Je zou denken, met alle nadruk op witte tanden voor de perfecte foto op social media, dat alle jongeren hun gebit perfect verzorgen. Dat komt natuurlijk wel voor. Veel jongeren vinden hun uiterlijk erg belangrijk en daar hoort ook een verzorgd en wit gebit bij. Bovendien gaan nogal wat jongeren aan de beugel om de tanden recht te zetten en daar hoort een extra nauwkeurige mondhygiëne bij.

Terwijl veel ouders van jongs af aan toezien op een goede mondhygiëne bij de kinderen, neemt hun invloed zienderogen af rond de middelbare schooltijd. Om die reden gaan we in dit artikel kijken naar de factoren die een rol spelen bij de mondhygiëne van jongeren.

Een goede basis

Het aanleren van een goede mondgezondheid begint al heel vroeg. Dit vormt de basis voor een goede mondzorg in iedere levensfase. Je gebit goed verzorgen moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar ook plezierig om te doen. Dit vergroot de kans dat kinderen hun gebit ook goed blijven verzorgen als ze wat ouder worden. Ook als andere dingen in hun leven veel belangrijker worden.

Behalve het twee keer per dag de tanden goed poetsen, is ook flossen of rageren noodzakelijk om de tandplak tussen de tanden en kiezen te verwijderen. Dit zijn, naast de grens tussen tanden en tandvlees, bij uitstek de plaatsen waar zich tandplak verzamelt. Juist deze verstopte tandplak veroorzaakt naast cariës (gaatjes) gemakkelijk tandvleesontstekingen.

Vanaf de leeftijd van ongeveer 10 jaar kun je kinderen leren flossen of rageren. Bij jongere kinderen is dit nog niet nodig en bovendien zijn ze er motorisch nog niet toe in staat.

Onverschilligheid

Juist omdat het gebit van de meeste jongeren nog helemaal compleet en gaaf is als ze van de basisschool komen, kan het moeilijk zijn om het belang van een goede mondhygiëne op waarde te schatten. Bij sommigen zal het dan ook leiden tot een nonchalantere houding ten aanzien van het verzorgen van hun gebit. Het ziet er immers nog mooi en gaaf uit.

Voor jongeren worden andere dingen in hun leven belangrijker en interessanter. Daarbij is lange termijn denken hen meestal vreemd. Dat geldt ook voor hun gebit, dat er op dat moment weliswaar goed aan toe is maar waarmee ze nog vele jaren moeten doen.

Ongezonde gewoonten

Juist jongeren drinken veel frisdrank, energiedrankjes, alcohol en mixdrankjes. Dat is zo ingeburgerd, dat tandartsen en mondhygiënisten al langere tijd constateren dat de drankjes tot gebitsproblemen bij jongeren leiden. Zij zien een toename van tanderosie, hoewel die door de jongeren zelf in het begin nog niet met het blote oog te zien is.

Toch blijkt het erg lastig om jongeren effectief voor te lichten of zelfs maar door te laten dringen dat tanderosie onherroepelijk leidt tot een slecht en lelijk gebit. Deze zure drankjes dragen daar flink aan bij. Als je zure drank drinkt kun je het beter heel snel doorslikken en na afloop je mond spoelen met water. Drankjes slurpen of nippen voor de smaak is aanlokkelijk, maar naast de smaak blijft ook het zuur langer in de mond circuleren.

Hoewel roken wat uit de mode raakt, zie je toch juist jongeren ermee beginnen. Deze gewoonte is desastreus voor zowel het gebit als het tandvlees. Door nicotine vernauwen de bloedvaten zich, ook in de mond. Allereerst zorgt dat ervoor dat het tandvlees minder goed wordt doorbloed, wat meer kans geeft op ontstoken tandvlees, dat bovendien later wordt opgemerkt omdat het slechter doorbloede tandvlees minder snel bloedt. Daar komt nog bij dat er door de vernauwde vaten ook minder afweercellen in de mond terechtkomen, die de schadelijke mondbacteriën aanpakken.

Voor zover de afweercellen aanwezig zijn, wordt ook hun werking belemmerd door de schadelijke stoffen in de rook. Tandvleesontstekingen ontstaan niet alleen sneller, roken belemmert ook de genezing ervan.

Jongeren gaan graag uit en daarbij gaan roken en alcohol nogal eens hand in hand. Alcohol heeft een uitdrogend en verzurend effect in de mond. De combinatie van roken en alcohol versterkt elkaar en verslechtert de mondgezondheid aanzienlijk. Dit geeft nog meer kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.

Onnodige facings

Het klinkt wat tegenstrijdig maar er zijn jongeren die, juist om te voldoen aan het perfecte stralend witte gebit, hun eigen gebit laten beschadigen.

Facings, kronen van composiet of porselein, worden al langer over tanden geplaatst, bijvoorbeeld bij ernstige verkleuring door ziekte of als een tand gebroken is door een ongeluk. Om te voldoen aan het huidige schoonheidsideaal, de zogenaamde “Hollywood smile” gaan sommige jongeren ertoe over om zo’n behandeling op het gehele gebit te laten toepassen. Dat ziet er dan wel erg “vet” uit, maar zowel het uiterlijk als de gezondheid van de eigen tanden en kiezen kunnen onherstelbaar beschadigd worden.

Er bestaan 2 typen facings. Facings van composiet bestaan uit een kunststof substantie met glasdeeltjes die op de eigen tanden wordt gesmeerd en in vorm gebracht. Het tweede type facings is van porselein. Hierbij worden, na een afdruk van het gebit, porseleinen hulzen op maat gemaakt. Die worden over de eigen tanden geplaatst, die voor een groot deel moeten worden afgeschaafd om plaats te maken voor de porseleinen huls. 

In het laatste geval kun je nooit meer terug naar je eigen gebit omdat dat immers is afgeschaafd. Maar ook facings van composiet zijn niet gemakkelijk te verwijderen omdat de substantie zich verweeft met het eigen tandweefsel.

Het op deze wijze beschadigen van gezonde gebitten wordt uiteraard afgekeurd door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Joost Roeters, hoogleraar Tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam is daarnaast van mening dat tandartsen die jonge influencers gebruiken om reclame te maken voor facings over een belangrijke ethische grens heengaan. Wij kunnen het daar alleen maar mee eens zijn.

Verantwoord bleken

Minder rigoureus en ook vele malen goedkoper is je tanden bleken met de JuliBrite Whitening Kit. Met dit pakket kun je op een veilige manier je tanden tijdens één kuur van 10 dagen bijna 6 tinten witter maken. In plaats van het gebruikelijke schadelijke waterstofperoxide wordt het milde bleekmiddel PAP (Ftalimidoperoxycapronzuur) gebruikt. De bleeksubstantie bevat tevens HAP, (hydroxyapatiet), hetzelfde mineraal waaruit onze botten en tanden bestaan. Deze stof zorgt ervoor dat je tandglazuur tijdens het bleken zelfs geremineraliseerd (hersteld) wordt.

Mondvriendelijke ingrediënten van mondzorg-producten

Niet alleen veel tanden-bleekmiddelen, maar ook veel tandpasta’s en mondwaters bevatten ingrediënten die je mondgezondheid meer kwaad dan goed doen. Daarmee kun je nog zo goed je tanden poetsen, op de lange duur beïnvloeden ze je mondgezondheid negatief.

Let daarom goed op de ingrediënten van je tandpasta en mondwater. De nieuwe innovatieve formule van RyttPro richt zich specifiek gericht op het bestrijden van schadelijke bacteriën. Maar dan zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora aan te tasten. De producten bevatten geen irriterende, schadelijke chemicaliën als alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat), sulfaten, parabenen of onnodige kleurstoffen.

Overigens geldt dit uiteraard niet alleen voor jongeren, maar voor iedereen.

Regelmatige controle bij de tandarts en gebitsreiniging door de mondhygiënist

Terug naar de jongeren. Juist voor hen zijn goede tandartscontroles en preventieve gebitsreinigingen aan te raden. Voor jongeren tot 18 worden deze bezoeken nog vergoed via de basisverzekering. Mogelijk dringen de adviezen van de “witte jassen” ook wat beter door in de jongere breinen. Van een gezond gebit kun je een leven leven lang plezier hebben. Dat vergt juist in de jonge jaren een effectieve verzorging en een beetje kennis van bijvoorbeeld de fatale effecten van roken en energiedrankjes.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!