestaan.

HAP is het ideale middel om tandglazuur te remineraliseren. Dat houdt in dat minieme beschadigingen in het glazuur weer worden opgevuld. Zo wordt met een natuurlijk, lichaamseigen mineraal de kans op cariës (gaatjes) voorkomen.

De combinatie van PAP en HAP zorgt dus niet alleen voor wittere tanden, maar ook voor sterker en gladder tandglazuur. Terwijl waterstofperoxide gevoelige tanden veroorzaakt, gaat HAP gevoelige tanden juist tegen.

Alsof dat nog niet genoeg voordelen zijn, werken PAP en HAP ook nog eens samen om je tanden zowel witter als sterker te maken. HAP zorgt voor een betere penetratie van PAP doordat het de zuurgraad in de mond verlaagt. Dankzij het reminerallseren door HAP wordt het tanglazuur gladder en glanzender. Dit versterkt de optische witheid van de tanden.

Hoe kom je aan PAP en HAP ?

Met de combinatie van PAP en HAP krijg je niet alleen wittere tanden, maar ook sterker tandglazuur. Dit is natuurlijk te verkiezen boven de traditionele waterstofperoxide bleekmethoden, of het nu bij de tandarts is of bij jou thuis, ook al worden die opgeleukt met blauw licht.

De JuliBrite Whitening kit bevat de effectieve en veilige formule met PAP en HAP. Tijdens één kuur van 10 dagen kun je je tanden bijna 6 tinten witter maken. Dat doet niet onder voor een bleek-behandeling bij de tandarts, die tegenwoordig ook maar mag bleken met maximaal 6% waterstofperoxide.

In plaats van langdradige sessies met lage concentraties waterstofperoxide, duurt de dagelijkse sessie met PAP en HAP nog geen kwartier. En je bent ook nog eens een stuk voordeliger uit.

In de JuliBrite Whitening kit  vind je alles voor een bleekkuur van 10 dagen.

Allereerst is er een zogenaamde “lepel”, een mal voor je onder- en bovengebit. Die maak je gemakkelijk op maat met een bijgeleverde tray en bewaar je in de meegeleverde box voor later gebruik. 

De bleekgel zit verpakt in tweecomponenten-spuiten van 6 ml, waarmee je PAP en HAP in een handomdraai in de juiste verhouding mengt. Uiteraard zijn er duidelijke instructies beschikbaar in de vorm van een PDF-document en een YouTube film.

Tot slot bevat de Whitening kit een kleurstalen-kaart. Hiermee kun je voordat je begint de kleur van je tanden vastleggen. Na afloop van de kuur controleer je hoeveel tinten jouw tanden witter zijn geworden.

In tegenstelling tot waterstofperoxide kun je de JuliBrite kuur zonder problemen herhalen. Door te herhalen kun je je tanden maar liefst 10 tinten witter krijgen. Tegelijkertijd wordt je tandglazuur hersteld en versterkt.

Met de kleurstalen-kaart kun je in de gaten houden of de kleur van je tanden weer langzaam donkerder is geworden. Als je de kuur wilt herhalen hoef je alleen de navul-verpakking met tweecomponenten-spuiten te kopen, alle andere benodigdheden heb je al in huis.

De JuliBrite Whitening kit ziet er misschien minder sensationeel uit dan een behandeling met blauw licht, maar je tanden worden daadwerkelijk witter en als bonus ook nog eens sterker.

Links naar PAP en HAP

Hoewel het gebruik van waterstofperoxide voor het bleken van je tanden verre van optimaal is, is het wel een veel gebruikte en dus vertrouwde methode. Tanden bleken met PAP en HAP is vrij nieuw. We kunnen ons voorstellen dat je eerst iets meer over deze stoffen wilt weten. Dat kan uitgebreid via de onderstaande links:

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!