Onlangs kregen wij een vraag van een klant, die vaak wakker werd met een pijnlijke tong. Kennelijk bijt hij in zijn slaap op zijn tong. Bij iedereen kan dat per ongeluk een keer gebeuren. Dat is niet zo erg, maar het is wat anders als je iedere nacht je tong kapot kauwt.

Regelmatig bijten op de tong leidt tot weefselbeschadigingen. Dat kan variëren van kleine tot wondjes en bloedingen, schaafwonden, bultjes en zweren op de tong, die uiteraard gepaard gaat met pijn. Houdt het bijten op de tong voor langere periode aan, dan kan de tong dikker en groter worden. Dit maakt niet alleen de kans om op je tong te bijten nog groter, het kan ook leiden tot problemen met kauwen en spreken. 

In dit artikel gaan we we dieper in op het verschijnsel op je tong bijten, zowel overdag als ’s nachts. We kijken naar de oorzaken en natuurlijk ook naar de oplossing, die we de klant hebben aangeraden.

Op je tong bijten tijdens het eten

Als je je realiseert dat we duizenden kauwbewegingen per dag maken, is het eigenlijk verbazingwekkend dat we niet meerdere keren per dag op onze tong bijten. Tijdens het kauwen werken je kaken en je tong nauw samen. Je tong duwt je eten tussen je tanden en kiezen, maar op het moment dat je je kaken sluit, moet je tong weer uit de buurt van je gebit zijn.

Onlangs ontdekten wetenschappers hoe die samenwerking tussen je kaken en tong werkt. Het openen van de kaak en het uitsteken van de tong worden gecoördineerd door dezelfde groep zenuwcellen. Een andere groep zenuwcellen coördineert de tegengestelde beweging: het sluiten van de kaak en het terugtrekken van de tong. Op die manier hoef je er niet bij na te denken, kauwen kun je onbewust.

Een enkele keer hapert het systeem en trekt de tong zich niet snel genoeg terug. Dan kan het gebeuren dat je op je tong bijt. Maar zelfs in dat geval is er nog een natuurlijke noodrem. Zodra je op je tong bijt, krijgen je hersenen een signaal dat ervoor zorgt dat de spierkracht van je kaken even wegvalt. Gelukkig maar, want je kaakspieren zijn zo sterk dat je je tong zelfs doormidden zou kunnen bijten.

Al kauwend op je tong bijten komt normaal gesproken maar zelden voor. Wel zijn er situaties waarin de reflexen van de zenuwcellen niet meer goed op elkaar afgestemd zijn. Bijvoorbeeld door een verlamming of tijdelijk door een verdoving door de tandarts. Andere situaties in wakkere toestand zijn:

  • Een slecht passend kunstgebit kan ervoor zorgen dat je op je tong bijt. In dit geval is een bezoek aan de tandarts voor de nodige aanpassingen de aangewezen oplossing.
  • Concentratie tijdens het sporten of sport-gerelateerde activiteiten als springen en hardlopen.

Op je tong bijten tijdens je slaap

Tongbijten tijdens de slaap komt veel vaker voor. Het hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar dat is vooral afhankelijk van hoe vaak het voorkomt. Word je iedere ochtend wakker met een pijnlijke tong of wordt je slaap verstoord doordat je steeds wakker wordt van de pijn, dan is het raadzaam om op zoek te gaan naar de mogelijke oorzaak.

Mogelijke oorzaken van tongbijten

Er zijn veel oorzaken mogelijk voor het nachtelijk bijten op je tong, die elkaar deels overlappen:

  • Oorzaken in de mond, zoals scheve tanden, een beugel, een relatief grote tong of mondbranden
  • Tandenknarsen (bruxisme)
  • Slaapapneu, het tijdelijk stoppen met ademhalen
  • Stress en angst
  • Ongecontroleerde stuiptrekkingen als slaapstuipen, stuiptrekkingen veroorzaakt door epilepsie en koortsstuipen bij kinderen
  • Bewegingsstoornis tijdens de slaap, verkramping van de spieren rond hoofd en nek. Of tijdens je slaap hard met je hoofd heen en weer rollen
  • Ziekten die de signalen van het zenuwstelsel en de hersenen verstoren, zoals verlammingen en bijvoorbeeld de ziekte van Lyme
  • Medicatie als antidepressiva
  • Verdovende middelen

Als je het vermoeden hebt dat medicatie de oorzaak is van je nachtelijke tongbijten, dan kun je dit uiteraard bespreken met de arts die de medicatie voorgeschreven heeft.

Als je tong ernstig beschadigd is kun je het best naar de huisarts gaan. Uiteraard ga je ook naar de huisarts als je je tong (bijna) iedere nacht kapot bijt. Stress gerelateerde klachten als tandenknarsen verdienen alle aandacht en het is belangrijk om zulke oorzaken weg te nemen. Zij brengen niet alleen schade toe aan je tong, maar ook aan je gebit en de spieren in je gezicht en je nek.

De schade beperken

Naast het zoeken naar de oorzaak van het nachtelijke tongbijten, is het belangrijk dat de wondjes niet gaan ontsteken.

Hou je mondholte extra schoon en gebruik hiervoor geen irriterende antiseptische producten. Het is logisch dat je de wonden wilt ontsmetten maar dat kan ook op een zachte manier. Met milde producten als Rytt Pro tandpasta en JuliBrite mondwater kun je schadelijke mondbacteriën bestrijden zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren. Want dat is juist belangrijk voor het herstel van het zachte weefsel van je tong.

Daarnaast kun je in het vervolg schade aan je tong te beperken door ervoor te zorgen dat je niet meer kunt bijten. Dat is mogelijk met een anti-knars bitje. De SOVA Nightguard is de beste keuze bij zowel tandenknarsen als nachtelijk tongbijten.

De SOVA Nightguard is namelijk het enige ant-knarsbitje dat tegelijkertijd flinterdun en ijzersterk is en ook nog eens perfect naar je gebit te vormen. Het is gemaakt van SISU, dat veel beter bestand is tegen bijten en knarsen dan de voor anti-knars bitjes gebruikelijke kunststof EVA.

De SOVA Nightguard is maar 1,6 millimeter dik, zodat je er geen last van hebt, en toch ijzersterk. 

Dankzij de gebruikte Diffusix technologie, perforaties, blijven je tanden tijdens het dragen van het bitje beschermd door speeksel.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!