gaatjes voorkomen

Is lachen echt gezond?

Het leukste van mijn vak is dat ik je kan laten lachen. Als ik geen mondhygiënist was geworden dan was ik het cabaret in gegaan. Sterker nog, ik heb een aardig zakcentje overgehouden aan mijn semiprofessionele deelname aan een gezelschap voor ludiek muziektheater. We traden in binnen- en buitenland op.

Je merkt dan ook meteen het verschil van humor in de landen en of je ‘zomaar’ in het openbaar kan schateren van de lach of niet. Toch is lachen een universele taal. Alle mensen doen het in meer of mindere mate. Zelfs Maarten van Rossem kan het! Ik moet zelf nogal lachen om zijn sikkeneurigheid!

Menselijk?

Lachen vind ik echt iets aparts. Het is ontzettend menselijk. Dieren die lachen met ontblote tanden is namelijk vaak juist slecht nieuws. Zij laten zien dat ze zich bedreigd voelen en dat ze wel een hapje uit je lusten. Als mens begrijpen we dit niet altijd en zo ging het dus ook mis bij de beroemde Bokito. Deze aap viel een vrouw aan. De vrouw dacht dat ze een speciale relatie met de aap had, ze bezocht hem daarom vier dagen per week en maakte veelvuldig oogcontact met hem. Dit aanstaren heeft waarschijnlijk geleid tot de aanval.

Vanuit het ziekenhuis meldde de vrouw volgens een bericht in de Telegraaf: “Hij is en blijft mijn lieveling. Sinds hij in Blijdorp zit, maak ik contact met hem. Als ik mijn hand op het glas legde, deed hij hetzelfde. Als ik naar hem lachte, lachte hij terug”. Toch kunnen primaten ook echt lachen en zelfs ratten en honden kunnen giechelen door kietelen of van spelplezier.

Duivelse lach

Lachen door mensen gaat gepaard met een warm gevoel en soms zelfs met een kriebel in je buik. Of je nu zelf lacht of als een ander lacht, het gevoel is het zelfde. Lachen is zelfs aanstekelijk. Toch is lachen niet altijd fijn. We kennen namelijk ook de honende lach of iemand uitlachen. We kennen zelfs de uitdrukking ‘laat me niet lachen’. Op Facebook kunnen we tegenwoordig niet alleen een duimpje geven maar ook een lachende smiley. Helaas wordt deze ook gebruikt als iemand je berichtje nergens op vindt slaan.

Sarcastisch dus. En we kennen allemaal vast wel die lach op het einde van de song van Michael Jackson’s Thriller. Brrr…wat een enge schaterlach! Ook lachen we soms terwijl we verdrietig of boos zijn. En we kennen allemaal dat zenuwachtige lachje. Ongeveer hetzelfde als dat je weleens huilt van het lachen. Soms weten we even niet goed hoe we onze emoties kwijt moeten…

Goede eerste indruk

Maar meestal is lachen gewoon positief. Bij een eerste kennismaking vinden we het erg prettig als iemand naar ons lacht. Dit is het teken dat iemand geen dubbele agenda heeft en okay is. We voelen ons meteen veilig en vertrouwen de ander. Deze eerste indruk is onuitwisbaar en het gevoel dat het ons geeft blijkt vaak ook te kloppen. Overigens heeft dit niks te maken met vooroordelen. Vooroordelen vormen zich pas na die eerste indruk waarbij bepaalde gedachtes de hoofdrol spelen. Het is zelfs zo dat we in deze seconden al bepalen of iemand een huwelijkskandidaat is of niet. Iemand die lacht vinden we veel aantrekkelijker. Maar een missende tand is dan de allerdikste afknapper die er maar bestaat.

Lachen is gezond

Samen lachen is iets wat we echt prettig vinden en bovendien is het ook nog gezond. Het maakt allerlei stofjes in ons brein los en het is een ware work-out. Uit onderzoek blijkt het zelfs als een antidepressiva te werken. Zelfs nep lachen zou een effect hebben. Lachtherapie en lachyoga zouden echt goed kunnen werken. Het is meteen ook de reden waarom Cliniclowns worden ingezet in het ziekenhuis.

Welke positieve effecten zijn er nog meer aanwijsbaar:

  • Verlaging van de bloeddruk
  • Een toename in vasculaire doorstroming van het bloed
  • Een hoger zuurstofgehalte in het bloed
  • Het trainen van taille, buik, ademhaling-, gezicht- been- en rugspieren
  • Het terugdringen van de hoeveelheid stress hormonen (cortisol en adrenaline) in het bloed
  • Het doen toenemen van de hoeveelheid immuun cellen zoals Gamma Interferon en T-cellen
  • Het beschermen tegen luchtweg infecties en zelfs het reduceren van verkoudheden door een toename van de stof immunoglobuline in het speeksel
  • Het verbeteren van geheugen en leervermogen
  • Het verbeteren van alertheid en creativiteit
  • Hogere aanmaak van endorfine; een hormoon dat pijn reduceert en lustverhogend werkt
  • Het masseren van de inwendige organen, hetgeen leidt tot een betere bloedtoevoer en daardoor beter functioneren van het lichaam

Bad timing…

Lachen kent nog een grappig component. We voelen niet alleen maar een band als we samen lachen. Als iemand namelijk lacht terwijl het ongepast is dan voelen we juist afstand. Er ‘klopt’ dan iets niet. En dat is ook echt waar. Overmatig lachen komt namelijk voor bij bepaalde gedragsstoornissen of dysfuncties in de hersenen. We zien in het beginstadium van dementie bijvoorbeeld dat men plots lacht, te hard lacht of op een verkeerd moment.

Yolo!

Tenslotte…Geniet, maar lach met mate…Je kunt je letterlijk dood lachen als we de geschiedenis mogen geloven. Maar misschien had dat meer te maken met over de vloer rollen ? ROFL!

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply