Wat zijn de beste 10 mondwaters met actieve zuurstof?
Een vraag die de laatste tijd vaak wordt gesteld: helpt actieve zuurstof tegen mondproblemen zoals slechte adem en tandvleesproblemen?
En zo ja, welk mondwater kan ik dan het beste gebruiken?
Vandaag de dag zijn er verschillende zuurstofrijke mondwaters, met verschillende formules en bestanddelen. We zochten het uit.
Welk mondwater is het meest effectief, heeft de minste kans op bijwerkingen en is vrij van schadelijke ingrediënten?
1: OxyFresh Lemon Mint = Winnaar
Oxyfresh Power Rinse Lemon mint staat niet toevallig op de 1e plaats van beste mondwaters met actieve zuurstof.
De actieve bestanddelen van OxyFresh mondwater worden gevormd door een unieke combinatie van Oxygene en zink. De flinke dosis zuurstof schakelt samen met het zink direct de bacteriën uit die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem en helpt andere mondklachten voorkomen.
Het bevat alleen veilige, niet bijtende en Ph-neutrale (niet zure) ingrediënten die je gebit, tandvlees en weefsels geen schade toebrengen. Tanden en tandvlees worden schoon en gezond gehouden doordat het natuurlijke evenwicht in de mond wordt gerespecteerd.
Er is een aantal ondersteunende bestanddelen toegevoegd, zoals Xylitol om cariës te helpen voorkomen en Aloë vera om eventuele irritaties en ontstekingen van het tandvlees tegen te gaan.
OxyFresh mondwater heeft een prettige, frisse smaak die de aanmaak van speeksel stimuleert. Het is vrij van suiker, aspartaam en saccharine en bevat geen agressieve en uitdrogende middelen als alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat) of peroxide.
OxyFresh bestaat uit verschillende versies: Patented zink, Unflavored, Fluoride en Lemon Mint, waarvan Lemon Mint het meest populair en het rijkst is gevuld.
2: OxyFresh Patented Zinc
OxyFresh Patented Zinc mondwater is vrijwel identiek aan OxyFresh Lemon Mint. Het bevat echter geen xylitol en geen aloe vera zoals Lemon mint, maar wel zink. Zink in combinatie met Actieve zuurstof is uitermate effectief tegen ademgeur.
3: The Breath Co Oral Rinse
De actieve zuurstofformule van The Breath Co. mondwater is OXYD-8. Dit is eendoor Dr. Katz’s gepatenteerde vorm van Chloordioxide. In tegenstelling tot zuurstofformules gebaseerd op Natriumchloriet is OXYD-8 direct afgeleid van het veel krachtiger Chloordioxide.
De overige ingrediëntenvan de mondwaters van The Breath Co. zijn niet zuur, respecteren het natuurlijke evenwicht in de mondholte en drogen die niet uit. Samen met de krachtige zuurstofformule zorgen ze voor een optimale mondgezondheid.
The Breath Co. Oral Rinse is te koop in twee smaken, Mild Mint en Icy Mint. Ze bevatten beiden dezelfde krachtige zuurstofformule OXYD-8. Oral Rinse – Icy Mint is voor de liefhebbers van een extra sterke verfrissende smaak en de Oral Rinse – Mild Mint is er voor mensen die liever een neutraler mondwater met een zachtere smaak gebruiken.
4: AtemFrisch
Bestaat uit sodium chlorite (natriumchloriet) en heeft verder geen toevoegingen. Is vrij eenvoudig samengesteld en helpt ademgeur te voorkomen. Heeft geen extra ingrediënten. Heeft ook geen ingrediënten met vervelende bijwerkingen.
5: OxyFresh Fluoride
Een mondwater op basis van actieve zuurstof en met fluoride. Vooral een populair mondwater onder mensen die last hebben van gaatjes en gevoelige tanden.
6: PerioTherapy
PerioTherapy is een mondwater met actieve zuurstof en cetylpyridiniumchloride. Een zeer krachtige mix tegen ontstekingen. Gelieve niet langer gebruiken dan 3 weken in verband met bijwerkingen CPC.
7: The Breath Co Dry Mouth Rinse
Een spoelmiddel op basis van zuurstof dat vooral is bedoeld voor mensen met een droge mond. Het bevat namelijk tevens speekselopwekkende bestanddelen.
8: UltraDEX Daily Oral Rinse
UltraDEX mondwater werkt via de iQ+ ActiveOxi Technologyop basis van wat “stabilized chlorine dioxide” wordt genoemd, een gebufferde oplossing van Natriumchloriet. Daarnaast bevat UltraDEX menthol, citroenzuur en sacharine voor een frisse smaak. Het mondwater bevat echter ook het conserveringsmiddel methylparabeen.
9: Bluem Mouthwash
Bluem mondwater bevat een actieve zuurstofformule op basis van Natriumperboraat en heeft daarnaast ondersteunende ingrediënten als honingenzymen, Xylitol en Lactoferrine, een ontstekingsremmend eiwit. Het droogt de mond niet uit en heeft een neutrale pH-waarde.
Bluem mondwater zorgt direct voor een frisse adem en helpt het gebit en het tandvlees gezond te houden.
In het bijzonder is Bluem heel geschikt voor mensen met implantaten. Het bevat geen fluoride, dat de titanium-bovenlaag van implantaten kan aantasten. Bluem zorgt ook voor de aanmaak van nieuwe bloedvaten en herstelt beschadigd weefsel rondom de implantaten, zodat deze goed vast blijven zitten.
Het nadeel van Bluem is dat het weliswaar geen alcohol en fluoride bevat, maar wel ongunstige ingrediënten SLS (sodium lauryl sulfaat) en parabenen. In dit artikel lees je meer over Blue M mondwater.
10: O7 active mondspoelmiddel
De actieve zuurstof in O7 active bestaat uit de Ardox-X technologie, die is gebaseerd op een zuurstof-boorzuur verbinding (Carbohydrate-oxo-borate-ester). Het mondwater is pH-neutraal, zodat het de zuurgraad in de mond verbetert en is vrij van alcohol zodat de mond niet nog verder uitdroogt.
De ingrediënten zijn vergelijkbaar met die van Bluem Mouthwash, inclusief de twijfelachtige ingrediënten SLS (sodium lauryl sulfaat) en parabenen. Daarnaast bevat O7 active mondspoelmiddel in tegenstelling tot Bluem wel fluoride.
Samengevat:
Alles bij elkaar genomen kom je voor een effectief zuurstofrijk mondwater met een neutrale pH-waarde en niet al te dubieuze toevoegingen al snel uit bij OxyFresh of The Breath Co Oral Rinse.
Waarom zou ik een mondwater met zuurstof verkiezen boven andere mondwaters?
De strijd tegen halitose oftewel een slechte adem is niet van vandaag of gisteren. Het bekende antiseptische mondwater Listerine werd al in 1879 ontwikkeld.
Het probleem van antiseptische ingrediënten als alcohol is dat ze weliswaar de bacteriën doden die de mondgeur veroorzaken, maar ook de weefsels in de mondholte uitdrogen.
Met name als de stinkende ademlucht deels wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel, is dat een vervelende bijwerking die voor een vicieuze cirkel kan zorgen.
Om die reden wordt er volgens de huidige inzichten de voorkeur gegeven aan zuurstofrijk mondwater.
Helpt actieve zuurstof?
De bacteriën die gebitsproblemen veroorzaken zijn anaëroob, dat wil zeggen dat ze gedijen in een omgeving met weinig of geen zuurstof.
Teveel schadelijke bacteriën zorgen niet alleen voor een slechte adem, maar ook voor andere mondklachten als ontstoken tandvlees, tandsteen, aanslagop de tong, aftenen amandelsteentjes.
Speeksel is van nature zuurstofrijk en zorgt zodoende voor de natuurlijke bescherming van het gebit en een frisse adem.
Om een slechte adem en andere mondklachten tegen te gaan, kun je daar dus niet genoeg van hebben.
Omdat antiseptische mondwaters niet alleen bacteriën doden, maar ook de mond uitdrogen, wordt hiermee de natuurlijke aanwezigheid van zuurstof in het speeksel tegengewerkt.
Mondwaters op basis van zuurstofformules maken korte metten met de bacteriën door hun leefomgeving zodanig te veranderen, dat zij er niet kunnen leven. Als deze bacteriën verdwijnen kunnen ze ook geen zwavelachtige gassen produceren, één van de belangrijkste oorzaken van een slechte adem. In dit artikel lees je meer over het verhelpen van ademgeur.
De ingrediënten van zuurstofrijke mondwaters
In de zuurstofrijke mondwaters staat zuurstof centraal, maar die moet wel in een zodanige vorm worden gegoten dat het oplost in het mondwater en uiteindelijk je mond en keelholte voorziet van extra zuurstof. Er wordt daarom ook gesproken van actieve zuurstof.
Diverse laboratoria hebben jarenlang geëxperimenteerd om tot veilige en stabiele zuurstofverbindingen te komen. Meestal worden de stoffen Natriumchloriet (sodium chlorite), Chloordioxide (Chlorine dioxide) of Natriumperboraat (Sodium Perborate) gebruikt.
Gestabiliseerde chlorine dioxide
“Stabilized chlorine dioxide” is vaak geen Chloordioxide, maar een gebufferde oplossing van Natriumchloriet. Gebufferd wil zeggen dat het Natriumchloriet met een zuur wordt gestabiliseerd, want Natriumchloriet wordt afgeleid van het zeer explosieve Natriumchloraat. Chloordioxide kan ook zonder zuur worden gestabiliseerd. Deze methode is weliswaar ingewikkelder, maar levert een nog krachtigere zuurstofformule op.
Natriumperboraat
Natriumperboraat valt in je mond uiteen in lage concentraties waterstofperoxide en boorzuur, die vervolgens voor een langere periode zuurstof kunnen afgegeven. Daarnaast heeft natriumperboraat een niet-agressieve blekende werking en is het licht antiseptisch.
Natriumchloriet
Natriumchloriet, Chloordioxide en Natriumperboraat zijn de actieve stoffen in zuurstofrijk mondwater. Zij zorgen ervoor dat er zuurstofmoleculen worden afgegeven op het moment dat het mondwater in je mond is.
Behalve het toevoegen van deze zuurstofmoleculen, is het voor een effectief mondwater belangrijk dat het natuurlijke evenwicht in de mondholte niet verstoord wordt door een te hoge zuurgraad. De pH-waarde van een mondwater mag beslist niet onder de 5,5 komen, want anders worden niet alleen bacteriën gedood, maar ook het tandglazuur aangetast.
Zuurstof alkaliseert en draagt bij aan een goede mondgezondheid
De ingrediënten van een goed mondwater dienen een alkalische omgeving te creëren, waarin de schadelijke bacteriën die verantwoordelijk zijn voor cariës (gaatjes) en ontstoken tandvlees worden afgeremd. Hiertoe wordt vaak Natriumbicarbonaat toegevoegd, ook wel bekend als “Baking soda”.
Doorgaans worden nog tal van ondersteunende ingrediënten toegevoegd, zoals vitaminen, kokosolie en Aloë vera. Dit laatste kan bijvoorbeeld irritaties en pijn door tandheelkundige ingrepen verzachten. Natuurlijke bestanddelen als kokosolie en Aloë vera zijn natuurlijk prima, maar sommige ondersteunende ingrediënten kun je beter vermijden, zoals SLS (sodium lauryl sulfaat) en parabenen.
Een onafhankelijke studie waarbij het positieve effect van NACIO2 (stabilized chlorine dioxide) op de ademgeur wordt bewezen kun je bekijken via deze link.
Welke ingrediënten kun je beter vermijden?
- SLS wordt aan mondwaters en andere verzorgingsproducten als shampoo en zeep toegevoegd omdat het schuimt en een schoon gevoel geeft. Dat heeft een prijs, SLS wordt al jarenlang in verband gebracht met talloze gezondheidsklachten en is mogelijk kankerverwekkend. Helemaal duidelijk is dit nog niet, maar los van eventuele algemene gezondheidsrisico’s is SLS een agressief ontvettend middel, dat het natuurlijke evenwicht in de mondholte zeker niet respecteert.
- Parabenen als het antibacterieel conserveermiddel Methylparabeen, dat in mondwaters en andere verzorgingsproducten wordt gebruikt, staan eveneens onder verdenking.
- Over fluoride zijn de meningen ook al verdeeld. Jarenlang bejubeld omdat het het tandglazuur aantoonbaar verhardt en zodoende geacht wordt cariës (gaatjes) te verminderen, stapelen de twijfels zich op. Niet alleen kan de onnatuurlijke verharding van het glazuur juist schade toebrengen aan het gebit, fluoride is een vorm van fluor. Dit is een sterk vergif dat inwerkt op het centraal zenuwstelsel en van daaruit schade kan berokkenen aan tanden, botten, nieren, hersenen en in het bijzonder de schildklier.
Tot slot worden er voor een frisse smaak van mondwaters vaak etherische oliën gebruikt, zoals pepermunt- en citroenolie. Dit is vooral een kwestie van smaak, de ene persoon geeft de voorkeur aan bijvoorbeeld een stevige pepermuntsmaak en de ander heeft liever een neutraler mondwater.
Op de effectiviteit van de zuurstofformule heeft dat verder geen invloed en deze smaakstoffen worden veilig geacht.
Als je last hebt van een slechte adem kan mondwater met actieve zuurstof al bij kleine hoeveelheden snelle en goede resultaten geven. Regelmatig gebruik helpt om de mond voldoende gehydrateerd te houden en daarmee gebitsproblemen te voorkomen.
Met name als er ook nog sprake is van een te droge mond, is zuurstofrijk mondwater zonder meer te verkiezen boven een antiseptisch mondwater.
Lees ook ons artikel: de beste 10 mondwaters van 2019 getest