De banaan… waar is het goed voor?

Vroeger zongen we thuis een liedje: De Banaan uit Afrika. Die banaan danste de hele dag! En iedereen riep: “Hé, waar gaat die banaan naartoe?” Ook in reclames zie je vaak een dame die fruit op haar hoofd draagt, met een brede lach op haar gezicht. Een ware powerlady. Mij geeft de banaan dus een positieve vibe. Misschien ook omdat, als je de banaan op de juiste manier neerlegt, hij je een lach geeft.

Fruit met speciale status

Thuis lag de fruitschaal onder de trap. Daar kwam je dus elke dag sowieso langs. Als er bananen in lagen, rende ik naar mijn moeder om te vragen of ik er één mocht. Ja, dat lees je goed: wij moesten vragen of we dit fruit mochten eten. Ander fruit mochten we altijd gewoon pakken, maar de banaan was speciaal. Geen idee waarom eigenlijk. Maar voor mij heeft de banaan dus een hoge status gekregen.

Energie

Mijn relatie met bananen is alleen maar sterker geworden toen we, naast die bidon met water tijdens een volleybalwedstrijd, ook nog een banaan kregen. Want zo’n wedstrijd kon behoorlijk uitlopen, en op een gegeven moment was je energie op. Een banaan is dan een uitstekende manier om je tekorten weer even bij te vullen.

Makkelijk mee te nemen

Ik en de banaan: wij zijn een onverwoestbaar duo geworden. Op elke nieuwe werkplek hebben mijn collega’s op een gegeven moment wel door dat, samen met mijn volkoren boterhammen en pindakaas, ook de banaan vrijwel nooit ontbreekt. Dat roept vragen op. Want is dat wel gezond met die prikkelbare darm van mij? En moet ik dan niet eens afwisselen met ander fruit of groente?

Ja, dat laatste doe ik ook echt wel. Maar dan zien mijn collega’s me niet. Een banaan is gewoon superhandig om mee te nemen naar je werk. Je schuift ‘m ook vrij snel naar binnen. Je hoeft ‘m niet ingewikkeld te schillen. Appels zijn daarom bij mij ook heel populair, zeker als de week vordert en die bananen een diepere kleur krijgen.

En o ja, banaan is natuurlijk ook gewoon heel erg lekker zoet.

Welke voordelen heeft een banaan nog meer?

Maar wat is nou precies de waarde van een banaan? Raak je er niet verstopt van? Nee, dat is echt een hardnekkig fabeltje. In bananen zitten juist lekker veel vezels. Vezels zijn goed voor je stoelgang, mits je er genoeg water bij drinkt. Ook zit er magnesium in. Magnesium helpt tegen kramp in je spieren — in mijn vak en mijn sport van harte welkom. Dit stofje is ook goed om beter te slapen.

Daarnaast zit er veel kalium in, wat bloeddrukverlagend werkt. En dat kan ik best gebruiken met die baas van mij 😉. Ook zit er vitamine A in, en dat is goed voor je ogen.

Word je gelukkig van een banaan?

Soms lees je dat bananen gelukbrengers zijn. En dat klopt ook nog. Er zit tryptofaan in, en je lichaam zet dat om in serotonine. En dat is interessant! Want naast het feit dat serotonine pijnprikkels verlaagt, kan het ook je honger stillen.

Goed snoepen

Dus op het moment dat je een banaan snoept, word je blij én hoef je niet nog meer te eten. Een perfect tussendoortje voor emotie-eters. Want als je maar blijft snaaien, krijg je steeds weer suiker binnen. En hoe vaker je suiker eet, hoe meer risico op gaatjes.

Gedragsbeïnvloeding door je omgeving

Waarom nou dat hele verhaal over die banaan? Nou, mijn omgeving heeft er dus voor gezorgd dat ik een bananenverslaving heb. Door het speciaal te maken, en er iets vrolijks van te maken. Van welk fruit word jij nou vrolijk? Welk fruit zie jij als een luxe of een verwennerij? En heb je dat ook bij sommige groenten?

Als je dat kunt bedenken, kun je ook je eigen omgeving beïnvloeden. Je kunt ervoor zorgen dat een ander (zoals je kind) ook een gezonde gewoonte ontwikkelt. Dus denk er even over na voordat je spruitjes meteen als “smerig” bestempelt.

Door fruit en groente te gebruiken als beloning in plaats van snoep, krijgt het een speciale status. Dat zorgt ervoor dat elke keer dat je kind fruit of groente eet, er een positieve gedachte bij ontstaat. Teken eens een smiley op een mandarijn. Wedden dat hij ineens tien keer lekkerder is?

Gourmetten, grillen, bbq’en of kaasfonduen? Probeer het eens alleen met groente en fruit. Wat een feest is dat! Zo beïnvloed je het imago van gezonde voeding. Je drukt er een gezellige en leuke stempel op.

Nog een voorbeeld?

Heb ik! Wat dacht je van een blij ei? Als ik een ei krijg, voel ik me volledig verwend — en ik word er vrolijk van. Weet jij al waarom? Juist! Iets met Pasen en iets met ontbijt op bed. Ook eieren zijn heel gezond.

Kijk, je hoeft dus niet per se hompen vlees te eten met veel saus om lekker te eten. Je hoeft geen zakken chips leeg te eten om blij te worden. Groente, fruit, vis, zaden, noten en ei: veel beter!

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply